Natuur & Milieu: geef kopers elektrische auto’s €5000

Tesla-selfie door Frissewind
Tesla-selfie door Frissewind
In Noorwegen moeten alle nieuw verkochte auto’s in 2025 elektrisch zijn. Nederland laat zijn doelen voor elektrisch rijden in 2020 juist varen. Dat is opmerkelijk, want de rechter oordeelde eerder dat het kabinet een stapje harder moet lopen om klimaatverandering te beperken. Schone, elektrische auto’s kunnen hier sterk aan bijdragen.

Het losgelaten doel voor elektrisch rijden in Nederland was pittig: 200.000 elektrische voertuigen in 2020, terwijl er nu zo’n 50.000 stekkerauto’s rondrijden. Belangrijkste struikelblok: wie kan een elektrische auto betalen? Ze zijn in de regel fors duurder in aanschaf dan een benzineauto.

Elektrische auto’s gaan pas echt de snelweg beheersen als elke Nederlander er één kan betalen. Experts verwachten dat dit over een aantal jaar het geval is. Tony Seba, professor aan de universiteit van Stanford en expert op het gebied van marktdisrupties, ziet bijvoorbeeld zo’n sterke daling in de batterijkosten, dat hij een omwenteling in de autobranche verwacht door de opkomst van goedkope stekkerauto’s. Fabrikanten doelen er nu al op om elektrische auto’s voor 15 duizend euro op de markt te brengen.

Maar zo ver is het nu nog niet, dit kan misschien nog wel vijf jaar duren. De duurzame actie-organisatie Natuur & Milieu vindt dat te lang. Het is hoog tijd dat elektrische auto’s betaalbaar worden voor iedereen.

Meer elektrische auto’s op de weg betekent een schoner Nederland, berekende TNO eerder dit jaar. Een stekkerauto stoot 40% minder CO2 uit. Als de wagen op groene stroom rijdt, stoot hij zelfs 100% minder CO2 uit dan benzine- of dieselauto’s. Een elektrische auto heeft geen uitlaat waar fijnstof of NOx uitkomt. Pure winst voor onze gezondheid en het klimaat. Bovendien zijn elektrische auto’s veel stiller.

Daarom wil Natuur & Milieu een tijdelijke stimuleringsmaatregel voor consumenten: een aanschafpremie van €5000,-. De organisatie heeft hiervoor een petitie geopend. Ondertekenaars maken kans op een weekend rijden in een Tesla.

Als elektrische auto’s financieel aantrekkelijk zijn, dan blijken mensen er wel degelijk voor te kiezen. De afgelopen jaren profiteerden vooral zakelijke rijders die elektrisch wilden rijden van fiscale voordelen. 95% van alle elektrische auto’s in Nederland wordt dankzij deze fiscale voordelen gebruikt door zakelijke rijders. Wie eenmaal elektrisch rijdt, wil niet meer terug naar een benzine of dieselauto.

Eerder dit jaar presenteerde het kabinet een voorstel voor de autobelastingen tot en met 2020. Hierin stond nog geen aanschafpremie voor elektrische auto’s. Met de petitie wil Natuur & Milieu dit veranderen.

Advertisement

4 comments

 1. Helemaal eens dat er veel moet worden gedaan om deze planeet en onszelf (in die volgorde) te laten Be-leven. Ook eens met de stelling dat de overheid daar gemakzuchtig mee omgaat.

  Jullie maken echter dezelfde fout die veel mensen en instanties maken. Er zijn namelijk 2 heel essentiële voorwaarden om elektrisch rijden duurzaam te maken:

  – de auto (incl. de accu’s !!!! ) moeten aantoonbaar duurzaam worden geproduceerd (zie de huidige discussie ronde de hybride Prius)
  – de elektriciteit moet aantoonbaar duurzaam zijn geproduceerd, dus geen kolen- gas-, of nucleaire centrales in de opwerkingsketen. Daar zit nou net het verschil met Noorwegen: die beschikken over veel waterkracht centrales.

  Met hoop op een betere toekomst en hartelijke groet,

  Rob

 2. Ben het eens met Rob over zijn argumenten van duurzame opwekking en productie. Echter wat iedereen maar niet wil begrijpen over electrisch rijden voor iedereen is het volgende. In Nederland hebben wij ongeveer 8 miljoen auto’s inclusief vrachtwagens en bussen. Als dit allemaal electrisch wordt dan stort de electrisiteit voorziening compleet ineen want de huidige centrales kunnen dit niet aan. Er moeten dus meer centrales gebouwd worden, maar wat voor centrales. Op kolen, gas, waterkracht??
  En denkt iedereen nu serieus dat de stroom voor electrische auto,s netzo goedkoop blijft als nu. Denkt u echt dat de roverheid en de oliemaatschappijen hun miljarden winsten zullen opgeven.!!
  De electrische auto zal goed zijn voor het stedelijk verkeer en kort woon-werk verkeer. Voor grotere afstanden heeft de waterstof auto en/ of watergas de betere kaarten. Hoe wilt u anders bijvoorbeeld het internationaal vrachtverkeer laten functioneren. Het mooiste is vrije energie voor iedereen, die techniek is er maar wordt tegengewerkt door de politiek en oliemaatschappijen.

  1. Blijf maar lekker geloven in de politiek en de EU en blijf betalen aan de mega winsten van de oliemaatschappijen. Weet je trouwens dat Beatrix en nu Alex hoofd aandeelhouders zijn van Kon.Shell en Bea in haar laatste jaar als koningin een winst uitkering ontving van ruim 5 miljoen euro. Waarom werd Tesla uit de weg geruimd toen hij met vrije energie voor iedereen bezig was. Denk daar maar eens over na.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *