gezondheidsvoordelen zonlicht

9 gezondheidsvoordelen van zonlicht

Dat teveel zonlicht niet goed voor je huid is, weten de meeste mensen natuurlijk wel. Maar zonlicht brengt ook enorme gezondheidsvoordelen met zich mee.

En dan praten we niet alleen over de aanmaak van vitamine D door de huid. Niet voor niks houden we bijna allemaal van een mooie zonnige dag: die is namelijk supergezond.

Zonlicht kan depressie verlichten

Wanneer de zon schijnt zie je direct dat veel mensen zich een stuk vrolijker en energieker gaan voelen. Er zijn ook veel onderzoeken die het verband tussen verbeterde gemoedstoestand van mensen en zonlicht bevestigen. Dit komt doordat zonlicht zorgt voor een verhoogde hoeveelheid natuurlijke antidepressiva in de hersenen. Op zonnige dagen maken de hersenen namelijk meer van de stemmingsverhogende stof serotonine aan.

Zonlicht is niet de enige natuurlijke manier waarmee je depressieve gevoelens te lijf kan gaan. Lees hier ons artikel: 11 natuurlijke anti-depressiva

Door zonlicht slaap je ’s nachts beter

Wanneer zonlicht je ogen raakt, zend de oogzenuw een signaal naar de pijnappelklier in je hersenen. Deze klier is verantwoordelijk voor de productie van melatonine, een hormoon dat invloed heeft op je slaap-waakritme. Door zonlicht wordt de productie van melatonine overdag teruggebracht, totdat de zon weer ondergaat. s’ Nachts wordt de productie van melatonine juist verhoogd. Dit zorgt ervoor dat je je overdag wakkerder en energieker voelt, en ’s nachts beter kan slapen.

Slaap is enorm belangrijk om overdag goed te kunnen functioneren. Bekijk hier hoeveel slaap je eigenlijk nodig hebt.

Zonlicht kan het risico op MS verlagen

MS komt vaker voor bij bevolkingsgroepen die verder van de evenaar af wonen (en dus minder zonlicht krijgen). Mensen die van een gebied met veel zonlicht verhuizen naar een gebied met een weinig zonlicht voor hun 15de levensjaar hebben een hoger risico op MS dan mensen die hetzelfde doen na hun puberteit. Deze observaties suggereren dat het blootstellen aan zonlicht (en daarmee vitamine D) in de eerst twee deccennia van iemands leven het risco op MS kan verkleinen.

Zonlicht kan bijdragen aan gezonde botten

Vitamine D vergroot de opname van calcium, dat weer zorgt voor sterkere botten. Onderzoek heeft een direct verband aangetoond tussen de hoeveelheid vitamine D3 en botdichtheid. Hogere waarden van vitamine D3 gaan gepaard met vermindering van botbreuken.

Vitamine D kan ook helpen bij het genezen van je verkoudheid. Lees hier over de genezende functie van vitamine D, en vier andere supplementen om verkoudheid tegen te gaan.

Zonlicht helpt bij het voorkomen van kanker

De connectie tussen kanker en zonlicht is voor het eerst gemaakt door de broers Drs. Frank en Cedric Garland van de universiteit van California. Zij zagen dat het aantal gevallen van kanker in de dikke darm driemaal zo hoog was in New York als in New Mexico. De hypothese van de broers dat dit verschil te maken had met blootstelling aan zonlicht (en daarmee het verschil in vitamine D) is ondertussen door meerder onderzoeken bevestigd, voornamelijk voor borst en darmkanker. In een vierjarig placebo gecontroleerd onderzoek met vitamine D supplementen werd zelfs een vermindering van 60% voor alle soorten kanker geconstateerd.

Zonlicht verlaagt de bloeddruk

Wanneer de huid wordt blootgesteld aan ultraviolette straling, geeft het stikstofmonoxide vrij. Dit zorgt voor een lagere bloeddruk. In een recent onderzoek van de universiteit van Edinburgh werd een groep proefpersonen blootgesteld aan UV licht, en een controle groep aan licht waar de UV straling uitgefilterd was. De warmte van het licht was in beide gevallen hetzelfde. Bij de groep die was blootgesteld aan UV licht werd echter een significante verlaging van de bloeddruk waargenomen.

Het eten van lijnzaad of rozijnen kan ook helpen om je bloeddruk laag te houden.

Zonlicht helpt alzheimer patiënten 

Onderzoek heeft aangetoond dat het blootstellen aan het volledige lichtspectrum overdag gecombineerd met volledige duisternis ’s nachts zenuwachtigheid, slapeloosheid en nachtelijke activiteit bij alzheimer patiënten kan verminderen

Zonlicht helpt de genezing van de huid bij psoriasis

Psoriasis is een chronische anti-immuunziekte waarbij de huidcellen zich veel sneller delen dan normaal. Blootstelling aan zonlicht is enorm heilzaam voor mensen met deze ziekte. Bij een onderzoek waarbij een vierweekse zonnebaden therapie werd gebruikt verminderde de psoriatische klachten significant in 84% van de patiënten.

Zonlicht kan zelfs helpen bij het voorkomen van melanoma 

Jazeker, een gematigde hoeveelheid zon kan zelfs bijdragen aan het verminderen van het risico op huidkanker. Mensen die veel buiten werken hebben volgens onderzoek een verminder kans op melanoma omdat zij meer blootgesteld worden aan ultraviolette straling met een korte golflengte. Dagelijkse blootstelling aan zonlicht zou volgens het onderzoek een verminderde kans op melanoma tot gevolg hebben vanwege vanwege vitamine D. Mensen die binnen werken zouden hierdoor meer risico lopen op huidkanker dan mensen die buiten werken.

Ben je nieuwsgierig naar wat de zon nog meer voor voordelen heeft? Bekijk dan eens het boek ‘Gezond door de Zon’. In dit boek wordt nog dieper ingegaan op hoe we ons kunnen beschermen tegen de kwalijke gevolgen van het zonnen, maar ook hoe we optimaal kunnen profiteren van de heilzame werking van de zonne-energie.

Bron: Care2Medicaldaily

Advertisement

3 comments

  1. Iedereen weet dat, zonder zonlicht GEEN LEVEN!! ZONLICHT hebben mensen nodig, zowel de flora en de fauna Zonder ZONLICHT< IS ER GEEN LEVEN OP DE PLANEET "de AARDE". Er zal ook niks groeien, en bloeien, dus zal er ook niets te eten zijn, voor alles wat leeft. Misschien stof tot na denken? hoe wij omgaan met deze kostbare planeet? De OZON LAAG ETC.ETC. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *