Meelwormen lusten plastic rauw

Meelwormen in een bedrijfskantine. Foto: Jaap Stronks, Flickr
Meelwormen in een bedrijfskantine. Foto: Jaap Stronks, Flickr
Het is al bekend dat meelwormen gegeten kunnen worden in plaats van vlees, maar onderzoekers aan de universiteit in Stanford hebben in samenwerking met Chinese collega’s nu ook iets anders ontdekt: meelwormen breken plastic af door het op te eten. De wormen, eigenlijk larven van de meeltor, kunnen leven op een dieet van alleen plastic en dat vervolgens uitpoepen als bruikbare mest.

Nieuwe deur naar oplossing?
Plastic is een grote boosdoener in de milieuvervuiling: het vergaat heel langzaam en er drijft aardig wat rond in de bekende plastic soepen. Piepschuim, of polystreen, is een van die soorten plastic. Amerikanen gooien elk jaar zo’n 2,5 biljoen piepschuimen bekers weg, en dat is lang niet al het plastic afval. Meelwormen kunnen helpen bij het afbreken van dat piepschuim. Wei-Min Wu, senior researcher engineer, kwam erachter dat de micro-organismen in het spijsverteringsstelsel van meelwormen het plastic kunnen afbreken. De poep kan vervolgens veilig worden gebruikt als mest. “Onze vondsten hebben een nieuwe deur geopend naar het oplossen van de wereldwijde plasticvervuiling,” zegt Wu.

De onderzoekers zijn van plan uit te zoeken welke bacteriƫn in het spijsverteringsstelsel van de meelwormen het plastic kunnen verteren. Samen met deze informatie en plasticproducenten willen ze voor beter afbreekbaar plastic zorgen.

Pilletje
Het afbreken gaat niet zo snel. De meelwormen aten tijdens het onderzoek 34 tot 39 milligram piepschuim, ongeveer het gewicht van een pilletje. Natuurlijk kun je heel veel wormen piepschuim met het gewicht van een pilletje laten eten. Opvallend is dat volgens Wu meelwormen die leven van alleen plastic even gezond zijn als meelwormen met een natuurlijk dieet.

We kunnen nu natuurlijk niet rustig plastic blijven verspillen, omdat “de meelwormen het wel zullen opeten”. Maar de ontdekking kan wel bijdragen aan het vinden van biologisch afbreekbaar plastic.

hetkanWel vraagt zich wel of dat plastic echt smakelijk eten is voor meelwormen. Maar wie weet, misschien is het een feestmaal voor ze…

Foto: Jaap Stronks, Flickr

Bron: Treehugger

Advertisement

2 comments

  1. Volgens mij staat er in dat artikel dat 48% wordt omgezet in CO2, en dat de rest dus niet wordt omgezet verteerd. IAW je blijft een meelwormen poep met polystyreen mix overhouden.

    “Ramani Narayan, an expert in plastic biodegradation at Michigan State University, says the researchers have made an interesting discovery, but that it is not yet ready for practical application. He notes that about half of the polystyrene the mealworms eat is excreted back into the environment in fragments that may not be biodegradable and could carry toxins up the food chain.”

    Desalniettemin een goed ding, maar nog geen EUREKA ! beleving lijkt me ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *