zonnedakpannen

Een woning met zonnedakpannen: ook iets voor jou?

De zonnedakpan (ook wel: zonnepan) is een dakpan en een zonnepaneel in één. Het is een zonnepaneel in de vorm van een dakpan. Zonnedakpannen worden niet – zoals bij standaard zonnepanelen wel het geval is – óp de dakpannen geplaatst, maar het zíjn de dakpannen.

Deze vorm van zonnepanelen is iets duurder dan standaard panelen. Maar je hebt dan wel meteen nieuwe dakpannen. Volgens installateur Marijn de Bel van Marbel BV zijn zonnepannen ongeveer 30% duurder dan gewone panelen. “Deze vergelijking geldt voor het zonnesysteem”, licht De Bel toe. “De prijs voor de dakpannen zijn dan niet meegerekend, maar die betaal je bij panelen ook apart. De terugverdientijd is afhankelijk van de hoeveelheid vermogen die wordt toegepast, maar hij ligt ergens tussen de 11-14 jaar.”

Zonnedakpannen hebben meer dakruimte nodig

Daarnaast hebben zonnedakpannen meer dakruimte nodig voor hetzelfde opwekkingsvermogen. Je kunt namelijk niet de gehele dakpan voorzien van zonnecellen. Een vierkante meter met zonnedakpannen heeft een capaciteit van ongeveer 110 WP. Een vierkante meter met gangbare zonnepanelen heeft een capaciteit van ongeveer 150WP. Afhankelijk van het dak heb je ongeveer 25% meer ruimte nodig. Als je een dak hebt met veel hoeken of schuine lijnen, dan kunnen zonnepannen beter uitgevuld worden over het gehele dak. Hierdoor wordt het verschil kleiner.

De zonnedakpannen zijn verkrijgbaar in vele vormen, kleuren en maten. Sinds de marktintroductie aan het begin van dit jaar komen er langzamerhand steeds meer huizen bij waar ze op liggen. Omroep Zeeland berichtte bijvoorbeeld over het eerste Zeeuwse dak met zonnedakpannen. Maar waarschijnlijk volgen er snel meer, want het regent aanvragen voor offertes bij aannemer Marijn de Bel, die de speciale pannen op het dak in Yerseke heeft gelegd.

De gebruikte zonnedakpan in Yerseke bestaat voor tachtig procent uit natuurlijk materiaal en is volledig recyclebaar. De dakpan ziet eruit als een gewone dakpan, maar heeft een zonnepaneel van silicium. Twee kabels aan de achterzijde sluiten de pan aan op een systeem dat het zonlicht omzet in energie.

Bronnen: Elektrotechniek365.nl en Omroep Zeeland.

Advertisement

15 comments

   1. @ gekke gerrit,

    Fantasie gebruiken “jonguh”

    minder verbruik is minder bijstand nodig.
    aankopen door middel van een staatsobligatie uit te geven aan het producerend bedrijf dat zich terug betaald door minder bijstandsuitkering.

    staatsobligatie is het extra bijdrukken van papiertjes met de belofte dit lossen we in een bepaalde periode weer in.

    besides.

    “wie betaald” onze kleinkinderen met hun leven en de planeet nu al als “we” niet direct iets doen.

 1. Maar banken kunnen ze uiteraard wel redden!

  En wie verdienen daar aan? Maar nee dat mogen we geen labbekakken noemen. M.i. zijn dat de daadwerkelijke parasieten in onze wereld.

  En geld drukken ze zo bij.

  Het is mij ook niet vreemd hoor dat iemand direct reageert met de standaard geconditioneerde uitspraak als ware het een Pavlov reactie: Geld!

  Maar zodra verregaande robotisering heeft plaats gevonden wil ik u nog wel eens spreken.

  Wij zijn de enige soort op deze planeet die in totale disharmonie met de natuur leven.

  Ooit een vogeltje moeilijk zien doen met geld?

 2. Prachtig toch,ik denk er aan zonnepanelen te plaatsen op mijn plat dak,een electrische combie ketel en electrisch koken,gas weg,de toekomst is dat gas winnen in Nederland te kostbaar word vanwegen aardbevingen en wat er mee samen hangt,kijk naar electische auto`s,het word tijd dat wij verstandig leren omgaan met de aarde,en het niet in de schoenen van andere en onze kinderen schuiven,die het in mijn ogen al zwaar genoeg gaan krijgen.

  1. Heb je ook wel eens aan een zonneboiler gedacht, voor je verwarming en warme water (evt. ook voor vaatwasser en wasmachine)..? Schijnt dat bijna de helft van onze energieverbruik in warmte zit, en maar iets van 20% in elektriciteit, dus het lijkt verstandiger om een zonneboiler te gebruiken, als je écht duurzaam wilt zijn.
   Alles elektrisch ‘maken’ en dan met zonnepanelen alles van stroom voorzien kan ook wel, maar dan moet je wel een aardig groot dak hebben.

 3. We wonen in een benedenwoning. Het dak ligt twee verdiepingen hoger. Maar wel heel goed enigszins schuin op de zon gericht. Waarom legt de eigenaar (woningcorporatie) het niet vol met zonnepanelen? Dan levert dat toch zeker niet genoeg op! (het milieu en de toekomst, daar houden corporaties geen rekening mee)

 4. Zonnepanelen , ja dat dacht ik ook en toen maar eens wat informatie ingewonnen. Na een paar nachtjes slapen heb ik besloten het maar te doen. Ik rij in een Opel Ampera welke ik snachts aan de oplader zet. Al met al is mijn energierekening nu maar 85 euro meer per maand.verder hebben we alles electrisch dwz koken, verwarmen dmv warmtepomp. Ik ben Zeer tevreden .

 5. Beste mensen, ik ben heel geïnteresseerd in jullie project energie zuinig bouwen. Heb net ons huis verkocht en wil op zoek gaan naar mooi stukje grond waar ik een huis op kan bouwen. Ik ben zo benieuwd naar de prijs van jullie voorbeeld huis. Ruim 120 m2 mag het worden. En kan ik jullie ergens bezoeken om eens van gedachten te wisselen.

  Hoor graag van jullie vr.gr. Wilma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *