zelf wasmiddel maken

Recept: zelf wasmiddel maken is spotgoedkoop

Zelf dingen maken scheelt een hoop (plastic) troep. Bovendien bespaar je geld én bepaal je zelf welke ingrediënten er in je eigen brouwsels komen. Kortom, geen dubieuze ingrediënten.

Dit recept voor een wasmiddel is spotgoedkoop en supergemakkelijk te maken.

Zelf wasmiddel maken voor de witte was

 • 40 gram zeep
 • 40 gram soda
 • 2 1/2 liter water

Rasp de zeep en kook het water. Voeg het hete water toe aan de zeep in een grote pan en roer het zachtjes door elkaar tot de zeep is opgelost. Voeg de soda toe (en evt. een paar druppels etherische olie) en laat de wasmiddel een paar uur staan om af te koelen. De wasmiddel is nu stijf geworden. Klop het los met een garde of staafmixer en doe de wasmiddel in een lege fles of emmer met deksel. Ik gebruik meestal 80 ml wasmiddel per wasbeurt.

Dit wasmiddel is goed voor het milieu en heeeeeel goedkoop!

Wasmiddel maken voor de gekleurde was

 • 40 gram zeep
 • 2 1/2 liter water

Volg de instructies zoals beschreven staat bij de witte was. Je voegt alleen geen soda toe!

TIP 1

Je kunt ook wasverzachter vervangen door natuurazijn, gewoon een scheutje in het speciale bakje voor wasverzachter in je wasmachine!

TIP 2

Natuurlijke huishoudzeep kun je bij natuurwinkels kopen.

Meer tips over afval besparen en consuminderen? Bezoek onze dossierpagina Consuminderen!

Naar aanleiding van de vele nieuwsberichten over de schadelijke effecten van plastic afval op het milieu, besloot Emily Lowe haar hoeveelheid aan plastic afval drastisch te verminderen. Zette ze voorheen met haar gezin met 5 personen elke twee weken een grote zak plastic aan de straat, nu is het nog maar een minizakje per twee maanden. Elke week geeft zij tips om zelf ook te minderen met (plastic) afval. Volg haar ook via haar website of haar facebookpagina “Leven Zonder Afval”.

Lees ook
Kies voor natuurlijk: zelf dagcrème maken

Advertisement

93 comments

 1. Pingback: Recept: zelf wasmiddel maken is spotgoedkoop | Nieuwe Aarde
  1. Soda ontvet en maakt schoon. Ik maak jaarlijks een paar maal alle leidingen in huis (ook de wasmachine dus) schoon met heet water en soda.. Ook de wc.s en wastafels dus. (Een paar emmers vol voor de wc’s,) Vroeger deed misschien iedereed dat wel 🙂

   1. Daar is azijn goed voor, het lost de zeepresten op waardoor je was zachter wordt. Zowiezo af en to je machine draaien met azijn is goed voor de machine (wasmachine en vaatwasser).
    Ik gebruik een iets aangepaste versie, ik doe er baking soda & schoonmaaksoda in. En wat tea tree eo, heeft een antibacteriele functie; wat citroen eo, helpt met de schoonmaak en ruikt lekker. Af en toe wat lavender eo gewoon om een andere geur te hebben maar vaak gebruik ik die ook niet.

   2. voor oude wasmachines is soda niet goed,
    dus let op, azijn geen probleem.
    ik was al een aantal jaren met zelfgemaakte zeep op 30 graden,
    maar moet zeggen dat het niet goed schoonmaakt,
    groet Gaia

  2. plasticafvalprobleem heeft vooral te maken met zwerfafval. Apart ingezameld plasticafval wordt hergebruikt en zorgt zo o.a. voor werkgelegenheid.

   De soda die nodig is voor de zeep zit overigens ook in een plastic zak, die kun je hier iig nergens los kopen. De de brandstof (water koken) is vaak geen duurzame brandstof. ijzeren pan, ijzeren (of plastic?) rasp, alle tijd die er mee gemoeid is, mij lijkt het vooral een hoop gedoe met weinig winst. Dagvulling voor de fulltime huisvrouw?

   Ik vind wel dat een heleboel producten onnodig in een of zelfs meerdere lagen plastic zijn verpakt. Daar is wel een hoop winst te halen. Mijn paprika hoeeft echt niet in plastic verpakt te worden, bijv.

   1. Ik vind dit wel een leuk recept en er is wel degelijk milieuwinst te halen. De meeste mensen scheiden hun plastic niet, dus dat komt allemaal bij het restafval terecht en in de verbrandingsoven.
    Maar ook als het plastic wel gescheiden wordt is er veel winst. Plastic recyclen kost veel energie. voorkomen van plastic afval is dus beter. Het zakje waar de soda in zit is verwaarloosbaar met de grote plastic flessen waar normaal wasmiddel in zit. Met 1 zakje soda kun je bijna 60 liter wasmiddel maken, dus dat scheelt heel wat plastic.
    60 liter wasmiddel produceren in plastic flessen in een fabriek, vervoeren (in kratten en in vrachtwagens die ook geproduceerd moeten worden) en verkopen (aan mensen die met hun auto naar de supermarkt rijden om die zware flessen wasmiddel te kunnen vervoeren) kost meer brandstof dan 60 liter water koken in een ijzeren pan.

    1. “plasticafvalprobleem heeft vooral te maken met zwerfafval. Apart ingezameld plasticafval wordt hergebruikt en zorgt zo o.a. voor werkgelegenheid.”

     Onzin, Er wordt overal plasticafval geproduceerd, kijk maar eens in de bouw en in de supermarkt. Er wordt maar een klein deel ingezameld en wordt vooral gedowngrade (er wordt een mindere kwaliteit van gemaakt of verbrand)
     Die paar banen dat dat oplevert staat in geen verhouding met de schade die het toebrengt.

   2. Beste Annemieke, ik werk fulltime time, (39 uur per week)maak al jaren mijn eigen wasmiddel, 5 minuten werk. Tandpasta 3 minuten vaatwaspoeder, 3 minuten. Het is milieu vriendelijk, te vergelijken met ecover.

    1. Ik doe het nu bijna 2 jaar. 5 liter wasmiddel van geraspte alleppozeep is zo gemaakt , evenals de tandpasta die Jacq noemt. Ook huishoudelijke schoonmaakklusjes gaan goed met de zeep en ruikt lekker met wat Citroën e.o. Toilet, wastafel e.d. met zuiveringszout en/of natuurazijn. Ik gebruik praktisch geen synthetische schoonmaakmiddelen meer.

    2. Ik doe het nu bijna 2 jaar. 5 liter wasmiddel van geraspte alleppozeep is zo gemaakt , evenals de tandpasta die Jacq noemt. Ook huishoudelijke schoonmaakklusjes gaan goed met de zeep en ruikt lekker met wat Citroën e.o. Toilet, wastafel e.d. met zuiveringszout (backing soda) en/of natuurazijn. Ik gebruik praktisch geen synthetische schoonmaakmiddelen meer.

   1. in België is savon de marseille veel gemakkelijker verkrijgbaar als in Nederland, in de winkels. en ook goedkoop. Ik woon in het zuiden des lands en dat is voor mij dus niet zo ingewikkeld, maar ook als je weekendje weg gaat, is het makkelijk mee te nemen. verpakkingen met meer zeepjes zodat je weer een hele tijd toe kan.

  1. Op de zaterdag markt in zeis, bij de kraam met Franse streekprodukten. Op de tuin fair in midwoud . Nh
   Of in nieuwe nieuwedorp op de sfeermakers bij kees jan lom

   Even een mailtjes dan stuur ik het op.

    1. aluminium wordt wel degelijk aangetast door soda. Heb al vaker pannetjes en zeven weg moeten gooien vanwege zwarte aanslag, wanneer ik ze per ongeluk in de soda had gezet.. Of het metaal ook zelf minder sterk wordt weet ik niet maar het lijkt me bij witte was niet zo handig .

   1. @Robin010: ik zou best een taalproef met jou willen doorvoeren. Waarschijnlijk haal je zelf niet meer als 80% zoals de meeste Nederlanders…! En vijandigheid tegenover anderstaligen heeft hier helemaal niets te zoeken.
    (Ben vertaler en docent Nederlands)

     1. Shabnam, natúúrlijk geen bleekmiddel !!! Want bleekmiddel is zoooooo slecht voor het milieu. In het riool of de rioolwaterzuiveringsinstallatie kan chloor chemische verbindingen vormen met andere stoffen. Deze verbindingen zijn soms erg moeilijk afbreekbaar en schadelijk voor het milieu. Bovendien kost de productie van chloor veel energie en kunnen er schadelijke stoffen bij vrijkomen, zoals asbest en kwik. Het transport van het giftige chloorgas brengt grote risico’s met zich mee.
      Veel mensen denken dat het noodzakelijk is sterke toiletreinigers of chloor(bleekmiddel) te gebruiken om besmettingen te voorkomen. Meestal is dat niet zo. Regelmatig schoonmaken met (vloeibare) zeep of allesreiniger houdt het toilet voldoende schoon. Chloor werkt ook helemaal niet zo effectief. Enkele uren nadat het in de wc-pot is gegooid, is het uitgewerkt en zijn de bacteriën al weer op volle sterkte terug. Over het algemeen zijn dit trouwens onschadelijke bacteriën.

  1. Blijkbaar is het voor jou net zo moeilijk positief en vriendelijk te reageren. Dat taalfoutje is makkelijker te herstellen dan een emotionele tekortkoming en sociale beperking.

   1. In plaats van dure geimporteerde wasnoten kan je ook gewoon paardekastanjes gebruiken.

    Pel ze welvooraf. Dit om te voorkomen dat de schil haar bruine kleurstof afgeeft aan je kleding. Het pellen gaat makkelijk wanneer je eerst de schil inkerft en vervolgens de kastanjes kort kookt. Wanneer de kastanjes
    afgekoeld zijn, is het een koud kunstje om ze te pellen.

    Eens gepeld, vermaal je de kastanjes
    tot een grof poeder. Het poeder van 2 kastanjes in een dicht geknoopte oude panty in de wastrommel
    is een mild alternatief voor dure wasproducten.
    Anderzijds kan je datzelfde poeder van 5 kastanjes 2 minuutjes koken in 1 liter water. Wanneer
    je het poeder eruit filtert bekom je een vloeibaar wasmiddel. Met een flinke scheut van dit
    vloeibaar wasmiddel kan je de vaat doen.

    Het is even wat moeite maar niet veel meer dan zelf wssmiddel maken van zeep en soda. Het is een stuk milieu vriendelijker en helemaal zero waste.

    (Bron: natuurlijke waskracht)

 2. Het is vast goedkoop en ik vind het streven om op verpakking te besparen heel goed, maar vind dit wel erg idealistisch. Ik gebruik zelf (ouderwets?) los waspoeder en geen vloeibaar wasmiddel of gel of wat er inmiddels nog meer bestaat. Dat scheelt al een hoop plastic in de verpakking en is naar verhouding veel goedkoper. Ik let bovendien op wanneer de grote (kartonnen) verpakkingen in de reclame zijn en koop het dan. Waspoeder blijft lang goed. De aanbevolen hoeveelheden op de verpakking zijn bovendien altijd teveel. De helft tot tweederde volstaat voor een schone was.
  Als iedereen dat zou doen, zouden we met zijn allen al een heleboel afval en waspoeder besparen. En ik denk dat je daar meer mensen voor kunt porren dan voor zelf wasmiddel maken.

   1. Ik gebruik ook (weer) waspoeder. Ik koop dat in Duitsland in een goedkopere winkel in Leer in hele grote verpakking (kartonnen doos) van 6,8 kg. Voor heel weinig geld (. € 6,99 of € 9,90, hangt van de aanbieding af) We doen er ongeveer een half jaar mee! Ik gebruik het vooral omdat de vlekken er hiermee veel beter uit gaan. Ik heb een tijd vloeibare Ariël gebruikt, maar daar werd mijn was steeds grauwer van en vlekken gingen niet meer uit mijn aanrechtdoekjes en theedoeken) Sinds ik het waspoeder weer gebruik, is mijn was weer een stuk helderder geworden.

 3. Overigens gebruik ik al jaren azijn i.p.v. wasverzachter. Ben ik mee begonnen toen mijn kinderen in de luiers zaten. Ja, gewone katoenen luiers….. niks pampers of wat voor weggooiluiers dan ook…

 4. Ik heb vorig jaar een aantal maanden zo gewassen, met als resultaat dat al mijn witte katoen nu zwaar vergeeld is, T-shirts, overhemden, kussenslopen, noem maar op. Ben nu toch maar weer overgestapt op ‘gewoon’ wasmiddel. Het zal wel schoon zijn, maar het ziet er echt niet uit!

   1. Ik ben er ook mee gestopt, mijn witte was , was niet meer wit!
    Ik deed er ook soda in. Ik heb wat ik overhad, gebruikt als schoonmaakmiddel. per-fect!!
    Overigens, een sopje maken met marseille zeep en de vlekken uit de (oudere) vloerbedekking vliegen eruit, zonde rer daarna een ‘schonere ‘plek aan over te houden als je vloerbedekking al wat ouder is.
    Dweilen met marseille zeep, ongelooflijk , het water is echt vuil, terwijl de mop schoner wordt!

    1. Ik maak altijd schoon met een emmer heet water, een lepel soda, en dan vloeibare gele zeep (Driehoek o.i.d.) Bevalt mij veel beter dan allesreiniger! Alles ruikt lekker en wordt perfect schoon, de douche, w.c’s, deuren enz. Je moet wel even wachten totdat de soda zich met de kalk in het water heeft verbonden, daarna de zeep erbij en je hoeft veel minder zeep te gebruiken!

     1. Je kan ook hara gebruiken(maar 1druppel nodig) en een speciale handschoen die je jaren kan gebruiken. Ramen doe ik er ook mee en droog na met een jemako-doek . En verder scheutje groene zeep in het toilet. Verder niets nodig en het is spik en span!

    2. Betreft t geler worden….schep natriumbicarbonaat erbij, gewoon in t vakje voor de wasmiddel. Dit is erg goedkoop. T wasmiddel uit de winkel maakt je was niet voor niets zo wit. Er zit n stofje in die n soort laagje over je wasgoed aanbrengt. Dit goedje komt op jouw huid . Wat overigens schadelijk is voor jouzelf, want dit wordt opgenomen in je bloedbaan en kan invloed hebben op je hormoonhuishouding. Overigens is t ook zo dat dit ‘fijne’ goedje niet van je lichaam af te wassen is.

     Eenmaal erop is uiteindelijk in je bloedbaan, je kunt hier verder over lezen op Internet.

     T zit ook in verschillende vloeibaar wasmiddel die voor colour is bv de zwitsal variant van robijn.

     Met deze wetenschap vind ik t fijner om zonder dit goedje te wassen. Maar begrijp je betreft t witte wat wat minder wit wordt….daarom zou ik u aanraden om schep of 1,5 a 2 scheppen bij vlekken natriumbicarbonaat xtra toe te voegen.

     Succes!

     1. Ow, dat is een goeie, dat ga ik proberen. Want het wasmiddel wat ik in Duitsland kocht, helpt inmiddels ook niet goed meer tegen vlekken. Blijkbaar had ik eerst iets, wat nog op voorraad was en dat is nu misschien op. Bedankt voor de tip! 😉

  1. Vergelen van de witte was tegengaan kan zeer goed met behulp van “blauwsel”: blauwe kleurstof van de indigoplant. Werd eeuwen geleden al gebruikt. Mijn groottantes gebruikten het zelfs als spoelmiddel om hun witte haren niet geel te laten worden…

 5. Ik heb het ook een tijd gedaan, maar het bevalt mij niet. Vind het teveel geknoei, en bovendien ruikt de was erg naar de zeep, heb er een lavendelgeur doorgedaan om de zeeplucht weg te krijgen, maar de lavendellucht kwam wel uit de wasmachine, maar de kleding rook toch te veel naar zeep.Bovendien vond ik de was niet schoon genoeg. Ik was al jaren met klok waspoeder, of neutral, de helft van de voorgeschreven hoeveelheid. Werkt perfect

 6. Welke soda gebruik je voor dit wasmiddel? In Amerika wordt baking soda (hier te koop bij de toko) gebruikt voor de witte was omdat dit bleekt. ‘Gewone’ soda heeft deze eigenschap volgens mij niet, maar werkt wel ontsmettend.

 7. Mijn moeder deed de was vroeger (rond 1960-1965) in een wasmachine die van boven open was. Zij gebruikte een stuk sunlight-zeep en een zeepklopper. dat is een ijzerdraadkooitje op een steel. ook de restjes zeep gingen erin. En dan maar kloppen! Dus niks raspen of schaven. Overigens was mijn moeder een hele (maan)dag bezig met de was doen!

 8. Ik heb het een periode geprobeerd, ben er mee gestopt, vind het veel te veel geknoei en de was stinkt naar zeep, ondanks het toevoegen van etherische olie. Gebruik nu weer gewoon klok/neutral waspoeder

 9. Was al 2 jaar mijn was met zelfgemaakt wasmiddel. Heb er nog nooit soda doorheen gedaan voor de witte was. Was wordt prima schoon, heb 2 kinderen van 4,5 en 3 en hun kleding wordt ook schoon. Nu moet ik wel zeggen, bij een ‘ongelukje’ moet je het voorweken in water, anders gaan de vlekken er niet uit, maar dit gaat er ook niet uit met een ‘echt’ wasmiddel zoals Ariel. Als wasverzachter gebruik ik schoonmaakazijn met eucalyptus geur.

 10. Niemand ooit van wasnoten gehoord?
  Wasnoten

  Stelt u zich eens voor, dat u voortaan uw was kunt schoonkrijgen zonder chemicaliën, met een product dat het milieu helemaal niet belast! Dat product zou net zo schoon wassen als een standaard wasmiddel en bovendien voordeliger.

  Het natuurproduct dat deze eigenschappen heeft is de wasnoot.

  Wasnoten (ook wel zeepnoten genoemd) bestaan al heel lang, en wel in India en Nepal. Sinds mensenheugenis wassen de inwoners er hun wasgoed met wasnoten (Sapindus Mukorosse). Het geheim van de wasnoot: In hun schaal zit de stof “saponine”, die als zeep werkt als het met water in kontakt komt. In de westerse wereld worden zeepnoten al langer voor de fabrikage van zeep gebruikt – meestal met toevoeging van vele chemische stoffen, die voor de eigenlijke funktie, namelijk het wassen, niet dringend noodzakelijk zijn en schadelijk kunnen zijn voor zowel de gebruiker als het milieu.

  Steeds meer mensen lijken last te krijgen van chemische overgevoeligheid. Vele allergieën kunnen zelfs optreden na langdurig gebruik van chemische stoffen. De risiko’s voor uw gezondheid kunnen worden geminimaliseerd indien u zoveel mogelijk producten op natuurlijke basis gebruikt in plaats van chemische producten. Wasnoten zijn een goed voorbeeld hoe u op een natuurlijke manier te werk kunt gaan, zonder verslechtering van het resultaat – en bovendien geldbesparend.

 11. Ik maak dit recept nu al een tijdje en ben zeer tevreden en enthousiast. Mijn was ziet er ook gewoon beter uit. Het lijkt wel of het beter voor de vezels is.
  Niet alleen voor de was is dit een uitstekend middel, ik gebruik het ook samen met baking soda als reinigingsmiddel en maak er ook met de baking soda en schoonmaakazijn een wc reiniger van.
  Nu ik merk dat mijn huis net zo schoon is als met die chemische troep (soms zelfs schoner), begrijp ik niet dat ik er niet eerder aan begonnen ben. Het is beter voor het milieu, mijn portemonnee en mijn gevoel dat ik gewetensvol met ons cadeautje om ga.

 12. Ik ben een half jaar geleden begonnen met zelf wasmiddel maken. Nu net ipv sunlight zeep eens zwitsalzeep gekocht.
  Om het goed schoon te krijgen, moet je wel op hogere temperaturen wassen is mijn idee. Ik was alles nu op minimaal 60°C. Dat is dan weer iets minder voor het milieu. Maar ik ben voor €1,20 weer klaar voor 5 liter.

 13. waar kan je Goedkoop Klok wasmiddel kopen ,In de Super markten bij ons niet te koop In Geldrop ????
  Geef me een reactie waar Ik klok wasmiddel Goedkoop kan kopen gebruik nu Witte Reus ,is wel Goed spul !
  Raymond .

 14. Wasmiddel van klimop alleen voor donkere was: 50 gr klimopblad fijnhakken (evt. met een beetje water in de keukenmachine). Dan met 1 liter water 10 minuten koken. Afgieten door een schone doek. Een half kopje op een wasbeurt.

  Voor witte was 2 á 3 paardekastanjes pellen en in stukjes hakken. De stukjes in een dichtgeknoopt washandje o.i.d. in de wasmachine meedraaien.

 15. Ben het vandaag voor het eerst aan het maken met zeep van Traay gekocht bij de ecoplaza.
  Met het door snijden van de zeep kwam er nog wat kleine stukjes af.
  Wat kan ik daar nog mee doen? Bewaren voor een volgende keer?
  En ik gebruik nu wasmiddel voor donkere kleding. Kan ik dan ook dit wasmiddel gebruiken?
  Maak dus nu wasmiddel voor de bonte was. Nu heb ik begrepen dat je voor de witte was dit ook kan gebruiken en wat zuiveringszout? Maar hoeveel moet ik dan in mijn trommel doen?
  Alvast bedankt voor het antwoorden van mijn vragen.

 16. Ik was al een hele tijd met wasnoten en normaal gesproken werkt dit prima. Alleen het werkt niet voldoende als ik kleding heb waar wat zweetgeur in zit, zoals de t-shirts waarin ik gesport heb. De zweetgeur gaat er niet uit met wasnoten. Heeft iemand hier een oplossing voor? Krijg je bijv. met het zelfgemaakte wasmiddel deze geurtjes er wel uit? Of met de klimop zeep?

 17. Pingback: Wat doe ik anders dan vroeger? - Tanja Kiest
 18. Beste,
  Ik maak het wasmiddel nu een half jaar, en het werkt perfect.
  De handzeep was op en ik wilde met groene Marseille zeep, (72% olijfzeep) handzeep maken. Maar nu wordt de zeep niet dik, het blijft geheel vloeibaar.
  Ik heb de verhouding zeep/water aangepast, maar dit mocht niet baten. Weet iemand hoe dit kan? In de reacties lees ik dat mensen met Aleppo zeep ook vloeibare zeep maken, ook dit is mij niet gelukt. Waar gaat het mis?

  Ik hoop dat iemand mij een antwoord kan geven.

 19. het is werkelijk een catastrofe die verpakkingen…..Nu loop ik met de gedachte bij de winkels waar ik volgestopt word met plastic en alu de verpakkingen daar achter te laten……

 20. Hallo ik ben Heleen en voor het eerst hier ik maak al een paar jaar zelf allesreiniger en wasmiddel poets mijn tanden met natrium carbonaat de alles reiniger is citroenen grof in niet al te kleine stukjes snijdenper liter 1 grote of 2 kleine dan alle in een zuur bestendig vaatje opschenken met schoonmaakazijn en 3 weken laten staan dan zeven en de citroenen goed uitknijpen en je hebt een prima ontvettend middel dat lekker ruikt je kan het puur gebruiken of iets verdunnen. zelf doe ik voor moeilijke vlekken het volgende direkt met koud water deppen en voor het in de was machine gaat smeer ik de vlek in met vloeibare zeep en laat dat even rustig intrekken flinke theelepel natrium bicarbonaat in het wasmiddel vakje dat zorgt er ook voor dat de was niet vergeeld en als verzachter gebruik ik schoonmaak azijn. waspoeder maak ik van sunlight zeep en wat natrium bicarbonaat. verhouding 700 gram geraspte zeep en een cup natrium bicarbonaaat ong 130 gr geraspte zeep en natrium bicarbonaatin grote kom van keukenmachine zo fijn mogelijk malen en je hebt een goed portie waspoeder ik doe een maatschepje waspoeder in een kleine beker schenk daar wat goed heet water op en dat gaat vervolgens in het zeep vakje. het schuimt niet maar wast wel goed schoon en vlekken zijn weg. succes er zijn vele ideeen en recepten te vinden op het internet succes Heleen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *