Aantal elektrische auto’s groeit met 47% in 2014

'Autoprof' Steinbuch
‘Autoprof’ Steinbuch
Toen vorig jaar de belastingregels werden aangepast voor de aanschaf van elektrische auto’s werd gevreesd voor de instorting van de verkoop. De verkoopcijfers in januari en februari leken hier ook op te wijzen. Toen werden nauwelijks elektrische auto’s verkocht, maar de handel trok weer aan in maart. Ook in de rest van het jaar bleven mensen stekkerauto’s kopen waardoor het totale aantal geregistreerde elektrische personenauto’s toenam met 47%.

De wijziging van de aantrekkelijke regelingen lijken echter wel degelijk invloed te hebben gehad op de verkoop. Het aandeel e-auto’s in de totale autoverkoop nam in 2014 namelijk af, van 5,3% naar 3,5%. Ook nam de groei van de verkoop sterk af, met 39,5%.

Aanschafprijs stijgt door afschaffing subsidie ondernemers

Voor ondernemers verdwijnt per 4 januari 2015 de Milieu Investerings Aftrek. Tot nu toe waren ondernemers en kleine zelfstandigen een belangrijke aanjager van de groei van het aantal stekkerauto’s. De vraag is nu natuurlijk in hoeverre dit zo blijft, zeker nu de benzineprijzen dalen als gevolg van de lage olieprijzen.

Elektrisch rijden nog steeds stuk voordeliger

De aanschafprijs kan nu opnieuw een belemmering worden voor de groei van de verkoop, maar daar staat tegenover dat e-auto’s bij een normaal gebruik van 15000 kilometer per jaar nog steeds een stuk voordeliger zijn, volgens deze berekeningen van blogger en ‘autoprof’ Steinbuch (foto), werkzaam aan de Universiteit van Eindhoven.

Hij heeft ook gekeken naar de relatie tussen de terugverdientijd van een elektrische auto en de benzine prijs. Zijn conclusie is globaal dat elk dubbeltje lagere benzineprijs, leidt tot 1 jaar langere terugverdientijd.

Is een elektrische auto trouwens schoner dan een benzine-auto? Niet altijd, maar meestal wel.

Elektrisch rijden in 2015 blijft heel aantrekkelijk

Bronnen: Blog Steinbuch en Autoweek.

Ontwikkeling verkoop elektrische auto's 2013 en 2014
Ontwikkeling verkoop elektrische auto’s 2013 en 2014
Advertisement

One comment

  1. Leuke veronderstelling dat electrisch rijden op batterijen minder belasting voor het algemeen belang zou zijn.
    Als ik even na ga hoe snel mijn accu van een telefoon of computer verouderd denk ik dat de verkoop van tweedehands auto’s een drama wordt omdat deze gewoon op benzine gaan rijden. Een nieuwe accu is NL niet te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *