Citroenen

Waarom citroenen extreem gezond zijn

Ooit waren ze zo zeldzaam, dat koningen ze ten geschenke kregen. In de Indus-vallei werd een citroenvormige oorbel gevonden uit 2500 voor Christus, en rond de Middellandse Zee wordt hij al 2.000 jaar geteeld. Citroenbomen blijven groen en produceren het hele jaar fruit, tot 300 kilo. Citroensap helpt zo goed tegen scheurbuik dat Britse marineschepen citroenen meenemen: ieder bemanningslid krijgt ook tegenwoordig nog dagelijks vers sap.

Deftige dames wreven er 500 jaar geleden hun lippen mee in om ze roder te maken. Wereldwijd is de vrucht immens populair. Wat maakt een citroen zo gezond? Een opsomming om vrolijk van te worden. Citroenen bevatten vitamine C, citroenzuur, flavonoïden, B-vitamines, kalk, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en vezels. De vrucht wordt niet voor niets wel een superfood genoemd.

Citroen helpt ontgiften

Vers citroensap in een groot glas water ‘s ochtends? Misschien even slikken, maar het veegt de boel van binnen geweldig schoon, dankzij de vitamine C en flavonoïden. Darmen, nieren, lever en gal varen er wel bij. Deze stoffen ontgiften de lever, neutraliseren urinezuur, lossen klompjes kalk op en ook gal- en nierstenen. Ze verlagen de bloeddruk, versterken de bloedvaten en gaan bloedingen tegen. Citroensap stimuleert de darmen en een regelmatige stoelgang. Het is zeer desinfecterend. Het doodt wormen in de ingewanden en verwekkers van griep en verkoudheid.
[adrotate banner=”37″]
Uit onderzoek blijkt dat citroensap ook de bacteriën vernietigt van malaria, cholera, difterie, tyfus en andere dodelijke ziektes. De vitamine C in citroenen neutraliseert vrije radicalen. Dit zijn schadelijke deeltjes die veroudering en ziekte veroorzaken. Citroenschil bevat tangeretine dat helpt tegen hersenkwalen zoals de ziekte van Parkinson. Citroen bevat ook rutine. Rutine werkt heilzaam bij oogkwalen, zoals aandoeningen van het netvlies door suikerziekte. Bovendien werkt citroen (net als andere citrusvruchten, overigens) ontstekingsremmend.

Wij gedijen het beste bij een balans tussen zuren en basische voedingsstoffen. Op het vele zuurvormende voedsel dat we eten, zoals granen, vlees en kaas werkt citroen balancerend. Citroenen smaken zuur, maar reageren zeer basisch. Weinig voedsel maakt zo veel basen aan. Verder zijn citroenen energiebommen volgens onderzoeker Carey Reams (1903-1985). Citroenen helpen bij zuurstofgebrek en ademproblemen. De eerste die de top van de Mount Everest bereikte, Edmund Hillary, zei dat dit zonder citroenen niet was gelukt. Citroenen bevatten 22 kankerwerende stoffen, waaronder limoneen, dat de groei van gezwellen remt, en flavonoïde glycosiden, die de celdeling stoppen in kankercellen. William Li, die onderzoek doet naar de relatie tussen kanker en eten, plaatst citroenen op zijn lijst van 32 etenswaren die beschermen tegen kanker.

Kooktip: Hier vind je een heerlijk recept voor citroencake met maanzaad.

Wanneer zijn citroenen rijp?

Zware citroenen zijn sappiger, zoeter en rijker aan mineralen en hebben een fijner stipjespatroon in de schil. Citroenen moeten helemaal geel zijn: groenige zijn deels onrijp en intens zuur. Overrijp ogen ze gerimpeld, minder heldergeel en met zachte en harde delen. Bewaar ze bij kamertemperatuur, uit de zon, tot 10 dagen. Of in de koelkast tot vijf weken.

Een schaal verse citroenen geeft dagenlang een frisse geur en kleur aan een kamer. Sprenkel het sap over salades, soepen en warme schotels om je natriumopname te beperken. Het meeste sap ontvang je door ze voor persing even heen en weer te rollen over tafel. Verse citroenschil is lekker in cake, koek, en groenten.

Leestip: Snel aan de slag met citroenen in de keuken? Dit boek helpt je snel alle voordelen van deze gezonde en lekkere vrucht te benutten.

Bron: care2.com

Advertisement

74 comments

 1. Verse, geraspte citroenschil is inderdaad erg lekker in veel dingen (cake, taart, maar ook saladedressing of marinades) maar pas op. Veel citroenen worden met veel rotzooi bespoten. Was en boen ze grondig schoon onder warm water voor je aan het raspen slaat. Of beter nog, koop biologische citroenen als je van plan bent de schil te gaan gebruiken.

    1. maar stevia is echt super een heel mooi produkt wel de groene poeder en niet de witte bewerkte poeder, waardoor je helemaal niet meer begrijpt dat stevia een groen zoet plantje is. Ik ben er helemaal dol op. Mensen doen vaak heel negatief over stevia, het wordt net als hennepplant tegengehouden, terwijl het super gezond is. Het is één van de weinig zoete planten die je lichaam basisch maken en zelf kanker werend is. Kanker leeft van suiker. Daarom is suiker echt één van de slechtste ‘voeding’. Palmsuiker, Palmyra, Yaconsiroop zij eel bijzonedre vevangigen van suiker. De behoefte aan zoet is dus prma als je maar nadenkt wat je dan eet. We hebben 5 kilo stevai bladeren kunne kope en dat in de droogbelnedre tot poeder gemaakt, kunne we jaren mee vooruit. We heben ook ene plantje in onze tuin, ‘toevallig’ gekocht bij Ekoplazagebruik stevia, kort knippen en binnen afgedekt overwinteren. Ik vind vooral de combinatie van zoet met zuur (citroen, appelazijn) of (kruiden)zout) echt stevia heel fijn. Ik gebruik het in sauzen van bijvoor beeld rauwe biologische bieten (of bataat of wortel) met appel of peer, eventueel kokosolie in de blender met zelfgemaakte kruidenzout van Himalayazout, of Keltisch zeezout en thijm, oregano (Albert Heijn of Ekoplaza heeft vaak biologische kruidenplantjes) ook in ene droogblender mixen, op een wrap of als dressing in sla.

     1. Even de typfouten verbeterd:

      maar stevia is echt super een heel mooi produkt wel de groene poeder en niet de witte bewerkte poeder, waardoor je helemaal niet meer begrijpt dat stevia een groen zoet plantje is. Ik ben er helemaal dol op. Mensen doen vaak heel negatief over stevia, het wordt net als hennepplant tegengehouden, terwijl het super gezond is. Het is één van de weinig zoete planten die je lichaam basisch maken en zelf kanker werend is. Kanker leeft van suiker. Daarom is suiker echt één van de slechtste ‘voeding’. Palmsuiker, Palmyra, Yaconsiroop zij eel bijzondere vervangingen van suiker. De behoefte aan zoet is dus prima als je maar nadenkt wat je dan eet. We hebben 5 kilo stevia bladeren kunnen kopen en dat in de droogblender tot poeder gemaakt, kunnen we jaren mee vooruit. We heben ook een plantje in onze tuin, ‘toevallig’ gekocht bij Ekoplazagebruik stevia, kort knippen en binnen afgedekt overwinteren. Ik vind vooral de combinatie van zoet met zuur (citroen, appelazijn) of (kruiden)zout) echt stevia heel fijn. Ik gebruik het in sauzen van bijvoor beeld rauwe biologische bieten (of bataat of wortel) met appel of peer, eventueel kokosolie in de blender met zelfgemaakte kruidenzout van Himalayazout, of Keltisch zeezout en thijm, oregano (Albert Heijn of Ekoplaza heeft vaak biologische kruidenplantjes) ook in een droogblender mixen, op een wrap of als dressing in sla.

 2. Pingback: Waarom citroenen zo gezond zijn | Hi From Down Under
 3. Pingback: Waarom citroenen zo gezond zijn – Superontgifter | Hi From Down Under
 4. Pingback: Superontgifter | Zero a hero !
 5. Pingback: Waarom citroenen zo gezond zijn – Superontgifter | Trouble In Paradise
  1. Beste Tiny. Elke dag 's morgens is prima. Als de maag wat gevoelig is , dan is 't beter na 't ontbijt de citroen met water te drinken, of vlák vóór 't ontbijt. Goed aanlengen, ik pak meestal 'n flink groot glas water, 3 of 5 dl. Groeten van kim.

   1. Ik heb een tijd lang elke ochtend voor mijn ontbij een glas water met citroensap gedronken. Voelde me er goed bij, Maar inderdaad: ik blijk een gevoelige maag te hebben en kreeg last van maagzuur. Dus ben ik er eerst een tijd helemaal mee gestop. Nu ik dit lees wil ik het wel weer eens gaan proberen dan na het ontbijt.

 6. Ik doe meestal 1 citroen uitpersen op 1,5 ltr water en drink dit over de gehele dag. Kan t zo zijn dat je je hier gestresst van voelt of je constant gespannen voelt??
  Graag reactie!

  1. Beste Bibi, 'n antwoord op jouw vraag. 't Kan wel reactie's uitlokken. Citroen ontgift, maar dat onprettige gevoel moet binnen 'n paar dagen omslaan naar 'n supergoed gevoel. Uiteindelijk krijg je van citroenen 'n gezonde energie, 'n goede conditie, en 'n zuiver lichaam. s'Morgens 1 citroen op 'n halve ltr. water is ook goed te doen. Groeten,kim.

 7. Ans: Ik drink elke morgen op e nuchtere maag een uitgeperste citroen met een glas water en ik eet elke morgen een grapefruit. Ik beweeg elke dag plm 3uur en eet heel veel groente en fruit eet geen aardappels 3stuks brood met 20+ kaas en 15 kilo afgevallen. Voel me beter en vitter en heb heel veel energie.
  Ik ben 65 jr. en 1.67 mtr. en weeg 55kilo.
  Dit levens patroon doe ik al 6jr. ik voel super gezond maar moet er wel zelf wat voor doen en laten, gaat niet vanzelf.

  1. Beste Ans, respect ! Geweldig hoe bewust sommige mensen met hun lichaam en gezondheid omgaan . 'n Mooie manier om gezond oud te worden. Ik doe zelf ook mijn uiterste best. Groeten van kim.

 8. 2 ciroenen (met een dunne schil) wassen, met schil en al in partjes snijden, ontpitten, partjes in 3en snijden en in blender met ong 1 1/2 dl water geheel fijn malen. (4 a 5 min), laatste minuut in stukken gesneden banaan toevoegen en je hebt een heerlijk frisse schuimige shake. In glas eventueel nog 1 of 2 ijsblokjes toevoegen.

 9. ik pers ook dagelijks een citroen en doe er een liter water op. Water is ook goed, dus heb ik dat meteenbinnen. Dan rasp ik een cm gember, verse dus, en doe dat erdoor.
  goede start en mega gezond denkik.
  ik voorkom er zo blaasontsteking mee.

 10. Ik maak elke dag +/- een liter gazpacho, :De basis is: pers een citroen of limoen uit, snij vervolgens de volgende ingrediënten in kleine stukken: teentje knoflook,2 tomat, 1 paprika, 1 komkommer en wat gember. Doe alles in de blender met een beetje olijfolie en wat water. In het recept staat ook een blikje tomatenpuree. Dit is al heel lekker. Je kunt ook variëren met stukjes kool, rode biet, een paar spruitjes, wat keukenkruiden, wat je maar wilt aan verse groente, gewoon experimenteren Dat drink ik dan gedurende de dag op met mijn man. Heerlijk, een heel makkelijke manier om veel rauwe groenten binnen te krijgen.

 11. Bij de Aldi zijn ze momenteel het goedkoopste ! Ben echt overal gaan kijken. Dit is gewoon 'n tip voor de "citroenclub " (p.s.ik kan er niet meer zonder ! Na m'n vele operaties is citroen 'n superoppepper. Voor geest en lichaam.

 12. 1 Malaria wordt niet door bacteriën veroorzaakt maar door parasieten;
  2 Het artikel waarnaar wordt gerefereerd heeft het over limoenen en niet over citroenen;
  3 Het artikel geeft hooguit aan dat limoenen kunnen werken als een katalysator voor malariamedicatie.

 13. Henny. Molcosan sterkt de alvleesklier,ontslakt, ontzuurd, en bevat goede darmbacteriën, Citroen is de beste ontzuurder(reuma,verkalking,ontstekingen enz.) en doodt bepaalde schadelijke bacteriën. Ik gebruik ze alletwee. Maar prima wat je doet, heel goed voor de balans in de darm.

     1. Hoi ik maak elke dag 1 komkommer in plakjes.en 4 citroenen in schijfjes en muntblaadjes en 1 theelepel gember en 8 glazen water in een kom.omroeren 12 uur in de koelkast doen.en dan drink ik het over de hele dag op.is dat goed en kan ik dat elke dag drinken maak het wat uit ik ben nu 5 dg bezig.mag dat ? GR INGE

 14. Pingback: IJsjes maken Citrus | Lekker & Gezond
 15. beste mensen ik lees over citroen!
  klopt alles wat gezegd wordt over citroen..ik drink elke ochtend met lauw water.
  maar teveel citroen is ook niet goed voor de botten en vooral mensen die bloedverdunner gebruiken.
  daarom drink ik veel Kangenwater met 9.5 ph waarde en dat alkalisch water.
  heel gezond voor alle kwalen.

  voor meer info
  stuur een email

  kangenenbeautywater@gmail.com

 16. Tip voor wie kalknagels heeft en toch elke dag citroen drinkt: Met het restje dat in de schil zit smeer ik mijn teennagels in. Vroeger kocht ik daar molkosan voor, maar dat is veel duurder en hielp niet echt. Na een zomer lang zijn mijn nagels nu zo goed als allemaal genezen. Er zijn weinig pedicures die er een echte oplossing hebben voor kalknagels, en als ze je wat aansmeren, is het vaak gif met een hoop bijwerkingen, maar even elke dag dat zuur van de citroenen en nu is het echt weg bij de meeste nagels. Het kan dus wel!!!

  1. Let op: Schimmelnagels (kalknagels dus)zijn het bewijs dat er een schimmelovergroei in het lichaam is meestal candida (de grote verwoester)dus er van alles opsmeren is niet voldoende maar moet van binnenuit worden aangepakt via een suiker en gistvrijdieet
   Citroen inwendig helpt mee omdat het ontzuurt en en dus kan meehelpen de schimmel op te ruimen en het lichaam basisch te houden buiten het profijt van alle andere geweldige eigenschappen van citroen
   Bij schimmelovergroei een anti candidadieet houden en zowiezo totaal geen suiker granen en gist gebruiken en een
   Goed anti Candida supplement
   Het kan maanden duren voordat de schimmelovergroei weer in balans is
   MvrgrIneke

 17. Ik drink elke morgen ,een warm glas water,met daarin een theelepel zuiverings zout(bakking soda)
  en een eetlepel natuurazijn.
  Mag ik dan nog een glas citroen met water nemen.
  groet R.D

 18. Ik lees nergens dat men aan citroen een flinke scheut olijfolie, extra virgen toe kan voegen. Doe ik dageljks, advies van een orthomoleculair arts. Het bevalt me prima, en het maakt me echt niet dikker. Het stimulieert ook de werking van de darmen.

 19. volgens mij zijn goede biologische citroenen momenteel niet of nauwelijks te koop in Amsterdam
  de aanvoer van biologische citroenen is heel slecht krijg ik tegenwoordig vaak te horen in diverse (natuur)winkels
  ik gebruik al jaren 1 uitgeperste citroen per dag, heeft iemand een tip waar ze wel te koop zijn?

 20. In de tijd dat griep weer opkomt. pers ik ’s morgens 2 sinaasappels uit en 1 citroen en drink dat op. Wordt ik toch verkouden dan sap van 1 citroen in een glas, een eetlepel honing erbij en aanvullen met kokend water. Zo heet mogelijk opdrinken. Ben 61 en heb nog nooit griep gehad alleen elk jaar een beetje verkouden.

 21. Ik heb een vraagje. Ik drink sinds een week in de ochtend een glas water met een uitgeperste citroen en voor dat ik ga slapen. Mijn ontlasting is groen. Is dat een normaal teken ???????

 22. wees wel voorzichtig, voor velen kan dit uiteindelijk schadelijk zijn voor het tandglazuur (is te zuur, tanden kunnen verkleuren; vrienden hebben dat zelf ervaren). maar nu ik sinds kort in aanraking ben gekomen met hele pure essentiële oliën (dit is -bij citroen- koud geperst uit de schil). nu drink ik mijn ochtend-glas water met 3 druppels citroen essentiële olie, geweldig!

  (en ‘savonds druppel ik het -samen met lavendel en pepermunt- onder m’n voetzolen en ik slaap tegenwoordig weer als een roosje. wat een geweldig -en puur- spul (weer terug naar de natuur) :-)))

 23. Ik pureer in de Nutribullit elke dag een hele citroen inclusief schil met wortel banaan en appel of kiwi en druiven.
  In de schil zitten de meest belangrijke stoffen is mij verteld door een kennis van mij.
  Het is lichtzuur en helpt mij om niet ziek te worden.

  Drie weken geleden werd ik zeer verkouden en heb de citroenen verhoogt tot twee per dag.
  Normaal treed bij mij bronchitis op na een verkoudheid van deze gradatie. Ik heb het bestreden met citroen!

  Overigens eet ik alleen biologische citroenen, zoals al mijn groenten.

 24. Ik neem 3 x per dag een groente smoothie met gember.kurkuma.mosterdzaad .maan en sesamzaad.lijnzaad. biologische citroen.halve banaan halve appel en een stukje ananas soms een halve rode biet.af wisselen of boerenkool.groenekool.sla.andyvie.
  Doe dit al 6 jaar. Eet geen brood 2x pw aard+groente en vlees.
  Hoef geen medicatie meer voor mn hartafwijking te slikken ( hartslag bij elke inpaning 360 slagen pm. )ben nu 55 jaar.
  Nooit meer griep gehad.voel me supper gezond en fit.
  Greetje .P

 25. Ik doe ’s morgens meestal een citroen uitgeknepen op hete water grote kopje thee met honing, klein beetje poeder tijm en kaneel. Drink drie keer per dag. ik voel me echt fit en conditie. Het werkt goed. ik ben 63 jaar.

 26. Wat ook een groot voordeel van citroenen zijn: Citroenen zijn rijk aan hart-gezonde vitamine C en verschillende heilzame plantaardige stoffen waarvan is aangetoond dat het cholesterol verlaagt. Toch mooi mee genomen toch:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *