Nebia

Californische douchekop verbruikt 70% minder water

(Gastbijdrage van Charley Fiedeldij Dop) Nood maakt vindingrijk. In de droogste jaren die Californië ooit heeft meegemaakt, komt een startup uit San Francisco met een indrukwekkende prestatie: een douchekop die 70% minder water verbruikt.

De Amerikaanse staat Californië heeft dit jaar voor de vijfde keer te maken met een historische droogte. De gouverneur van Californië moest dan ook hard ingrijpen: voor het eerst is de staat verplicht om 25% aan water te besparen. Dat betekent niet meer de planten water geven en geen auto’s meer wassen, maar ook: minder douchen. Douchen blijkt namelijk één van de grootste waterverspillers te zijn: in één douchebeurt van acht minuten verbruik je ruim 75 (!) liter aan water.

Dat moet anders kunnen, dacht een zestal inwoners van San Francisco. Vijf jaar later presenteerden ze het resultaat: de Nebia douchekop. Een douchekop die niet alleen 70% minder water gebruikt (22,7 liter voor acht minuten douchen), maar ook dertien keer zo efficiënt is in het behoud van warmte dan een normale douchekop. Dat is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de energie- en waterrekening.

Nebia: bron van water en warmte

Na uitvoerig onderzoek stuitte het Nebia-team op de zogenaamde H2Micro technologie, wat normaliter alleen binnen de ruimtevaart of bij medische apparaten wordt gebruikt. Deze technologie maakt het mogelijk om de waterstromen op te delen in miljoenen kleinere waterdruppels, waardoor een tien keer zo groot wateroppervlak wordt gecreëerd: een soort mist die het gehele lichaam omringt. Bij het gebruik van een normale douchekop komen veel van de waterdruppels namelijk niet op het lichaam terecht: hierdoor gaat veel water verloren. Door de verstuivingtechnologie van de Nebia douchekop komt er juist méér water op het lichaam terecht, terwijl er mínder water wordt gebruikt. En je wordt er net zo schoon van.

Bekijk hier de werking van een gewone sproeiknop en die van Nebia.

Bij het gebruik van een normale douchekop verlies je bovendien zo’n 97% van de warmte van het water. De nevel die gecreëerd wordt door de Nebia zorgt ervoor dat een groter oppervlak sneller verwarmd kan wordt, waardoor er minder warmte verloren gaat. Zo bespaar je al gauw enkele honderden dollars per jaar. Op de website van Nebia kan je berekenen hoeveel impact dat heeft op de wereld én op je portemonnee.

Foto: ©Nebia

Ruim $2,75 miljoen voor Nebia

Nebia is niet onopgemerkt gebleven. De Kickstarter pagina van Nebia behaalde al binnen acht uur het beoogde bedrag van $100.000 en de teller staat momenteel op ruim $2.75 miljoen (met nog negen dagen te gaan). Het initiatief ontving bijvoorbeeld ook steun van Tim Cook (Apple) en Eric Schmidt (ex- Google).

Wil jij ook douchen in een Nebia-mist, let op!

Alhoewel Nebia een wereldwijde markt wil bedienen, is de douchekop op het moment alleen nog speciaal ontwikkeld voor het Amerikaanse douchesysteem. De Europese waterspaarders moeten dus nog even geduld hebben (en kort douchen).

Tekening werking Nebia: ©Nebia

Lees ook:
7 manieren om je badkamer groener te maken
Bereken jouw watervoetafdruk: hoeveel water verspil jij?
Helft Nederland doucht zonder waterbesparende doucheknop

Advertisement

8 comments

  1. Legionella ontstaat in langdurig stilstaand warm water. daar is hier geen sprake van.
   Angst hiervoor lijkt me dan ook niet gerechtvaardigd.
   Maar kort douchen is altijd dikke prima ook met een vernevelaar 🙂

   1. Er is wel degelijk wel kans op legionella besmetting, maar vlugger in grotere installaties zoals zwembaden en sportclubs. de leidingen worden te weinig gespoeld waardoor de kan op besmetting vergroot.
    Ook is de vraag of een vraag gestuurde geiser nog wel gaat aanslaan. deze werkt op waterdoorstroming. een derde is als het warmwatertoestel (boiler.CV.geiser) ver van de doucheknop staat moet je wel heel erg lang wachten tot het water de juiste temperatuur heeft.
    dus wat doen mensen dan ze zetten de douche aan en gaan hun pas dan uitkleden,

    Je kan veel beter twee keer per week douchen en voor de rest gewoon aan de wasbak.

    Je kan natuurlijk zeggen dat je daar dood van gaat, want iedereen die dat vroeger deed (de laatste 200 jaar) is al lang gestorven maar dan wel aan ouderdom niet omdat ze niet elke dag douchten.

    Douchen elke dag is NIET goed! men zeggen het voort

 1. Ik blijf voorstander voor mijn manier: elke dag even kort onder de koude douche (daarna ben je warm, echt waar, en heb je een super kik. Gewoon doen) en 1 keer per week warm douchen om mijn haren te wassen

 2. Wie beweerd eigenlijk dat douchen noodzakeljk is in de eerste instantie ??? Deze man heft zich al 12 jaar NIET gedouched en is zo schoon als maa zijn kan volgens meedere mensen:

  https://www.yahoo.com/health/this-man-has-not-showered-in-12-years-and-we-can-234228039.html

  hij ontdekte dat er reinigen de bacterien in de grond zitten (waar dieren zich graag in wentelen om schoon te blijven) en hij heft een aantal goede bacterie sprays op de markt gebracht om je met zo weinig tot niet douchen toch schoon te kunnen zijn.

  het kan dus wel ….inderdaad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *