energieneutraal huis

Een energieneutraal huis hoeft niet duur te zijn

Een huis dat weinig tot geen energiekosten met zich meebrengt. Dat willen we toch allemaal? Je denkt misschien dat zoiets heel duur is, maar een energieneutraal huis hoeft helemaal niet duur te zijn. Bovendien kent energieneutraal wonen nog heel veel meer voordelen. Maar hoe breng je het in de praktijk? hetkanwel is op onderzoek uitgegaan en vertelt je in 7 minuten hoe duur een energieneutraal huis is, waar je subsidie kunt krijgen en hoe je een huis energieneutraal maakt. Je vindt ook een paar hele inspirerende voorbeelden! 

Wat is een energieneutraal huis?

Een woning die energieneutraal is heeft geen of zeer lage energiekosten. In zo’n milieuvriendelijk huis tocht het niet, is het gelijkmatig warm en is er een continue aanvoer van verse lucht. De energie die je verbruikt, wek je ook zelf op. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, windenergie of biogas. De technologie om zelf energie op te wekken ontwikkelt zich snel, waardoor er steeds meer mogelijkheden zijn om energieneutraal te wonen.

Andere kenmerken van een energieneutraal huis zijn:

 • Goede isolatie van het dak, de muren en de vloer
 • Een ventilatiesysteem
 • Zonnepanelen
 • Meetapparatuur waarmee je kan zien wat je opwekt en verbruikt
 • Een warmtepomp of zonneboiler
 • Driedubbel glas

Voorbeeld van een energieneutraal huis: PopUp House

De architecten van Multiple Studio ontwikkelden een PopUp House dat je helemaal uit elkaar kunt halen en geheel kunt hergebruiken. Een verwarming is overbodig door het gebruik van unieke isolatieblokken. Volgens de Dutch Design Studio is het bouwsysteem kinderlijk eenvoudig. De woning bestaat uit een houten frame, een plaatmaterialen houten vloer, isolatieblokken en alles wordt bij elkaar gehouden met behulp van houtschroeven.

Alle blokken en platen worden direct op de juiste maat besteld. Je hoeft het huis op de bouwplaats alleen nog in elkaar te zetten met een boormachine. Als je wilt, kun je een Pop-up House bovendien zo bouwen dat hij voldoet aan de zeer strenge energie standaardeisen van Passivhaus. Dat wil zeggen dat het huis dan volledig energieneutraal is. Het huis staat in zijn geheel uiterlijk binnen twee weken. Je hebt dan 130 vierkante meter energiezuinig woonoppervlak. 

De bedenkers van PopUp House zijn momenteel een energieneutraal huis aan het bouwen in Frankrijk. Binnenkort begint de bouw van het eerste PopUp House in Nederland. De redactie van hetkanwel zit daar met haar neus bovenop. Meer informatie volgt binnenkort!

(Tekst gaat door onder video)

Energieke inspiratie

Steeds meer mensen verdiepen zich in de wereld van energieneutraal wonen. En dat is maar goed ook, want alle voorbeelden zijn stuk voor stuk inspirerend. De online platformen Huis vol Energie en Ons Huis Verdient Het verzamelen Nederlandse voorbeelden. Je kunt woningen bekijken die al volledig energieneutraal zijn en huizen die nog middenin de transitie zitten. Je leest ook welke maatregelen eigenaren hebben gemaakt en wat hun ervaringen zijn. Neem voor nog meer tips ook een kijkje op Ervaringen met energie

Het Vriendenerf laat ook zien dat energieneutraal wonen heel goed kan. Hier wonen vijftigplussers (van 57-75 jaar oud) in een eigen energieneutraal huis. Ze kunnen elkaar een beetje helpen, mocht dat nodig zijn. 

Huidig huis energieneutraal maken

Je hoeft natuurlijk niet een compleet nieuw energieneutraal huis aan te schaffen. Je kunt ook een heleboel aanpassingen doen aan het huis waarin je nu woont.

 1. De meest logische volgorde van je huis energieneutraal maken is: eerst goed isoleren en dan je verwarmingssysteem aanpassen.
 2. Je kunt je huis laten inpakken met prefab-onderdelen. Als jouw huis energielabel E, F of G heeft, is het aantrekkelijk om in één keer het hele huis te isoleren. Het gaat snel en is relatief goedkoop. Er zijn verschillende soorten isolatiewaarden (Rc-waarde).
 3. Bedenk voordat je begint met isoleren welk verwarmingssysteem je graag wilt hebben. Dan kun je tijdens het isoleren meteen de juiste leidingen laten aanleggen. Voor het milieu is een warmtepomp met lage temperatuurverwarming de beste keuze.
 4. Kies voor de meest zuinige apparaten (met energielabel A+++) en LED-verlichting.
 5. Reken uit hoeveel energie je nodig hebt, dan weet je ook hoeveel zonnepanelen je nodig hebt.
 6. Denk ook na over het laten zetten van HR++ glas of triple glas. Daarmee blijft de warmte in huis.
 7. Investeer in een neveldouche, bijvoorbeeld van het Nederlandse merk Niebla. Deze douche verbruikt 4,5 tot 5 liter per minuut, dat is 30% minder dan een waterbesparende douchekop en 50% minder dan een normale douchekop.
 8. Informeer eens naar verschillende manieren waarop je water kunt verwarmen. Het bedrijf Nerdalize heeft een server-verwarming ontwikkeld die je kunt aansluiten op een boiler. In de server-verwarming zitten krachtige servers die je normaal gesproken in een datacenter tegenkomt. Als deze servers gaan rekenen, worden ze heel warm. Door die warmte kun je douchen of je handen wassen met warm water.

Kosten huidig huis verbouwen

Een huis volledig energieneutraal maken is prijzig. Het hangt natuurlijk af van de grootte van het huis en het bouwjaar. Voorbeeld: voor een woning uit de jaren 80 met een woonoppervlakte van 125 vierkante meter moet je rekening houden met 80.000 euro (als je al het werk uitbesteedt). De grootste kostenpost is de warmtepomp.

Huur je een woning? Ook dan kun je streven naar energieneutraal. Veel woningcoöperaties verdiepen zich in dit thema en krijgen subsidie om energieneutraal wonen mogelijk te maken. Informeer eens bij jouw coöperatie naar de mogelijkheden.

Energieneutraal huis bouwen

Je kunt er ook voor kiezen om een energieneutraal huis te laten bouwen, bijvoorbeeld met behulp van PopUp House. Maar je komt ook een heel eind met een nieuwbouwwoning. De bedoeling is dat alle nieuwbouwhuizen in 2020 energieneutraal gebouwd worden. Bij net nieuw gebouwde huizen wordt al rekening gehouden met deze doelstelling.

Subsidies

Omdat de overheid energieneutraal wonen toejuicht, kun je verschillende subsidies aanvragen als je de boel energieneutraal wilt maken. Je kunt een subsidie aanvragen voor de aanschaf van onder meer een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel en een pelletkachel. Tot eind 2017 is in totaal 90 miljoen euro beschikbaar gesteld. Je moet eerst een apparaat kopen en laten installeren, voordat je een aanvraag kunt doen.

De Energiesubsidiewijzer kan je helpen bij het aanvragen van een subsidie. Als je je woonplaats invult krijg je een overzicht van welke subsidies er voor jou beschikbaar zijn, zie je de voorwaarden waaraan je moet voldoen en vind je meer bruikbare informatie.

Zou jij in een energieneutraal huis willen wonen?

Verder lezen?

Heb je weleens van zonnedakpannen gehoord? Dit zijn zonnepanelen en dakpannen in één. Deze vorm van zonnepanelen is iets duurder dan standaard panelen, maar dan heb je wel meteen nieuwe dakpannen. Lees hier meer.

Advertisement

117 comments

  1. fundering moet altijd. in het moeras (noord / zuid holland ) is dat veel gedoe, op zandgrond al minder.

   kosten hangen af van de zwaarte van de constructie van het gebouwde.

   lichter huis, lagere kosten

   dus dit huis zal goedkoper zijn dan een klassiek huis.

    1. Beste vermits een paar aanpassingen is de constructie gelijk aan die van een houtskelet woning, en die worden er in Nederland genoeg gebouwd. Bekijk de reactie waarin er sprake is van metaalprofielen.

  2. Beste heer Lucardie,

   Er zijn speciale oplossing voor het realiseren van een goed fundament.
   Als producent en leverancier van beton-isolerende bouwmaterialen hebben wij praktisch voor elke bouw een passende oplossingen en de mensen adequaat te adviseren over een energiezuinige of -neutrale woning.

 1. Wat een prachtig concept. Iemand stelde al een vraag over fundering. Los daarvan vraag ik me indit filmpje af , hoe we optrekkend vocht in de balken kunnen voorkomen. Of condensatie op die vloerbalken.
  We wonen op zandgrond
  Iemand idee?
  Grt, Hanneke

  1. Vocht komt overal.
   Zorg dat het weg geventileerd kan worden en dan gaat het jaren goed. In het waterige holland doen we dat al eeuwen!
   fundering en grondkosten komen er nog bij lijkt me?
   steen en beton zijn nog steeds duurzamer als hout op langere termijn namelijk 50a70 tot 100 jaar en hout 30a40 jaar tot 50 jaar. 16 eeuwse huizen laten zien dat bij goede bouw het ook eeuwen mee kan gaan. Zowel hout als steen.
   Flexibel is altijd het argument maar dat blijkt in praktijk niet zo te zijn. Je verandert de indeling niet.

  1. De apparaten die je gebruikt produceren allemaal een beetje warmte. De zware isolatie houdt die warmte goed vast. Dus je huis verwarmen hoeft niet meer. Let wel, ventileren kost ook energie, je apparaten berbruiken ook energie, het warme water zal ook ergens vandaan moeten komen.

  2. Huizen die niet verwamt dienen te worden, bestaan al onder verschillende vormen. Wij hebben een gezet in strobalen en leem in zuid chili, terwijl het nu nog leegstaat en niet af is, was het er binnen 12 graden om 6 am. Terwijl het buiten min 5 vroor. Dus eens je gewoon binnen leeft, komt het makkelijk op 18 a 20 graden.
   Orientatie en isolatie zijn in dit geval zeer belangrijk.

 2. Hoe staat het met het bouwbesluit qua brandveiligheid en afvoer gebruikte lucht (jes) ventilatie.
  Waarschijnlijk geen heiplan nodig door gering gewicht , maar bestaat dan wel de mogelijkheid om onder het huis te komen en verzakkingen te steunen.
  Mooi concept met enkele zonnepanelen voor led verlichting en infra-rood verwarming. Is er een franchise op te krijgen.

  Met vriendelijke groet

  Ger.

  1. Beste .
   Je kan op de plaats van de woning een 50 tal cm grond wegnemen en op die plaats 50 cm EPS plaatsen . Dan heb je de ondergrond ontlast je hebt dan meer gewicht weggenomen dan het gewicht van de woning gaat nergens meer naartoe .
   MVG Luc

 3. Is dit alleen levertbaar met als standaardmaat 160m2 of kan het in verschillende afmetingen geleverd worden? 60m2 zou voor mij ruimschoots voldoende zijn. En als die mogelijkheid er is, wat zijn dan de kosten?

  Vriendelijke groet,

  Maria

  1. Hallo roger,

   Ik heb even op je site gekeken. ziet er goed uit. Veel producten om een passieve woning te bouwen. Die blokken voor de wanden zijn ook gaaf met dat staal erin. ziet er degelijk uit. ik kom er later nog even op terug als wij onze woning gaan realisren.

   groetjes van Peter de Koster

   1. Het is een beetje kort-door-de-bocht dat met name de gevelisolatie een passief huis maken.
    Ik zou eerst kijken naar de kozijnen/glas, deze hebben vaak slechts een RC van 1,0.
    ” Een goed geïsoleerd huis, waarbij je alle ramen open staan wordt ook niet warm”

    Een passief huis is een huis met de juiste balans tussen: positionering/ligging (tov zon), de juiste installatie (met besparing / zelf opwekken / hergebruik van energie) gecombineerd met passende RC waarde. Hierbij moet eigenlijk ook worden gedacht aan de mogelijkheden van hergebruik van gebruikte materialen bij evt sloop

 4. Zou dit heel graag willen, maar als je kijkt naar bouwkavels in NL, dan ben je altijd verplicht om het in een bepaalde stijl of met bepaalde bouwbedrijven te doen. Of het zijn smalle bouwkavels, waar je hutje mutje naast elkaar moet bouwen

 5. De prijs hier is voor leveren van basismaterialen. Op hun site staat dat je een erkend bouwbedrijf moet gebruiken en dat een eindprijs tussen de €1.100 en €1.700 komt zonder dat de staat zijn deeltje heeft gekregen.
  Mijn berekening is dat je dan makkelijk op over de €190.000 komt voor 130m³.
  Staat duidelijk op hun site dat die €38.000 20% van de totale kost is.
  Staat iedereen nu nog te springen?
  http://www.popup-house.com/en/what-is-the-cost-of-a-popup-house/

  1. helemaal mee eens. Die € 38.000 slaat werkelijk nergens op en is ronduit misleidend. In plaats hiervan kun je beter eens googelen op schuurwoning, dan krijg je een eerlijke prijs voorgerekend. De genoemde € 1.700 per m2 is een reële prijs, voor een dergelijk budget moet het kunnen.

    1. wij gaan dit huis laten bouwen in het buitenland, we zijn voor de NOVA 140 casco afgewerkt zo’n €80.000,- kwijt inclusief BTW. De afwerking hier kost ongeveer €15.000,- inclusief BTW. Dus wij zijn wel klaar voor een kleine honderd duizend euro..

     1. Beste Tim.
      Erg geïnteresseerd in uw project! Ik heb aan stukje grond in Frankrijk, maar ik lees zulke uiteenlopende theoretische prijzen dat het erg leerzaam zou zijn om een praktisch voorbeeld te hebben.

      Ik zou graag in contact met u komen om van uw ervaring te leren. ernstwisse[at]yahoo[dot]com

 6. Dit is een energieneutraal en betaalbaar concept dat ik alleen maar kan toejuichen. Wat ik echter nog mis is de toegankelijkheid van deze wonig. Als dat nog kan zou het concept aan de noden van veel meer mensen beantwoorden, bv.: mensen met een mobiliteitsbeperking.
  Dan kunnen we pas ?cht spreken van ‘levenslang, comfortabel, energieneutraal, betaalbaar ?n aangepast bouwen. 🙂

 7. Ik vind € 38.000, wel heel goedkoop. Hier geldt hetzelfde als bij andere aanbiedingen, nl. als het te mooi lijkt om waar te zijn is dat meestal ook zo. De kale kosten van de materialen zal wel ongeveer € 38.000 zijn, maar als bijkomende kosten moet rekening worden gehouden met een veelvoud daarvan. In het filmpje zie ik bij het uitzetten en bouwen van de fundering al 3 man. Het bouwen gebeurt door 4 man. Voor het aanbrengen van glas en het timmerwerk moeten aparte leveranciers worden ingeschakeld. Voor de sanitaire voorzieningen (wc, badkamer en keuken) moet ook rekening worden gehouden met een behoorlijk bedrag. Al met al denk ik dat de bouwkosten op minimaal 1 ton komen. Dat is dus nog exclusief de grond. Een kop van “Een energieneutraal huis van 130m2 bouw je voor €38.000”, is dus m.i. misleidend. Als ik het mis heb hoor ik dat graag en als de totale bouwkosten onder € 75.000 blijven, ben ik geïnteresseerd.

 8. Leuk bouwsysteem, wat ook zeker vele voordelen heeft zoals zeer goede isolatie en modulair bouwpakket (snel). De titel en het stuk over de kosten zijn echter zeer misleidend. De vermelde kosten zijn alleen voor de levering van het materiaal. Het zal dus nog door een aannemer moeten worden geplaatst en worden voorzien van installaties. Dit bij elkaar zal de woning vergelijkbaar maken in kosten met een reguliere woning (zo rond de 100.000) Ga je dit vergelijken met een VON prijs van een in Nederland gangbare woning dan moet je nog de BTW erbij tellen, plus de kosten van een architect, bouwvergunning, e.d. en een stuk grond om de woning op te zetten en dan gaat het snel naar 120.000+20.000+150.000=270.000. Dat niet iedereen deze kennis van bouwkosten heeft is logisch, maar de fabrikant meld dit zeer overzichtelijk op zijn website. (beetje jammer van de titel)

 9. Wel leuk. Jammer dat de uiteindelijke sleutelklare prijs neerkomt op 1100 tot 1700 Euro per m2 zoals op de site te lezen valt. Voor die prijs bouw je ook een energiezuinige woning op de conventionele manier.

 10. Dit is een lokkertje! De enige die het voor elkaar heeft gekregen met alle voorzieningen en installaties is litehome.nl. Ik heb ze gezien in Breda.

  Dat concept is volgens de eisen en montage voorschriften.

 11. Monitoring of a pilot project as a basis for the
  dimensioning of energy sheet pile walls
  Geotechnical Engineering Phone: +49 / (0)241 / 80-28086
  RWTH Aachen University koppmann@geotechnik.rwth-aachen.de
  Mies-van-der-Rohe-Str. 1 http://www.geotechnik.rwth-aachen.de
  52074 Aachen
  Contact
  David Koppmann, M.Sc.
  Aim of the research project
  The thermal properties and the prevailing temperature regime of open waters have a large renewable
  energy potential. In contrast to the ground the energy potential of open waters still remains almost
  unexploited. Energy sheet pile walls produced by the company SPS Energy GmbH offer the opportunity
  for the future exploitation of energy stored in open waters. They consist of conventional sheet pile
  profiles equipped with special heat extraction pipes. Because of the sealing effect, a broad application
  area opens for the implementation of energy sheet pile walls for heat extraction. Depending on the area
  of application, energy sheet pile walls allow the exploitation of energy stored at shallow depths and
  particularly in open waters. Within the scope of an ongoing research project, characteristic values for
  the heat extraction rate of energy sheet pile walls will be determined and a suitable numerical tool for
  the dimensioning of energy sheet pile walls will be developed.
  To achieve these objectives a pilot project will be technically monitored allowing the evaluation and
  optimization of the operating geothermal system. In the technical monitoring internal and external
  influencing parameters on the heat extraction rate will be determined. In large scale laboratory tests
  theoretical and practical investigations on the heat transfer between water, soil and sheet pile wall will
  be carried out. Thereby additional influencing parameters on the heat extraction rate will be established
  under controlled boundary conditions. Furthermore, characteristic values for the heat extraction rate will
  be established under controlled boundary conditions. Furthermore,
  characteristic values for the heat extraction rate will be derived and compared
  to the results of the pilot project. In a further step an existing calculation
  approach for the numerical simulation of plane energy geostructures will be
  adapted which can be used for the future dimensioning of energy sheet pile
  walls.

 12. Energieneutraal het stopwoord van de laatste jaren snap dan ook niet wat hier bedoelt word met Energieneutraal

  Wat krijg ik voor 38.000 euro alleen de materialen? moet ik het zelf in elkaar zetten? zit de elektra en waterleiding er in? Waar haal ik de stroom en het water vandaan? Hoe krijg ik mijn warm – water en elektra verbruik Energieneutraal? Warmtepompen? zitten die in het concept of zo? Vindt het allemaal maar een vreemde advertentie .

  Wij hebben eventueel een bouwterrein ter beschikking om deze woning te bouwen voor die gene die de uitdaging aan wil. Prijs kavel van 1000 m2 inclusief bouwvergunning zonder lege kosten voor maar 150.000,– euro

 13. Huis:
  Alle bouwmaterialen, ik reken een 60k hiervoor. Dan ziet hier een hoop eigen werk in.

  Fundering:
  Ik zou dit geheel op een ponton laten plaatsen, kosten voor een tweedehands liggen tussen de 15 á 25k. (aannemer etcetra, kosten rond de 50k) .. het is maar net hoeveel tijd je hebt en hoeveel je zelf kunt doen.

  Riolering:
  Ik zou kiezen voor een compost-bak, met natuurlijke schoning van de troep. Dit kan dan 4 per jaar worden opgehaald of gebracht naar de milieustraat. Misschien zelfs geloosd in het water, het is maar net in hoeverre het gezuiverd word. (Kosten rond de 25k)

  Energie:
  Koken = gastank + 3 pits kookstel (evt een openhaard vuurtje) (300 euro en jaarlijks 12 keer een nieuwe tank?)

  Verwarming = Pelletkachels en iets meer dikke truien kopen. Het verwarmen van water kan op diverse manieren (dan denk ik alleen even aan douchen). (kosten rond de 20 á 30k)

  Stroom = Zonnepanelen met een home-accu pack, wind en er zijn mogelijkheden om energie uit de compost te halen. Voornamelijk voor wat led-verlichting (met slimmigheid), internet/tv en een laptop/ipad/telefoon. (kosten rond de 30 á 40k)

  Interieur = Keuken, kasten, bedden, banken etcetra. Het is maar net hoe luxe men het wil. Ik zou mij met 15k al redden.

  Ingeschatte totaalprijs 220k en dan reken ik nog een flinke extra bedrag mee.. je komt dan al gauw uit op 250k .. en dan ben je zelfs met de fundering het goedkoopste uit.

  *poef* welkom in de echte wereld 🙂

 14. Hej!,

  I am from Jönköping, Sweden.
  And intresserad in your projekt of That milieuvriendelijke- energieffektiviseringed house of 138 quadrat meter
  Can you send me a catalogus of it?
  Thnx in advance!

 15. Beste mensen.
  Het concept op zich is mooi maar niet stevig genoeg ,maar men kan mits een paar aanpassingen het steviger maken dan de houtskelet woningen die wij kennen.
  Ben een jaar geleden aan het werk gegaan met een EPS fabrikant uit belgie . Wij werken met EPS panelen van een dikte van 300 mm op 600 breed . In de langs zijden verlijmen wij bandstaalprofielen die opgevuld worden met houten regels . Deze regels vormen samen met de metaalprofielen een enorm sterk geheel . Men kan makkelijk tot 3 bouwlagen hoog gaan en de vloerdelen maken overbruggingen van wel meer dan 6 m . Wij werken dus eigenlijk op de zelfde manier alleen steviger en nog vlugger . Alle onderdelen worden volgens plan reeds op maat gemaakt, zodat ze op de werf volgens nummering in mekaar kunnen worden geschroefd .Met een en hetzelfde paneel bouwen wij de vloer de wanden verdiepingsvloeren alsook het dak . Eens in mekaar durf ik te zeggen dat het hurricane proof is , en wat de prijs betreft wanneer mensen zelf een beetje de handen uit de mouwen willen halen kan men reeds een afgewerkte woning bezitten voor € 850 m2.

  Met vriendelijke groet.
  B. luc

  1. Beste Luc,

   Als jij gaat bouwen in Nederland heb ik graag wat informatie van je.
   Wat en waar en foto s en zo, en het (eind ) bedrag ongeveer .

   Met vriendelijke groet,

   Frans

 16. Basisprijs: 38.000 Reactie POPUP: Pour une maison clé en main, soit l’électricité et sanitaires compris, il faut compter entre 1300 et 2000 euros du mètre carré. Nous pourrons vous donner plus de détails ou une fourchette moins large par téléphone ou par mail.
  Dus: bouwkosten 130x ca. 1.650= 214.500 + Prijs van de grond.
  Is niet echt een koopje !!

 17. Beste Matthijs,

  Leuk artikel en een mooi concept. Ik ben al geinteresseerd om een duurzaam huis te bouwen. Met dergelijke prijzen zou je niet anders meer willen.

  Echter kun je aangeven hoe je aan een prijs komt van €38.000 voor 130m2.
  Op de site van Popup-house staat een indicatie tussen de €1.100 en €1.700/ m2. Bij €1.100/m2 kom je bij 130m2 op €143.000,- bouwkosten. Dit is dan nog ex. BTW en ex. grond.

  Dit ligt wat mij betreft wat ver van de €38k die je in de titel gebruikt, of maak ik een fout?
  Gr Onno

 18. Basisprijzen voor het pop-up house zijn 700 tot 900 euro m2 en sleutel op de deur van 1300 tot 2000 euro m2. Daar nog buiten gelaten, fundering, water, gas, elektriciteit, enz…
  Waar haalt u die prijs van 38000 euro ?

  1. Die prijs is een lokkertje daarvoor krijg je alleen de materialen om de ruwbouw op te bouwen erg misleidend . Je moet indien je het laat bouwen altijd rekenen startend vanop de zelfdragende plaat € 850 m2 . Maar als je door hun laat bouwen € 1700 m2

 19. Hoe duurzaam zijn de materialen? In een vochtig klimaat rot het hout weg.
  Bouw een huis als een boot.
  Voor duurzaam ivm klimaatverandering en zeespiegelstijging moet een huis zeker 100 jaar mee kunnen, zonder veel onderhoud aan materiaal huis.

 20. Jan Bos Glas en Schilderwerken uit Nijmegen kan deze PopUp Houses in Nederland bouwen. De prijs van 38.000 euro is alleen de ombouw, zonder ramen, ketel en deuren. Je moet rekenen op 1100 – 1700 euro per m2. Dus voor het getoonde huis van 130 m2 kom je niet uit op 38.000 euro maar rond de 150.000 euro!

   1. Dag Marc.
    De woning wordt 120 m2 groot en gaat door ons gebouwd worden , ik ben een bouwvakker uit Belgïe die 30 jaar traditioneel gebouwd heeft en nu met dit nieuw concept van start gaat .

 21. Hoor hier niemand over de subsidie die je kunt krijgen voor glas, isolatie eventueel pelletkachel exetera..Dat drukt de kosten dan weer.
  Is er een mogelijkheid naar het huis in ter aar te gaan kijken,want wij zijn mogelijkheden om zo een huis te bouwen aan het onderzoeken.

 22. Ik heb maar aanleiding van dit artikel contact gezocht met pop-up homes. Zij hebben mij gemailed mij dat een dergelijke woning tussen de 1300 en 1700 per m2 gaat kosten (zie tekst beneden van vertegenwoordiger pop-up houses). Met andere woorden deze woning kost minimaal Euro 169.000 en de kosten kunnen wel oplopen tot Euro 221.000! Dat is wel anders dan Euro 38.000. Ik vind het dan een ook een zeer misleidende titel!

  Because we are just beginning our expansion within the European market and each country’s market prices vary, I cannot give you an exact estimate for the cost of a PopUp House in The Netherlands.
  However, in France, a turnkey PopUp House costs between 1300 and 2000€ per square meter and depends on factors like finishes, labor costs, windows, and the foundations. This estimate does not include the price for the land, and the work involving the building site.

 23. Hallo,

  Wat een interessante informatie allemaal !

  Wij zijn ons aan het oriënteren, rondom de bouw van een dergelijk huis, maar dan in een warm klimaat. Wij wonen in Mallorca / Spanje.

  Vraag 1. Heeft iemand daar mogelijk ervaring mee, of een dergelijk huis toepasbaar is, voor een bouw in Spanje?

  Vraag 2. Kent iemand mogelijk een bedrijf wat dat concreet ook doet?

  Ik verneem graag.
  Groet,
  Petra van der Hoeven

 24. Ik wil dit PopUp House zelf zien! Ik heb altijd mijn eigen huis willen bouwen, maar ik had er geen geld voor. Tegenwoordig probeer ik meer milieubewust te leven, daarom vind ik zo’n huis heel leuk! Ook ben ik verrast dat het zo weinig kost. Misschien bouw ik ook zo’n huis!

 25. De prijs van 38.000 is onzin. Zie inovahuis.nl. Zij zijn de vertegenwoordiging van Pop-up huizen in NL (hebben tevens de bouw op ons klimaat aangepast) en zeggen dat het huis casco 900-1100 per m2 kost en tot 2100 turn-key. Dat is dus heel wat meer. En dan moet het land ook nog gekocht worden en is de prijs afhankelijk van de te gebruiken fundering.
  Do your math… Het blijft wel een heel leuk bouwprincipe! En noodzakelijk naar de toekomst. Maar zó goedkoop? Niet dus.

 26. Dit lijkt me nou echt iets om eens uitgebreid in ‘prime time’ op de Publieke TV te brengen. Met interactieve kijkers reacties. Zo in het kader van de Haagse oorwurm kreet : “We motten van het gas af”. Hoe dan ? ?
  Maar ja, de kijker heeft niks in te brengen. Eigenlijk zou er een structurele programma serie moeten komen en de overheid die dat dan betaalt. Met bedrijven erbij die b. v. ook al ervaring met opslag van stroom uit zonnepanelen hebben en ook met aardwarmte opwekking. Zoals misschien n2m-installatie , die ik om een kosten schatting van het boren heb gevraagd. Zowel voor 1 huis als voor een aantal.
  En er dient ook herhalend op NPO uitgezonden worden. Ook in de MBO bouw en techniek vakken dient meteen te worden begonnen met praktische opleidingen om dat allemaal toepasbaar te maken.
  In Varsseveld staan 6 aaneengeschakelde Tiny Houses met zonnepanelen. Maar ze zijn wel aan het stroom- , gas-, en waterleidingnet aangesloten. Er wonen nu asielzoekers in. Ik bezocht ze en ze vonden het wel ‘wat krap” , die 16 vierkante meter met toilet, douche en kitchinette.
  Gebouwd in Doetinchem waar wel 12 mensen ingeschreven staan voor een Tiny House, liefst Off-Grid. Maar ja, de Gemeente heeft geen plek , zegt men.
  Alhoewel er vele hectares braak liggen op het bedrijven terrein aan de A18..
  Misschien komt daar echter een zonnepark , een Duitse (!) investeerder schijnt interesse te hebben.
  Gaat echt niet alleen om het huisje, maar ook om het monopolie van Gemeenten om via de zgn. Bestemmingsplannen te bepalen waar door wie gebouwd mag worden. Dit terwijl er genoeg kadastrale juridische eigenaren zijn, die tiny houses willen (laten) bouwen , off-grid en zonder wegen aanleg, omdat er b.v. een perceel al aan een verharde weg ligt. Dus: nul kosten en toch “mag het zo maar niet”. Maar ‘kraken’, andermans eigendom ongevraagd in bezit nemen wordt gewoon gedoogd. Weer zo”n kromme NL toestand.

 27. Hallo,

  Ik sta op het punt een stuk grond te kopen en ben mij tegelijkertijd aan het oriënteren op de bouw van een low budget prefab woning van maximaal 60 vierkante meter. Ik wil zo duurzaam mogelijk leven, dus energie neutraal en eigen waterleidingsysteem, enz. zijn begrippen waar ik blij van wordt.

  Wie heeft enig idee waar ik meer info kan vinden over het bouwen van prefab betaalbare kleine huizen?

  Dank alvast en een mooie dag toegewenst

  Vriendelijke groet,
  Joan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *