Petitie: géén belasting op zelf opgewekte zonnestroom

Bron: Zonnestroom Belastingvrij
Bron: Zonnestroom Belastingvrij
Minister Kamp is van plan om belasting te heffen op zelf opgewekte zonnestroom. Mensen met panelen op hun dak gaan hierdoor tot €300,- aan belasting per jaar betalen. ZonplusStroom is daarom een petitie begonnen: géén belasting op zonnestroom.

Zonnestroom die je niet direct verbruikt, kun je terugleveren aan het openbare net, bijvoorbeeld als je op een zonnige dag niet thuis bent. Kom je op een ander moment stroom tekort, dan mag je dezelfde hoeveelheid zonnestroom weer uit het net halen. Dit is natuurlijk niet exact dezelfde stroom, maar je kunt het zien als tijdelijke opslag.

Stroom die je teruglevert, is nu evenveel waard als stroom die je verbruikt. Bij het berekenen van je jaarverbruik wordt stroom die je aan het net teruglevert afgetrokken van stroom die je aan het net onttrekt. Dit wordt salderen genoemd. Voor het gebruik van het openbare net betaalt iedere Nederlander een vast bedrag per jaar, het zogenaamde capaciteitstarief.

Je betaalt toch ook geen belasting op zelf geteelde groenten?!

Minister Kamp wil nu zonnestroom die je opwekt met panelen op je dak apart belasten. Jacques van Seeters, directeur ZonplusStroom: “Wij vinden dat een vreemd idee en willen dat voorkomen. Het is toch te gek voor woorden dat je over stroom die je zelf duurzaam produceert belasting moet betalen? En dat terwijl wij ver achter lopen op onze klimaatdoelstellingen. Zo zijn mensen die bereid zijn om te investeren de dupe.”

ZonplusStroom heeft een onderzoek uitgevoerd onder 1045 zonnepanelenbezitters om te bepalen hoeveel belasting zij extra gaan betalen als de nieuwe wet van kracht wordt. Gemiddeld heeft een zonnepaneelbezitter 10 panelen en wordt 65% van de opgewekte stroom tijdelijk terug geleverd aan het net. Nu kan de prijs van opgewekte stroom volledig verrekend worden met het verbruik. De prijs van stroom bestaat uit energiebelasting (0,149 euro) en de energieprijs (0,071 euro). In de toekomst mag de component energiebelasting niet meer of niet meer volledig verrekend worden. Alleen de energieprijs wordt terug verkregen. Als de energiebelasting volledig doorgerekend wordt, betaalt een gemiddelde zonnepaneelbezitter per jaar €205,94,- extra. Dit kan oplopen tot maximaal € 316,84,- per jaar.

Beslissing over belasting op zelf opgewekte zonnestroom in 2017

“Minister Kamp heeft aangekondigd dat in hij in 2017 een beslissing wil nemen. Uiterlijk in 2017 zullen er ook nieuwe verkiezingen zijn voor de Tweede Kamer. Het is deze nieuwe Tweede Kamer die het besluit neemt. Het komend jaar zullen alle politieke partijen hun partij-programma’s gaan maken. We moeten nu zorgen dat in alle verkiezingsprogramma’s een verbod op het heffen van belasting op zelf opgewekte zonnestroom komt te staan!”

Lees ook: Vereniging Eigen Huis op de bres voor salderen zonnepanelen

Advertisement

36 comments

  1. Ik woon in Spanje. Vlak voor de verkiezingen heeft de PP dit al voor Spanje gedaan. Hier betaal je belasting voor de zon. En zo maar stroom zelf opslaan is verboden. De boetes zijn torenhoog. Ver boven de duizend euro. Ook kunnen ze sommeren, dat je alles weer van het dak moet halen. Pannelen zonder vergunning plaatsen? Vette boete. Gek dat dit soort dingen niet Europees gemaakt is.

 1. Er is nog 6 miljard te halen aan fosielle subsidies, begin daar maar mee voordat je burgers gaat belasten die al meer doen voor het klimaat dan de overheid, die daar zwaar in achterblijft.

 2. momenteel is de terugverdientijd van zonnepannelen zon 7 tot 9 jaar. Uitgaande van de cijfers in het artikel neemt je rendement met 44% af (65% (teruggeleverde energie) x 32% ( 100% – 68% belasting))
  Dat betekent dat de terugverdientijd 12.5 tot 16 jaar wordt.

 3. De bron van al het kwaad zijn de uitgaven van de rijksoverheid. Die stegen in 10 jaar tijd van 145 miljard naar meer dan een kwart biljoen euro, een stijging van bijna 7% per jaar. Een goed milieu gaat niet samen met zulke uitgaven. Een euro kan maar 1x worden uitgegeven, en alternatieve energie is nu eenmaal duur.
  Dus: laat multinationals belasting betalen, grenzen dicht voor laagopgeleiden, uit de EU, vvd-zorgsysteem ontmantelen, lasten omlaag, minder regels, hogere lonen.

 4. Dit is pure diefstal. En ontmoedigd zo om nieuwe zonnepanelen te plaatsen. Zo voldoen we nooit en te nimmer aan de doelstellingen om Nederland te verduurzamen. We lopen in Europa al hopeloos achter en dit wordt dan nog erger. “Maar dat is volgens de politiek ook niet de bedoeling want we moeten en zouden afhankelijk blijven van fossiele brandstoffen want daar hebben ze zelf aandelen in.”

 5. Alle belasting is pure diefstal maar dit idee geeft maar weer es aan dat het graaien geen einde kent.
  We zijn allemaal slaven, al ziet de slavernij er tegenwoordig anders uit.
  Ik ben het zo schijtziek.

  Maar zoals al meer mensen voor mij vroegen: waar is die petitie?

 6. Een flexibele economie is toekomstbestendig, minister Kamp houdt aub de economie niet star en gebaseerd op oude machtstructuren en belangen! Doe afstand van deze repressieve strategie om alles bij het oude te laten!

 7. Dus dan onderhoud meneertje kamp mijn dak van het huis en zorgt ervoor dat mijn zonnepanelen elk jaar blinken om de hoogst mogelijke opbrengst te hebben en bij vermindering zal hij dat ook vergoeden.

  Die beste man moet z’n borrels laten staan en nuttig bezig houden met belangrijke zaken.
  Als je dronken bent heb je altijd van die waanideeën, kijk eens naar de EU wat ons allemaal brengt.

  Stopje bij hem doorgeslagen?

  Als het echt zover gaat komen(zie dit kabinetje er rustig voor aan met de kromme gedachtespinsels), dan ruk ik de panelen net zo hard van het dak af.
  Maar dan gaan we straks met z’n allen ook betalen dat je zuurstof hapt, dat je bruin wordt van de zon, dat je verkoeling krijgt in de schaduw en bij bewolking een extra toeslag moet betalen omdat je dan minder vloeistof consumeert.

 8. Stel: je hebt eigen zonnepanelen, die met eigen spaargeld zijn betaalt, geen subsidie en ontkoppelt van het stroomnet. Moet er dan ook ZonneTAX betaalt worden? Daar zou ik wel is een gerechtelijke uitspraak over willen zien.

 9. Sorry!? Maar woon jij op gratis land, nee misschien op gekocht land dat geconfisqueerd is door een willekeurige mens. Waarom mag je geen bomen kappen in het bos? Of je eigen konijneboutje schieten. Als je wilt reizen mag dat niet zomaar op ONZE wereld. Alles wat er is op aarde is natuur en niks is gratis. Darwin was niet gek, recht van de sterkste geld nu meer dan ooit.
  Intolerantie, betutteling, of is onze vrije wil geen geschenk van de natuur…..

 10. Gisteren een item op NOS journaal over wegstemmen electriciteitswet. Hij heeft het erover dat ‘we’ het energieakkoord niet of minder goed halen. Wat ik dan (weer) mis bij de media, is een kritische vraag aan Kamp waarom hij dan belasting wil heffen over eigen opgewekte stroom. En welk negatief effect dat heeft op potentiele nieuwe gebruikers/ opwekkers.

 11. Ehm, de zon schijnt gratis, mijnheer Kamp. En die zonnepanelen zijn door de mensen zelf aangeschaft. Hoe DURFT u daar belasting over te heffen? Is het u ontgaan dat er onlangs een akkoord in Parijs is gesloten? U zou de mensen in Nederland juist moeten helpen duurzamere energie op te wekken. De regering doet nauwelijks iets, het moet maar van de mensen zelf komen, en nu gaat u diegenen nog bestraffen ook?

 12. Tja, je moet natuurlijk wat, als je net bakzeil hebt gehaald met de hoeveelheid gas wat ‘onze’ regering naar boven mag halen! Bizarre sprong van een kat in nood!
  Toch één positief puntje als het onverhoopt door zou gaan; dan is deze keer eens niet alléén Groningen de klos!

 13. Minister Kamp staat bekent om het feit dat hij niet gehinderd wordt door enige vorm van kennis, dus ook hier. Of het nu over zonne-energie gaat of snel internet, hij weet niet waar het over gaat. Dus is een belastingmaatregel zoals hij oppert is van hem ook niet vreemd. Het is wel zaak om de vinger aan de pols te houden en dit soort maatregelen te voorkomen.

 14. Hoezo energie-akkoord. Afspraken en milieu-doelstellingen worden om zeep geholpen door de zelfde heren politici die voor de bühne mooie teksten staan te verkondigen. Wie gaat nu investeren in zonnepanelen wanneer het rendement oploopt door weer zo’n konijn uit de hoge hoed tot wel 30 jaar? Niemand dus …… dag doelstelling.

 15. Beste hr. Kamp,

  Zullen we in 2016 met elkaar afspreken dat
  we weer gewoon gaan nadenken en niet meer van die rare proefballonnen oplaten? Dat werkt alleen maar frustrerend en dat is niet iets wat we nu kunnen gebruiken, toch?

  Met vriendelijke groet,

  Liset ’t Hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *