Zo bespaar je jaarlijks honderden plastic tasjes

Katoenen tasjes voor boodschappen. Foto: Emily-Jane Lowe
Katoenen tasjes voor boodschappen. Foto: Emily-Jane Lowe

In de winkel grijpen we al snel naar plastic tasjes om tomaten, boontjes of appels los te kunnen kopen. Een duurzaam en makkelijk alternatief is het gebruiken van katoenen tasjes of wasnetjes.

Stop er thuis een paar in je boodschappentas of handtas en vul ze in de winkel met groente en / of fruit waar je een zakje voor nodig hebt. Zo bespaar je een hele hoop plastic tasjes!

Hoe kom je aan genoeg katoenen tasjes?
Online zijn katoenen tassen te bestellen en wasnetjes zijn te koop in winkels zoals de Blokker en de Zeeman. Zelf maakte ik achter de naaimachine een aantal katoenen tasjes waarna het plastic-vrij boodschappen doen een feit werd.

Naar aanleiding van de vele nieuwsberichten over de schadelijke effecten van plastic afval op het milieu, besloot Emily Lowe haar hoeveelheid aan plastic afval drastisch te verminderen. Zette ze voorheen met haar gezin met 5 personen elke twee weken een grote zak plastic aan de straat, nu is het nog maar een minizakje per twee maanden. Elke week geeft zij tips om zelf ook te minderen met (plastic) afval. Volg haar ook via haar website of haar facebookpagina.

Lees ook
Gevolgen van plastic voor het milieu
Feiten over plastic tasjes op een rij
Blog over leven zonder afval

Advertisement

19 comments

 1. Het lijkt zo mooi, een katoenen tasje. Maar ook de verwerking van katoen is zeer milieubelastend. Plastic of glazen fles? Kijk eens naar hoeveel energie het kost om glas te maken en recyclen. Het is dus te makkelijk om altijd plastic de schuld te geven (denk ook nog even aan bioplastics). Je moet kijken naar de hele levenscyclus van een product. Een mooi inzichtelijk interview over deze "life cycle analysis" kan je bijvoorbeeld lezen op http://cascade.uoregon.edu/fall2012/expert/expert

 2. Best een lastig onderwerp hoor. Want plastic verminderen is natuurlijk goed, maar de productie van katoen is niet heel milieuvriendelijk. De vraag is dan of dat beter is als het plastic gewoon gerecycled wordt… Iemand die dat goed kan beantwoorden?

 3. @Thirza en @Maarten: Hier wordt 1 plastic tas vergeleken met 1 katoenen tas!

  Een life cycle analysis die gaat over het produceren onder de loep neemt, maar vervolgens niet kijkt naar het gebruik (de duur en frequentie waarmee het product (opnieuw) gebruikt wordt), hergebruik en zeker al niet kijkt naar het afval (de beperkte recycling van plastic) en de gevolgen die het afval op (lange termijn) op het milieu heeft (plastic soep) is in mijn ogen geen volledige life cycle analysis om hier de vergelijking te doen.
  Van al het papier dat wij (inmiddels goed georganiseerd) weggooien wordt 90% gerecycled. Van al het plastic (meer dan 7 soorten die verschillend of zelfs niet gescheiden worden ingezameld) wordt slechts 40% gerecycled.
  Van al het plastic dat in de oceanen verdwijnt (zwerfvuil of van vuilnisbelt wordt geblazen) heeft het mariene leven (en dus onze voedselketen) veel langer en meer last dan van papier wat binnen enkele dagen uiteen valt…

  Dus een katoenen tasje wat je sinds je studententijd nog hebt liggen of @gast: 1 maken uit een oude dekbedhoes: super idee voor schone oceanen.
  Minder onnodig plastic consumeren, bewuster inkopen: DOEN!

 4. Ik heb een paar flinke lappen stof liggen en wil hie rgraag zelf zakjes van maken voor veel van mijn boodschappen. Nu twijfel ik een beetje over de afmetingen, want als ik noten haal op de markt heb ik maar een klein zakje nodig, maar voor fruit wordt het al een ander verhaal. Iemand misschien tips voor mij?

 5. dan betaal je wel het gewicht van de tasjes. Bij de kassa worden de produkten afgewogen, ik zie de kassiére de tasjes niet eerst omkieperen……dus tasjes maken van een heel licht materiaal lijkt mij.

 6. Ik maak sinds enige tijd tasjes van verschillende formaat van oude paraplues. Na een storm vind je ze overal op straat. Makkelijk te wassen,Licht in gewicht, snel droog en heel klein op te vouwen.

 7. Uien in de supermarkt, helaas niet biologisch maar dat moet een keer kunnen, zitten in netjes die je heel goed als vervanging voor plastic tasjes kan gebruiken. Voor mij als man die niet om weet te gaan met een naaimachine een prachtige oplossing !

 8. Ik maak zakjes van oude vitrage om groente en fruit in te doen. Ze zijn net zo licht als een plastic zakje, de kassiere kan zien wat erin zit en je kunt ze wassen en daardoor heel vaak gebruiken.

 9. ik denk dat het beste een netje is want om zelf tasjes mee te nemen staat gelijk aan tasjes van de supermarkt te nemen. Ik vindt dat de supermarkten met een oplossing moeten komen en niet de consument het is natuurlijk wel goed dat we daar aan willen denken en een bijdrage doen aan een schonere milieu. Maar dat betekend niet dat de kosten/schuld naar de consument toe moet gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *