40 dingen die je met baking soda kunt doen

Dat je heerlijke koekjes kunt bakken met baking soda, dat wist ik, maar dat het zo multifunctioneel in gebruik is wist ik zeker niet. Baking soda (natriumbicarbonaat) is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Het wordt ook wel natriumwaterstof carbonaat, zuiveringszout, maagzout, dubbel koolzure soda, baksoda, of E500 genoemd.

Baking soda is niet hetzelfde als gewone schoonmaaksoda (natriumcarbonaat), wat je in iedere supermarkt kan kopen. Schoonmaaksoda kan absoluut niet gebruikt worden om mee te bakken. Baking soda (natriumbicarbonaat) kan je kopen bij de natuurwinkel, apotheek, drogist, toko/ Aziatische supermarkten, hier online en ook in winkels zoals de Tuinen en Dille & Kamille. Zelf koop ik het in grote hoeveelheden online om geld te besparen en verpakkingsafval te minimaliseren. Het is niet geschikt voor aluminium, marmer of poreuze gesteenten en delicate stoffen zoals zijde.

Baking soda is milieuvriendelijk alternatief

Baking soda. Foto: Emily Jane Lowe
Baking soda. Foto: Emily Jane Lowe

Baking soda werd zo’n 150 jaar geleden in Amerika en Engeland al gebruikt voor het rijzen van deeg en beslag en ook werd het gebruikt in het huishouden. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen en ook geweldig voor persoonlijke verzorging. Lees hieronder wat je allemaal met dit ene witte poedertje kan doen!

Tip: Wil je meer tips over hoe je minder afhankelijk kan worden van producten uit de supermarkt? Bekijk dan hier ons dossier over consuminderen.

 1. Badkamer: Baking soda werkt als een veilig en effectief schuurmiddel. Maak tegels, voegen, de wasbak, douche en het bad schoon door een beetje op een natte spons of doekje te strooien. Goed naspoelen met water en droog wrijven. Hier vind je nog 7 tips om je badkamer groener te maken.
 2. Toilet: Strooi 1 koffiekopje in het toilet en giet daaroverheen 1 koffiekopje azijn. Laat het 10 minuten bruisen en maak het toilet dan met een borstel schoon.
 3. Douchegordijn: Strooi baking soda op een spons en maak het gordijn schoon, afspoelen met water.
 4. Potten, pannen & bakvormen: Maak het schoon door het middel op een natte spons of doekje te strooien, naspoelen met water.
 5. Vloer: Los 1/2 kopje op in een emmertje warm water en dweil hiermee de vloer. Naspoelen met schoon water. Niet geschikt voor houten vloeren in de was!
 6. Magnetron & oven: Strooi een beetje op een natte spons of doekje en maak schoon, goed afspoelen met water.
 7. Koffie- en theeaanslag: Dit verwijder je makkelijk met wat baking soda en water.
 8. Zilverpoets: Maak een pasta van 3 eetlepels baking soda en 1 eetlepel water en gebruik deze pasta met een schone doek om zilver op te poetsen. Goed afspoelen met water.
 9. Was: Voor extra waskracht kun je een 1/2 kopje bij de was doen om vloeibaar wasmiddel nog beter te laten werken. Je was wordt schoner, frisser en stralender!
 10. Luiers: In een emmertje voorwassen met 1/2 koffiekopje en warm water. Natuurlijk werkt dit alleen met wasbare luiers. Het is wat extra werk, maar je bespaart met wasbare luiers wel 1.000 kg afval!
 11. Vloerbedekking/vloerkleed: Bestrooi de vloerbedekking of het kleed met baking soda en laat het een nacht liggen. Veeg de volgende ochtend het meeste soda weg en zuig de rest op met de stofzuiger.
 12. Afvoerputje: Voorkom en/of verhelp verstopping in je afvoer met een 1/2 koffiekopje in het afvoerputje en giet kokend water eroverheen.
 13. Bloedvlek: Maak verse bloedvlekken gelijk schoon met koud water en laat een opgedroogde bloedvlek een paar uur weken in een bak met koud water en baking soda (daarna gewoon wassen op de hand of in de wasmachine).
 14. Tandenborstels schoonmaken: Meng een 1/4 kopje water met eenzelfde hoeveelheid baking soda. Zet de borstels erin en laat een nacht staan, hierna afspoelen.
 15. Koelkast: Plaats een geopend pakje achter in de koelkast om luchtjes te neutraliseren. Vervang het pakje iedere maand met een nieuwe en gebruik de oude om de wc mee schoon te maken.
 16. Snijplank: Haal geurtjes uit een snijplank door er wat baking soda op te strooien, even goed schrobben en afspoelen.
 17. Prullenbak: Strooi het op de bodem van je prullenbak en vieze luchtjes verdwijnen.
 18. Kledingkast: Plaats een geopend pakje in je kledingkast voor een frisse geur.
 19. Matras: Fris je matras op door er wat baking soda op te strooien en het een paar uur te laten zitten voordat je het opzuigt met de stofzuiger.
 20. Auto: Onaangename geurtjes in auto’s komen meestal van gestoffeerde autostoelen. Bestrooi de stoelen met baking soda, wacht 15 min (of langer) en zuig het met een stofzuiger op.
 21. Kattenbak: Tegen vieze luchtjes in de kattenbak bedek je de onderkant van de kattenbak met baking soda en daarna vul je de kattenbak zoals gewoonlijk met kattengrit.
 22. Huisdieren: Borstel de vacht van een hond of kat om vieze luchtjes te verwijderen
 23. Gympen/sneakers: Strooi baking soda in je schoenen wanneer je ze niet gebruikt en schud het eruit wanneer je ze weer aantrekt.
 24. Knuffels: Om knuffels van kinderen (die niet in de was mogen) op te frissen bestrooi je ze met baking soda, na 15 min of langer veeg of zuig je het eraf.
 25. Luchtverfrisser: Meng baking soda met badzout. Doe het in kleine luchtdoorlatende stoffen zakjes en plaats ze door het huis heen.
 26. Deodorant: maak je eigen deodorant met dit recept.
 27. Haar wassen: Meng 1 eetlepel baking soda met 1 koffiekopje water en giet het over je hoofd als shampoo (bijvoorbeeld tijdens het douchen). Goed inmasseren, 1 minuut in laten trekken en uitspoelen. Gebruik hierna eventueel een beetje azijn in plaats van conditioner om je haar glad en glanzend te maken!
 28. Gezichtsscrub: Maak een pasta van drie delen baking soda en één deel water. Scrub hiermee met zacht draaiende bewegingen je gezicht, afspoelen met water. Zelf een maskertje maken kan natuurlijk ook.
 29. Tandpasta: Maak je eigen tandpasta met dit recept.
 30. Mondspoelmiddel: Meng een beetje van het witte goedje in een glas water en gorgel hiermee voor een frisse adem.
 31. Verbrande huid door de zon: Meng baking soda met wat water en breng aan op de verbrande huid om de pijn te verminderen.
 32. Waterpokken: Voeg een half koffiekopje toe aan een lauwwarm bad om het jeuken te verlichten.
 33. Vuur doven: Bij een kleine keukenbrand kun je baking soda gebruiken om het vuur te doven. Doe het vuur uit, zet een stap achteruit en gooi baking soda op het vuur om het te doven.
 34. Klei maken voor kinderen: Meng 1 kopje met 1/2 kopje maizena in een pannetje, gebruik je handen om ervoor te zorgen dat het goed is vermengd en er dus geen klontjes in zitten. Voeg 3/4 kopje water toe en zet het pannetje op een middel hoog vuur en blijf roeren. Zodra het mengsel aan elkaar gaat plakken haal je het pannetje van het vuur. Wanneer het afgekoeld is kan je het tot een soepel deeg kneden.
 35. Stickerverwijderaar: Meng water met baking soda tot een pasta en wrijf het op lijmresten. Neem af met een warme vochtige doek.
 36. Bloemen: Voeg een theelepel toe aan een vaas met snijbloemen, dan blijven ze langer mooi.
 37. IJs smelten: In plaats van zout kun je ook baking soda gebruiken om de stoep ijsvrij te houden.
 38. Onkruid: Strooi pure baking soda in de voegen tussen tegels / stenen op een patio of pad en het doodt de kleine onkruidplantjes en het voorkomt dat er nieuwe groeien.
 39. Vieze handen na tuinieren: Strooi een beetje van het middel op natte handen en wrijf ze schoon, hierna afspoelen.
 40. Groente & fruit wassen: Baking soda over groente en/of fruit strooien, scrubben en afspoelen met koud water.

Kortom, een echte alleskunner in en om het huis. Haal dus vooral een groot pak baking soda in huis, want je bent er zo doorheen!

Naar aanleiding van de vele nieuwsberichten over de schadelijke effecten van plastic afval op het milieu, besloot Emily Lowe haar hoeveelheid aan plastic afval drastisch te verminderen. Zette ze voorheen met haar gezin met vijf personen elke twee weken een grote zak plastic aan de straat, nu is dat nog maar een minizakje per twee maanden. Elke week geeft zij tips om zelf ook te minderen met (plastic) afval. Volg haar ook via haar website of haar facebookpagina “Leven Zonder Afval”.

Advertisement

110 comments

  1. Hallo Hans Kempeneers,

   Je geeft aan Baking Soda te gebruiken om groenten mooi groen te houden bij het koken.

   Graag hoor ik hoeveel Baking Soda ik moet gebruiken voor bijv. 1/2 kilo of groenten 1 kilo groenten.

   Bij voorbaat dank en vriendelijke groet,

   Bram Hofland

  2. Halló Hans

   Waar kun je die pillen tegen jicht kopen? Mijn man heeft er ook af en toe last van, maar slikt al zo veel chemische middelen, dat dit mij een mooie oplossing lijkt.

   Alvast bedankt.

   Carla Buijsman.

  3. Meng je 1/3 theelepel bakingsoda met 2 eetlepels lemon of citroensap kun je er je ph waarde in je lichaam mee omlaag brengen. Als deze te hoog is heeft het volgens veel wetenschappers veel gezondheidsnadelen zoals vele ziektes.

    1. Niet naast de deur maar als je toevallig toch naar Spanje gaat met vakantie: bij de supermarktketen Mercadona kost 1kg je € 1,00. Te vinden bij het zout. Snap niet dat het in Nederland zo veel moet kosten… :-S

     1. Je kan het bestellen bij Pit en Pit, in potten. 1600 gr. Ik bestel er meestal 3 tegelijk. Ik gebruik het heel veel. O.a. maak ik mijn rvs afzuigkap ermee schoon, vochtige spons wat zuiveringszout er op, en het vet vliegt er af. Het meest voordelige schoonmaakmiddel.Het is ook te koop in kleine doosjes bij de drogist, maar in verhouding is dat veel duurder. Bestellen onder de naam Bicarbonaar (natrium bicarbonaat)

 1. Mijn haar ziet er veel beter uit en voelt vooral lekkerder aan sinds ik het – net als mensen met dreadlocks – met baksoda was. Gewoon mengen met een beetje water, inwrijven, even laten zitten en uitspoelen. 1 of 2 keer per week volstaat en geen vette sliertjes melkboerenhondenhaar meer!

 2. Ik gebruik het ook om vlekken van rood fruit uit de kleding te krijgen. De nog natte vlek eerst een beetje baking soda erop doen en dat goed in wrijven totdat de vlek blauw is, dan een paar druppels azijn. Het kleding stuk oprollen dat het niet te snel droogt. Na een paar uur of de volgende dag is de vlek weg zonder randen.
  Ik heb katten daarvan is er een die regelmatig thuis komt met een olie vlek van het onder de auto zitten. Baking soda erop en het verdwijnt als sneeuw voor de zon. Als ze dat binnen krijgen is niet zo erg als de olie.
  Katten meubels schoon maken zie vloerkleden reinigen. Dat zet ik nog even wat kracht bij door van tevoren water te besproeien met een plantenspuit. Dan de baking soda en goed in borstelen. Nachtje laten en dan stofzuigen.

 3. Ik hou er de mieren mee weg! Ze gaan er niet dood van maar houden waarschijnlijk niet van de geur waardoor ze een tijdje wegblijven

  Nb dat niet bakken volg ik ook niet helemaal, vooral ook omdat er in het begin staat daar je er de lekkerste koekjes mee maakt?

  1. Je hebt helemaal gelijk Ans als je zegt dat ‘gewone soda’ iets anders is dan ‘baking soda’. Het staat ook eigenlijk al in het artikel. Gewone soda is Natrium carbonaat en baking soda is Natrium bi-carbonaat. Alleen had er bij de ‘gewone soda’ niet bij moeten staan dat dit bakpoeder is. Dat klopt niet.
   Overigens een prima artikel met veel toepassingen van baking soda.

  1. Nee, net als keuken zout (natrium chloride ) bevat bakpoeder ( natrium bicarbonaat ) natrium, wat bloeddruk verhogend werkt. Het is in dat opzicht dus even slecht als keuken zout!

 4. Ik kocht baking soda eerst in zakjes in de supermarkt, maar toen ontdekte ik dat de toko veel goedkoper was! Ik gebruik baking soda voornamelijk om mijn vloeren mooi schoon te krijgen.
  Echt een wondermiddel als ik zo zie waar je het allemaal voor kunt gebruiken. Mochten jullie baking soda in de oranje doosjes van Arm & Hammer ergens tegen komen, twijfel vooral niet om het aan te schaffen zou ik zeggen. Voor wie ook in omgeving Rotterdam woont, ik vond ze hier;
  http://tokohoiyunrotterdam.wordpress.com/2012/04/24/arm-hammer-baking-soda-zuiveringszout/

  1. Jammer dat er in het artikel niets staat over wat baking soda voor de gezondheid kan doen. Er is hier veel onderzoek naar gedaan. Men beweert dat soda gemengd met citroen de ph waarde in het lichaam neutraliseert. Kankercellen gedijen in een verzuurd lichaam, waarmee gezegd dat soda helend zou werken. Het schijnt ook goed te zijn voor vele andere kwaaltjes. Er is genoeg info te vinden op het internet. Hier een link van http://www.degoednieuwskrant.nl
   http://www.degoednieuwskrant.nl/nieuws/gezondheid/2217-lemon-baking-soda-this-combination-could-save-lives

   1. Onzin, gemengd met citroensap ( citroen zuur ) reageert bakpoeder tot natrium citaat en koolzuur. Het eerste lost op in water, het tweede komt bruisend vrij. Overigens maakt het lichaam zelf ook bicarbonaat aan. Het komt vrij in de gal, psncreatische vloeistoffen en damwand secretie en dient daar om de maagbloeding te neutraliseren. Maagzout is chemisch gelijk aan bakpoeder en wordt gebruikt om maagzuur te neutraliseren. Het werkt dus wel tot aan de maag, maar daarna doet het lichaam het gewoon zelf!

 5. 41 !!
  Koffielepel natriumbicarbonaat oplossen in half glas water, slokjes nemen en hiermee mond grondig spoelen (tijdje laten rondgaan in de mond), uitspuwen, nieuw slokje, enz. tot glas leeg is. Paar keer per dag. Al jaren geambeteerd door een ernstig bourning mouth syndrome, huisarts noch tandarts noch stomatoloog kenden oorzaak noch aanpak; ben hier nog maar anderhalve maand mee bezig op aanraden van een dr. prof. en het is al veel leefbaarder geworden. ‘k Moet het wel blijven herhalen, maar da’s ’t minste! Ik <3 nu van dit witte poeder!!

 6. Pingback: 40 dingen die je met baking soda kunt doen - GriJo Health
 7. waar het ook heel goed voor is je kan het ook gebruiken voor zuurbrand en om je zuurbalans te herstellen
  ik gebruik het al jaren in plaats van die dure zuurbrand remmers van de farmaceut een thee lepel natrium bicarbonaat
  een een eetlepel biologische appelazijn in een drinkglas mengen .nooit meer last gehad van zuurbrand .meer als vijf jaar zuur brand remmers gebruikt van de farmaceut .maar als je dan de bijwerkingen leest daar wordt je echt niet goed van en daarom ben ik er mee opgehouden .ook heel goed om je zuurbalans in je lichaam te herstellen want is dat niet in orde heb je ook meer kans op allerlei ziekten
  de grt willem

  1. Hallo,

   Voor de liefhebber..
   Toko/ super store Sang Lee Eindhoven woenselsemarkt nu 5 pakken baking soda voor 5 euro van het merk: Arm & Hammer 454 gram per pakje

   Super verhaal op deze site! Bedankt voor alle tips.
   Ben me steeds meer aan het verdiepen in allerlei zelfgemaakte producten.
   Ben het zo beu om heel veel geld voor chemische troep te betalen wat slecht voor jezelf en het milieu is en daarnaast ook nog eens op dieren getest wordt!
   Morgen ga ik een poging wagen om douchespul te maken van alleen maar organische ingrediënten. Op Pinterest staan echt super goeie tips en recepten om zelf aan de slag te gaan.

   Voor degene die het interssant vind zal ik binnenkort mijn ervaring delen..

   Groetjes Mars

 8. bak soda versus platwormen (shistosomiasis).
  2 verhalen
  Ik ben BS gaan gebruiken om schimmels en een huidkankervlek te verwijderen, met goed resultaat.
  Opeens na een maand vond ik een bultje achter mijn oor met daarop een korstje.
  korstje eraf gepulkt, geen bloed, wel vochtig. 5 minuten later zat er weer een korstje. En ga zo maar door.
  2 weken later vond ik 2 onderhuidse schijven op mijn nekwervel, 1 van 2 cm doorsnede een van 3 cm met daarop korsten van 5 en 7 mm.
  Deze ook weer los gepulkt, en weer , na 10 minuten, weer, verhard.
  Dit ging zo enkele maanden door. En toen besloot ik, BS is te vies om te drinken, laat ik het op mijn polsen smeren.
  Na 2 uur vond ik plotseling rode bloed vlekjes en striemen onder mijn opperhuid.
  Mijn idee, naar de huisarts. Ik ben geen arts. Niet meer experimenteren.
  Ik heb hem mijn hele verhaal verteld, materiaal wat ik uit mijn nel heb gepulkt, laten zien.
  Hij zegt mij, oh dat zijn talgklieren.
  Stuurt me naar huis met een acne kuurtje.
  Daarna heb ik 6 weken gezocht naar een second opinion, Niemand durft het aan.
  LUMC, GGD, ik werd overal doorverwezen.
  ik heb mijn BS kuur hervat en heel langzaam aan win ik, stukje bij beetje.
  Wil je voorkomen dat je platworm oploopt in het buitenland, neem voorzorg, en 2 weken van te voren BS in nemen.
  Groetjes, Francois.

  .

 9. Ik heb van de week getracht wat vuile vlekken uit mijn hoogpolig wit wollen tapijt te halen met baking soda. Maar nu blijven er lelijke gele plekken zitten…ik heb ze al getracht schoon te maken
  een zeepsopje maar dat helpt niet. Weet iemand wat ik doen kan.

 10. Hallo,

  Heel even gooide iemand hier een balletje op over het gebruik van bakingsoda tegen kanker waarop er gelijk iemand was die dit debunkte door met een artikel te gooien over hoe zo’n bullshit het is en dat het niet kan werken.

  Persoonlijk weet ik dat er meer artikelen/onderzoeken zijn geweest die aan hebben getoond dat het wel degelijk effectief kan hebben tegen kanker dan dat het geen effect heeft. Niet alleen uit documenten maar ook in eigen omgeving heb ik meerdere mensen gezien die van niet operabel naar operabel gingen of waarbij de tumoren zo geslonken waren en het volgens de dokter een “wonder was” of dat hij het waarschijnlijk bij het vorige onderzoek niet goed had gezien (vlekje op bril of op CT scan klaarblijkelijk)

  Het rare van dit alles (en ik onderzoek dit al 3 jaar) is het feit dat mensen de debunkers met 1 simpel berichtje wel gelijk geloven,die kan wat plaatsen en de anderen zeggen gelijk “zie je wel, flauwekul”. vaak word her gewezen naar de site van kwakzalverij en dat was dat………

  laat ik me maar niet uitlaten wie de site van kwakzalverij bekostigd………

  blijkbaar geloven we dus gemakkelijker in een wonder dan zelf op onderzoek uit te gaan.

  Volgens verschillende documenten zou kanker al meer dan 100 jaar te genezen zijn……ja ik weet het, ik ben gek.
  Dr warburg voor bepaalde bevindingen zelfs een nobelprijs voor gekregen.

  Ik noem Warburg als eerst omdat Warburg zijn theorie en het gebruik van bicarbonaat heel dicht bij elkaar liggen.

  wij roepen nier dat iets werkt maar er zijn honderden publicaties die er voor zouden kunnen zorgen dat kanker verbannen word uit onze levens.

  juist daarom moeten wij met elkaar samenwerken en elkaar niet tegen werken

  Waar wij gigantisch kwaad om worden is het constant tegenwerking van de farmacie/overheid.

  ik doe het maar even zo omdat mijn bericht als spam aan word gezien lees verder op http://pastebin.com/iruBsWjD

 11. LS…

  Ik denk dat we hier praten over Bicarbonaat. Eetlepel in water en opdrinken. Tegen verzuring en ontstekingen etc. etc. etc.

  Verzuring is de basis van alle gewricht aandoeningen. Candida. Kanker !

 12. Heel hartelijk dank voor dit artikel.
  Heb vandaag de wc boven en de wasbak schoongemaakt en baalde van de chemische middelen.
  Kreeg vandaag weer last van mijn knie en doet mij denken aan de chronische jicht die jaren geleden bij mij werd vastgesteld. Na enkele jaren rust lijkt het nu dus weer terug te komen. Toen las ik ergens dat veel alkalisch water drinken goed is om het lichaam in staat te stellen om de urinezuurkristallen langzaamaan op te lossen en uit je lijf te drijven. Afijn, ik ga morgen in het dorp nabij (in mijn dorp zijn geen winkels meer) op zoek naar natriumbicarbonaat. En ik ga citroenen kopen. Plus vitamine C. Woensdag weer een haring halen bij de visboer die hier wekelijks met zijn karretje staat. Oh ja, ook ga ik op zoek naar strips om pH waardes te meten. Voor komende nacht nam ik nog maar even een pilletje colchicine in (in mijn achtertuin bloeit nu nog de Colchicum Autumnale, de Herfsttijloos die grondstof zijn voor die pilletjes), en ik heb ook nog dozijnen doosjes met allupirinol. Die laat ik liever ongemoeid, want gebruik daarvan moet zorgvuldig worden opgebouwd en vereist te worden ingenomen voor de rest van je leven, gepaard gaand met allerlei (mogelijke) bijwerkingen waar ik niet op zit te wachten. Afijn, Baking Soda, zuiveringszout…daar ga ik voor! Nu nog even een pilletje Magnesium en dan ga ik naar mijn warme nestje. Hartelijke groet vanuit de Betuwe.

 13. hoi, ik gebruik bakingsoda al een paar jaar voor o.a tandpasta te maken. Ik had een tandvlees ziekte en de arts wilde daar hele nare medicijnen voor uitschrijven. Gelukkig kwam ik erachter dat ik ook tandpasta van bakingsoda kon maken en gelukkig kreeg ik toen het tandvleesprobleem onder controlle. (en mooie witte tanden)

  Omdat ik de neiging heb, ondanks goede voeding te verzuren (lichamelijk) gebruik ik iedere ochtend een theelepel bakingsoda en mn ph waarde is hierdoor helemaal in orde.

  Ook heb ik een GEWELDIG RECEPT om BESPOTEN GROENTEN EN FRUIT zo veel mogelijk te ontdoen van gif.

  Je doet in een bak een eetlepel bakingsoda met een flinke scheut azijn. Je wacht totdat alles is uitgebruist en dan doe je er koud water bij. Hierin laat je de groenten of fruit een tijdje weken en daarna spoel je het af.

  groetjes van Ilona

  1. Ja,ik spreek uit ervaring heb jaren lang omeprasol geslikt tegen b maagzuur, nu drink ik elke morgen halve citroen halve theel.baking soda met gekookt water aanvullen met koud water,op de nuchteremaag,ik slik al maanden geen Omeprasol meer

   1. Ik ben ook anderhalf jaar geleden gestopt met Omeprazol slikken ivm middenrif scheurtje. Ook elke ochtend baking soda met citroen. Nu heb ik nooit meer astma aanvallen, longontstekingen gehad en ben veel actiever geworden en inmiddels 20 kilo afgevallen!
    Wat zegt de huisarts? Allemaal onzin…

 14. Natrium bi carbonaat kan je óók in grote verpakkingen krijgen. Wordt namelijk ook gebruikt in veehouderij en om zuurgraad van land en in vijvers te reguleren.

  25 kg! kost dan € 15,-

  Dat is feed grade kwaliteit (ipv foodgrade) Maar ik durf het gerust te eten…

  Kijk eens bij een Welkoop winkel… Of boeren bont winkel…

 15. Zou als ik jou was aan de mediwietolie gaan ipv de bloedrukplillen te slikken. De pillen beschadigen je nieren. Hoge bloeddruk heeft met stress en opgekropte boosheid te maken. Kijk ook eens in de boeken van Christiana Beerland, achter elke ziekte zit een boodschap
  Succes

 16. Nav tip 19: Matras
  Ooit heb ik als onderdeel van een griep overgegeven in bed, en het vast heeft het matras bereikt. Vreselijk, die overgeef lucht en je raakt hem niet zomaar kwijt uit je matras. Zuiveringszout (de naam bij de drogist) was de oplossing zoals beschreven in tip 19. Fantastisch.

 17. De truc met het oven schoonmaken werkt niet. De,oven zit nog net zo vol zwarte aangekoekte vlekken als voor de baking soda operatie. Veel werk en weinig effect.
  Dus ik ga het niet proberen om mijn witte wollen kleed met baking soda schoon te maken.

 18. Wij gebruikten het vroeger, 30 jaar geleden, om paling mee te doden.
  Ze gingen in een bak, met honderd stuks tegelijk, spratelden wild in het soda water, 5 seconden en waren dan morsdood.

  Achteraf voel ik mij daar erg slecht over. 🙁
  Als ik toen had geweten dat de paling bijna zou uitsterven had ik het nooit gedaan. Maar de paling was toen helemaal niet bedreigd.

 19. Wat veul tips ; ). Ik wist wel dat je met baking soda veel kanten op kunt, maar dat je er zoveel mee kunt doen.. Mooi inderdaad dat het een natuurlijk product is, en goed geschikt voor bijvoorbeeld rioolontstopping en vlekken. Leuke reclames trouwens op deze website!

 20. Baking soda.
  Fantastisch zo te horen allemaal!
  En wat de dokters betreft, die prijzen natuurlijk de farmaceutishe wereld aan.
  Die vinden homeopatische geneesmiddelen ook niks. Ook op natuur basis. En zo zijn er heel veel dingen die ze niet aanprijzen. Gewoon uitproberen.
  Niet geschoten is altijd mis! En baking soda bij de Hoogvliet supermarkt kost 1,29!
  Wat je daar allemaal mee kan doen! En geen chemische troep!

 21. Christine
  Ben er meteen mee begonnen(ook burning mouth syndroom, een ware hel) Bedankt voor de tips hier allemaal.Ook bezig met de appelazijn en de baking soda tegen brandend maagzuur, algehele ph.had beide “toevallig “in huis, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *