Tiener ontwikkelt koffiemok die telefoon oplaadt

Foto: Ann Makosinski, fragment: youtube
Foto: Ann Makosinski, fragment: youtube
Sommige tieners beginnen al vroeg met het bedenken van groene idee├źn. Ann Makosinski (17 jaar) is hier een goed voorbeeld van: zij bedacht op 15-jarige leeftijd een zaklamp die werkt op lichaamswarmte. Nu heeft ze een nieuwe uitvinding: een koffiemok die je telefoon oplaadt.

Zaklamp won Google Science Fair

Toen de tiener 15 jaar was bedacht ze al een zaklamp op lichaamswarmte, waar ze de belangrijkste tech-wedstrijd mee won in haar leeftijdscategorie: de Google Science Fair. Google Science Fair is een wereldwijde online competitie voor jongeren tussen 13 en 18 jaar. Zo bedacht een andere winnares, Shrishti Asthana, een groene manier om water zuiveren.

De zaklamp van Makosinski is bedekt met Peltier “tegeltjes”. Peltier elementen worden vaak gebruikt om warmte om te zetten naar elektriciteit. Je hand verwarmt de tegeltjes zodat de zaklamp kan gaan schijnen. De zaklamp is al in de productie gegaan, maar Makosinski was nog lang niet klaar met uitvinden. Want nu heeft ze de E-drink bedacht.

Koffiemok die telefoon oplaadt

De E-drink is een koffiemok bedekt met, net als de zaklamp, Peltier tegeltjes. “Ik zag hoe makkelijk je een warme drank kunt krijgen, en dat je dan alleen maar moet wachten en wachten tot het is afgekoeld zodat je het kunt opdrinken.” zegt Makosinski, “Toen bedacht ik: waarom gebruik je de warmte, die eigenlijk gewoon energie is, niet om om te zetten in elektriciteit?” aldus Makosinski. Toen ze dat eenmaal had bedacht, vond ze de E-drink uit. Na een paar keer koffiezetten kan de E-drink je telefoon opladen, via een USB-poort aan de onderkant van de mok.

Makosinski geeft niet veel details, maar we zullen vast en zeker gauw meer van de bijzondere koffiemok horen.

Bron: Treehugger

Advertisement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *