samenwonen tiny house

Samenwonen in een tiny house

Irene Ubeda en Martijn Wenting timmerden de afgelopen tijd aan een tiny house voor twee. Het paleisje op wielen is ondertussen af en bevat alles wat ze nodig hebben. We vroegen ze naar hun achtergrond, toekomstdromen en samenwonen in een tiny house.

Wat is jullie achtergrond?

Wij hebben elkaar leren kennen op Bonaire. Irene was daar aan het kitesurfen en ik werkte er als wakeboard instructeur. Reizen is echt een passie voor ons. We zijn samen een jaar naar Australië gegaan, waar we rondreisden in een busje. Eenmaal terug in Nederland hebben we geprobeerd een “normaal” leven op te starten in een huurhuis. Irene werkte op kantoor in Haarlem, ik in een sufshop in Amsterdam. We liepen er al snel tegenaan dat we teveel geld en tijd kwijt waren met werken, en er amper tijd over bleef voor onze passie.

Ondertussen hebben jullie daar iets aan veranderd, willen jullie daar iets meer over vertellen?
In de winter van 2012 hebben we de knoop doorgehakt. We verhuisden naar een caravan en zegden onze banen op. Beide begonnen we als instructeurs op het strand. 8 maanden per jaar werken we hard. In de winter gaan we 4 maanden op reis. Dit leek er veel meer op! Inmiddels 3 jaar later hebben wij onze winterreis een keer overgeslagen. Ons spaargeld hebben we in een tiny house gestopt. Veel mensen hebben het over down-sizen als ze het over een klein huisje hebben, maar voor ons is dit juist een upgrade vanuit een caravan.

Wat trekt jullie zo aan klein wonen?
Wij zijn natuurliefhebbers in hart en nieren. We zijn het liefst de hele dag buiten, ook in de winter! In een gewoon huis zit je tussen dikke muren en gaat de kachel al gauw aan. In een tiny house of caravan leef je meer buiten en voel je je meer één met de natuur. Je kosten zijn laag, je hebt weinig spullen en je hoeft lang niet zoveel tijd te besteden aan het schoonmaken van je huisje. Hierdoor hou je veel meer tijd over voor leuke dingen zoals je hobby’s en passies.

samenwonen in een tiny house
Afbeelding: Tiny House Holland

Hoe is het traject tot nu toe verlopen?
De hele winter hebben wij hard geklust. Natuurlijk waren er wel eens tegenslagen, maar het geeft zoveel energie als je je huisje beetje bij beetje ziet groeien. Inmiddels is het huisje af en zijn we er apetrots op!!

Welke rol speelt duurzaamheid?
Wij willen natuurlijk dat ons huisje een heel leven mee gaat! Daarom gebruiken we zo veel mogelijk natuurlijke materialen, en proberen we onze ecologische voetdruk klein te houden. Ons huisje bestaat bijna helemaal uit Red Cedar dit is een hele duurzame houtsoort. Verder hebben we een compost toilet waar je geen druppel water bij gebruikt. Al onze stroom komt van zonnepanelen af en als ons afvalwater loopt door een helofytenfilter.

Waar komt het huisje te staan?
Het eerste seizoen komt het op onze oude vertrouwde camping de Klepperstee in Ouddorp te staan. Natuurlijk zouden we graag een mooi plekje in de natuur willen dus als iemand (Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat etc.) een mooie plekje weet voor een rustig en netjes stel dan horen wij het graag!

15 vierkante meter is (in Nederland) erg weinig ruimte voor twee personen, hoe gaan jullie daar mee om?
Wij zijn allebei erg makkelijk en zijn redelijk klein van formaat. Als je allebei een beetje water bij de wijn doet is er een boel mogelijk! Ons eerste “koophuis” was een busje in Australië, dat was voor ons de perfecte relatie test!

Wat voor tips zouden jullie andere mensen geven die kleiner willen wonen?
Het is een cliché maar ga je hart achterna en neem niet zomaar genoegen met minder. Als je echt iets wilt bereiken, stap uit je comfort zone en ga ervoor!

Hoe denken en hopen jullie dat de toekomst van (klein) wonen er uit zal zien?
Wij hopen dat klein wonen wereldwijd een standaard wordt. Het zou mooi zijn als we de alsmaar consumerende maatschappij niet blijven voeden. Volgens ons gaat het niet om de auto’s en je luxe huis, maar om de kleine dingen in het leven.

Meer weten over Martijn en Irene? Klik dan hier voor hun site.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Tiny House Holland
 

Advertisement

13 comments

 1. Leuk mensen,

  Wij hebben zelf vier en een half jaar in een directie keet gewoond hebben nu ’n kleine versie op ons erf staan voor logies.
  We hebben ruimte genoeg dus kom ‘ns langs/aan zou ik zeggen.
  Villa Kakelbont Leimuiden 😉

 2. Ben al jaren bezig om een een-voud-dig huis alleen of met anderen van de grond te tillen, maar zie aan jullie dat ik het gewoon moet neer zetten. Al grond gevonden? Laat het dan weten a.j.b. ! Veel geluk! Lupien

 3. of je het op je erf mag zetten is per gemeente verschillend bij de een mag zelfs een camper niet en is het zelfs verboden om een paar dagen een bungalowtent neer te zetten. Dus informeer even bij de gemeente waar je woont, want, je moet het ook nog bouwen ergens.

 4. Het wonen in de natuur kan natuurlijk niet, en al helemaal niet als meer mensen dat willen. Dan bederf je dat natuurgebied weer, hoe je het ook went of keert. We proberen nu natuurgebieden te herstellen, lees: menselijke invloeden en aanwezigheid verwijderen en dan moeten er weer mensen gaan zitten? Los van alle milieuvriendelijke methoden, moeten tiny house bewoners echt eens begrijpen dat ze niet de enigen op de wereld zijn. Tenzij je in een vogelhut zit en de hele dag stil bent en in camouflage, verstoor je de natuur altijd. Met je geuren, geluiden, gedrag enz. En dat zeg ik als goede bekende van zowel Rijkswaterstaat als Staatsbosbeheer.
  Waarom dus niet pleiten voor het platgooien van oude, verkrotte woonwijken? M.a.w.: 1) zodra er ergens een woonwijk of straat tegen de vlakte gaan, stel als groep tiny house wens-bewoners een plan aan de gemeente voor, voor herbestemming, samenwerken dus 2) pleit voor platgooien en in ruil daarvoor het aanbieden van de eigen oude “vaste” woning, zodat de mensen uit de slechte wijk daarin kunnen (die laatste lijkt me lastiger, maar niet onmogelijk, ik heb stukken in dorpen en aan randen van steden gezien die ervoor in aanmerking zouden kunnen komen), dus onderzoek doen en lobbyen.
  Maar verder: supertof dat mensen dit voor elkaar krijgen, omdat een neutrale voetafdruk dus wel kan (in de mensenwereld).
  Overigens ben ik van mening dat de oude groenteboer weer terug moet komen en iedere burger verplicht een spaardouchekop moet gebruiken.

 5. Dat mag toch niet in Nederland ? zelf iets bouwen en er in gaan wonen is VERBODEN in dit achterlijke land ! Je mag alléén in afgrijselijke onpersoonlijke flats wonen ! Dat is Nederland, dus. In Belgie mag je wel in een zelfgebouwde woning wonen, die allemaal een eigen persoonlijk karakter hebben i.p.v. het eeuwige saaie onpersoonlijk rijtjes huis of flat, zoals in Nederland. Lekker controleerbaar, want je mag niet boven de massa uitsteken, van de Elite ! De Elite willen je klein houden, anders vallen zij niet meer op!

  Het idee van Mwoah vindt ik wel goed.
  Het gaat mij niet dat ik speciaal in een natuurbos zou willen wonen, hoewel…..ideaal, maar op een terrein speciaal voor die huisjes, maar geen camping, want je moet er permanent kunnen wonen, want je zegt je huurwoning namelijk op.
  Maar dat is nou wat in Nederland tegengewerkt wordt. Behalve als je heel duur een kavel koopt. maar dat is alleen voor de Elite, die ons gewone burger kort willen houden. Kleiner wonen in een flat is vreselijk, omdat je geen restruimtes of buitenruimtes hebt voor je hobby’s en daarbij geeft het klein wonen in flats een effect als gevangenissen of bejaardenhuizen, vreselijk allemaal. Ik zou er niet dood in willen liggen of anders ga je wel snel dood in zulke konijnen hokken. Dus klein wonen kan alléén als de woningen LOS en VRIJ van elkaar staan ! Dus met eigen grond er om heen en er om heen kunt lopen, zoals je veel in de USA ziet. Mijn Moeder had het altijd over flatneurose en dat geef ik haar groot gelijk in, want het is vreselijk om in een flat te moeten wonen, vooral wegens GELUIDSOVERLAST ! d.m.v. het contactgeluid van de buren. Daarom zouden die z.g. tiny houses ook ver genoeg op afstand van elkaar moeten staan, anders heb je nog last van elkaar. Dit zou een goede oplossing zijn voor het veel voorkomende stress, waar de meeste mensen nu aan lijden. En dat is dan ook kostenbesparend m.b.t. psychiatrie en andere gezondheids-klachten. De mensen zouden dan vrediger en ontspannender met elkaar kunnen leven, zonder de drukte, onrust opgedrongen te krijgen als ze thuis zijn, want daar heerst dan RUST !!! Nu in de huidige woonvormen, flats, rijtjeshuizen is het nooit rustig, altijd last van elkaar omdat er eenmaal geleefd moet worden, (je kunt mensen eenmaal niet vastbinden), Dus de huidige woonsysteem is ongeschikt voor de broodnodige rust die mensen willen als ze thuis zijn. Als men “reuring” wilt kan men bewust ergens samen naar toe gaan…de kroeg, disco, club, concert, enz…. maar als men thuis is wil men rust en dan geen lawaai horen! Dat heeft ieder mens nodig. Rustpunten in het wilde leven en goed slapen, zonder dat men gestoord wordt door een gestoorde buur, die s’nachts herrie maakt. Daarom behoren mensen in vrijstaande huizen te wonen. Maar de gewone officiële door een aannemer gebouwde huizen zijn onbetaalbaar en alléén voor de Elite. Daarom zou er voor de gewone burger een dorp met tiny house’s gebouwd moeten worden door de mensen zelf ! dan kan de gewone burger met een laag inkomen ook vrij wonen.

 6. Theo, ik woon ook in een flat en hoor NOOIT iets van de buren, heb het er ook erg naar mijn zin !
  Dus geen vooroordelen !
  Maar het Tiny huisje ziet er erg leuk uit en makkelijk, je bent niet veel tijd kwijt met schoonmaken en onderhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *