Een kleine review: ecologisch schoonmaakmiddel van Frosch

Review schoonmaakmiddelen Frosch
Frosch ecologisch schoonmaakmiddel bestaat al jaren maar zet nu pas voet op Hollandse bodem. Alle producten dragen het Ecolabel, zijn biologisch afbreekbaar en zitten in een gerecyclede en recyclebare verpakking. Ik testte dit voor mij nieuwe schoonmaakmiddel uit en schreef een review.

Een kleine geschiedenis
Frosch is een merk van de onderneming Werner & Mertz. Het familiebedrijf ontstond in 1867 in Duitsland en werd vooral bekend door haar schoensmeer. Als in de jaren ’80 van de 20e eeuw het milieubewustzijn toeneemt, besluiten ze zich toe te gaan spitsen op ecologische onderhoudsproducten. Ze verkopen hun ecologische schoonmaakmiddelen onder de Duitse naam voor kikker: Frosch. Ondertussen dragen alle Frosch producten het Ecolabel en doen ze hun best om de Nederlandse markt te veroveren. Dat zou ze best nog wel eens kunnen lukken.

Een groene missie
Frosch heeft een groene missie: het hele huis schoonmaken- en schoon houden – met enkel biologisch afbreekbare middelen.Van allesreiniger tot anti-kalk, van WC-reiniger tot (af)wasmiddel: voor elk product is er een ecologische aanpak. Alle producten zijn gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten, biologisch afbreekbaar en mild voor je huid. Verder zijn ze bij Frosch bezig om alle palmolie te vervangen door plantaardige oliën uit Europa. Bovendien zijn de producten duurzaam en energiezuinig, geproduceerd met zo weinig mogelijk water en niet getest op dieren. Tot slot is alles verpakt in gerecycled en recyclebaar materiaal.

In de fles
Op de verschillende flessen lees ik wat voor bestanddelen er in zitten: anionogene oppervlakteactieve stoffen, parfums, afbreekbaar verdikkingsmiddel, kleurstoffen van cosmetische oorsprong, citroenzuur en azijn. Noem me naïef, maar als iets een Eco-label heeft dan vertrouw ik er op dat het wel snor zit. Ik geloof ook zeker dat ik niet de enige ben die zo denkt.

Juist daarom zou het fijn zijn als er op de fles zelf kort en helder wordt uitgelegd waar die verschillende ingrediënten vandaan komen en wat ze precies doen. Ik besluit een aantal ingrediënten online op te zoeken. Zo ontdek ik dat anionogene oppervlakteactieve stoffen goed schuimen en bij hogere temperaturen een vuil oppervlak schoon kunnen wassen. Vroeger gebruikte Frosch palmolie van de andere kant van de wereld als basis voor deze stoffen, tegenwoordig maken ze het van van olie uit koolzaad, lijnzaad of olijven uit Europese landen.

Phenoxyethanol blijkt een veel gebruikt conserveringsmiddel dat tegelijkertijd bacteriedodend is. Ik vind er vooral allerlei waarschuwingen over, zoals dat het voor irritatie kan zorgen en niet pluis zit. Tegelijkertijd schijnt het in kleine concentratie weer mee te vallen. Ik controleer de fles eco-schoonmaakmiddel dat ik normaal gebruik en ontdek dat de stof ook daar in zit. In de ideale wereld zouden we natuurlijk helemaal geen conserveermiddelen gebruiken, maar een fris alternatief bestaat er kennelijk nog niet. ‘Kleurstoffen van cosmetische oorsprong’ blijft nog behoorlijk vaag en van de azijn en het citroenzuur geloof ik het wel. De hoogste tijd om te gaan poetsen!

Een groene test
Gewapend met een doos Frosch schoonmaakmiddelen ga ik mijn huis te lijf. Ik was af met Afwasmiddel Sensitive Vitamin, neem alles af met Green Lemon Allesreiniger, poets de ramen met Ruitenreiniger Alcohol (zonder strepen!) schrob de douche met Anti-Kalk Vinegar en maak het toilet schoon met WC-reiniger Lemon en was tot slot mijn schoonmaakdoekjes met Vloeibaar Wasmiddel Aloë Vera.

Nu mag ik eerlijk zeggen wat ik van het assortiment vind maar eigenlijk ben ik dik tevreden. Ik was van plan om ijverig te poetsen tot heel mijn huis fonkelde en gelukkig ging dat heel rap. Mijn huis is fris en schoon, mijn gevoelige handen hebben nergens last van en ik kan nog eeuwen doen met deze verpakkingen.

De verbeterpunten die ik heb zijn puur op smaak gebaseerd. Zo ben ik zelf niet zo’n fan de geur van limoen en azijn. Ik heb liever een zoete geur in mijn huis, zoals die van bloemen bijvoorbeeld. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat een verpakking en logo heel veel doet. De Frosch producten zien er nu eigenlijk uit als een regulier, goedkoop schoonmaakmiddel. Natuurlijk weet ik dat het voor de inhoud niks uit maakt, maar ik denk dat ze een veel breder publiek aanspreken als ze hun vormgeving en kleuren wat opfrissen. Het is immers zonde als een goed en betaalbaar product (want dat is het) blijft staan omdat we stiekem toch allemaal voor die mooiere fles kiezen.

Een bescheiden conclusie
De producten van Frosch zijn zeker het proberen waard. Je kunt met een gerust hart je huis stralend schoon poetsen en de verpakkingen gaan tijdenlang mee. Frosch maakt je huis fris, houdt je ecologische voetafdruk klein en gaat in ons land vast heel wat groene harten veroveren!

Wil jij meer weten over Frosch? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina. Wil je Frosch zelf uittesten? Je vindt alle producten op Huishoudplein.nl en krijgt daar tot eind juni €2,50 korting met de volgende code: hkwplein16.

Lees ook:
Zo maak je schoon met zout: 16 tips

Advertisement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *