hetkanWel-lezers pleiten voor statiegeld op plastic tas

Gouden tip van hetkanWel-lezer: Het DIY-gehaakte fruitnetje. Bron: zie tekst
Gouden tip van een hetkanWel-lezer: Het DIY-gehaakte fruitnetje. Bron: zie tekst

Het liep storm met reacties naar aanleiding van ons artikel over het verbod op gratis plastic tasjes dat op 1 januari 2016 in Nederland in werking zal gaan. In het artikel werd met name ingegaan op hoeveel de supermarkten verdienen aan het verkopen van plastic tasjes. Opvallend was dat vrijwel alle hetkanWel-lezers het er over eens zijn dat we met z’n allen te veel plastic gebruiken. De winst van over de verkoop kan echter anders verdeeld worden. De suggesties voor alternatieven op plastic zakjes liepen uiteen.

Alternatieven plastic zakjes

Uit de reacties bleek dat veel hetkanWel lezers een big shopper of stoffen tasjes meenemen naar de supermarkt; deze zijn licht, makkelijk te vervoeren en, niet te vergeten, herbruikbaar. Vele lezers vonden het wel hypocriet dat er alleen wat gedaan wordt aan de gratis plastic tasjes en niets aan de grote hoeveelheid plastic die sowieso al om verpakkingen heen zit. Eén lezer heeft een goed alternatief voor plastic zakjes om groente en fruit; zelf een netje zaken. Het schijnt super licht en eenvoudig te zijn. Hier vind je hoe het moet!

Plastic zakjes buitenland

"In Japan hebben ze ook nog een lange weg te gaan," aldus hetkanWel-lezer Aletta vanuit Japan
“In Japan hebben ze ook nog een lange weg te gaan,” aldus hetkanWel-lezer Aletta vanuit Japan

Opvallend waren ook de reacties uit het buitenland. In Indonesië, China, op de Filipijnen maar ook in Japan blijkt het probleem nog hardnekkiger te zijn. Uit Kenia, Spanje, Italië en Mauritanië komen positieve voorbeelden van verboden op gratis plastic zakjes of het verplicht overstappen naar biologisch afbreekbare tasjes.

De Zeemanoplossing voor plastic tasjes

Het meest in het oog sprong echter de suggestie van velen om het voorbeeld van de winkelketen de Zeeman te volgen. Zeeman deelt geen gratis plastic tasjes meer uit maar vraag de consument één euro te betalen voor een tasje van gerecycleerd polyester. Het is een oersterke tas die je meerdere malen kunt gebruiken en wanneer de plastic tas, heel of kapot, teruggebracht wordt, krijgt de consument de euro geld terug. De lezers zijn het er in ieder geval grotendeels over eens dat het niet de supermarkten zouden moeten zijn die winst maken over plastic tasjes, maar dat het geld ten goede zou moeten komen aan initiatieven die het gebruik van plastic (tasjes) beperken en recycling stimuleren.

Meer over de gevolgen van de plasticsoep en het besparen van plastic vind je in ons dossier ‘Plastic Besparen’.

Advertisement

4 comments

 1. Ik heb alleen een fiets en die grote stevige boodschappentassen zijn net iets te groot, waardoor je er met je trapper tegenaan komt bij het fietsen. Misschien kunnen er tassen komen die dat niet doen. Nu gebruik ik 1 fietstas(die is kleiner) voor aan het stuur voor de zware boodschappen en de plastic tassen neem ik mee voor de kleinere boodschappen. Ik vind fietstassen aan de pakketdrager ook niet fijn ivm met overladen. Slecht voor de rug en je moet het wagentje terug brengen en dan heb je geen overzicht over je boodschappen meer.
  Er is een reden, waarom mensen vaak geen eigen tassen meenemen. Ik heb in het verleden vaak mijn fietstas met plastictassen moeten laten controleren. Leek wel op een goocheltruc, al die tassen er uithalen en uit elkaar halen, maar ik heb volgehouden. Wat ik dus bedoel is dat je iets moet verzinnen wat ook klantvriendelijk en praktisch werkt.
  Ik durf te wedden dat er veel mensen, veel grote boodschappentassen en plastic tassen hebben in de kelder. Er moet dus iets komen, waar je ook zware spullen in kunt vervoeren en tevens makkelijk overal kunt meenemen/vervoeren.
  Voor de kleine snelle boodschap zou je in de winkel een bakje kunnen neerzetten of hangen waar je oude bruikbare plastic tassen in kunt doen en dat een ander het kan pakken om weer te gebruiken, zolang er nog plastic tassen zijn. Daarna kun je het nog gaan gebruiken voor een milieu vriendelijker tas met juiste afmetingen en ook voor zware boodschappen.
  Ik loop nu de Zeeman weleens niet binnen, omdat ik geen tas meer kan krijgen en mijn eigen tas niet bij heb. Dat is denk ik ook niet goed voor de winkeleigenaren. Wil je iets veranderen, dan moet het ook praktisch invulbaar zijn voor iedereen.(winkel/klant) Dan werkt het pas echt. Je moet mensen langzaam laten wennen, totdat het een gewoonte is. En dan pas heb je echt iets aan het milieu gedaan.

  1. Hoe organiseren we onze boodschappen(tassen) als we niet overal plastic tasjes krijgen aangereikt? Ik heb geleerd, dat dit helemaal niet zo ingewikkeld is en mijn ‘oplossingen’ kom je vaak tegen in reacties/suggesties bij dit onderwerp.
   Toch nog even op een rijtje.
   Fiets: stevige en grote fietstassen + mandje aan het stuur. Ik heb jarenlang voor 4 personen zo boodschappen gedaan en dan nog niet eens iedere dag maar hooguit 3x per week.
   Supermarkt: de grote boodschappentassen van verstevigd (vaak geplastificeerd …. liever niet natuurlijk) materiaal, die jaaaaaaren meegaan.
   Groente-afdeling: losse groenten en fruit in papieren zakken doen (om vragen, liggen meestal niet voor het grijpen) of los in je kar/tas met prijssticker op iets anders of op 1 exemplaar.
   Shoppen: ook grote, stevige boodschappentassen voor de grote ‘shop-resultaten’ of om alle kleine dingen bij elkaar in te doen (papieren zakken vragen of gewoon los in je tas doen). Opvouwbare stoffen tasjes/netjes zijn hierbij ook handig en heb je altijd in je handtas bij je!
   Dit alles kost je geen extra moeite, alleen even aan denken en omschakelen, met als resultaat de terechte tevredenheid over het feit, dat jij in ieder geval je best doet en dat alle kleine beetjes helpen, zoals we weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *