koud douchen

5 redenen waarom koud douchen supergezond is

In veel culturen in de oudheid speelde de koude douche een belangrijke rol. De Spartanen, oude Grieken, en de Romeinen deden het al, maar ook in Japan, Scandinavië en bij indianenstammen in Noord-Amerika was het een gewoonte om jezelf onder te dompelen in ijskoud water. Deze rituelen werden gedaan om psychologische kracht te bouwen, gezondheid te verbeteren en om een fantastisch gevoel te creëren.

In onze moderne tijd die vooral gericht is op het creëren van zoveel mogelijk comfort, is deze gewoonte bijna volledig verdwenen. Zonde, koud douchen heeft namelijk een aantal bijzondere gezondheidsvoordelen. Hieronder noemen we er vijf.

1. Het verbetert de circulatie

Koud water versnelt de bloedstroom en zorgt ervoor dat je hart meer bloed naar je organen pompt. Dit is goed voor het cardiovasculaire systeem en helpt tegen hoge of lage bloeddruk, aderverkalking en spataderen. Daarnaast zorgt de extra bloedtoevoer naar de hersenen ervoor dat deze beter functioneren en dat je je alerter voelt

2. Koud water werkt opwekkend

Een ijskoude douche zorgt voor een enorme kick. In eerste instantie komt dit door de adrenaline stoot die je krijgt, maar daarnaast ook door de grote hoeveelheid signalen die je perifere zenuwuiteinden naar je hersenen sturen. Deze signalen hebben een opwekkend effect.

In een onderzoek uit 2008 werd de interessante hypothese getest of depressie mogelijk het gevolg is van een levensstijl waarbij psychologische stressfactoren die veel primaten ondergaan afwezig zijn. Evolutionair gezien is ons lichaam erop gebouwd deze stressfactoren, zoals korte schommelingen in lichaamstemperatuur (door bijvoorbeeld zwemmen in koud water), te ondergaan. De afwezigheid van ‘thermische lichaamsbeweging’ kan er voor zorgen dat onze hersenen minder goed werken.

De uitkomsten van het onderzoek ondersteunen deze hypothese. Het blootstellen van het lichaam aan kou zorgde voor het vrijkomen van noradrenaline een hormoon dat depressie verzacht.

3. Het is goed voor je haar en huid

Warm water heeft de vervelende gewoonte om je huid en je haar uit te drogen. Koud water zorgt ervoor dat je huid en haar veel strakker steviger en minder rimpelig aanvoelen.

4. Het verbetert je lichamelijke prestaties

Een recent onderzoek wees uit dat atleten die na hun training een koude douche namen de volgende training in staat waren meer te doen dan atleten die een warme douche namen. Een ander onderzoek wees uit dat een plens koud water zorgt voor sneller herstel van de spieren. Dit onderzoek raadde atleten aan zo snel mogelijk na hun training een koude douche te nemen.

5. Het zorgt voor meer mentale kracht

Onder een ijskoude douche stappen is niet iets wat je in de koude kleren gaat zitten (of eigenlijk juist wel). Hoe meer jij jouw lichaam blootstelt aan stressfactoren, hoe beter het bewapend is voor toekomstige stress. Je verhardt jezelf dus door gewend te raken aan het dagelijkse ongemak van een koude douche. Hierdoor ben je bewapend tegen de ongemakken die de rest van de dag je kunnen brengen.

Dit is allemaal leuk en aardig, maar koud douchen is nog een hele opgave. Begin dus langzaam, draai de warme kraan langzaam terug, of draai na warm gedoucht te hebben de kraan op koud, en probeer er elke keer iets langer onder te blijven staan.

Wat zijn jouw ervaringen met koud douchen?

Bron: Treehugger

 

Advertisement

61 comments

  1. Ik ben eind juni met die hete dagen weer begonnen met koud afdouchen en het bevalt me weer prima.
   Ik start wel met een warme douche om mijn haar even te wassen, dat duurt hooguit een minuut. Daarna gaat de kraan op koud en douche me af, nog een minuut of twee. Daarmee bespaar ik ook nog eens 66% warm water ten opzichte van voorheen. Het is dus niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je portemonnee.

   1. Van mijn oma hoorde ik vroeger al dat koud douchen gezond was. Meteen uit het warme bed de koude kraan wijd open zetten dan bij je voeten beginnen en langzaam naar boven werken . Een harde straal is het lekkerste! In het begin is het even koud en wennen, maar als je eenmaal helemaal nat bent dan is het heerlijk! Na het douchen krijg je het zelfs warm als je je afdroogt! Ik heb het jaren gedaan, ga er weer eens mee beginnen!

     1. ik doe het nu een jaar en ik ben niet meer verkouden geweest en heb minder snel last van de kou buiten,als je er aangewend bent wil je niet meer terug,het was in het begin echt niet fijn ,maar heb toch doorgezet,

 1. Ik begin zelf liever warm en draai steeds de kraan wat kouder. Dat geeft steeds een lekker verfrissend gevoel. Tot het uiteindelijk helemaal koud is. Heerlijk, en geen stress. Maar of dat nou precies is wat dit artikel aanraadt weet ik niet?

 2. Oma’s tip is een beetje jammere tip. Ik heb vroeger bij Biologie geleerd dat je juist koud moet afdouchen en vooral in de winter. De reden hiervoor zou zijn dat bij warm afdouchen je lichaam zich opent (poriën etc etc) en daarmee je lichaam juist vatbaarder maakt voor ziekteverwekkers (oa verkoudheid en griep)

  1. Mark, je hebt gelijk: Om twee redenen douche ik me koud af: De eerste reden staat hierboven in het artikel beschreven: de adrenaline stoot naar je hersenen ,waardoor je je alerter gaat voelen en actiever wordt. Ook de signalen die de perifere zenuwuiteinden naar je hersenen zenden maken je opgewekter. Daarnaast heb jij ook gelijk dat bij warm water de porieen van de huid zich openen en als je koud afdoucht sluiten de porieen zich weer en ben je dus weer beschermd tegen allerlei ziekteverwekkers

 3. Slecht advies van oma, om de sessie te beeindigen met warm. Een paar keer wisselen tussen koud en warm stimuleert enorm weet ik al een paar jaar uit eigen ervaring. Maar het is veel beter af te sluiten met koud. Met warm gaan je poriën helemaal open en blijf je vocht verliezen tijdens het afdrogen, dat daardoor bemoeilijkt wordt. Door koud water sluiten je poriën juist en droog je sneller af. Ook heb ik het gevoel, dat het lekker stevig afdrogen naast het koude water je circulatie nog extra stimuleert.

 4. koud douchen is erg lekker gewoon meteen uit bed en dan onder de douche. ik focus op mijn admenhaling en zodoende heb ik weinig last van de kou. Na een jaar is het erg goed te doen en zelfs lekker. Zit wel verschil in zomer en winter koud douchen merk ik. logisch lijkt me.

 5. Ik douche eerst warm en dan laat ik de douche helemaal koud worden, en begin ik bij mijn voeten, benen, romp, armen, hoofd, rug, en dan weer warm, en dan nog een keer koud er helemaal onder. op deze manier is het heel opwekkend en krijg ik niet eens kippenvel! Ik kan het iedereen aanraden.

  1. He Lianne,

   Ik zwem ook nog steeds in het buitenwater. In een duinmeertje bij Overveen.

   Er is altijd nog wel iemand anders aan het zwemmen.

   Probeer het niet alleen het hele jaar vol te houden maar ik ga voor het hele jaar.

   In de winter uiteraard korter dan in de zomer.

   Michiel.

 6. Het is heerlijk, zeker een oppepper!
  Maar dan zet ik meestal de kraan eerste een stukje heter om vervolgens in een keer op koud te doen heerlijk
  Door de “hitte” ervoor voelt zo’n koude straal enorm verfrissend

 7. Heb vaker gehoord dat koud afdouchen goed voor je is. Op advies van een ander probeer ik het in stapjes te veranderen. Ik weet wel dat, sinds ik kouder afdouche, ik me wakkerder voel (douche altijd ’s ochtends).
  Nog belangrijker voor mij: je hebt het niet meer zo ontzettend warm als je onder de douche vandaan komt 🙂

 8. een paar jaar terug moest ik er niets van hebben dat koude water
  Nu douche ik dagelijks even warm en dan een paar minuten koud wat de ademhaling flink op gang brengt en daarmee ook de levenskracht verhoogt.
  Vanaf april zwem ik meestal 2 maal daags in natuurwater tussen de 10 en 45 minuten . Ik voel me hierbij topfit.

 9. Hoi Allemaal,

  ik douche me al ongeveer 40 jaar smorgens koud af,
  behalve mijn haar is nl halflang, maar wel weer na het wassen van mijn haar.
  Allen ten spijt; voor het naar bed gaan niet koud afdouchen,is voor het merendeel
  gezonder voor je nachtrust, wanneer je lekker warm gaat slapen.

 10. wij hebben geen eens warm water dus we douchen noodgedwongen altijd al koud, en daar hebben we geen moeite mee, overigens leven we op regenwater wat weer een beetje opgewarmd wordt door de tropenzon, echt steenkoud is het dus niet, alleen vlak na een goede regenbui of ’s ochtends is het wel kouder.

 11. Sinds ik artikelen heb gelezen over koud douchen ben ik ervan overtuigd dat het heerlijk en bovenal gezond is. Nu sta ik iedere ochtend ongeveer 8 minuten onder een steenkoude douche. Heerlijk en ik voel me een stuk fitter de hele dag.
  Maar iets wat ik niet weet is het volgende: moet je warm afdouchen of is dat niet noodzakelijk? Zelf doe ik dat dus niet.

 12. Ik doe het ook al een tijd en vind het helemaal super. En in de sauna in de koude tub zitten is oo puur genieten. Volgens mij inderdaad zeer gezond en zeker in de winter goed voor de weerstand en heb je minder last van de koude.

 13. 2 redenen waarom je niet koud moet douchen.

  1. bij de gedachte alleen al val ik dood neer

  2. dit zogenaamd duurzame bericht wordt direct opgevolgd door commercials over douche- koppen of de resultaten van energie vermindering i.c. ‘wordt klant bij ons’.
  hierdoor verliest alle objectiviteit van dit bericht alle geloofwaardigheid. het voelt als een koude douche……

 14. Hypothese:
  Bij heet weer op iets meer dan lichaamstemperatuur afdouchen, poriën staan dan open en het lichaam heeft dan niet de behoefte zich op te warmen wegens het kougevoel.

 15. Ik ga echt niet koud douchen, ik heb fibromyalgie en dan verkrampen mijn spieren zéker!
  Kan ik nog meer pijnstillers slikken zeker…………
  Een uitzondering, als ik in de sauna ben geweest, vind ik het dompelbad juist heerlijk, maar ja, dat is ook totaal wat anders……….

  1. hoi Angela,

   Ik heb chronisch vermoeidheidsyndroom en fybromyalgie en douche juist elke ochtend ijskoud en dat helpt me enorm, mijn spieren verkrampen niet, ik let op mijn ademhaling en ik ontspan bewust mijn schouders en lijf.
   Ik heb juist sinds ik elke ochtend koud douche veel minder klachten, veel minder pijn.
   Het is even wennen maar 1 grote geruststelling na 60 seconden ben je gewend aan het koude water.
   Tip : Begin met 20 graden voor ongeveer 30 seconden en daarna meteen vollop ijskoud en dan 1 a 2 minuten gewoon rustig ontspannen je douchen, ook mijn haren was ik gewoon onder ijskoud water en bevalt ook zo veel beter.

   Ga je goed en take care !

   (en nog een tip Go Paleo , manier van eten, helpt ook super en zoooooo lekker en
   makkelijk te maken allemaal)

   Liefs Mies

 16. Ik heb de beste ervaringen met wisselbaden.
  Gewoon lekker douchen en wassen onder warm water en dan direct daarna koud afspoelen.
  Vervolgens nog even onder de warme douche en daarna nog een keertje koud.
  Vooral in de Gym is het lekker makkelijk douchen op deze manier en ik verheug me na het sporten al op het douche gebeuren.
  Het schijnt ook nog wat te doen met de vet verbranding in je lichaam!

 17. Ik startte zo’n vier jaar geleden met koud douchen ’s ochtends. Beginnen met warm en in stappen de douche steeds kouder zetten. Na een paar maanden gebruikte ik alleen nog koud water, behalve als ik even mijn haar was (met lauw water). Ik voel me er de rest van de dag heerlijk bij. In de winter werkt het beter vind ik, als het water echt flink koud is. Sindsdien ben ik zelden verkouden. Daarvoor vaak twee/drie keer per jaar.

  1. Zou graag met je meedoen ware het niet dat het nieuwe meer voor mij niet echt om de hoek ligt.
   Zelf ga ik met regelmaat in Bergen aan Zee de golven in.
   Ook erg lekker en gezond. Je bent welkom!

 18. Ik wil weer eens een hernieuwde poging doen om regelmatig koud te douchen. Ik wil alleen lang niet altijd met mijn hoofd onder want dan moet ik mijn haar föhnen ..( tsja ik begrijp dat dit voor velen banale problemen zijn maar het scheelt ruim een half uur ’s morgens voor her werk). Enfin nu denk ik zelf dat koud douchen zonder je hoofd mee te nemen niet het goede effect heeft…wie weet hier iets over? Het lukt mij niet hier informatie over te vinden.

 19. Ik douchde al een tijd koud af en kwam tot de ontdekking dat thermostaat kranen toch minder koud worden.
  Dus nu al een tijd sochtends lekker in tuin onder de ijskoude straal van de tuinsproeier. Mens wat is dat heerlijk en verfrissend.
  En absoluut gezond zegt mijn lijf.
  Een echte aanrader.

 20. hoi
  ik heb niet alle reacties gelezen. Ik douche ruim 20 jaar koud na. Ik startte met een heel jaar alleen maar koud douchen. Gewoon als uitdaging voor mezelf. Resultaat: ik was van mijn verkoudheid af die ieder jaar van oktober tot mei duurde. Natuurlijk ben ik nog wel eens verkouden, maar dan is het enkele dagen tot een week. Ik had ook (bijna) nooit meer koude voeten en was iets beter bestand tegen kou. Dit zit niet tussen mijn oren. Ik belazer mezelf niet. Niets commercieels of een hype. Hypes duren geen 20 jaar Henk!

 21. N
  Heb in Spanje het begin gemaakt met koud zwemmen. Eind oktober 18 gr en eind november 14. Ben nu 14 dagen alleen koud aan het douchen. Verheug me er op als ik mijn bed uit stap. Oh en je bent nooit te oud om er mee te beginnen. 76 jaar, 3 keer gedotterd en open hartoperatie. Heb nog nooit zo goed gevoeld als nu!.

 22. Ik ben Rein Mulder kunstschilder en koud douchen doe ik al vanaf mijn Militaire dienst tijd en weet niet beter, alleen als ik weekend weg ga met mijn kinderen en kleinkinderen vind ik al dat warme zwemwater maar niks.
  Tuurlijk als je hart patiënt bent overleg met je arts.
  In de winter is het leiding water stuk kouder als het vriest.
  Daarom als je begint doe het in de zomer maanden beginnen.
  Slaap er heerlijk door en voelt goed aan mijn gehele lichaam en ik luister naar mijn lichaam.Ik blijf koud douchen of het nu gezond is of niet ik voel me al jaren fit .
  Heel opfrissend en heerlijk ben nu 62 en voetbal nog maar dat zegt niks.

 23. jaren koud gedoucht tot ik in de overgang kwam en last kreeg van hartkloppingen ( niet door het koude douchen) ik vond het opeens eng . ben er jaren mee gestopt en nu weer begonnen. Heerlijk die tintelende huid na het douchen. Eerst warm en rustig aan de kraan op koud zetten en bij de voeten beginnen.

 24. jaren koud gedoucht tot ik in de overgang kwam en last kreeg van hartkloppingen ( niet door het koude douchen) ik vond het opeens eng . ben er jaren mee gestopt en nu weer begonnen. Heerlijk die tintelende huid na het douchen. Eerst warm en rustig aan de kraan op koud zetten en bij de voeten beginnen.

 25. Ik douche mij elke morgen heerlijk koud en dat doet mij heel goed ik heb het niet koud als ik in de winter in een t shirt loop als andere mensen de jas aan hebben en ik ben nooit verkouden soms begin ik met warm water en soms begin ik gelijk met koud water heerlijk een echte aanrader Mvg

 26. Mijn ervaring is, om juist meteen onder de douchekop te gaan staan en koud water over je heen te laten stromen. Blijf vervolgens DIEP in- èn uit ademen en wrijf met je handen snel over je hele lichaam.
  Draai dan de kraan dicht en ga je in soppen (indien van toepassing) en laat dan weer het koude water over je heen stromen.
  Je zult merken, dat het water nu minder koud aanvoelt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *