azijn

10x dit kun je doen met azijn

Opgelet! Alle schoonmaakflessen uit het keukenkastje onder de gootsteen kun je met een gerust hart verbannen, want azijn wordt na vandaag je nieuwe beste vriend. Niet alleen de badkamertegels gaan blinken van dit wondermiddel, het is ook geschikt voor de meest slimme trucjes. Komt-ie:

Brrr, wat zit er in hemelsnaam in die afvalemmer?
Je kent het wel: er komt een zeer onaangename geur uit de prullenbak, óók als er geen afval inzit. Dan heb ik een enigszins bijzondere oplossing voor je: smeer een boterham (!) rijkelijk in met azijn en leg deze onderin de prullenbak. Laat het een nachtje staan en de lucht is als sneeuw voor de zon verdwenen. Dat is lekker wakker worden.

Stickertje, stickertje aan de wand…
Hoe die tape ook op de muur is gekomen, hij moet eraf. Maar dat gaat natuurlijk niet zoals je wil, want er blijft altijd een stukje achter. Niet getreurd! Spray een beetje witte azijn op de muur en laat het even intrekken. Geloof me, een beetje geduld en je ziet er niks meer van.

Wie wil er nou geen glimmende keuken?
Meng één derde azijn met water en een paar druppels afwasmiddel en je hebt de perfecte allesreiniger. Hartstikke goedkoop en het werkt net zo goed als andere schoonmaakmiddelen. Azijn verwijdert ook kringen van drinkglazen op een houten tafel. Laat het eventjes intrekken en je tafel is weer zo goed als nieuw.

Ontvouwen doe je zo
Met een gekreukt shirt kun je beter niet op je werk verschijnen, al is het maar om de plagende reacties van je collega’s te voorkomen (had je niks anders in je kast hangen?!). Een mengsel van één deel azijn en drie delen water doet wonderen. Spray vanaf een afstandje het betreffende shirt nat en met dat het droog is zijn alle vouwen eruit.

De kat krapt de krullen van de trap
Hoewel het heel gezellig is dat de kat naast je komt liggen op de bank, krast hij ook regelmatig met zijn nagels de bank kapot. En dat is zonde. Maar wist je dat katten niet van de geur van azijn houden? Spray een klein beetje op de bank en de kat zoekt voortaan liever een ander plekje.

Bloemen verwelken, schepen vergaan…
Zo blij als je wordt van bloemen op tafel, zo erg baal je ervan als de bos na een paar dagen al slap hangt. Giet eens een beetje appelciderazijn in de vaas en mix het met water. Geloof me, die mooie rode rozen gaan een stuk langer mee.

Zo zwart als roet
Iedereen heeft weleens een ongelukje in de keuken. Er brandt iets flink aan en de pan is zwart geblakerd. Met man en macht probeer je de pan schoon te schrobben, maar er gebeurt niks. Dan is dit de juiste truc: giet twee kopjes azijn en twee kopjes water in de pan en zet ‘m op het vuur. Laat het vijf minuten zachtjes koken, et voila, de pan is zo goed als nieuw.

Een perfect ontbijt op zondagochtend
Een eitje maakt het zondagmorgenontbijt compleet, maar niets is vervelender dan een gebroken schil in de pan. Voeg een klein beetje azijn toe in het pannetje en jij serveert nooit meer een ei met gebroken schil.

Voor de echte theeleut
De echte theeliefhebber heeft regelmatig kalk in de waterkoker, daar ontkom je nu eenmaal niet aan. Maak ‘m schoon met water en azijn en je kunt weer gerust thee slobberen. Het werkt ook bij een koffiezetapparaat. Handig!

Nooit meer nieuwe snijplanken
Wie een paprika snijdt op een witte plastic snijplank weet dat je hard moet schrobben om ‘m schoon te krijgen. Met azijn kun je iedere snijplank ontsmetten, dus ook handig als je vlees hebt gesneden. Sproei een beetje azijn op de plank en laat het intrekken. Let op! Je moet de plank daarna nog wel even goed afwassen. Want we willen geen paprika met azijnsmaak natuurlijk.

Advertisement

21 comments

   1. Ik doe zelfs een scheutje in de hoofdwas. De was wordt, zowel wit als bont, prachtig schoon, vlekken eruit en de kleuren mooi fris. En als wasverzachtiger ook heerlijk! Ik heb het dan over de goedkope, witte azijn.

 1. Dat laatste vraag ik me ook af.
  Zelf gebruik ik schoonmaakazijn tegen onkruid tussen de tegels, dit werkt prima. Wel gebruiken als de zon schijnt en er geen regen verwacht wordt. En uiteraard bijhouden. Onkruid vergaat nu eenmaal niet.

   1. Voor het bodemleven in de rest van je tuin is het gebruik van azijn niet prettig.
    Dit bodemleven willen we immers toch ook goed behandelen, want die zorgen uiteindelijk voor goed voedsel voor ons.

 2. Een onderzoek van het programma, ik meen, Keuringsdienst van Waarden, maakte duidelijk dat schoonmaakazijn niets meer was dan een geconcentreerdere vorm van witte azijn.In principe zou schoonmaakazijn dus te consumeren zijn. Ik probeer dit toch maar niet. Van schoonmaakazijn heb je dus minder nodig dan van witte azijn.
  Prima als glansspoelmiddel inj vaatwasmachine, én ’n paar lepeltjes soda i.p.v. die vervuilende afwastabletten, werkt perfect!

  1. Gemke welke soda gebruik je precies voor de vaatwasser? Je doet dus een paar theelepeltjes soda? En dus azijn erbij, dat deed ik ook al. Ik zoek alleen een vervanger voor het tablet. Wordt je vaat er niet dof van?

 3. Ik wilde ook weten of je nou gewone of schoonmaakazijn moest hebben. En wat eigenlijk het verschil is tussen beiden. Wikipedia bracht uitkomst:

  “Schoonmaakazijn is een reinigingsmiddel op basis van ongeveer 8 tot 15 % synthetisch geproduceerd azijnzuur. Dat is twee tot driemaal zoveel als gewone tafelazijn bevat. Het kan ook methanol bevatten. Het middel is niet voor consumptie geschikt.

  Schoonmaakazijn wordt gebruikt om vetten te verwijderen en om kalkaanslag op te lossen. Ook worden nare luchtjes ermee gecamoufleerd en wordt het als ontstoppingsmiddel van sanitair toegepast.

  Bij normaal gebruik is het product niet zo agressief dat handschoenen gedragen moeten worden, echter langdurige blootstelling van de huid aan het middel kan klachten geven.”

 4. Je heb wel alcoholazijn die is voor de inmaak en werkt heel goed tegen onkruid.zet flessen wijn open in de keuken die niet leeg gaan en je hebt na een paar dagen azijn.je ruikt het als hij goed is dus nooit meer de goot af.

 5. schoonmaakazijn is zo geconcentreerd dat het tot de giftige stoffen behoort. Een douche ontkalken op basis van schoonmaakazijn kan ademhalingsstoornissen en inwendig “brandwonden” veroorzaken. Verdunnen bij gebruik om schoon te maken. Helpt goed bij ontkalken waterkoker en koffiezetapparaat. Wel verdunnen. Altijd op hoge plank bewaren. kijk uit voor je ogen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *