shampoo

Het grote shampoo experiment: Kun je leven zonder shampoo?

Als redactie van hetkanWel proberen we onszelf zoveel mogelijk te houden aan het ‘practice what you preach’ principe. Niet alleen simpele doch effectieve tips over pellen van een ei testen we zelf uit, waar mogelijk experimenteren we ook met de meer bewerkelijke of opvallendere DIY-tips. Zo zijn twee redacteuren de shampoo-uitdaging aangegaan. Lees hier de resultaten van het experiment.

Leven zonder shampoo

Heeft je haar shampoo nodig? Je zou zeggen dat shampoo een belangrijke levensbehoefte is: in de winkel kun je kiezen uit een enorm scala aan merken en verschillende typen shampoo. Voor ieder haartype -en kleur kun je tig soorten shampoo vinden. De meeste goedkope (en vaak ook de dure) shampoos zitten vol met stofjes met onuitspreekbare namen. Veel mensen vragen zich af hoe gezond deze stoffen zijn. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat de stof methylisothiazolinone het zenuwstelsel aantast. De mix aan chemicaliën zou je ook dikker kunnen maken, aldus de Amerikaanse website Grist. Ook bij het veelgebruikt ingrediënt sodium lauryl sulphaat bestaan twijfels.

Natuurlijke shampoo’s zijn een alternatief, maar daar hangt veelal een behoorlijk prijskaartje aan. Bovendien wordt steeds vaker beweerd dat ook in de natuurlijke shampoos voldoende stofjes zitten die onze hoofdhuid eigenlijk helemaal niet nodig heeft. Sterker nog, we kunnen best zonder shampoo. Je hoofdhuid maakt namelijk zelf een beschermend vetlaagje aan die ervoor zorgt dat je haar niet uitdroogt. Was je je haar met shampoo, dan werk je het natuurlijke proces alleen maar tegen, aldus shampoo critici. Door veelvuldig te wassen, wordt je haar ook weer sneller vet en vies.

Kortom, er zijn een aantal goede redenen om te stoppen met shampoo:

 • Het is beter voor je hoofdhuid en haren
 • Je stelt je niet meer bloot aan dubieuze chemicaliën
 • Je bespaart geld
 • Het levert minder afval op

Maar de grote vraag is: kun je echt zonder shampoo? Of moet je dan door het leven als een vettige, groene gek met haar dat altijd uit model is?

Het experiment: Geen shampoo vs. DIY-shampoo

hetkanWel redacteurs Marten en Sandra namen de proef op de som en voerden beiden een ander shampoo-experiment uit. Marten koos voor de cold turkey methode en stopte van de ene op de andere dag met het gebruik van shampoo. Sandra durfde die stap niet aan en besloot de alternatieve methode uit te proberen: wassen met baking soda.

Dit zijn hun ervaringen:

Marten’s 40 dagen (en langer) zonder shampoo

hetkanWel redacteur Marten
hetkanWel redacteur Marten

“Vaak als ik naar de kapper ga krijg ik complimenten over de gezonde haarbos die ik heb, met veel en dik haar. Het nadeel van dik haar – dacht ik lange tijd – is echter dat je het ook moeilijk in model krijgt. Ik gebruikte een soort dikke, gumachtige gel om het te stylen. Ik maakte me dus wel zorgen toen ik besloot geen shampoo meer te gebruiken. Hoe gaat het eruitzien? Toch wilde ik doorzetten.”

“Ik stopte helemaal met shampoo. Ik gebruikte ook geen alternatieven, zoals baking soda of natuurshampoo. Ik spoelde alleen met water mijn haar uit. De eerste twee weken nadat ik gestopt was, werd mijn haar behoorlijk vet en zakte ook meer uit. Tot na zo’n twee weken het wonder geschiedde: mijn haar werd langzaam minder vet en herstelde zich als vanzelf. Nu zit mijn haar prima in model, en voelt het zacht en absoluut niet vet aan.”

“Nu gebruik ik geen haarmiddelen meer om mijn haar in model te krijgen. Geen shampoo, maar ook geen gel. Het blijft vanzelf zitten. Het voelt prima. Ik heb het ondertussen een aantal keren laten knippen, en geen commentaar gehad van kappers. Sterker nog, ik vertelde een kapster dat ik mijn haar al maanden niet meer gewassen had. Ze reageerde erg verbaasd. Ze had niks gemerkt.”

“Ik kan me wel voorstellen dat dit niet voor iedereen geschikt is. Ik draag mijn haar vrij kort en ik heb sowieso stevig haar, waardoor er altijd wel een slag in zit. Als je gel of wax gebruikt om je haar in een bepaald model te krijgen, moet je wel shampoo gebruiken om het er allemaal weer uit te krijgen. Ik heb het dus vrij gemakkelijk gehad. Aan de andere kant, ik gebruikte ook gel en bleek het allemaal niet nodig te hebben.”

“Eén periode heb ik nog wel een beetje shampoo gebruikt. Dat was in februari van dit jaar. Ik was aan het klussen in mijn nieuwe huis en kwam met veel stof in mijn haar thuis. Dat krijg je er echt niet uit met alleen water. Toen ik echter de shampoofles weer liet staan, was mijn haar vrijwel zonder overgang weer in goede conditie. Voor mij geen shampoo meer.”

Haar dat al maanden niet meer door shampoo is aangeraakt.
Haar dat al maanden niet meer door shampoo is beroerd.

 

Sandra’s DIY-shampoo van baking soda

hetkanWel redacteur Sandra
hetkanWel redacteur Sandra

“Ik durfde het niet aan van de ene op de andere dag compleet te stoppen met het gebruik van shampoo. Ik was gewend mijn haar om de dag te wassen en daar ineens mee stoppen leek me, met mijn volle bos lichtblond, steil haar, geen goed idee. Vandaar dat ik besloot om te schakelen naar het gebruik van zuiveringszout. Bij de drogist koop je een pakje van 125 gram voor circa drie euro, bij de toko kun je het nog goedkoper krijgen. Ik gebruikte een oude shampoofles van 250ml. Daar deed ik één theelepel zuiveringszout bij in. Dit vulde ik aan met water; even goed schudden en uitspreiden over je hoofd maar!”

“Het gebruik zelf is even wennen. Het klaarmaken van je ‘shampoo’ duurt iets langer. Niet langer geurt het naar lavendel of citroen. Ook schuimt het niet meer. Het was even omschakelen maar de eerste paar weken beviel het me wel. Wel werd mijn haar donkerder van kleur en veranderde de structuur; het voelde vetter. Zelf vond ik het er niet bepaald beter uitzien, maar ik hoopte dat dit na een paar weken zal veranderen.”

“Het gebruik vormde geen probleem zolang ik thuis douchte. In de kleine openbare douchecabine van de camping werd het toch iets onhandiger met mijn poedertje en lege fles mijn eigen shampoo in elkaar te flansen. Toch zette ik door. Totdat, acht weken na het begin van mijn experiment, nota bene mijn moeder er toch echt op aandrong weer shampoo te gaan gebruiken. “Kind, dit ziet er niet uit,” aldus mijn moeder. ”

“En ze had gelijk. Na acht weken baking soda zag mijn haar er niet veel beter uit. Wellicht is deze alternatieve shampoo niet de meest ideale optie voor types met lang, lichtblond, steil haar. Wat ik er wel heb uitgehaald is dat ik in het verleden veel te veel shampoo gebruikte. Dat is daadwerkelijk overbodig. Vandaag de dag was ik mijn haar hoogstens twee keer in de week met een drup natuurlijke shampoo ten grote van een knikker. Dat blijkt voldoende om mijn dikke bos blonde lokken in goede conditie te houden.”

hetkanWel redacteur Sandra toont heur haar
hetkanWel redacteur Sandra toont haar haar

 

Conclusie experiment

De resultaten van de experimenten zijn dus enigszins gemengd. Sandra bleek niet tevreden met DIY shampoo, maar minderde flink met shampoo. Marten gaat nog altijd shampooloos door het leven. Alternatieven voor shampoo kunnen dus zeker werken.

Wat je moet doen, hangt echter wel van je haartype af. Helemaal zonder shampoo door het leven gaan is wellicht niet de beste optie voor mensen met (steil) blond haar. Heb je van jezelf dikker, krullend, niet al te lang haar dan ligt dit mogelijk wel onder handbereik.

Kun jij helemaal zonder of heb jij zelf een eigen recept hoe jij jouw haar in conditie houdt? Deel onder dit artikel in de reacties wat jouw ervaringen zijn.

 

Advertisement

117 comments

 1. Goed dat hier eens aandacht aan besteed wordt. Ik heb hetzelfde soort haar als Marten en gebruik al jaren geen zeep, shampoo of gel of wax meer. Gewoon douchen met water is voldoende of fris en fruitig te blijven. Lijkt mij ook beter voor je huid en haar.
  Vroeger gebruikte ik wel wax. Kreeg het dan met veel shampoo pas weer eruit. Het douche putje lag dan vol met haren. Nu heb ik dat nooit meer. Mijn broers die wel al die tijd zijn doorgegaan met gel en wax te gebruiken, zijn nu een heel stuk kaler dan ik met mijn volle haarbos. En daar doe ik het voor!

 2. Sinds een paar maanden gebruik ik baking soda om te wassen en appelazijn om na te spoelen. Ben heel tevreden, mijn haar (halflang, krullend) zit uitstekend, beter zelfs, en ik hoef het minder vaak te wassen (1 x in 5 dgn, dan is het echt vet). Nadeel vind ik de stank van de azijn, mijn man vindt het niet romantisch :-), en ook na een regenbuitje ruik je het! En ook het gepruts met de baking soda is wat meer ‘gedoe’ dan gewone shampoo. Een groot voordeel: mijn huid (gezicht, buik etc) voelde altijd heel uitgedroogd na het douchen en dat is niet meer zo!

  1. Ik was ook sinds een paar maanden mijn haar met backing soda, maar in plaats van met appelazijn, gebruik ik citroensap. Mijn zus is er eerder dan mij mee begonnen en die gebruikte eerst oop appelaijn. Zij had hetzelfde probleem: de stank. Maar later is ze citroensap gaan gebruiken en dat werkt prima. Onder het wassen zelf ruikt het lekker fris en na het wassen is het geurloos! En m’n haar is nu geweldig! Tien keer gezonder dan toen ik met shampoo wastte!
   Dus misschien is dat een tip: citroensap in plaats van appelazijn!

   1. ik was het al een poos met baking-soda en daarna met een scheutje (Schoonmaak)azijn op een lege shampoofles met water. Dat gaat prima en stinkt echt niet. Ik ga geen onverdunde azijn op mijn hoofd doen, dat lijkt me niet zo best voor mijn huid. Ik waste eerst een paar keer per week met baking-soda, maar 1x per week is nu voldoende en de andere keren gewoon heel goed uitspoelen met alleen water.

    1. Schoonmaakazijn zou ik niet aanraden, dat is erg geconcentreerd. Beter gewoon witte natuurazijn, ik gebruik die want ik vind die minder stinken dan de appelazijn, die vind ik ruiken naar het zuur uit je maag wanneer het niet meer in je maag zit (als je me begrijpt).

     Ik gebruik overigens haarzeep, 1x in de maand, naspoelen met azijn. De azijn zit in een oude sprayfles (andrelon iets, het ruikt nu, ongeveer een jaar later, nog steeds naar het spul wat er in zat!!) aangelengd met water natuurlijk. Is wat makkelijker doseren.

     1. ps: Citroensap bleekt je haar in de zon. Ooit als tiener gebruikt op een pluk haar om een lichte pluk te krijgen. Het verschil is natuurlijk dat ik de citroensap eropdeed en het niet uitspoelde. Maar ik zou toch even zoeken of het kwaad kan. (Azijn fixeert in ieder geval kleur bij het wassen en maakt het zacht, goed als wasverzachter.)

     2. Hoi,

      Hier (als ik het goed heb) de zus van Roelie 😀

      Met citroensap je haar bleken werkt maar bij heel weinig mensen als ik de vragenpagina’s die ik via google vind mag geloven. Daarnaast: zoals je zegt bleekt alleen de combi citroensap+zon, dus uitspoelen voorkomt dat. Geen probleem dus.

      Bij mij werkte het veel beter dan azijn, en zoals gezegd ruik je hier letterlijk niks van. Terwijl ik azijn echt smerig vind.

      Dat daargelaten: Roelie is wast nu met alleen water en haar haar is nu nog mooier! Ik probeer het ook, maar moet nog even door mijn vette periode heen. Ik geloof dat het voor iedereen haalbaar moet zijn. Shampoo is nog niet zo oud, en mij maak je niet wijs dat de mens geschapen (of geëvolueerd) is om afhankelijk te zijn van gore zooi ^^ je moet alleen wel even heel hard doorzetten. Bij mij duurde het naar de backing soda 3maanden.

 3. mijn opa zij jaren geleden al : “kijk naar de zwervers op straat, die wassen hun haar niet en zie hoeveel haar zij hebben”.
  Ik moet toegeven dat je i.d. bijna nooit een kale zwerver ziet.

 4. Ben 3/4 jaar geleden gestopt. Gebruikte een anti roos shampoo en was bang dat ik daar meer last van zou krijgen. Had de eerste weken wel jeuk/irritatie op het hoofd maar dat ging over. Bevalt me uitstekend voor mij geen shampoo meer.

 5. Ieder heeft een unieke (hoofd)huid. Ik ken mensen met een droge huid die nauwelijks of geen zeep/shampoo nodig hebben. Zelf heb ik een grote talgproductie en dan hoor je vaak zeggen dat dat door het gebruik van zeep/shampoo gestimuleerd wordt, maar dat geloof ik niet. De grootste talgproductie vind plaats op hoofd/gezicht en op de rug. Ik was mijn hoofd dagelijks met zeep, maar mijn rug alleen met de waterstraal en ook op de rug blijft de talgproductie hoog. Een vette huid voorkomt wel op natuurlijke manier rimpeltjes 😉

   1. Ik heb een gemengde huid met zowat overal een hopeloos droge huid, zelfs olijfolie helpt niet. Langs de andere kant heb ik een gezicht dat altijd vet is. Nochtans was ik mijn gezicht nooit, echt nooit met zeep. Mijn haar idem: extreem vet. Ik waste vroeger mijn haar om de 4 dagen, wat er op neer kwam dat het 2 dagen proper was, en dan 2 dagen vet.
    Mijn eetpatroon? 70-80 % groenten en fruit, en de rest (vlees, brood, kaas, zuivel, aardappelen, rijst, … ) slechts 20-30%. En dit al ruim een half jaar.
    En neen, mijn vette huid en haar veranderen niet.
    Afkicken van shampoo heb ik dus ook geprobeerd…. en 3 maanden volgehouden. Ik waste ongeveer om de 2 weken met baking soda, wat erop neer kwam dat ik 4 dagen proper haar had en dan anderhalve week vet haar. Ik wilde op die manier proberen door de zure appel bijten… tot ik het op de duur zelfs met baking soda niet meer proper kreeg en dan heb ik ’t opgegeven.
    Suggesties zijn welkom 🙂

    1. @Margot, wat vervelend voor je dat je zooo je best doet en dan nog niet het resultaat krijgt wat je ervan verwacht. Het lijkt erop dat je voldoende vitaminen etc. inneemt maar dat het niet voldoende wordt verwerkt en opgenomen in je lichaamscellen. Heb je al eens geprobeerd om te detoxen? Bijvoorbeeld darmreiniging (hoge darmspoelingen) gevolgd door meerdere galblaas/leverreinigingen (volgens Andreas Moritz of dr. Hulda Clark)?. Ook een natuurgeneeskundig therapeut of arts kan je hierbij begeleiden. Hoop dat je hier wat aan hebt. Suc6.

     1. Met haar problemen ook aan de natuurkapper denken. Er zijn er 30 in Nederland. We werken allemaal volgens hetzelfde concept en met een biologisch kleurenassortiment. Ook bij PPD allergie of andere problemen. Het haar knapt er zelfs van op omdat het een voedende behandeling betreft. Zonder synthetische stoffen 100 % natuurlijk

  1. Ik heb van nature een vrij vette huid. Ik waste mijn vette haar, dan was het een dag droog, maar de tweede dag begon het alweer vet te worden. Langer dan drie dagen zonder wassen kon niet. Dat was ‘vroeger’…
   Nu ruim een jaar geleden besloot ik het toch te wagen: helemaal geen shampoo, alleen nog (lauwwarm) water om me te wassen (m’n haren en de rest). In het begin was het héél moeilijk, ik moest m’n vette haren bijna dagelijks uitspoelen. Maar na een maand werd het al beter. En nu was ik m’n haar nog maar hooguit twee keer per week, met alleen water nog steeds!
   Mijn raad: neem de tijd voor het experiment en zet door 🙂

   1. Ik was nu 5 of 6 weken mijn bijna grijze haar niet meer, spoel het alleen uit onder de douche met warm water. Mijn haar voelt steviger aan is niet vet en het jeukt bijna niet op mijn hoofd. Ik ben 1 week geleden door de kapster geknipt en zij vond dat mijn haar stevig aanvoelde. Ik ga gewoon door!

   2. Hallo Inge
    Wow deze manier van haren wassen is perfect voor mij!!
    Door al mijn allergien heb ik geen shampoo.
    Verwacht ook niet dat ik die ooit zal vinden!1
    Ook ik heb vet haar ,elke dag wassen.
    Ik wil graag met je in contact komen om ervaringen uit te wisselen.
    Over het borstelen en masseren van het haar!!

    Hoop echt dat je reageert op mijn berichtje!!

    groetjes Noor!!

 6. Ik gebruik Savon de Marseille, natuurzeep ongeparfumeerd, mijn korte haar doet t hier stukken beter op dan shampoo waar t slap van werd. Met Savon de Marseille zit t voller en beter in model. Ik maak er trouwens met baking soda wasmiddel mee (enorme kostenbesparing) wel 1x per maand lege trommel met schoonmaak azijn draaien (gebruik dat trouwens als goedkope wasverzachter). Mijn haren uitspoelen met azijn vind ik niet aantrekkelijk

 7. Ik was mijn haar 1x in de 2 a 3 weken, met een natuurlijke biologische shampoo. Wel is mijn haar geverfd met Aveda verf. De kleur blijft veel mooier en mijn haar zit beter dan vroeger toen ik het nog 2x per week waste.

 8. Ik gebruik al een jaar geen shampoo en geen zeep. Weg zijn de allergische reakties.ik heb lang krullend haar en het zit altijd perfect.
  Mijn zoontje van 5 idemdito.
  Mensen vinden het vreemd. Ik vind hen vreemd: je kind chemisch reinigen na zwemles, das pas zielig!

  Voor het wassen van kleding gebruik ik Seepje.

  Nu heb ik spul in huis gehaald om zelf tandpasta te maken.is misschuen leuk idee voor jullie volgende experiment!

 9. Ik heb haar dat vergelijkbaar is met de redactrice Sandra. Na 2 maanden had ik er ook bijna de brui aangegeven, maar besloot toch nog even door te zetten. Inmiddels was ik mijn haar eens per week met water en eens per 2 weken met baking soda en het ziet er supergoed uit. Mocht je het nog een keer proberen Sandra: even die lastige fase door en daarna ben je verlost, zelfs met ons soort haar!! B-)

   1. Ik heb ook lang, steil (en redelijk dun) haar. Sinds oktober 2014 was ik het niet meer met shampoo. Ik wilde eerst overgaan op wassen met alleen water. Ik spoelde wel met azijn (tegen geurtjes), maar daar bleef het haar vettig van. Ik het een paar weken volgehouden (had geen werk en hoefde er dus niet dagelijk representatief uit te zien), maar het bleef vet en slierterig.
    Toen ben ik het gaan wassen met baking soda, en sindsdien was ik het zo weinig mogelijk. ca. 1x per 10 dagen met baking soda, en tussendoor een keer met water.
    Het schijnt bij iedereen te verschillen na hoeveel tijd het haar zijn natuurlijke vetheid terugvindt.

    Ik gebruik trouwens een eetlepel soda gemengd met ongeveer 400 ml warm water. Misschien is een theelepel op 250 ml wat weinig? En ik giet het in kleine beetjes over mijn hoofdhuid, en gebruik een kam om het te verspreiden.
    Soms spoel ik het met appelciderazijn, dat maakt je haar enorm zacht en glad. Maar omdat ik het gevoel heb dat dat je haren weer wat vettiger maakt, doe ik dat niet altijd.

    Ik zou wel helemaal zonder shampoo willen, maar ik vond 6 weken met vette haren wel erg lang. Baking soda ontvet natuurlijk ook, dus wat dat betreft heeft het hetzelfde effect als shampoo: je huid gaat toch weer snel talg produceren ter bescherming. Maar door te minderen hoop ik toch ooit helemaal van shampoo af te komen.

    Wat ik ma afvraag: zou het helpen om je hoofdhuid te ‘foppen’ door je hoofd ondersteboven te houden en alleen te wassen vanaf 1cm vanaf je hoofdhuid? Dan blijft die ene cm vet en denkt je hoofdhuid misschien dat je haar al vet genoeg is?

 10. Ben al bijna 1jr geleden gestopt met shampoo. Het is echt een zoektocht om uit te zoeken wat voor je haar werkt -ieder haartype is anders & niet alles werkt voor iedereen. De transitie periode is vreselijk en kan tussen de 2 weken (als je erg veel geluk hebt) tot wel 4 maanden duren! Baking soda is maar een alternatief, moet je niet vaker gebruiken dan om de 4 dagen en je moet het altijd volgen met een ‘acid rinse’: kan appel cider azijn zijn of citroensap (ruikt was lekkerder!). Voor mij werkt een stuk zeep met klei, en dan spoelen met citroensap. Om de 6 dagen ongeveer & dan tussendoor een keer spoelen met water. Oh, de baking soda shampoo hoef je ook niet iedere keer te maken: een lege fles met wat soda erin, water erbij en voor gebruik goed schudden -hoef je het maar eens in de zoveel tijd te maken! 😉

 11. Ik was mijn haar ongeveer twee keer per week. Als ik langer wacht, krijg ik van mijn man te horen dat mijn haar niet lekker ruikt (eufemisme voor: het stinkt) ik gebruik wel een mousse en hayrspray om het in model te houden. Heb tamelijk kort haar, geverfd en een hele dikke bos, die alle kanten op gaat staan, vooral als ik uit bed kom. Als ik geen mousse gebruik, zit het heel plat op mijn hoofd (heb stijl haar) ook geen gezicht. Dus het lijkt me geen optie voor mijn haar om het niet meer met shampoo te wassen.

 12. Ik ‘was’ mijn haar met 2 eetlepels baking soda opgelost in warm water ineen plastic ketchupfles met anti lek dop. Daar doe ik vrij lang mee. Als crèmespoeling gebruik ik ca 100 ml appelazijn opgelost in 500 ml water. Dit zit in een plastic afwasmiddelfles. Prutsen in de badkamer doe ik dus niet.
  Ik heb kort donker haar dat grijs begint te worden. Sinds een half jaar was ik op deze manier mijn haar en voor mij geen shampo meer. De kapper heeft niets gemerkt en ik ben van mijn jeukende hoofdhuid af. Mijn haar zit prima!

 13. Ik was al een lange tijd mijn haar niet meer met shampoo. In het begin waste ik het wel met baking soda en water en naspoelen met witte azijn(werk beter dan appelazijn). Mijn mix was 1 eetlepel soda bij een grote beker water. Als je dan gaat wassen(wat ontzettend koud voor mij was, aangezien ik mixte met koud tapwater) en je wast met soda(ik raad echt een knijpflesje aan! Of voor de dames die hun haar verven; er zit altijd een heel handig flaconnetje bij de verf met een klein tuutje, die werken ook)dan voel je wel je haar wat slijmerig worden(schrik niet als het niet gebeurt, dit gebeurde bij mij pas bij de tweede keer). Dat zijn de olieen in je haar die afbreken. Behandel je hoofd stukje voor stukje. Je hebt een overgangsperiode, dus houd hier rekening mee. Schaf een natuurlijke haarborstel aan(bij de kruidvat en bij de etos hebben ze die ook) En kam daar je haar ook goed mee door. Scritching en preening zijn essentieel bij een goede transitie en voor iemand die geen shampoo gebruikt. Zo krijg je namelijk al het vuil los en zijn de olien makkelijker door je haar te kammen en verzorgen ze je punten. Plus bovenop je hoofd is het dan minder vet. Ik doe dit altijd voor het slapen gaan, en alleen als het nodig is. De eerste 2-3 dagen na het douchen is het totaal niet nodig. Probeer bij baking soda er zoveel mogelijk dagen tussen te rekken en ALTIJD nawassen met azijn. Soda zet je haarschubben open en als je die niet sluit kan je permanente schade doen. Plus, probeer baking soda 1 x of 2 x in de maand te gebruiken. De ph waarde in soda is erg hoog en het constante open en dichtdoen van je schubben kan je haar flink uitdrogen. Ik waste in het begin met baking soda en ik ben nu overgestapt op water. Scritching en preening(even googlen 😉 ) zijn hierbij echt belangrijk, en je natuurlijke haarborstel is je nieuwe bff. Als je haar bij deze methode een beetje droog voelt in de punten, gebruik dan rauwe ongeraffineerde kokosolie(de tuinen). Gebruik hier maar heel weinig van, want je krijgt het er anders niet uitgewassen! Mocht je toch veel te veel gebruiken was je haar dan als volgt; klopt een eierdooier goed door, doe er water bij tot het een makkelijk mengsel word en doe dit compleet in je haar. 20 minuten laten zitten en de meeste olie is weg. Het is wel goed voor je haar, maar doe het niet te vaak, want door de proteïnen word je haar stijf en breekt het af. En het stinkt.
  Voor mijn gezicht doe ik het anders. Ik heb altijd een vettige en toch droge huid. s’Avonds veeg ik mijn gezicht schoon met warm water en daarna doe ik er of kokos of jojobaolie op. Inmasseren en je hebt een schone en gevoede huid.
  De weg naar natuurlijke schoonheid is lang maar het levert je wel fantastische resultaten op!

 14. Ik geruime nu ook al geruime tijd geen shampoo meer en dat bevalt me uitstekend.
  Aangezien ik geen vet haar heb, en ook een last heb van roos, spoel ik het nu enkel met water grondig uit.

     1. Patricia, van mijn buurvrouw probeer ik ook de door haar gemaakte deo. Als het hard is, doe ik een beetje op mijn vinger, vouw mijn andere hand er omheen en blaas er met m’n warme aden even overheen. Daarna is het goed smeerbaar…

  1. Baking soda om je tanden mee te poetsen?? Dat zou ik niemand aanraden; het vreet langzaam maar zeker je tandglazuur weg volgens mijn tandarts, tanden bleken met citroensap en soda wat veel mensen doen is helemaal desastreus: niet doen dus!

   Beter poetsen met zout, maakt het tandvlees gezonder en sterker.

   Ben ook gestopt met shampoo gebruiken sinds een paar weken en mijn lange dunne krullende haar is nu al zachter en blijft prima in model zitten. Wel gebruik ik wat haarspray; goed spoelen met warm water is voldoende om het toch schoon te krijgen. Voor de geur spuit ik een beetje eau de toilette in mijn vochtige haar.
   Overigens stopte ik met shampoo omdat het altijd zo goed zat als ik het een paar dagen niet had gewassen, ik heb droog haar en het leek zich te moeten herstellen na een wasbeurt.

   Als ik het een keer moet wassen doe ik er eerst een haarmaskertje in en was dat met een heel klein beetje shampoo weer uit, de beste manier volgens de kapper.

   Altijd grondig naspoelen met koud water, gaat je haar mooi van glanzen!

 15. Ik heb ook wat geëxperimenteerd. Baking soda en naspoelen met azijn beviel mij niet echt goed, maar heb het ook niet langdurig geprobeerd. Ik gebruik nu een stuk natuurlijke zeep (olijfzeep) en was het nog maar 2x per week i.p.v. vroeger om de dag. Na het wassen voelt het haar wel stroef aan., maar als het droog is, is het glad en glanzend. Het bevalt mij tot dusver het beste en het is ook zeer voordelig in gebruik 🙂

  1. Patricia, van mijn buurvrouw probeer ik ook de door haar gemaakte deo. Als het hard is, doe ik een beetje op mijn vinger, vouw mijn andere hand er omheen en blaas er met m’n warme aden even overheen. Daarna is het goed smeerbaar…

 16. Ik heb een bos mooie krullen.. tenminste; als ik het niet was! Veel mensen vinden het maar een vies idee, maar als ik mijn haren heb gewassen dan krijg ik het 4 dagen niet in model. Daarna kan ik twee weken zonder, en stop ik wel wat olie en krulcrème in mijn haar. Dat werkt voor mij goed 🙂

 17. Ik heb stijl, lang haar en gebruik al 8 maanden geen shampoo meer!
  Het wen proces duurde wel lang (week of 6 a 8), maar zeker sinds ik het kan met een houten kam ipv een plastic borstel, heb ik net zo weinig bad hair days als toen ik nog wel shampoo gebruikte.

 18. Heeft ieand er wel eens aan gedacht om je haar met intiemwash te wassen?
  Tenslotte is het zeepvrij en ph nutraal…
  Ikzelf heb het nog niet geprobeerd, maar schoot mij te binnen bij het lezen van alle reacties hier.
  Het eigen merk van Kruidvat gebruik ik al jaren voor mijn intime hygiëne.
  Waarom zou je je haar daar niet mee kunnen wassen?
  Ik ga het gelijk uitproberen 🙂

 19. net een maand gestopt met shampoo, bevalt nu al. Ik heb ook een soort roos, alles geprobeerd, shampoo met hormonen tot zelf tabletjes niets helpt… Maar misschien is dit wel de oplossing. deo gebruik ik al jaren niet meer, volgensmij stink ik niet anders had ik dat wel gehoord.

 20. Ik heb van mezelf erg dun en stijl haar,de laatste jaren werd t steeds dunner,daarom heb ik nu al een paar jaar
  extensions in mijn haar(wat goed bevalt) kan t gebruik van bakingsoda slecht zijn voor de extensions? iemand ervaring?
  azijn is geen probleem want ik verf m’n haar altijd met hennapoeder en azijn (en een beetje rooie wijn! word een hele mooie rode kleur daardoor)

  Ik heb ook best veel last van roos,ik denk dat mijn bloedtoevoer naar m’n hoofd niet zo goed is ,vandaar t dunner wordende haar de laatste jaren..? (of overgang 😉 )

 21. Ik gebruik bijna altijd baking soda/ natrium bicarbonaat. Vroeger lengde ik het aan met water zoals boven beschreven maar tegenwoordig maak ik mijn haar nat met water en schud ik de natrium bicarbonaat met een grote strooibus over mijn hoofdhuid en masseer het daarna goed in. Na het uitspoelen gebruik ik witte azijn dat ik in een spray flacon heb zitten en daarna spoel ik mijn haar weer uit met water.
  Ik vond het grappig om te lezen over scritching en preening want dat deed ik eigenlijk al. Ik kreeg na verloop van tijd wel eens last van korstjes en door dit te doen gebeurt dat niet meer. Af en toe gebruik ik wel eens shampoo maar naderhand vraag ik me wel eens af waarom want ik heb niet het idee dat het er beter door zit. Normaal was ik het om de 4 dagen ongeveer. 5 of 6 dagen ( of misschien nog langer) zou ook best wel kunnen denk ik. Ik zal het eens proberen.
  Ik ben 50 plusser en heb slag en wat krul van mezelf. Ik gebruik er wel wat krul creme in anders heb ik veel pluis

 22. Ik heb als 10 jaar alopecia areata … en na 3 maanden geen shampoo zijn voor het eerst in al die jaren al mijn kale plekken aan het ‘toegroeien’ en komen er geen nieuwe kale plekken bij. Bijkomend pluspunt: mijn haar glanst vele meer, froezelt minder en mijn krult vele mooier. Enige nadeel: als ik een dag mijn haar niet kan spoelen met water … ziet het er echt verschrikkelijk uit … maar zodra ik het wel terug kan uitspoelen ziet het er onmiddelijk terug goed uit

 23. Ik zit nu in die vreselijke overgangsfase. Ik denk dat ik nu ongeveer drie weken of een maand (ik moet die dingen leren bijhouden :p ) gestopt ben met het gebruik van shampoo. Voordien waste ik mijn haar om de dag/twee dagen. Ik had altijd al extreem vettig haar maar waste het nooit elke dag omdat ik wist dat dat sowieso niet goed was.
  Dus nu smijt ik mij in het “no-shampoo” experiment. 🙂
  Ervaring tot nu toe: niet leuk. Vandaar dat ik opzocht of het effectief bij elke persoon verbetert. Dus, op hoop van zegen!

 24. Tijdens het jaar backpacken door Australië en Nieuw-Zeeland was ik op een gegeven moment door mijn huidvriendelijke shampoo-miniverpakking heen. Ik waste uit zuinigheid maar 1x per week. Toen ben ik dus compleet gestopt, met nog zo’n 9 maanden reis voor de boeg. Vaak was er geen goede douche voorhanden, alleen een koude buitendouche op een natuurcamping, verder werd mijn haar vaak nat van een duik in de zee of een riviertje met smeltwater. Hoewel mijn haar ook blond, en ongeveer net zo lang als dat van Sandra was, zag mijn haar er fantastisch uit. Zelfs het vet van mijn huidcremes bleef er niet lang in zitten als ik met mijn handen mijn haar had aangeraakt.

  Na een jaar geen kapper te hebben gezien heb ik mijn lange zongebleekte haar verruild voor een vlot kort kapsel en de vlecht gedoneerd aan stichting haarwensen. Is dat fijne haar niet weggegooid! Nu was ik mijn haar alleen als het stinkt omdat ik bijvoorbeeld een grote maaltijd op mijn werk heb moeten koken. 1x per week max. Dat gaat goed.

 25. Ik heb ook een tijdje proberen af te bouwen met (biologische) shampoo maar heb het na ongeveer 6 weken opgegeven omdat ik altijd een paar dagen met vettig haar rondliep en dat vond ik maar niks. Maar na al jullie verhalen heb ik wel zin om het nog eens te proberen…

  Mijn dochters haar waste ik vroeger niet met shampoo, gewoon met water. Mijn moeder is toen toch shampoo beginnen gebruiken bij mijn dochter en ik ben het dan ook blijven doen. Nu probeer ik het te beperken bij haar tot 1x per week (biologische shampoo) met de bedoeling het terug helemaal te laten en alleen nog met water te wassen. Qua vetgehalte zal dat wel lukken bij haar denk ik, het probleem dat ik ondervind als ik het zonder shampoo was, is dat het heel moeilijk doorkambaar is en het is geen pretje haar vol knopen te kammen bij een vierjarige (en het is nu nog niet eens zo lang, we willen het laten groeien…). Ik vroeg me af of er natuurlijke middeltjes zijn om haar makkelijker doorkambaar te maken. Ik zou conditioner van een ecologisch merk kunnen kopen, dat zal wel werken, maar ik probeer mijn consumptie net te verminderen dus als er een wonderplant bestaat die ik bij voorkeur ook nog in mijn tuin kan zetten, zou dat geweldig zijn! Ik lees dat velen van jullie azijn of citroen gebruiken, geeft dat een ‘conditioner’-effect?

 26. Ik was mijn haar tegenwoordig met wasnoten-extract (dat ik zelf maak door wasnoten te koken in water en daarna te zeven door een oud pantykousje).
  Ik had altijd last van eczeem en jeuk op mijn hoofdhuid, maar sinds ik mijn haar was met mijn zelfgemaakte wasnoten-extract heb ik hier geen last meer van.
  Het is wel even wennen om je haar met wasnoten-extract te wassen, want het schuimt niet en voelt heel stroef aan op je haar tijdens het wassen. Ik meng 30ml wasnoten-extract in 100ml warm water in een flesje met spuitdop, en verdeel dit over mijn hoofdhuid en haar. Vervolgens even goed inmasseren en even laten inwerken, en na het uitspoelen voelt je haar niet meer stroef. Je hebt ook geen crèmespoeling nodig. Mijn haar is nu heerlijk zacht en soepel, en is ook minder statisch dan voorheen.

  Wasnoten zijn eigenlijk geen noten, maar vruchten van de wasnotenboom (Sapindus Mukorossi). Ook heel geschikt voor het wassen van honden en katten, omdat het een heel mild product is met een sterk reinigende eigenschap.

  1. Een vriend van me deed de opleiding technische natuurkunde. Hij had een docent die altijd zei: Al wat schuimt is teveel.

   Vind ik een goede filosofie om in je achterhoofd te houden. Als iets flink schuimt heb je teveel van het middel gebruikt. Kan je ook prima toepassen op het dweilen van de vloer enzo.

 27. Ik had hopeloos haar. probeerde van alles. Niets hielp. Doe er nu af en toe coconutoil (cocosnootolie) in. Gebruik geen shampoo. Nu is mijn (erg droge) haar weer gewoon als vroeger. Wel al een pietsje kalend. Ben 78 jaar.

 28. Hey,

  Ik heb middellang bruin haar met een slag er in. Ik zit nu op 6 weken zonder shampoo, dus alleen met water. Ik voel dat mijn haar zachter begint te worden maar er zit nog een laag “oud” vet overheen. Mijn moeder raadde me aan om mijn haar in een emmer met zuiveringszout en citroensap te hangen(zodat het de hoofdhuid niet raakt), maar ik ben heel bang dat ik dan weer opnieuw kan beginnen. Ik ben in april ook al eens begonnen en gaf toen ook na 6 weken op. Gaat het vet er vanzelf uit of moet ik inderdaad de raad van mijn moeder volgen? Heeft iemand misschien tips?

  Ik heb nog wel een tip voor de ‘cold turkey’ mensen zoals ik; ga als je haar nog heel vet is niet zwemmen in baden met chloor, want dat krijg je er niet uit! Dit is ook een reden geweest waardoor ik het opgegeven had.

  Groetjes,

  Tanisha

  1. Wij wassen ons haar al 6 jaar zonder shampoo, daarom vindt ik het zo grappig dat het nu zo actueel is. Ons haar werd met shampoo slapper en slapper. Mijn man heeft niet zulk dik als ik, en bij hem valt het heel goed op, hij heeft nu volume. Ik heb maanden aan iedereen gevraagt of ze wilde ruiken, want in het begin ben je onzeker. Dit is dus niet het geval. Het is even doorzetten, maar het bevalt prima. Wij spoelen het haar alleen met water, meer is echt niet nodig. Ik merk als ik het tegen mensen zeg, ze het niet zo fris vinden. Dit is alleen psychisch , want ons haar is gewoon schoon en dat wordt ook beaamt. Groetjes Hannie

 29. Ik was mijn haar sinds een jaar niet meer met shampoo. Ik las op internet over de ‘Curly girl method’. Deze methode gaat er van uit dat standaard shampoo’s niet goed voor je zijn, omdat de sulfaten er in de natuurlijke vetten op je hoofdhuid oplossen en daarmee de natuurlijke balans van je hoofdhuid verstoren. Ik was nu maximaal 1x per week nog met een (siliconenloze) crèmespoeling. De eerste weken waren pittig en voelde mijn haar vettig aan, maar inmiddels denk ik soms na 1,5 week: ‘hee, misschien moet ik mijn haar weer eens onder een kraan houden!’. Puur omdat het dan al zo lang geleden is, niet omdat het vies voelt…En mijn krullen zijn er alleen maar mooier van geworden! Wel is het bij deze methode belangrijk om ook geen stylingproducten met siliconen er in (ingrediënten eindigend op -cone) te gebruiken: die zijn namelijk alleen uitwasbaar met sulfaten.

 30. ik was mijn haar en lichaam al twee jaar niet meer met zeep/shampoo en het gaat me goed af. Ik heb wel soms last van “pelletjes”, dan gebruik ik azijn om mijn haar te spoelen. Ik tracht ook zo vaak mogelijk in natuurlijk water te zwemmen wat eenvoudiger is in d zomer. Heeft iemand nog ideeën voor het tegengaan van pelletjes?

 31. Ik gebruik al sinds 1983 geen shampoo. Ik was toen een half jaar op reis en dacht zo kan ik mooi van mijn vette haar afkomen en inderdaad eerste 2 weken vettig en daarna nooit meer. Gewoon water, meer is niet nodig! Succes allemaal net afkicken van shampoo!!

 32. Ik ben voor de tweede keer aan het proberen mijn shampoogebruik af te bouwen maar sta op het punt het weer op te geven… Ik waste vroeger mijn haar om de 2 dagen met biologische shampoo, ben dan beginnen minderen en was ik het 1x per week. Maar na 3-4 dagen is het vet. Ik loop nu dus al een maand of 2 een paar dagen per week met vet haar rond en ben dat een beetje beu. Als ik zou weten dat het een kwestie van tijd is dat mijn haar er gewend aan raakt en het dus niet meer vet is, zou ik doorzetten maar ik begin daaraan te twijfel. Ik was het tussendoor nog wel met water.

  Heeft iemand van jullie een idee of mijn haar zich nog zal aanpassen en zo ja, hoe lang dit zou duren?

  1. Mijn advies: alleen wassen met water!
   Niet afbouwen, zo ‘leert’ je hoofdhuid het nooit zelf op te lossen.
   Ik ben nu 3 maanden zonder shampoo en mijn haar is nog nooit zo mooi, makkelijk, vol en goed in model geweest!!

 33. Kokosolie is goed voor de huid en het verlengde daarvan: haren.
  Wrijf een weinig in je dróge haar en kam het. Bekijk het resultaat de volgende dagen. Of masséér de kokosolie in. Misschien eerst het effect van de laatste chemische shampoo er uit spoelen.
  Eenvoudige olie( Mothernature)krijg je bij de Aldi.
  Ik ben tevreden met ’t resultaat.

 34. Hallo allemaal..Ik wil 1 ding graag delen en dat is; ik was mijn haren altijd na het douchen!..ik gebruik een klem om mijn geborstelde haar omhoog vast te houden tijdens het douchen.Na het douchen droog ik mijzelf af en smeer mijzelf in (grootste opneembaar huid dmv open poriën door warme douche..kokosolie of amandelolie neemt dan extra goed op) ik wikkel dan een droge handdoek om mijn lichaam en stap de douche in en neem de handdouche en hurk of zit gehurkt op platte voeten( ik heb meestal een katoenen badmat onder mijn voeten).Ik buig mijn hoofd naar voren en maak mijn haar nat en spoel vrij lang mijn haar..daarna de bakingsoda truck..gevolgd door biologische appelzijn dat ik laat in werken en vervolgens uitspoelen. Daarna knijp ik mijn haar uit ipv van het ruw met de handdoek af te drogen.Wat heel goed werkt is een essentiële olie met een beetje arganolie of zwarte jamaicaanse castorolie te vermengen en je haar daar mee te stylen ..je kan dat op de hoofdhuid doen inmasseren en zo naar beneden werken door het haar heen tot aan de punten..maar ook vanaf de hoofdhuid door het haar naar de punten toe.Zelf experimenteren is een must omdat een ieder ander haar (kwaliteit, dik dun vet lang kort krul kroes enzo.) heeft en andere huid type ( normaal droog gevoelig vet schraal mss exceem)
  Het wassen van haar “na het”douchen is voor vele mss “to much”..maar waar het om gaat is dat je geen afval haarwater over je huid heen krijgt!!!Water is hard in sommige delen van het land..en ook weer zacht..beidde wil je niet te lang op je huid..en de stoffen die over je rug en benen komen uit je haar wil je eigenlijk ook niet..pas als het haar schoon is..dan is het lekker om onder de douche te staan in zijn geheel …je huid krijgt op deze manier rust…en zal herstellen vanaf de onderkant van de nek..en alle plekken waar het water naar benden loopt! het is mss niet voor iedereen fijn of makkelijk gehurkt je haar te wassen..mss dan boven de wasbak proberen.

 35. Ik zit vandaag op de 8 weken zonder shampoo, het is tussendoor 2 keer niet vettig geweest en daarna elke keer gewoon weer vettig gebleven.
  Het duurt me nu wel erg lang en ben het zat om elke dag een staart in te doen.

  Zou het kunnen zijn dat het bij mij niet werkt?
  en welke natuurlijke shampoo kunnen jullie mij aanraden als ik toch weer shampoo wil gaan gebruiken?

   1. Hey Jessie, mijn haar blijft constant vettig, na zo’n half jaar alleen met water te wassen. (Iedere dag.) Maar.. het hangt er niet meer slapjes bij. Ik zit er niet mee en volgens mijn vriend stinkt het niet wanneer ie achter me staat. Dus zelf laat ik het zo. Ik heb voorheen shampoos van Urtekram gebruikt. Rhassoul en rozen, bij het laatste kreeg ik slap haar. Verder kam ik mijn haar al jaren met een houten kam. (Beter dan plastic kammen => haaruitval.)

 36. Hallo,
  Ik was mijn haar nu ongeveer 8 maanden met appelazijn en soms met baking soda. Ik heb half lang dun haar. Mijn haar zit wel beter dan toen ik met shampoo waste, maar het blijft na 8 maanden nog steeds vet en ook krijg ik het niet goed vet vrij. Ik overweeg dus om te stoppen. Ben ik dan echt de enige waar het haar nog steeds vet blijft of zijn er meer mensen die daar last van hebben?. Ik heb de hele zomer de föhn niet gebruikt, nu in de winter wel weer, hoewel ik weet dat dat niet echt goed is. Ik moet het dus nu om de dag of soms elke dag wassen. Met shampoo was dat om de 2 dagen, hoewel het daar echt slap van werd. Graag raad!

  1. Pien, wat jij omschrijft is precies hoe ik het heb ervaren. Ik heb m’n haar maandenlang met appelazijn en baking soda gewassen. Soms voegde ik daar nog een rauw ei aan toe. Helaas, zelfs na alle maanden geduld was mijn haar nog steeds futloos, zwaar en vettig. Er zat geen volume meer in en was een vettige, slappe, hangende massa geworden. Ik denk dat sommige mensen hier gewoon meer aanleg voor hebben, misschien door wat harder werkende talgklieren… Ik was mijn haar nu met de natuurlijke, biologische zeep van Dr Bronner’s. Dit is een verademing. Eindelijk weer een lekkere geur in de douche, en mijn haar heeft weer volume en glans. Ik ga het niet meer opnieuw proberen, dat hele no-shampoo. Dr Bronner’s bevat alleen maar natuurlijke oliën e.d., dus er is echt niets mis mee. Ik ben er iig blij mee!

  2. Hoi Pien,

   Baking soda is op lange termijn niet goed voor je haar. Er zit een bepaalde stof in die de zuurtegraad van je haar uit balans brengt. In het begin kan het lijken alsof Baking Soda goed werkt, maar na een langere tijd wordt het of vettig en slap of heel droog. Je kunt beter overstappen op een natuurlijke shampoo zonder parabenen of siliconen. Als je helemaal goedkoop uit wilt zijn kun je het beste overstappen op alleen wassen met water. Je moet dan een varkensharen borstel kopen. Hiermee kam je het vet van de bovenkant naar beneden naar de punten. Het vet wordt zo over het haar verdeelt. Bij het wassen met water is het ook belangrijk dat je het vet van boven naar beneden krijgt. Dit kan je doen met je vingertoppen. Ander alternatief is het mixen van Eigeel met yoghurt, klein scheutje azijn er in en je hebt weer een volle bos met volume. Deze vorm van shampoo moet je wel uitspoelen met koud tot lauw water.

 37. Al ruim een jaar was ik mijn haar (dik en krullend) één maal week met marseillezeep (rampal latour groen/olijf), spoel de zeep goed uit en daarna spray ik het in met half water/half appelazijn. Ook dat spoel ik na inmasseren weer goed uit. Mijn haar zit altijd perfect, is gezond en niet vet of te droog!
  Tussendoor gebruik ik 1 of 2 maal per week alleen de water/azijn spoeling om het haar op te frissen.

 38. Onlangs ben ik weer eens naar de kapper geweest omdat mijn haar nodig geknipt moest. Toen de kapster aan mijn haar zat vroeg ze wanneer ik mijn haar voor het laatst gewassen had. Ik vertelde dat ik het al maanden niet meer met shampoo was, alleen met water en ook het waarom.

  Ik heb het discussiegehalte zo beperkt mogelijk gehouden maar ik kon natuurlijk niet mee knikken met wat volgens haar De Waarheid was. (Wel met shampoo wassen, anders krijgt je haar geen zuurstof meer door al het vet en beschadigd het snel, en het is niet fris.)

  Ook vertelde ze dat ze mijn haar eigenlijk niet mag knippen als ik het niet gewassen had (met shampoo) want daar kunnen ze kapperseczeem van krijgen. Ik zei ‘dat is interessant, want in gewone shampoo zitten benzenen die kankerverwekkend zijn. En dan mag je iemands haar wel knippen..? Ze reageerde gelijk met ‘ ja van cola kun je ook kanker krijgen.’ (Verder inhaleren ze ook chemicaliën wanneer je bijvoorbeeld een klant helpt met het kleuren van het haar.) Ze liet weten dat het haar ook moeilijk te knippen is en dat het niet zo fris is eigenlijk. Ik dacht bij mezelf (ik wilde dus niet een hele discussie aangaan in de drukke kapperszaak) ‘er zijn hele volkstammen die hun haar niet met commerciële shampoo wassen’. Ook zei ze ‘je hebt een gevoelige hoofdhuid he? Vanwege de schilfers die ik zie.’ Ik zei ‘ik weet niet of ik een Gevoelige Hoofdhuid heb. Ik vind het normaal.’ ‘Nee, dat is niet normaal hoor’ zei ze resoluut met haar hoofd schuddend.

  Ik kan de achterkant van mijn hoofd niet zien met mijn haar opgetild (want daaronder de pluk haar zag ze wat schilfers). Hoe kan ik dat ‘schoonmaken’? Alhoewel ik nog steeds denk dat *hoofdschilfers normaal zijn ben ik benieuwd of iemand hier iets ‘tegen’ heeft. *Je huid vernieuwd lijkt me, alleen bij je hoofdhuid zie je dat sneller dan op je armen of benen. Ik heb overigens Aziatisch halflang haar en ik was al zo’n half jaar alleen met water. (Wel eens met citroen en honing geprobeerd => heerlijk, maar te veel werk voor me.)

  En kan iemand mij vertellen hoe het zit als je naar de kapper gaat en je hebt je haar dus niet met shampoo gewassen? Is het standaard protocol dat ze je haar niet mogen knippen?

  Leuk jullie verhalen te lezen. Groeten.

 39. Hoi Sandra,

  Misschien kun je olie gebruiken om de schilfers te verwijderen?
  Het lijkt me lastig met de kapper. Ik was tot nu toe wel zelf voor die tijd. Ik weet zelf dat het niet vies is maar vroeger vond ik het zelf ook vies als iemand niet elke dag waste bijvoorbeeld dus lastig om dat uit te leggen aan iemand!!

  Maar zo ga ik nu al 2 weken door het leven zonder deodorant of vervanger te gebruiken. Bij het sporten begin ik lichtjes te zweten, met water spoel ik het dan weer schoon. Heel soms gebruik ik een parfumvrije en sls vrije babywasgel.

  Ik ben ook van plan om zonder shampoo door het leven te gaan. Ik was om de 2 dagen mijn haar uit, als het vet is dan wordt het ook echt weer schoon als ik met alleen water was, de dag daarna is het dan wel weer vet en dan was ik toch maar weer een keer met babywasgel zonder parfum en zonder sls.

  Groetjes en veel succes!

 40. Leuk om dit Het kan wel-experiment te lezen. In ons 6-persoonsgezin wordt weinig tot geen shampoo gebruikt. Dit is begonnen toen ons eerste kind werd geboren in 1998. Hij had een iets gevoelige huid en de kraamverzorgster adviseerde om hem alleen met water te wassen en niet elke dag in bad te stoppen (en niet met Zwitsal, wat toen alom werd gedaan). Bij de andere 3 kinderen hebben we vanaf het begin hetzelfde gedaan. Er is nooit een moment geweest dat we de noodzaak van shampoo zijn gaan zien voor de kinderen. Behalve misschien na Koninginnedag, met een oranje hoofd. Wel moeten ze hun haar minstens 1x per week goed wassen met water, dit om schilfers en stof eruit te spoelen. Uiteindelijk zijn mijn man en ik ook het gebruik van shampoo gaan verminderen. Bij mij was de reden dat ik ook een gevoelige droge huid heb, dat door de shampoo alleen nog maar droger en jeukeriger werd.

  Om vet haar zoveel mogelijk te voorkomen heb ik het gebruik van shampoo langzaam uitgesteld. Van 3x per week, naar 2x per week, naar 1x per week, naar 1x per 2 weken, dit proces duurde zeker wel een half jaar. Met mijn kapster heb ik ook eens zo’n dialoog gevoerd. Bij de kapper wordt mijn haar wel gewassen met shampoo, ik ga ongeveer 1x per 10 weken. Als ik mijn haar uitspoel gebruik ik wel cremespoeling van een biologisch merk, dit werkt voor mijn haar verzorgend, denk ik.

  Twee van mijn kinderen hebben af en toe last van ‘berg’ op hun hoofdhuid. Dit is een schilferig soort exceem. Met om de dag een drupje olie en massage verdwijnt dit vanzelf na enkele weken.

  1. Hoi Ineke,

   Ik was de haren van mijn kleintje van 2 ook heel weinig met Waleda voor kinderen en aangezien ik nu ook wil stoppen daarmee en alleen met water wil wassen vroeg ik me af welke olie jij op hoofdhuid doe van jou kinder als ze last hebben van ‘berg’? Zelf ga ik ook helemaal stoppen met shampoo.

   Gr renske

 41. Ik ben na veel opzoeken online en na veel verhalen te lezen ook gestopt met mijn haar te wassen met shampoo. Is ondertussen dag 5 zonder shampoo (waste het tot twee weken geleden iedere dag). Heb het vandaag gewassen met enkel water (met tips van deze website http://justprimalthings.com/2014/10/20/the-ultimate-water-only-hair-washing-routine-no-shampoo/ ) en het ziet er echt gewoon uit als normaal. Ik had nochtans verwacht dat het er nog steeds wat vet zou uitzien, maar niet dus. Dus voorlopig lijkt het goed te gaan, volhouden is de boodschap :). Denk wel da die tips van de bbb-borstel belangrijk zijn :).

 42. Ik heb zelf lang steil haar en gebruik sinds een goede maand geen shampoo meer. Daarvoor heb ik wel een drietal maanden de tijd genomen om mijn shampoogebruik te minderen. Dit deed ik door mijn shampoo telkens meer en meer te verdunnen, zodat het uiteindelijk vooral water was en weinig of geen shampoo meer. Een dikke maand geleden ben ik volledig gestopt. Zelfs met lang, sluik haar kan het dus echt wel!

 43. Na jarenlang eczeem op mijn hoofdhuid en akelige troep smeren (gaat nu heel goed, ben er helemaal van af) was ik mijn korte koppie ongeveer één keer per 2 weken met een klein beetje Neutral bad/baby gel. Soms vergeet ik het en kan het wel langer duren voor ik het was. Zelfs mijn haar en hoofdhuid nat maken doe ik niet. Het is niet vet, niet vies, ruikt niet. Ik borstel het alleen ’s morgens flink. Mijn kapster vindt mijn haar er gezond uitzien. Ik lees vaak over de baking soda. Dat ga ik zeker eens uitproberen. Dan zou ik echt helemaal van de shampoo af kunnen raken…

 44. Shampoo is voor mij nog tot zo ver, maar ik moet er niet aan denken alleen shampoo te gebruiken zonder CONDITIONER!! Wat doen jullie daar mee?? Ik heb lang, dik, vol haar en zonder conditioner is het NIET te borstelen/kammen/handelen. Ik was mijn haar 1x per week en heb na dag 5 altijd vet haar. Tips??

  Alvast bedankt! Groetjes Elise

  1. Hoi Elise, ik spoel mijn haar sinds een jaar na met koud water. Daar schijnen de haarschubben dicht van te gaan. Voor mij werkt het! Mijn haar ziet er niet meer dor en dof uit, maar gezond en glanzend. Groetjes Manouk

 45. Ik heb dik krullend haar en gebruikte altijd een shampoo en conditioner. Het laatste omdat mijn haar droog was, zónder conditioner.

  Sinds een maand of 5 gebruik ik shampoo van Rituals en sindsdien is het niet nodig een conditioner te gebruiken.
  Mijn haar voelt heerlijk zacht ?n stevig aan. Ik was het 1 x per week met een beetje van die shampoo.
  Volgens mij zitten daar ook geen parabenen in;)

 46. Ik begon het experiment nu ruim een jaar geleden (begin 2015). In het begin was het héél lastig. Ik moest mijn vette haren bijna elke dag wassen (met alleen water dus). Maar toen ik nog shampoo gebruikte moest ik het ook om de drie dagen wassen.
  Na ongeveer een maand werd het al beter, kon het met minder vaak wassen. Ik was benieuwd hoe het op vakantie zou gaan. Eind februari gingen we naar Curaçao, bij een vriendin, die in haar appartementje alleen een ‘koud water’ aansluiting heeft (in de middag is door de zon het water wel warm, maar ’s morgens en ’s avonds laat niet). Maar dat ging helemaal goed.
  Ik ben heel blij dat ik ben gestopt met shampoo!

 47. Ik gebruik al járen geen shampoo meer, doe het alleen met water en dat bevalt prima. Er moet bijgezegd: ik heb kort haar.
  Misschien is er nog een milieuvoordeel als je het niet gebruikt, want bevat shampoo niet ook van die minuscule bolletjes plastic?
  En natuurlijk de plastic fles hoef je niet meer weg te gooien en je spoelt geen zeep in het riool wat misschien weer scheelt bij het reinigen van ons drinkwater.

 48. Ik was mijn haar ook niet meer, ook niet met natuurlijke vervangers. Ook niet als er zand in zit of veel stof of rotzooi. Ik kam het met een fijne kam. (en moet dan denken aan mensen die een paard borstelen) Door de fijne kam gaat alle rotzooi er wel uit en dan weer spoelen met water. Ik vind mijn haar er ook mooier door geworden, voller en meer glanzend en steviger zodat het, zonder gel oid. te hoeven gebruiken, in model blijft zitten. Heerlijk dat het idd. WEL kan. In het begin durfde ik er niet voor uit te komen, of dat mensen er achter zouden komen of het op zou vallen, maar nu ben ik overtuigd van juist het voordeel voor het milieu EN jezelf!

 49. Heb niet alle reacties gelezen maar ik was mijn haar met Werfzeep.
  Een uitstekende, voedende shampoobar met puur natuurlijke ingredienten.
  Mijn haar zat meteen een stuk beter toen ik deze Werfzeep voor het eerst gebruikte.

  Bij ons in Groningen is deze Werfzeep te krijgen bij de aller eerste verpakkingsvrije winkel van Nederland:
  Opgewect Noord.

  http://www.opgewectnoord.nl

 50. Hoi iedereen,

  Ik heb deze pagina goed door gelezen voordat ik aan mijn no poo experiment begon. Ik heb nu dik 4 maanden mijn haar niet meer elke dag met shampoo gewassen. Ik heb het afgebouwd van elke dag naar om de 10 dagen. Als ik het niet met shampoo waste, waste ik het wel elke dag goed uit met water.

  Ondanks dat mijn haar vet was, was ik wel enthousiast: ik heb lange tijd last van haaruitval gehad en er kwamen nieuwe babyharen bij; mijn haar werd weer dikker en voller en het zat beter in model.

  Toch wil ik jullie graag waarschuwen!!! Vooral mensen met huisdieren!!
  Ik kreeg last van jeuk op mijn hoofd, rode wondjes en een soort witte en zwarte puntjes in mijn haren die ik er met geen mogelijkheid uitgewassen kreeg, ook niet met shampoo.
  Wat bleek: het komt haast nooit meer voor, maar ik had vlooien!
  Toen ik daar eenmaal achterkwam werd ik gek.

  Ik snapte het ook niet aangezien ik eigenlijk alleen maar positieve reacties las en ik niks op internet kon vinden over iemand die dit ook had na het afbouwen van shampoo.

  Ik wil hiermee zeggen dat je haar wassen zonder shampoo, ondanks alle positieve reacties, toch niet zo hygiënisch is. Ik dacht ook van wel, ik was ook verontwaardigd toen de kapper zei dat dat vies was. Ik waste het toch immers goed uit met water? Alleen kan water niet het stof en andere viezigheid uit je haar krijgen.
  Ik ben daarentegen niet van mening dat shampoo wel goed voor je haar is. Mijn haar is wel veel voller en volumineuzer nu. Daarom zou ik aanraden om op zoek te gaan naar een natuurlijke shampoo zonder chemicaliën en je haar hier 2 keer in de week mee te wassen. Geloof me, je wil je echt niet zo voelen als ik me nu voel. Ik hoop dat ik hiermee mensen gewaarschuwd heb.

  Groetjes, vlooienmeisje

  1. Vlooien op je hoofd wil niet zeggen dat je vies bent. Het wil alleen zeggen dat je vlooien *in je huis* hebt. Dat is toeval, of het seizoen, of ze komen via een huisdier naar binnen. Het zijn gewoon beestjes die er toch wel zijn op deze wereld, en ze komen niet speciaal voor jou je huis binnen 😉
   Dit alleen om je een beetje gerust te stellen. Want ik snap dat het heel akelig is!

 51. Bij mij kwam de omslag zoals bij Marten pas na vier maanden. Inmiddels is het zo’n 9 maanden geleden dat ik ben gestopt met shampoo.
  Ik ben heel blij met mijn haar nu. Bijna geen uitval, geen klitten, geen pluis, wel glans en volume.
  Alleen blijf ik wel een overmatige talgproductie houden, als ik mijn hoofdhuid krap, komt wit, vettig spul onder mijn nagels en worden mijn vingers vet. Ik weet niet of het alleen vet is of ook roos.
  Ik hoop dat dat minder wordt zolang ik niet aan mijn hoofd krap, maar het zorgt voor lichte jeuk, waardoor ik toch blijf krabben. Ik heb tot nu toe op internet nog niets gevonden om dit zonder chemicaliën te verhelpen. Misschien moet ik mijn hoofdhuid licht masseren met olie, maar ik was altijd bang dat mijn haar dan nog vetter wordt.
  Ik woon in Nepal in de stad waar het erg stoffig is en ik dus af en toe mijn haar moet spoelen met water. Ik probeer dan ook mijn hoofdhuid wat schoner te krijgen, maar het zorgt er alleen maar voor dat mijn haar zich opnieuw moet herstellen.
  Misschien toch die olie maar eens proberen.

 52. Hier al wat langer. Ik hoorde 22 jaar geleden iemand zeggen dat shampoo niet nodig was? Ik ben er eens over gaan denken en zoeken (in een internetloos en dus google-loos tijdperk=bieb/andere bronnen) en het bleek dat shampoo ook nog niet zo lang geleden algemeen gebruikt ging worden. (Niet alle vooruitgang is slecht, maar bedrijven verkopen ook graag hun plastic flessen met prutjes erin.)

  Ik wilde dat ook proberen, zonder shampoo. Drie weken lang werd het steeds vetter. En daarna vond mijn haar de natuurlijke vetbalans. Wat een bevrijding! Niet meer elke drie dagen stressen over vetter wordend haar. En mijn roos werd ook steeds minder. Nu al heel lang amper meer last van schilferachtige hoofdhuid.

  In het haar van mijn kinderen is zelfs nog nooit een druppel shampoo geweest. En dat is echt heerlijk zacht en nooit vet.

  Ik vraag me nu alleen wel af, of er tijdens een luizenepidemie bij ons juist meer of minder kans op die beestjes is. Maar eens op googelen. (Wat een luxe, dat ik zoveel informatie, zo makkelijk kan vinden.)

 53. Ik was ook al jaren mijn haren alleen maar met water en ik zou niks anders meer willen.
  In den beginne is het wel eens doorbijten want na een paar weken na het wassen met shampoo kan het wel vies zien en aanvoelen maar uw doorzettingsvermogen zal zeker beloond worden.
  Als het me de eerste weken de vettig werd heb ik een beetje talk in mijn haren gedaan en dan zag het er al veel beter uit. -wel goed uitborstelen nadien, anders zie je er minstens 10 jaar ouder uit :-)-

 54. Ik heb heel dun, stijl haar. Ik heb sinds februari 2015 geen shampoo meer gebruikt maar gebruik sinds een maand wel een gewone blok zeep. Maar ik denk dat dit ergens ook niet zo goed is voor je haar.
  De vettige periode bleef maar duren, heb ik het niet lang genoeg volgehouden?

  Mijn vriend is zelfstandige en ik ga hem meestal helpen. Dan zijn we bezig met cement, zand, … dingen die in je haar belanden. Ik kreeg mijn haar met gewoon water dus niet volledig proper.

  Iemand die ook dun, stijl haar heeft met tips?
  Baking Soda wil ik niet gerbuiken de Ph waarde ligt heel anders als die van je haar.

 55. Na het lezen van artikelen over het niet gebruiken van shampoos en crème spoelingen, ben ik aan de slag gegaan. Mijn haar is dik, lang en droog.
  Eerst ben ik begonnen met alleen te spoelen met warm water. Dit heb ik een paar weken gedaan, tot dat ik de geur van vet in de haren en hoofdhuid niet meer kon verdragen. Sindsdien spoel ik het haar eerst met backing soda en water en daarna met een mengsel van appelazijn en water.
  Het heeft even geduurd alvorens ik de juiste hoeveelheden en concentratie gevonden heb voor het vele lange haar.
  Daarna gaat er haar olie in, van weleda. Zonder olie was het haar niet te borstelen. In eerste instantie heb ik zonnebloem olie gebruikt, maar dat heeft het haar verzwaard en voelde vettig aan.
  Voor mij een prima haar verzorging, wat bij mij past.
  En wat ook belangrijk is, niet meer 2 a 3 keer per week wassen, maar 1 x in de 7 tot 10 dagen. Met het vele lange , dikke haar, een hele klus.
  Fijn dat deze wijze onder mijn aandacht kwam!

 56. Beste,

  Ik ben gestopt met shampoo. Graag had ik geweten, van ervaringsdeskundigen ;-), of het ok is als ik het elke ochtend nat maak onder de douche…?

  Alvast bedankt voor jullie reactie! 🙂

 57. Onderzoek heeft aangetoond dat het drie maanden kan duren voordat je hoofdhuid zn natuurlijke balans heeft gevonden, zeker na jarenlang shampoo gebruik. Dus even doorbijten!

  Zelf ben ik ontzettend blij met het resultaat, sterker en gezonder haar!
  Net als mijn gebit; daar heb ik dan wel baking soda voor nodig, maar geen tandpasta. Sindsdien geen gevoelige tanden meer 🙂

  1. Dat van de tandpasta herken ik ook. Sinds ik geen fluoride meer gebruik, heb ik geen last meer van tandplak en sinds ik poets met bakpoeder zout en kokosolie ook geen gevoelige tanden meer!

   Met shampoo bouw ik langzaam af. Door mijn werk kan ik niet ineens cold Turkey gaan.

 58. Hallo allemaal!

  Ik ben nu ongeveer 6 weken shampoo-, deo- en zeep-loos, maar mijn haar blijft vet. Ik maak het vrijwel elke dag nat onder de douche en spoel het ongeveer 1 keer per week uit met een bekertje water, met daarin 4 druppels lavendel olie. Mijn haar is wel gewoon te kammen, maar ik zou toch graag zien dat dat vettige verdwijnt…Het kan toch niet zo zijn dat die lavendelolie het ontvettingsproces verstoort? Ik lees in de reacties dat sommigen het 9 maanden hebben geprobeerd en dat het nog steeds vet bleef, daar zit ik eigenlijk niet zo op te wachten. Iemand nog tips om met andere essentiële oliën nog wat te doen?

 59. Ik was mijn haren nu een week niet met shampoo. Ik hou me niet helemaal aan de regels ik gebruik baby poeder waar mijn haren vet zijn. Resultaat nog onbekend dat weet ik over 6 weken.

  De eerste dagen was het na het douchen ( haren met water gewassen ) vet! Door de baby poeder zag niemand dit. Nu zie je naar het wassen niet meer dat het vet is maar voelt het wel viezig aan.

  Ik verlies bijna geen haar op dit moment, als sinds mijn 12 was ik mijn haren dagelijks en haal ik een hand vol haren uit de borstel, nu al dagen niets.

  Mijn haren zijn tegen 21:00 de avond normaal al weer vet.
  De ochtend douchen -> föhnen -> stijlen voor de pluis ( jaren, super slecht!)

  Ik hoop zo dat ok over een aantal weken kan opstaan zonder dat ik iets aan mijn haren hoef te doen omdat het vet is.

  De poeder wil ik nog gaan vervangen voor een natuurlijk product tot het vet niet meer zichtbaar is. Mijn haren hebben nu al meer volume! Maar dat het viezig aan voelt moet ik wel even aan wennen!

 60. Doordat ik Psoriasis heb zeiden ze dat het goed is om in de zee te zwemmen. Aangezien je de zee niet mee naar huis kunt nemen heb ik eerst een baal van 25 kg zeezout uit Guerande(Frankrijk) meegenomen om in mijn badwater te gooien. 1 kg voor een heel bad. Perfect je kunt er meteen je haren in wassen en het werd nog mooier grijs dan het was. De zee is eigenlijk 9x zo zout. De baal echte zeezout kostte daar 14 euro. Maar zout is zout. Later heb ik een baal van 25 kg veevoederzout bij de Welkoop gekocht, dus 25 keer een bad genomen en werkt ook prima. Mooie zachte huid gekregen, helaas kan ik niet zelfstandig meer uit bad komen.
  Nu gebruik ik het nog steeds maar los het zout op in een gieter warm water. En ik zet er ’s avonds mijn tandenframe in.
  Zelfs een langharigvloerkleed heb ik in dat veevoer zout gekocht.
  Oh ja, een baal van 25 kg veevoederzout( Wat aan de koeien gegeven wordt en ook af en toe in de vijver voor de vissen)kost ongeveer Euro 6,50!!! Tel uit je winst.

 61. Ik ben aan het minderen met shampoo. Van om de dag wassen naar nu 2 keer per week. Dat gaat goed, nu probeer ik om na het wassen 3 dagen niet te wassen. De volgende stap is om er 4 dagen tussen te laten. En zo verder. Ik hoop op geen shampoo uit te komen, maar cold turkey is voor mij met mijn werk geen optie.

 62. mijn haar is van zich zelf heel erg droog en wat ik ook probeerde qua shampoo en conditioner, het hielp niet. mijn kapper zij dat ik naar een beter merk moest gaan om dit tegen te gaan, wat bleek na drie maanden toen ik weer terug ging? er moest minimaal 10cm af. ik heb veel sites gelezen over no-poo, waarvan 1 vrouw al 7 jaar geen shampoo gebruikt. ik ben meteen gestopt met shampoo en gebruik alleen nog conditioner en kokosolie. ( soms het een en soms het ander of allebij tegelijk). wat ik merk is dat het enorm veel geld schilt in het kopen van shampoo, mijn haar wordt niet droger of beter maar ik ben wel van de shampoo af. bij mij was het ook zo dat het 6 weken duurde voor mijn haar minnder vet werd en na weer 6 weken heb ik bijna geen last meer van vet haar, behalve als ik bij de kapper ben geweest omdat zij mijn haar hebben gewassen met shampoo.

  het is echt een aanrader. waarom chemicaliën op ons lijf en in ons haar smeren, terwijl we er wel een probleem van maken als het in ons eten zit.

 63. Ik heb langzaam afgebouwd. Eerst water met bakingsoda en naspoelen met appelazijn. Na verloop van tijd steeds minder bakingsoda erin en was het spoelen met appelazijn niet meer nodig. Inmiddels spoel ik alleen met water. Wat ik me alleen afvraag: wat doen jullie om chloor uit je haar te spoelen als je in het zwembad bent geweest?

 64. Ik gebruik al 2 jaar of langer alternatieve shampoo en sinds 2 of 3 weken ondertussen gebruik ik de shampoo niet meer en mijn haar ziet er niet vet uit. Ik ven superblij omdat dit toch een proces van een aantal jaar is geweest. Cold turkey had ik ook geprobeerd maar dat was een te grote stap ln lichaam had meer tijd nodig. 🙂 ik gebruik sinds een jaar ook al helemaal geen deo meer, is ook afbouw en overstap op natuurlijke producten geweest 🙂 zo zie je maar dat je lichaam dat allemaal niet nodig heeft. Juist de producenten hebben het nodig.

 65. Ik ga het ook eens proberen zonder shampoo.
  Overigens een tip voor als je je haren niet zo vaak wil wassen en hinder ondervindt van bijvoorbeeld kookluchtjes die in je haren trekken. Ik gebruik vaak tijdens het koken een douchekapje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *