mangoboom kweken

Zelf een mangoboom kweken met een overgebleven pit

Je eet een mango uit de supermarkt en je houdt een grote pit over. Normaal gesproken gooi je die pit misschien weg, maar wist je dat een eigen mangoboom kweken ook een optie is?

De kans dat je zelf ook echt je eigen mango’s gaat eten is niet zo groot. Mango’s zijn tropische vruchten en hebben hoge temperaturen nodig om tot bloei te komen. Je kunt de plant in een kas zetten, maar het gaat om een boom. Dus of je hebt een gigantische kas nodig, of je moet je mango’s gewoon in de winkel blijven kopen.

Toch blijft het een leuk project om eens te proberen.

Zo kweek je je eigen mangoboom:

 1. Breek de pit open. Dit kun je doen door voorzichtig met een mes de lange kant van de pit open te werken. Binnen in het omhulsel vind je een bruinachtige, harde pit in de vorm van een tuinboon. Omdat veel mango’s onrijp worden geplukt, heeft deze pit soms niet voldoende kracht om zelf door het omhulsel heen te breken.
 2. Plant de pit in vochtige bladaarde. Het lichte ‘oog’ moet boven.
 3. Dek de pot af met plastic, zodat het goed vochtig blijft. De mango is een tropische plant die veel vocht en warmte nodig heeft.
 4.  Zet de pot op een warme plaats in de schaduw. Na een week of drie komen de eerste blaadjes tevoorschijn.
 5. Laat de plant langzamerhand aan meer zonlicht wennen. Zorg voor voldoende warmte. Een plek in de vensterbank is ideaal.
 6. Zorg dat de grond vochtig is, maar geef niet teveel water. Sommigen rapporteren dat een afwisseling van droog en nat goed is voor de plant.
 7. Omdat de plant een groot wortelstelsel maakt, moet je een grote pot gebruiken.
 8. Als het goed is, begint je plant nu vanzelf te groeien. Je kunt hem eventueel af en toe verpotten of gewoon direct al in een grote pot in een kas zetten, om hem uiteindelijk misschien wel uit te laten groeien tot een mangoboom.

Bronnen: Mango Mania op classy.be, howstuffworks.

Advertisement

15 comments

 1. Ja Ik ben het gaan proberen en het werkt. Het wordt een Mango Boom.langzaam maar zeker zie ik hem groeien.
  Ik ben ook een Advocado aan het kweken. Dat was de eerste pit. Deze Advocado is al een beetje groter. Ja ik heb de smaak te pakken. Zo volgt er nu een Kersenboom. is eventjes wat moeilijker en duurt wat langer maar dat lukt mij vast wel met veel geduld. De Kersen pitten liggen nu te drogen. Ik moet nog even naar de Waaloever want binnenkort heb ik rivier zand nodig.Dit was het voor nu.Binnenkort krijg ik een nieuw e mail adres dat zal ik nog wel sturen als het zover is. Tot dan nog het huidigen e mail adres.
  Groetjes van Ria

  1. Hallo Ria,

   Mijn mango doet het ook heel goed. Maar na het proberen met 6 avocado’s geef ik de moed bijna op. Hoe heb je dat gedaan met de avocado?
   Ik heb ze al in de grond gedaan, ik heb ze al in water laten hangen met satéprikkers op een glas leunend. Maar er gebeurd niks anders dan dat ze er slecht uitzien en uit elkaar barsten….. of gewoon een pit blijven.
   Groetjes Silvia

 2. Hallo, ben nu ook aan een mangopit begonnen een in een pot en ander in een glas niet te vol ,heb dit gelezen op een andere site .Kijk er echt naar uit .Wil dit als een kado bij geven met kerst iets van jezelf. Gr Mimi

 3. Heb je verse dadels deze kerst? Doe deze ook in een pot, zet hem wel warm en heb geduld, dan na enig tijd zie je de dadelboom komen.
  En ja daar heb je ook een zeer grote kas voor nodig

 4. I k heb ook van een pit een mango boompje van 30 cm.
  maar er komen bruine bladeren aan hoe komt dat
  misschien v.d. zomer te lang buiten gestaan?
  kan ik daar antwoord op krijgen b.v.b dank

 5. Ik heb ook een mangoboompje gekweekt. Er zitten nu 5 reuze bladeren aan, maar deze zij zo zacht als papier, bruingroen van kleur en hangen recht naar beneden. Raken daar ook al de aarde aan. Is dit normaal?

 6. Ik heb voor de 2e x een mango boompje,de eerste had ik in mijn kas,deze nu gewoon binnen,maar doet net als de eerste zijn onderste bladeren laten vallen.Ziet er verder goed uit,net als mijn granaatappelboompje,al is die errug klein ? dadel komt ook door,heb al 3 vijgenplantjes die het goed doen en al jarenlang een zelf gezaaid mandarijn boompje,maar denk niet dat die ooit wat anders gaat doen als alleen maar groeien,net als mijn zelfgezaaide citroen .Maar het blijft leuk om te zien dat er iets kan groeien uit wat je normaal weggooit !!!

 7. Ik begrijp niet helemaal wat je met de oog naar boven bedoelt, maar dat komt waarschijnlijk omdat mijn peulen al uitgegroeid waren toen ik ze openden. Gelukkig heb ik 2 pitten… Heb je misschien progressiefoto’s? De eerste heb ik met het puntje (ik dacht dat dat het oog was) naar boven gepland en hetgeen wat eruit kwam, richtte zich direct op de grond…. Volgens mij zijn het wortels…🙈 ik ga het bij de 2e andersom proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *