Wonen in een kas: de trend van 2016?

KaswoningIn 1976 bouwde de Zweedse architect Bengt Warne een kas over en rondom zijn huis, om energie neutraler te wonen en groente te kunnen verbouwen dichtbij huis. Zijn kaswoning bleek een succes op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Nu duurzaamheid en de voetprint die we achter laten op aarde steeds belangrijker worden, raken de kaswoningen in opkomst, ook in Nederland. In Culemborg zijn al een aantal kaswoningen gebouwd.

Hoe het werkt
Een kaswoning bestaat uit twee temperatuur zones: één in de zware bouw en één in het kasgedeelte. De woning zelf bestaat uit de gebruikelijke inrichting met slaapkamers, badkamers, woonkamer, etc. In de kas schommelt de temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius en deze ruimte is geschikt voor gebruik waarbij kamertemperatuur niet belangrijk is. Veel bewoners van kaswoningen hebben hier een overkapte tuin van gemaakt, waar ze kunnen zitten en groente kunnen verbouwen. Op koude dagen heeft de kas een isolerende werking; zodra de zon schijnt warmt de kas ruimte op. Gemiddeld is het 30 dagen boven de 20 graden Celsius in het kas gedeelte, waardoor je al gauw zonder jas van de zon kan genieten. In de zomer kan je een deel van de gevel van de kas en een deel van het dak van de kas open schuiven. Door een convectiestroom wordt de warme lucht dan weggeleid en wordt het koeler in de kas.

Duurzaam
Kaswoningen worden gebouwd via het cradle to cradle principe. Dit betekent dat de kaswoningen nu bewoond kunnen worden en de leefomgeving van de volgende generatie niet beschadigen of beperken. Het uitgangspunt van kaswoningen is dat de woning ruim, duurzaam, licht en energiezuinig is. Het verlagen van de uitstoot en het verkleinen van de voetprint staan centraal.
Een deel van het huis van een kaswoning bestaat uit een grote glazen serre. De serre geeft een buiten gevoel terwijl je binnen zit en laat veel zonlicht in je woning. In de serre zitten glazen deuren die je in de zomer kan openen, waardoor je je woning en tuin in elkaar laat overvloeien.

Energie
Een kaswoning wordt gebruikt om energie op te wekken, waardoor je minder kwijt bent aan je energierekening. Dit gebeurt op 3 manieren:
Zonnepanelen die op het glazen hellende dak worden geplaatst.
Een zonnecollector slaat de warmte van de zon op in een boiler met water, waardoor er door de zon opgewarmd water gebruikt kan worden in het huishouden.
De warmte van de zon die in de kas komt, wordt opgevangen door een zogenoemde ‘lucht-water-warmtewisselaar. Deze wisselaar zorgt ervoor dat de warmte onder andere gebruikt kan worden voor vloerverwarming.

Weinig onderhoud
Aan het dak van je woning is weinig onderhoud meer nodig vanwege de kas die eroverheen zit. Mossen en algen hebben geen vrij spel meer op je dakbedekking en hierdoor besparen bewoners van kaswoningen op de kosten van het ontmossen van daken en dakreparaties. Het glas van de kaswoning heeft wel onderhoud nodig. Horizontaal liggend glas wordt snel vies, daarom wordt het aangeraden om bij je kaswoning hellend glas te gebruiken. Het wordt aangeraden om 2 keer per jaar het glas van je kaswoning te laten reinigen. Dit kan door een professioneel bedrijf, maar je kan er ook voor kiezen om schoonmaak robots uit de tuinbouw industrie aan te schaffen.
Daarnaast heb je minder onderhoud aan de schilderwerken in en rondom je huis, ook vanwege de kas die hier overheen zit. Weersomstandigheden krijgen bijna geen vat op je houtwerk en dus is er te besparen op de onderhoudskosten van bijvoorbeeld het schilderen van de buiten kozijnen.

Kaswoningen zijn dus niet schadelijk voor het milieu en de leefomgeving, zoals reguliere woningen dat wel zijn. Je wekt je eigen energie op en geniet sneller van de zon in de grote serre die wordt gecreëerd door de kas. Een aantal architecten- en ingenieursbureaus zijn bezig met het bouwen van kaswoningen, maar het zijn nog niet veel projecten. Informeer bij je gemeente of er plannen zijn voor de bouw van kaswoningen bij jou in de buurt, of schakel een architectenbureau in.

Je kunt natuurlijk ook eerst beginnen met een kas waarin je groenten kan kweken. Lees hier hoe je zelf een kas kunt bouwen.

Advertisement

10 comments

 1. Een kaswoning kan vele voordelen hebben, maar hoe moet het met ramen lappen?? Onze overkapping moet ook geregeld schoongemaakt anders wordt het wel erg donker binnen.
  In dit geval lijkt het bijna ondoenlijk en ben nieuwsgierig hoe het opgelost wordt.

 2. Ik woon in een kas, al 8 jaar in Culemborg, met heel veel plezier. Het allergrootste voordeel is het hebben van een enorme serre rond je huis waar je vooral in voor- en najaar enorm veel plezier aan hebt. Je beleeft de seizoenen sterker. Dat ramen lappen is inderdaad wel een ding. Gelukkig heb je nauwelijks schilderwerk aan je huis en dus kun je eens per jaar de glazenwasser makkelijk laten komen.

  1. Wat leuk om te horen dat jij in een kaswoning woont. Ik ben een tijdje bezig geweest met het “pret à loger” concept. Kas over de zuidelijke helft van je woning.
   Het is nog niet gelukt omdat
   – de kas bijna duurder werd dan het te isoleren huis
   – de bouwer angst had voor vocht
   – de bouwer geen berekeningen kon maken over de isolerende werking van de kas. Volgens hem was dat 0, maar als dat zo was dan zou een tuinbouwer net zo goed in de open lucht kunnen bouwen volg mij.

   Zou graag van je ervaringen leren.
   Marilivangrasstek@gmail.com

 3. “Gemiddeld is het 30 dagen boven de 20 graden Celsius in het kas gedeelte, waardoor je al gauw zonder jas van de zon kan genieten”

  Mist daar niet wat context, 30 dagen van wat? Een maand valt al af. Seizoen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *