Plastic tasjes goudmijn voor supermarkten

Plastic Tasjes vervuilen milieu. Foto: Tim Parkinson, Flickr
Nooit meer plastic tasjes. Foto: Tim Parkinson, Flickr

Vanaf 1 januari worden gratis plastic tasjes in Nederland verboden. Zal het helpen de plastic soep tegen te gaan of is het slechts een goudmijn voor supermarkten? Een kleine berekening maakt duidelijk dat supermarkten gigantisch veel verdienen op de verkoop van plastic tasjes.

Perverse prikkel supermarkt

Vorig jaar besteedde het KRO programma De Rekenkamer aandacht aan de kosten van de plastic tas. De resultaten waren verrassend: Plastic tasjes bleken bij uitstek dé goudmijn voor de supermarkten. Een plastic tas bij een gemiddelde supermarkt kost toch al gauw 25 eurocent. Dit lijkt goedkoop, maar meer dan de helft van dit bedrag, circa 13 eurocent, blijkt pure winst voor de grootgrutter. In Nederland worden jaarlijks ruim 360 miljoen plastic tasjes verkocht door supermarkten. 360 miljoen maal 13 cent betekent een winst op plastic tasjes van 47 miljoen euro per jaar.

Tassen geniale reclame supermarkt

Plastic tassen zijn win-win voor de supermarkt. Niet alleen wordt er geld aan verdiend, ook levert het fikse reclame op. De Rekenkamer schat dat elke tas goed is voor 75 klantencontacten. Het is reclame waar de consument zelf voor betaalt: gratis reclame voor de supermarkt dus!

Kijktip: Mini-docu over de levenscyclus van de vervuilende plastic tas

Verbod plastic tasjes

Het is de vraag wat het verbod op gratis plastic tasjes in Nederland gaat veranderen voor de supermarkt, de consument en de hoeveelheid plastic afval. Europa wil het gebruik van gratis plastic tasjes al geruime tijd beperken, Frankrijk ging ons voor met een verbod. Gaat het verbod de consument bewuster maken van het gebruik van plastic of wordt het alleen maar een extra winstmechanisme voor de winkeliers?

Opbrengst plastic tasjes naar oplossen probleem

Op dit moment gaat de opbrengst van de verkoop van de plastic tasjes naar de supermarkten. Zou het niet beter zijn als wij, als consument, bepleiten dat het geld van de plastic tasjes ook daadwerkelijk naar het oplossen van het plasticprobleem gaat? We horen graag jullie mening: discussieer mee op onze facebookpagina.

Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier Consuminderen

 

Advertisement

20 comments

 1. Het gebruik van plastic tasjes zou zo snel mogelijk moeten worden uitgefaseerd. En dat gaat niet gebeuren met een verbod, wel met bewustwording. Met de vraag: waarom zouden we schaarse en kostbare grondstoffen misbruiken voor éénmalig gebruik van een plastic tasje. Neem 2 stoffen tasjes mee in een zijvakje van je handtas, en je zit nooit zonder tasje.
  Voor de volledigheid: ik ben niet tegen het gebruik van plastic, het is een geweldige uitvinding. maar wel tegen het wegwerpprincipe, en het onnadenkende gebruik. Ik heb ooit de documentaire ‘Bag it’ gezien, uitgezonden door Kassa Groen. Dat was wel een bewustwordingsmomentje.

 2. Verbod op gratis wegwerptasje is onzin. Gaan we ervoor betalen levert niet minder plastic op. Bovendien zit alles in de supermarkt een tot driemaal in plastic verpakt. Dus het is weer voor de buhne deze maatregel.

  1. Natuurlijk niet, én én, lekker zelf een herbruikbare tas meenemen naar de winkel, en producenten van producten duidelijk maken dat 5-dubbele verpakking NIET nodig is, met een enkel kartonnetje eromheen kopen we het ook nog wel.

  2. Vooral in de supermarkten worden veel artikelen verpakt. Kijk ook eens bij de gewone groenteboer, de slager, de kaasboer, daar kun je zelf ook tassen, doosjes etc meenemen en zo de berg afval beperken? Ik heb van gewone katoen tassen genaaid en die neem ik mee naar de groenteboer, diepvriesdoosjes voor de slager en de kaasboer, werkt prima.

 3. Ik heb een paar boodschappentassen, die neem ik iedere keer mee naar Ekoplaza of een andere supermarkt.
  Het is milieuvriendelijker… Dit is de enige manier. Koop een boodschappentas bij Action.

 4. Ik neem altijd twee nylon tasjes (€ 1,- bij de Blokker) mee in mijn handtas, dus altijd een tasje bij de hand voor (onvoorziene) boodschapjes. Voor de wekelijkse huishoudboodschappen nemen we altijd een aantal grote draagtassen mee, die heel vaak hergebruikt kunnen worden.
  Groetjes, Tjitske

 5. Onzin. Veel plastic tasjes zijn al gemaakt op hoede afbreekbaarheid. En elk tasje kan soms vaak herbruikt worden. Bv geen afval plastic zakken kopen maar de tasjes daarvoor gebruiken. Schandalig dat je moet betalen voor reklame.

 6. Ik vecht hier tegen plastic tasjes in de Filipijnen.Wordt raar aangekeken als ik met mijn eigen tas boodschappen doe.Maar ik leg ze uit waarom. De Filipijnen is met China en Indonesie de grootste vervuiler van de zee, omdat hier alles driedubbel in plastic wordt verpakt.En de afval zakjes worden aan de kant van de weg of in zee gedumpt.Hier is veel werk te doen op afval gebied. Moeten wij in Nederland alweer extra betalen als klein landje?

 7. Tasjes?
  Wij doen 2x per week boodschappen en nemen gewoon een boodschappenkrat mee.
  Bij de lokale slager, bakker en groenteboer wordt niet eens een tas aangeboden aan de meeste klanten.
  Kleine bedrijven zijn kennelijk niet zo van “de tasjes”. Het zijn de grote jongens die ons een tas aan willen smeren.
  In de regel weigeren wij een tas, kan het echt niet anders dan gaat hij naar een basisschool voor hergebruik.

  Ze moeten niet het gratis verstrekken verbieden maar het verstrekken op zich verbieden.
  Dan zal er heel snel een papieren editie komen 🙂

 8. ik gebruik al jaren een rugzak

  met daar in twee grote tassen voor als je per ongeluk teveel hebt

  voor mij is dat een zeer aangename manier van boodschappen doen

  maar ik heb ook altijd een rugzak bij met als ik naar mijn werk fiets

  onderweg terug kan je dan ook al wat mee nemen voor die avond

 9. Supermarkt Deen legt express geen of weinig dozen neer omdat de klant dan een plastic draagtas moet kopen voor 20 cent dat is per filiaal ongeveer 15000 per maand en ongeveer 140000 per jaar aan omzet dat in een gemeente (regio) is ongeveer 800000 per jaar vandaar zonder deze inkomsten verliest Deen een paar miljoen euro per jaar.

 10. Ik vind dat er geen tasjes van plastic gemaakt moeten worden . Op deze manier
  lost het niet op.
  Als we allemaal 1 eigen tas mee nemen, zal de wereld er 1 stuk beter van worden.
  en derde er niet rijker op wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *