Elektrische auto lang niet altijd schoner dan een benzine-auto (maar vaak wel)

Bron: Steve Jurvetson, Flickr.
Bron: Steve Jurvetson, Flickr.

Aan de borreltafel wordt vaak geopperd dat elektrisch auto’s net zoveel of zelfs meer CO2 uitstoten dan zuinige benzine-auto’s. Onzin natuurlijk, zou je zeggen op het eerste gezicht. Echter uit een rapport van Urgenda blijkt dat deze veronderstelling, hoewel onjuist, niet volledig uit de lucht gegrepen is.

[adrotate banner=”34″]

 

Volgens de Europese commissie is de gemiddelde uitstoot van nieuwe benzine- of dieselauto 154 gram per kilometer (g/km) CO2. Dit wordt ook wel de directe emissie genoemd. Naaste de directe emissie bestaat er ook indirecte emissie. Dit is de hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij het maken en vervoeren van brandstof. Aardolie moet immers eerst uit de grond gepompt worden, tot benzine gemaakt worden, vervoerd worden etc. Dit levert ook CO2 uitstoot op. Volgens een schatting van CE Delft bedraagt dit zo’n 15% van de directe emissie. Totaal komt dan de emissie van een nieuwe benzine- of dieselauto op zo’n 170-180 g/km CO2. Er zijn echter ook al verschillende zuinige auto’s zoals de VW Polo Blue Motion en de Toyota Prius die op een totale emissie van rond de 100 g/km zitten.

Elektrische auto’s stoten geen CO2 uit tijdens het rijden. Ze rijden immers op elektriciteit en verbranden niets. Maar bij de productie van stroom komt natuurlijk wel CO2 vrij, zeker als de stroom opgewekt wordt met gascentrales, of nog erger, oude kolencentrales. Ook maakt het uit hoe zuinig een elektrische auto met stroom omgaan. De sportwagens van Tesla verbruiken veel meer elektriciteit per km dan een zuinige stadsauto als de Mitsubishi i-MiEV.

Lees tip: Dit is de top 10 zuinigste elektrische auto’s van dit moment, en hier vind je alle nieuwe elektrische modellen en trends voor 2015

Ook voor elektrische auto’s kan de CO2 uitstoot dus nog flink verschillen.

Urgenda berekende dat een Tesla die rijdt op elektriciteit van een oud type kolencentrale 317 g/km uitstoot. Dit is dus ruim drie keer zoveel als een zuinige benzine- of dieselmotor! Kolencentrales stoten namelijk zo’n 900 tot 1200 gram per opgewekte kWh uit.

Gelukkig ligt de gemiddelde CO2 uitstoot per kWh in Nederland veel lager, namelijk rond de 400 g/kWh. Bovendien daalt dit getal snel. Verwacht wordt dat de uitstoot in 2024 rond de 300 g/kWh ligt, wat een gemiddelde oplevert van 350g/kWh voor de komende tien jaar.

[adrotate banner=”39″]

Oftewel: wanneer je een Tesla laat rijden op deze gemiddelde Nederlandse stroom zakt de uitstoot al tot 77g/km. Dit is dus significant minder dan de zuinige benzine- of dieselmotoren. Daarnaast zakt het aantal gram per kWh energie snel en wordt het dus in de toekomst steeds aantrekkelijker om elektrisch te gaan rijden.

Wanneer je een Tesla op groene stroom laat rijden is de uitstoot het kleinst. De uitstoot van de auto is dan slechts 10 tot 22g/km. Dit is dus 4 tot 10 keer minder uitstoot dan de zuinigste benzine- of dieselmotoren.

Wil je meer weten over elektrisch rijden? In ons dossier kun je meer lezen over alle aspecten van elektrische rijden in Nederland

Bron: Urgenda

 

Advertisement

4 comments

 1. Zoals ik al eerder heb gereageerd zijn echte electr.auto,s een speeltje voor bedrijven, zzp,ers en leaserijders om een groen imago aan te meten. Zij krijgen allerlei belasting voordelen en milieusubsidies die je als particulier niet krijgt. Verder is de acciradius op de Tesla na zeer beperkt, max 200km en in de winter max 100km met alle stroomverbruikers aan, zoals verlichting, verwarming etc. Ook de productie van de accu,s schept een milieu probleem en zeker de recycling hiervan. In Nederland kunnen de kolencentrales het niet aan als iederen ineens electrisch gaat rijden er zullen meer centrales bijgebouwd moeten worden. Waarschijnlijk weer kolencentrales met een vernietigende co2 uitstoot!
  De toekomst is aan de watertofauto en/of vrije energie.l

 2. Ik ben voor autos die rijden op water, maar er is een probleem dat ze die niet op de markt willen brengen, het zou niet genoeg opbrengen,
  Alle mensen zouden ervan kunnen genieten, maar hun kassa zou te laag blijven.

  DE WATERAUTO BESTAAT, IN BELGIE HEEFT WETENSCHAPPER FONS WILS HEM UITGEVONDEN, MAAR ZOALS IK ZEG ZE HOUDEN HET TEGEN OM OP DE MARKT TE BRENGEN.
  HUN PROBLEEM IS DAT DE PERSOON EN KWESTIE EXAT MOET KUNNEN UITLEGGEN HOE HIJ RIJD ENZ….TOT IN DETAIL. DAT IS HET MOEILIJKE
  MAAR DE AUTO RIJD EN NOG ZUINIG OOK 1L WATER VOOR……..DIT IS NU AL EEN JAAR OF TWEE DAT IK ER NIETS MEER VAN HOOR EN VRAAG ME AF WIE HET TEGENHUOD.
  DE POLITIEK !
  Die electrische auto brengt veel op voor hun kassa, duur in aankoop en zeker niet zuiniger in rijden, die electriciteit die opgewekt moet worden, het is allemaal bla bla, straten aanleggen waar de auto oprijd om steeds op te laden, kassa kassa,
  WE GAAN TEGEN HET EIND VAN DE DAG EEN ELECTRISCH OPGELADEN MENS ZIJN DIE NIET MEER WEET WIE WE ECHT ZIJN. WAAR ZIJN WE MEE BEZIG? WAT GAAN WE TOELATEN ?
  GAAN WE WACHTEN VAN VERANDEREN TOT DE MENS BIJNA VOLLEDIG VAN DE AARDE VERDWENEN IS OF GAAN WE ER IETS AAN DOEN.

  WE GAAN TOCH NIET STEEDS OPNIEUW HUN LEUGENS BLIJVEN GELOVEN, ZE VINDEN STEEDS IETS NIEUW UIT VOOR KASSA, NIET VOOR IEDER ZIJN WELZIJN, HET IS AAN ONS DE KEUZE

  GAAN WE DE AUTO DIE OP WATER RIJD PROMOTEN SITES ALS DEZE ZIJN EEN GROTE HULP OM DIT TE DOEN. OF ZOALS DE DAME ZEGT VRIJE ENERGIE

  IEDER ZOU DE ELECTRISCHE AUTO MOETEN WEIGEREN, JE ZAL ZIEN NA AANTAL X JAREN ZULLEN ZE ZEGGEN : DIE EN DIE PROBLEMEN KOMEN VOORT VAN DE ELECTRICITEITS WAGENS WAARIN WE ZOVEEL U ZITTEN

  DIT IS NIET MENSELIJK ! WE HEBBEN HET AL GEZIEN MET DE MICROGOLFOVEN? DIE HEEL SLECHT IS VOOR ONS EN DE INDUCTIEFORNUIS, IEDEM DITO MICROGOLF
  ZEHEBBEN MAAR EEN DOEL DE MENS VERNIETIGEN EN EEN MACHINE VAN ONS MAKEN

  WAAR ZIJN WE MEE BEZIG

  1. Zo te zien is hier iemand die de oplossing heeft voor duurzaam rijden… Helaas is op water rijden niet het zelfde als rijden op waterstof.

   Momenteel zijn er meerdere fabrikanten die al auto’s die op waterstof rijden massaal produceren (onder andere: Honda, Toyota en Hyundai). Helaas is het niet zo makkelijk als hierboven beschreven.
   Momenteel moet waterstof onder een druk van 700 bar in een tank gepompt worden en het proces electriciteit-> 700 bar waterstof->electriciteit, heeft niet een heel hoog rendament. Ook kun je niet bij elk tankstation tanken (3 tankstations in Nederland?)

   Zoals al te zien is komt het er alsnog op neer dat een waterstof auto ook op electriciteit rijdt, maar met waterstof als accu. de voordelen zijn is dat er geen giftige stoffen worden gerbuikt voor de opslag en dat je snel kunt tanken, maar de nadeel zijn dat er bijna nergens getankt kan worden, het rendament niet erg hoog is (in de auto zelf wel, maar het proces daarvoor niet), en uiteindelijk is er alsnog electrische energie nodig om te kunnen rijden (geen idee of dit een nadeel is, omdat dit langzamerhand steeds schoner gaat worden)

   Begrijp me niet verkeerd, ik denk niet dat het een slechte manier van vervoer is, maar denk niet dat het mogelijk is om vorig jaar te beginnen met het leveren van waterstof auto’s. Het is helaas niet simpelweg tanken met de tuinslang en dat zal het ook nooit worden.

   Als u dan zelf wel heel graag op water(stof) wilt rijden is denk ik de hyundai momenteel het best bereikbaar in europa. U hoeft niet te wachten op de anderen, er wordens zelfs subsidies op deze auto’s gegeven om ze te stimuleren. hier een linkje naar de hyundai (http://www.hyundai.nl/ix35-fcev).

   Ook voor energiemaatschappijen zal het niet veel uitmaken of ze benzine of waterstof verkopen m.u.v. de ombouwkosten die gepaard gaan met het overschakelen van brandstoffen.

   @Ingrid: wilt u volgende keer eerst meer informatie verzamelen voordat u uw COMPLOT-THEORIEËN met ons deelt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *