Gouden tips voor een tweedehands schattenjacht

Foto: IJ-Hallen
Waar de een kriebels krijgt van een kringloopwinkel, krijgt de ander er spontaan goudkoorts. Zelf zitten we in die laatste categorie, daarom geven we je graag een aantal tips mee voor een geslaagde schattenjacht. Tweedehands winkelen is namelijk niet alleen heel leuk, maar ook heel duurzaam. Na het maken van een goede buit zou je je spontaan af kunnen vragen waarom je ooit nog iets nieuws zou willen kopen. (behalve onderbroeken natuurlijk) In Nederland zijn er loodsen vol met de meest prachtige snuisterijen, hebbedingetjes en andere tijdloze pareltjes. Om te voorkomen dat je door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer ziet zetten we alle gouden tips voor je op een rijtje.

Voor de echte kringloop-veteranen zal dit artikel wellicht geen verassingen bevatten. Toch hopen we dat je door dit artikel zin krijgt om op pad te gaan, of je eigen zolder weer eens op te ruimen om de toevoer fris te houden. Win-win voor iedereen.

Schat zoeken: strategieën
Paniek in de kringloopwinkel. Het overkomt de beste. In de meeste tweedehands zaakjes wordt er namelijk zoveel op een vierkante meter uitgestald dat je er tijden lang verstoppertje zou kunnen spelen zonder elkaar ooit te vinden. Daarom zijn er een aantal strategieën om het kijken wat gezelliger te maken. Zo kan je van te voren een missie bedenken van dingen die je wilt vinden. Zoals bijvoorbeeld een knoflookpers of een goed boek. Als je niks nodig hebt kan je ook nog altijd zoeken op bepaalde thema’s, zoals poezen en religie (beide altijd goed vertegenwoordigd). Door de focus te verleggen zou je wel driehonderd rondjes in dezelfde kringloop kunnen rondlopen en steeds weer nieuwe dingen kunnen ontdekken. Mijn persoonlijke lievelingsactiviteit naast schat zoeken is om juist hele lelijke dingen te vinden. Zo vond ik een keer een beeldje van een heel lelijk hondje met een kurk in zijn hoofd, waarvan ik nog steeds baal dat ik die niet heb gekocht.

Foto: IJ-Hallen
Schateiland: paradijs aan het IJ
Vanaf station Amsterdam Centraal gaat er elke 5 minuten een veerpont. Deze gaat dwars over het IJ, langs vrachtschepen, kleine bootjes en oude gebouwen. Eenmaal aan de andere zijde ligt een oude onderzeeër met daar achter een soort schateiland: de oude NDSM werf. Maandelijks vind je hier de grootste tweedehands markt van Nederland: De IJ-Hallen. Deze plek is een waar walhalla voor alles en iedereen die van tweedehands houdt: je vindt er rekken vol kleding, prullaria, verzamelingen, boeken en de mensen achter de kraampjes zijn eigenlijk altijd even leuk als hun kraam zelf. Hou je niet van spullen kijken: ga er dan vooral heen om mensen te kijken. Aan het eind van de dag kan je heerlijk neerstrijken op een terras bij Noorderlicht of op de pannenkoekenboot. (als varen met heel veel kinderen en een all-you-can-eat pannenkoekenbuffet meer je ding is)

Schatkaart: locaties
Niet iedereen woont in Amsterdam en kan daar zomaar even heen. Dat begrijpen wij goed, daarom hebben we een heuse schatkaart bij gevoegd waarmee je allerlei tweedehands adresjes in het hele land kunt vinden. Zo weten wij bijvoorbeeld zelf dat er een hele leuke kringloop in Goor zit, en dat onbekende kringlopen ook bomvol schatten kunnen zitten. Juist, omdat ze op sommige wonderlijke plekken nog nét niet door hebben hoe dol mensen tegenwoordig zijn op jaren 60 spulletjes. De schatkaart met (bijna alle) locaties en zoekopties vind je hier.

Foto: IJ-Hallen
Goud & nieuw: doe het zelf
Sommige mensen kunnen werkelijk alles omtoveren tot iets moois. Als je met deze gedachte rond struint langs tweedehands spullen ontdek je de meest fantastische dingen. Geloof je me niet? Zoek dan eens op Pinterest op ‘kringloop ideetjes’ of ‘upcycling ideas’. Daar zie je de resultaten van mensen die van oud goud maakten. Zoals een een boekenkastje omgetoverd tot een poppenhuis, een truitje getransformeerd tot een draagtas en nog veel meer goede ideeën.

Neem de tijd, en neem wat mee
Ga niet gehaast langs de kringloop, maar maak er een uitje van. Neem iemand mee met wie je samen op jacht kunt. Op de blog van De Groene Meisjes staan tal van steden met daarin de leukste tweedehands adresjes en andere plekken die je net zo goed kunt bekijken als je in de buurt bent. Tot slot willen we natuurlijk kwijt dat het niet alleen aardig en gezellig is om iemand mee te nemen, maar ook om iets mee te nemen. Doorgaans kan je naar een markt geen eigen spullen inbrengen, maar zijn de mensen bij de kringloop heel blij met jouw oude items. Zo is jouw kast weer wat leger en kan iemand anders misschien wel blij met jouw oude pareltje naar huis gaan.

Foto: IJ-Hallen
Alle prachtige afbeeldingen zijn gemaakt door de IJ-Hallen. Benieuwd wanneer de volgende editie is? De agenda vind je hier.

 

 

Advertisement

One comment

  1. Haha wat leuk mijn broches op de bovenste foto.
    Wij staan inderdaad elke markt op de Ij- hallen met een kraam bomvol vintage.
    Voornamelijk lampen, zonnebrillen, sieraden en allerlei andere super leuke hebbedingetjes.
    Altijd weer de moeite waard om eens langs te komen.
    Groetjes van treasuredepot.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *