Boekreview – Ontspullen van James Wallman

Boekreview - Ontspullen

Geven jouw bezittingen je plezier of eerder stress? Heb je veel rommelhoekjes in je huis of is alles netjes opgeruimd? Is het achter de deurtjes van jouw keukenkastje overzichtelijk of heerst er een zekere chaos? Dit zijn een paar van de vragen die James Wallman de lezer stelt in zijn populaire boek ‘Ontspullen.’ Als je op één of meer van de 15 vragen ‘ja’ antwoordt heb je volgens Wallman een zekere behoefte om te ontspullen. Dat gaat wel erg vlot! Toch zegt het denk ik al genoeg als je je aangetrokken voelt tot deze titel.

Zelf kom ik aardig goed uit de spreekwoordelijke verf. Ik ben daarom niet zozeer geïnteresseerd in een ‘remedie’ voor onze verzameldrang maar in de oorzaak en de gevolgen. Hoe komt het dat zoveel mensen het gevoel hebben dat ze stikken in de spullen? En hoe ziet de toekomst er volgens Wallman uit? Ik las het boek en schreef een review waarin ik niet teveel probeer te verklappen.

Een moderne Diogenes
De Griekse filosoof Diogenes was ooit bankier maar sliep sinds een schandaal in een ton. Zijn enige bezittingen waren zijn mantel, zijn eetkommetje en een kruik om wat uit te drinken. Volgens de prachtige legende was Alexander de Grote nieuwsgierig naar deze eigenaardige vent. Na een lange reis ontmoette hij de man en vroeg hij hem of er iets was wat hij graag wilde. Diogenes dacht na en sprak:“ Wil je een stap opzij doen? Je staat voor de zon.” Waarop Alexander zei: “ Als ik Alexander niet was zou ik Diogenes willen zijn.” Diogenes zei daarop: “ Als ik Diogenes niet was zou ik ook Diogenes willen zijn.”

Het boek van James Wallman opent met een moderne versie van dit verhaal. Op een ochtend in 2010 werd Ryan Nicodemus wakker in een lege kamer. Hij was opgegroeid in armoede en had zichzelf getransformeerd tot een succesvolle zakenman. Hij had bakken vol met geld en alles wat zijn hart begeerde, maar was niet gelukkig. Hij besloot om een groot deel van zijn bezittingen te verkopen en weg te geven. Een ander deel stopte hij in dozen om te kijken hoeveel hij écht nodig had. De eerste dagen haalde hij nog wel eens iets uit de dozen, maar hij kwam er al snel achter dat hij niet veel nodig had. Bovendien was hij gelukkiger met minder spullen. Hij ging minder werken en investeerde zijn tijd en energie in gezondheid en goede relaties.

Het verhaal verschilt natuurlijk met dat van de Griekse filosoof, maar ze hebben wel een belangrijk ding gemeen: beide heren hechten aan het eind van de dag meer waarde aan ervaringen dan aan spullen.

Een kleine boektour
James Wallman’s schrijfstijl doet vermoeden dat hij zelf een meester is in het ontspullen. Zijn manier van schrijven is namelijk lichtvoetig en de hoofdstukken zijn opgebouwd uit kleine sub-hoofdstukken waardoor alles erg overzichtelijk en behapbaar wordt.

Het boek begint met de inmiddels bekende diagnose dat veel mensen genoeg hebben van (te veel) spullen. Wallman bespreekt het probleem aan de hand van de rommelcrisis en de schaduwzijde van het materialisme. Vervolgens onderzoekt hij hoe het zo ver gekomen is. Waar ligt eigenlijk de oorsprong van onze wegwerpcultuur? (In de tijd van Darwin!)

Vanaf het derde hoofdstuk komt Wallman met oplossingen, tegenbewegingen en een fris toekomstperspectief. Zo neemt hij ons mee in de wereld van minimalisten die dol zijn op het tellen van spullen. Ze pochen enthousiast over hun minimale bezit en tikken elkaar op de vingers als er verkeerd geteld wordt. Zo zou je een paar sokken maar zo als 1 item kunnen tellen terwijl het er overduidelijk twee zijn!

Naast minimalisten belicht hij de wereld van expiriëntalisten, waar de ervaring in de schijnwerpers staat. Op social media pronken we massaal met onze belevenissen: een vakantie hier, een food truck festival daar. De belevingseconomie draait op volle toeren. Wallman zet de kenmerken en lagen van deze economie uiteen en eindigt zijn boek met een mooi manifest: waarom we meer dan ooit behoefte hebben aan beleving.

Tot slot is er een bijlage met tips en een stappenplan om een echte experiëntalist te worden. Want volgens Wallman is de kans groot dat je dat wilt worden na het lezen van zijn boek. En ik moet toegeven dat ik dat wel met hem eens ben.

Een bescheiden conclusie
Het boek van James Wallman is een aanrader voor alle mensen die minder spullen willen bezitten en meer willen inzetten op het ongrijpbare. Op mooie avonturen en goede gesprekken, op frisse inzichten en gedeelde ervaringen. Op een overzichtelijk huis met genoeg ruimte voor nieuwe ideeën en gezellige mensen. Je snapt natuurlijk wel dat ik het na dit verhaal haast niet kan maken om dit boek in mijn (al volle) boekenkast te zetten. Ik geef het dus met alle liefde door aan iemand die er mee aan de slag kan.

Wil jij dit boek graag winnen? Geef dan in een reactie hier onder aan waarom jij behoefte hebt aan ‘ Onspullen ‘ en wie weet ligt dit boek binnenkort bij jou op de mat!

Meer weten over James Wallman? Klik dan hier voor zijn website en of Facebookpagina. Wil je alvast beginnen met ontspullen? Klik dan hier voor een eerder artikel over Ontspullen.

Benieuwd naar het boek? Je kunt het hier bestellen.

Advertisement

94 comments

    1. Naast het bezit van onze eigen spullen, kwam na het overlijden van mijn ouders ook een deel van hun spullen in ons huis. Spullen waar zij aangehecht waren en voor gezorgd hebben. Tja, en daar ligt het dan. Moet ik het wel houden? Wil ik het wel houden en hoelang? Wat ga ik er anders mee doen? Hoe ga ik ruimte maken in mijn huis maar vooral in mijn hoofd en in mijn emoties. Ik denk dat dit boek mij wel op weg kan helpen.

     1. Ik ben yogadocente.Onthechting hoort bij het yogagedachtengoed, maar ik ben me ervan bewust dat dit niet mijn sterke punt is! Ik hecht aan de spullen van mijn overleden ouders en broer, ik hecht aan de tekeningen, knutsels, kleren en speelgoed van onze drie dochters. Sinds een burn-out, voel ik heel sterk dat ik met minder spullen wil leven: opruimen geeft mij rust en overzicht, maar met veel spullen blijf ik opruimen en blijft er te weinig kwaliTIJD voor ons gezin en mijzelf. Het is de verantwoordelijkheid voor al ons bezit dat ik soms als een last voel: huis, auto, vouwwagen, spullen…
      Ik ben erg begaan met het milieu en koop dus nauwelijks nieuwe kleding of spullen: maar tweedehands spul komt als vanzelf mijn huis binnen 🙂
      Als yogadocent en als moeder wil ik mezelf graag verder brengen op het gebied van onthechting aan materiele zaken: voelen dat de basis, ikzelf, genoeg is om gelukkig te zijn. Dan kan ik bovendien de cursisten (volwassenen, zwangeren, moeders, kinderen…) en onze kinderen dat gevoel die manier van leven ook voordoen/ voorleven!

  1. Met 2 kinderen en mijn man en ik met een lichtelijk neiging tot verzamelen en niet kunnen loslaten, zou dit boek meer dan welkom zijn want eerlijk gezegd zie ik het bos door de bomen niet meer. Elke vorm van hulp is meeeer dan welkom. Dankuwel.

 1. Wij krijgen onderhand heel wat spullen bij elkaar hier in huis met twee zoontjes. Graag zou ik samen met hen een bewuste keuze maken in wat we wel en niet nodig hebben en wie we plezier kunnen doen met onze “afgedankte spulletjes”. Inspiratie is dus zeker welkom!

 2. Super boek!! Wij zijn net verhuisd, maar merk nu al dat we te veel spullen hebben staan. We zijn groter gaan wonen en wil zo voorkomen dat wij nog meer in huis gaan halen. Tevens ook met de gedachte aan het milieu.

 3. Ik ben veel tijd kwijt met opruimen, vooral spullen van de kinderen lijkt zich op de een of andere manier steeds te vermeerderen. Hoe kan ik minder tijd kwijt zijn met opruimen? Door minder spullen in huis te krijgen! Het boek kan mij vast tips geven.

 4. Wij zijn echte verzamelaars. We bewaren veel, want misschien hebben we het nog eens nodig. Soms is dat ook zo. Zo worden alle ooit voor onze eigen kinderen aangeschafte babyspullen nu gebruikt bij onze dochter, die er erg blij mee was en we konden veel opnieuw gebruiken voor een logeerkamer als ons kleinkind komt logeren. Veel werd er eerder ook bewaard voor als onze kinderen op kamers zouden gaan. Toch zijn er ook veel spullen die ons huis inkwamen als impulsaankopen, goedbedoelde cadeautjes en inderdaad zaken waar we best zonder zouden kunnen. Om daar beter mee om te leren gaan en om onze ogen te openen, zouden wij dit boek graag winnen. Wij willen ons steentje graag bijdragen aan een betere wereld en willen graag consuminderen

 5. We wonen nu vrij ruim maar willen (doordat onze 3 kinderen steeds minder vaak komen en geen eigen kamer meer nodig hebben) uiteindelijk een stuk kleiner gaan wonen. Maar hoe doen we dat met al die spullen?! Zomaar dingen weg gaan gooien is lastig, want waar gaan we spijt van krijgen?
  Ik denk dat we dit boek heel goed zouden kunnen gebruiken.

  1. De reden dat ik dit boek niet nodig ben is dat ik dan weer een item extra heb. Maar ken wel mensen die het kunnen gebruiken. Of ze er blij mee zullen zijn is een tweede. Ontspullen begint in jezelf ik vraag mij af of je dan het boek nog wil hebben 😉 Groet Ruth

 6. Lijkt me een super boek.Ben pas 60 geworden. Heb de behoefte en nieuwe levensfase in te gaan.
  Het opruimen ben ik al gestart….en toch.
  Waarom is het dan zo moeilijk om van heel veel herinneringen afstand te doen.

 7. Pas toen we laatst veel kleiner zijn gaan wonen werd ik me bewust van de vele spullen die op zolder, in de schuur, in de kasten in huis lagen. We hebben een lijst opgesteld van wat we echt wilden houden, wat we dachten ooit nog nodig te hebben en de “overbodige spullen” . De spullen die overbodig waren hebben we gelijk verkocht op de Marktplaats. We hebben in het jaar dat we nog in het oude huis woonden gekeken naar de spullen die we misschien ooit nodig nog hadden. We bleken ze niet een keer nodig gehad te hebben en die hebben we toen (met wat twijfel) ook verkocht. We zijn nu erg gelukkig in ons nieuwe huis met een kwart van de spullen van twee jaar geleden. Het geeft rust.

 8. Ik krijg steeds meer behoefte aan ruimte! Maar ik vind het zonde om dingen weg te gooien. Ik geef het graag nog aan iemand door die het goed kan gebruiken. En ontvang graag goede tips hiervoor.

 9. We zijn vorig jaar geëmigreerd naar Zweden en toen heb ik al heel veel spullen weggedaan. Maar helaas blijkt dit huis niet zo veel spullen aan te kunnen als ik zou willen. Mijn atelier bv staat zo vol dat ik er amper in kan werken! Ik kan dus wel wat hulp gebruiken! Graag kom ik in aanmerking voor dit boek!

 10. Ik ben al begonnen met ontspullen, maar loop vast op bepaalde punten, denk dat ik alles nodig heb. Ga binnenkort verhuizen dus zou fijn zijn als het boek mij kan helpen.

 11. Ben sinds paar weken begonnen aan het ‘minder plastic verzamelen’, oftewel ik neem potjes, tasjes en zakjes mee om boodschappen te doen. Het proces is nog in de kinderschoenen. Met ons gezin gekeken naar de presentatie van Bea Johnson bij Google en haar minimal lifestyle. Dat wil ik ook. Kan zeker nog tips gebruiken bij het ontspullen!

 12. Naast werken aan een betere wereld voor onze (klein)kinderen ben ik samen met anderen bezig met de ontwikkeling van het duurzaamste kooperf van NL. Daar komen een paar kleine huizen te staan en in een van die huizen willen we de volgende fase van ons leven gaan wonen. We hebben nu een 100 jaar oud huis dat te groot is geworden en vol staat met spullen die je in de loop van je leven zoal verzamelt. We denken na over het wegdoen van de meeste spullen en geloven best dat dat niet altijd even makkelijk zal zijn, bijvoorbeeld door hun emotionele waarde. Het lijkt me echter vooral praktisch een hoop gedoe. Want je kunt natuurlijk op Koningsdag met je spullen op een kleedje gaan zitten of ze gewoon weggeven of op Marktplaats zetten of weggooien maar je moet er ook aan denken geen potentiële belangstellenden te passeren. Je kinderen natuurlijk en broers, zussen of vrienden. En weggooien is makkelijker gezegd dan gedaan. Wij scheiden al 16 verschillende soorten afval / grondstoffen en die moeten voor een deel naar verschillende inzamelpunten. Kortom, een heel gedoe.

 13. Ik zou dit boek heel graag aan mijn moeder kado willen doen. Ze is veel te veel tijd kwijt aan het opruimen van haar huis, terwijl ze tegelijkertijd altijd weer nieuwe spullen koopt. Ook schiet ze een beetje door in haar drang om voorraad in huis te hebben. Er liggen bijvoorbeeld letterlijk 8 boterkuipjes in de koelkast. Ik merk dat al mijn adviezen geen zin hebben, dus hopelijk geeft dit boek haar wel inzichten!

 14. Stap voor stap wil ik van zoveel zooi af… Al een heel eind onderweg, bijvoorbeeld met het boek van Marie Kondo. Maar nu? Hoe nu verder? Het boek zou ons die stap verder kunnen brengen.

 15. we gaan een nieuw tijdperk in om onze “overmatige bezittingen” te reduceren naar wat we werkelijk nodig hebben,
  een bewustwording dus.
  sinds een tijdje ervaar ik dit ook in mijn eigen woonplek en de hulp van het boek “ontspullen” zou een mooie aanvulling zijn in mijn proces.
  alvast hartelijk dank

 16. Op een of andere manier komen er steeds meer spullen bij en ik zie altijd nog wel nut voor spullen die ik wil weggooien, als ik op het moment supreme sta ze ook daadwerkelijk weg te gooien. Ik zou heel graag mijn huis willen opruimen en in meer rust willen leven, want ik vind het nu te onrustig, maar het lukt me maar niet het te verbeteren.

 17. In 2010 verkocht ik ons huis, nadat mijn echtgenoot eind 2008 overleed. Mijn man was een verzamel freak en ik heb het laten gebeuren. Ik heb indertijd heel veel opgeruimd en moeten verkopen. Dat gaf mij enerzijds een rot gevoel vanwege de rouw verwerking en anderzijds kreeg ik plezier in het onderhandelen op Marktplaats. Doelgericht bezig zijn om het tot een goed einde te brengen. Echter, een deel heb ik toch weer in de kelder staan, omdat ik de opruim klus zo zat was. Nu staan de spullen maar te staan en ik ben niet meer in beweging. Zou dat veranderen wanneer ik dit boek zou lezen?

 18. Ik wil heel graag minder spullen in huis,maar weet nooit waar te beginnen. Hopelijk geeft het boek me goede tips zodat ik echt kan beginnen met opruimen en spullen wegdoen!

 19. Na twee keer acute leukemie en een stamceltransplantatie zit mijn hoofd zo vol dat ik verdrink in alle spullen die ik onnodig in huis heb. Probleem is dat ik geen begin kan vinden om het broodnodige ontspullen te beginnen. Zo veel herinneringen etc. HELP

 20. een goede vriend van mij verdrinkt werkelijk in zijn spullen. Je kunt zijn huis nog net binnenkomen.opgestapelde dozen met verzamelingen, stapels boeken, krantenknipsels, lege verpakkingen enzo meer. Om hem een steuntje in de rug te geven, zou ik hem hem dit boek kado doen. Denk dat het een welcome ondersteuning is, bij al zijn pogingen om orde in het leven te scheppen.
  Dus lijkt me meer dan top om dit boek te winnen en het door te kunnen geven. Maken we er een fijne cirkel van, opdat meerdere mensen kennis kunnen maken met “ontspullen”!

 21. Ben gelukkig ook begonnen met ontspullen.
  Gelukkig wordt ik ervan, zeker weten.
  Gisteren twee studenten blij gemaakt met mijn kleine aquarium en mijn overgebleven 4 vissen.
  Dat geeft mij veel voldoening.

  Het is een langzaam proces en diverse hobbels moeten nog genomen worden.
  Wat doen we met de grote 6 persoons tent bijvoorbeeld die al jaren ongebruikt in de berging ligt. Met de bijbehorende spullen.
  De herinneringen die aan die tent kleven maakt het vooral voor mijn man moeilijk om hem in zijn ogen voor te weinig weg te doen.
  Na het lezen van het boek zal ik hem aan iemand anders geven met het advies het ook weer door te geven.
  Zal de schrijver niet leuk vinden, maar dat hoort ook bij ontspullen, toch.

 22. Mijn huis is mijn vertrouwde vriend maar nu wordt het wat te groot en zal ik misschien naar iets kleiners toe moeten gaan denken, en ook zullen er veel vertrouwde spullen moeten opgeruimd……ik heb daar hulp bij nodig…..wat is er echt niet meer nodig…..
  graag Uw boek als hulp?!

 23. Waarom nog een boek erbij te krijgen mij zou helpen: Manlief en ik kopen bijna geen spullen meer, al een jaar niet. Wij kijken wat we echt nodig hebben, of we al iets vergelijkbaars hebben, of het tweede hands is te krijgen of we aken het zelf met bestaande spullen uit ons huis. Dat scheelt aan onze kant enorm maar….. wij hebben het geluk 2 wondertjes bij ons te hebben wonen, onze kindjes van 4 en 1. Zij hebben veel spullen, gebruiken ook alle spullen en de oudste weet precies waar alle spullen liggen en ruikt het als mama eraan denkt om wat spullen weg te doen. Samen met zn allen wil ik minder spullen en toch net zoveel plezier. En ik zou de onzichtbare spullen pokon willen verbannen. Spullen pokon? ja…. dat hebben wij in huis kennelijk. Spullen groeien en ontstaan uit het niets. ’s avonds een opgeruimd huis, s ochteds zie je al dat er s nachts weer wat is gegroeid om s middags je achter de oortjes krabbelend af te vragen waar dat ding vandaan komt. Het is uit de tfel gegroeid, of uit een hoekje. Echt het was leeg en zo ineens; een ding, een spul, een help-dat-heb-ik-niet-nodig-lig-in-de-weg-prul. Maar ik laat me niet uit het veld slaan, ik strijd terug! (maar een beetje hulp en strijdplan zou wel welkom zijn)

 24. Na mijn scheidng ruim 20 jaar geleden bezat ik bijna niet meer. Ik probeerde veel boeken uit mijn jeugd terug te kopen. Ook kocht ik veel nieuw gereedschap. Ik kon een bollenschuur huren om mijn oldtimer te stallen en binnen no-time stonden er 4 auto’s in.
  6 jaar geleden kocht ik een huis in Frankrijk. Inmiddels ligt een mega grote zolder vol met 5 gedemonteerde R16’s.
  Ik verzamel autodocumentatie en ook daar staan nu als weer dozen vol van. Eigenlijk staat alles in de weg en kan ik er geen afstand van doen. Als ik tijd van leven heb wil ik immers alles gaan lezen. Vanwege mijn Franse huis huur ik een kamer in Velp.
  Ook die raakt al weer aardig vol. En idd ik gebruik heel weinig spullen in het dagelijkse leven. Het meeste komt nooit de kast uit.
  Zo ben ik mijn halve leven bezig steeds weer op te ruimen en te schikken.
  Wat moet er gebeuren om te ontspullen?
  Ik zou het echt niet weten.
  Het boek komt vast op de stapel: nu nog geen tijd om te lezen (boven op 6 andere boeken die ik zo graag wil lezen!

 25. Ik heb het gevoel veel spullen/rommel te hebben en zou super graag willen opruimen en met minder spullen willen door gaan. Echter heb ik ontzettend veel moeite met spullen wegdoen en zijn mijn pogingen tot nu toe nog mislukt terwijl ik ergens wel weet die spullen bijvoorbeeld nooit te gebruiken maar het gevoel van “het kan ooit nog van pas zijn heb ik heel erg”

 26. Ik ben systematische aan het opruimen, maar kan moeilijk dingen wegdoen. Daarom zou dit boek mij een zekere fasinatie geven om alles positief te bekijken en mijn huis niet meer zo rommelig te laten liggen. Soms heeft een mens en vooral ik een duwtje in de rug nodig. Ik heb al veel goede reactie van dit gelezen in de krant en op sociale media. Ik zou het kopen als ik wat meer geld zou hebben. Ik kijk echt wat ik koop en laat niets verloren gaan dus daarom welkom

 27. Met het ontspullen ben ik nu een jaar geleden begonnen en dat heb ik aardig goed onder de knie. Het geeft me veel vrijheid om weinig spullen om mij heen te hebben. Door er zo bewust mee bezig te zijn leer ik meer waarde toe te kennen aan de spullen die ik wel heb omdat ik daar opnieuw voor heb gekozen.

  Mijn zus gaat over een paar weken samenwonen en is een fervente verzamelaar. Denk dat ze dit niet altijd bewust doet maar als ze de spullen eenmaal heeft vind ze het erg lastig om daar dan weer afstand van te doen. Voor haar zou ik het boek heel graag willen winnen en om daarna door te geven aan onze moeder, andere zus, en wie het ook maar nodig heeft.

 28. Hoewel weer iets er bij, zou ik juist dit boek graag ontvangen en gebruiken, om, na jaren praktijk en verzamelen, nu ruimte te kunnen maken om veel ruimer, op een kleiner oppervlak, te kunnen leven. Boeken en materialen die door pensionering niet meer gebruikt worden, zijn bv. overbodig, maar ook andere spullen.

 29. Ik woon in een appartement midden in de stad en ondanks dat ik af en toe in een moment van daadkracht (of hopeloze verstandsverbijstering) spullen weggooi of geef, lijkt mijn huis alleen maar drukker en voller te worden. Resultaat van mijn acties zijn niet echt te zien en met een baby op komst wordt het hard tijd dat er ruimte wordt gecreëerd.

 30. O, wat zou ik graag in een klein huisje met weinig bezittingen wonen! Ik ben al een paar jaar bezig, maar het is nog te veel 🙁 Ik pas nog lang niet in een klein huisje. Als ik je recensie van het boek lees, dan krijg ik zin om het hele boek te lezen. Elke tip is welkom! En natuurlijk geef ik het daarna weer door!

 31. Waarom kan ik zo moeilijk afstand doen van dingen? Ik hecht mij al aan de afgeknipte lintjes uit een nieuwe blouse, die bewaar ik, want je kunt nooit weten, waarvoor het van pas kan komen… Goeie kleding, ook zo moeilijk om die weg te doen, ook al gaat het in de zak van max. Misschien dat ik het over een tijdje toch nog eens aan zou willen, of misschien is het over een tijdje iets voor mijn dochter?

  Ik hoop dat dit boek mij daar bij kan helpen. Het leren loslaten van spullen en het laten ervaren dat ontspullen ruimte geeft.

 32. Ik ben al een langere tijd bezig te kijken hoe ik met minder spullen kan leven. Klinkt simpel, maar ik vind het zó moeilijk spullen de deur uit te doen! Altijd denk ik wel dat het weer ergens voor te gebruiken valt. Vervelend, want mijn huis voelt nooit opgeruimd. Ik vraag me dan ook af of ik dit echt kan ‘leren’ uit een boek, maar zou de kans graag grijpen!

 33. Ik ben onlangs met mijn 2 kinderen verhuisd naar kleiner huis. Lasten verlaging doorgevoerd. Nu graag via boek met minder willen doen en in balans georganiseerder worden, waardoor er ruimte ontstaat in essentie van leven en geluk.

 34. Ik doe niet anders dan dingen weggeven, gooien en toch heb ik vaak het gevoel dat mijn flatje te vol is, komt misschien ook omdat ik een man heb die nergens afstand van kan doen en bij alles denkt dat hij het nog wel eens zal kunnen gebruiken, dus zo’n boek zou eerder goed voor hem zijn dan voor mij maar wie weet….ik vind dit wel een leuk initiatief..

 35. Met zes kinderen en een gehandicapte zwager in huis is het al snel vol. Er ligt dan ook het nodige overbodig spul in huis. Ontspullen zal echt ruimte geven. Dus kom maar op met die adviezen.

 36. Jááá, ik wil ook ontspullen. Wanneer in om mij heen kijk is dit hard nodig. Heb het gevoel dat ik blijf opruimen (als eerste mijn eigen bureau) en dan die speelgoed chaos.
  Er komt steeds meer in… in plaats van eruit en ik maak mij daar zelf ook schuldig aan. Een handleiding voor ontspulling, ter inspiratie is meer dan welkom.
  Ik ding dus graag mee naar dit avontuurlijk boek en zal het na het lezen (en na leven) met liefde doorgeven aan de volgende ontspuller.

 37. Beste James, ik ben net als vele andere geïnteresseerden een verzamelaar en ik vind het zonde om spullen die nog waarde hebben weg te gooien, dus regelmatig breng ik al spullen naar een tweedehandswinkel, maar toch kom ik nog onvoldoende van mijn “rotzooi” af, ik hoop in jouw boek inspiratie en tips en trucs te vinden waardoor het niet alleen in mijn huis maar ook in mijn hoofd opgeruimder wordt. Alle goeds gewenst.
  Eric

 38. Ik ben al bijna een jaar bewust aan het ontspullen. Toch kan ik daar nog wel wat hulp bij gebruiken.
  Kledingkast en keuken zijn aardig op orde nu en ook de boekenkast is flink geslonken. Het probleem zit ‘m bij mij in de categorie “overig”. Die schelpen van een strand in Griekenland waar we tot laat in de avond nog zwommen.
  De veren die ik elke dag opraap als ik wandel. De belletjes die ik vond in een rommelwinkeltje. Ze hebben te maken met mooie herinneringen…. Nu zover komen dat alleen de herinnering genoeg is…..

 39. Ik merk sinds kort dat ik last heb van het teveel aan spullen, dat heb ik nooit eerder gehad. Eerlijk gezegd weet ik nog niet zo goed waar en hoe ik het beste kan starten…..ik blijk toch meer te hechten aan het materiele dan ik zelf ooit heb kunnen denken ;-(

 40. Ik ben al begonnen met ontspullen maar omdat mijn man is overleden is het soms heel zwaar. Een steuntje in de rug door dit boek zou op dit moment een fijne hulp bieden om tussendoor niet iedere keer weer (ook is het alleen maar tijdelijk) op te geven.

 41. Zoals ik nu bezig ben gaat het niet lukken. KonMarie is een te groot obstakel, beide boeken gelezen, liggen op het nachtkastje! Er moet ergens een knop om, in m’n brein? In m’n hart, schop onder m’ n kont? Ik weet het niet meer! James help!!

 42. Sinds enige tijd heb ik het minimalisme omarmd. Literatuur die ik niet meer (voor een zoveelste keer) lees, die bracht ik weg naar een leeszaal. Overige overbodige spullen gingen richting kringloop, marktplaats of de stort tbv recycling.

  Bewaren voor het geval dat? Nope. Anders leen of huur ik wel wat ik nodig heb.

  Winkelen? Dat is mij een gruwel. Los daarvan, als ik iets koop, dan gaat een ander (zo mogelijk vergelijkbaar, anders iets anders) artikel hier in huis weg. Het lukt mij goed omdat ik schuldgevoel of status(angst/-verlies) geen rol laat spelen. Omdat iets ooit eens een x bedrag kostte, maakt nog niet dat het daarom bewaard hoeft te worden.

  De vragen die ik mij vooraf stel is ‘waarom wil ik dit artikel hebben?’ Ter aanvulling of vervanging? Heb ik het echt nodig? En: móét het nieuw zijn? Waarom? Hoe vaak zal het vaak gebruikt worden? Kan het gereedschap of artikel ook gehuurd of van familie, vrienden of kennissen geleend worden?

  Qua papieren: maak pdf’jes en gooi het oude papier weg en gebruik bij privavygevoelige papieren de papierversnipperaar het. Dat scheelt erg veel ruimte!

 43. Nu ik me voorgenomen heb om volgende zomer in te trekken in mijn Tiny House is ontspullen een must geworden. Van 115 vierkante meter naar 19 is een aardige downsize onderneming! Het boek kan ik dus goed gebruiken, tot me nemen en daarna natuurlijk doorgeven aan de volgende 🙂

 44. Als student met veel hobbies op een klein zolderkamertje wordt het al gauw erg vol. Om een beetje de rust te kunnen bewaren in m’n hoofd is het belangrijk dat het een niet té groot zooitje wordt. Voor mijn gevoel blijf ik ook opruimen, maar als ik nu zou leren ‘ontspullen’ zou ik minder vaak echt hoeven opruimen en kan ik meer studeren en meer hobby’en 🙂

 45. Ik zou graag in aanmerking willen komen voor het boek, omdat ik weet dat ik moeilijk mij tot besluiten kan brengen wat wel weg kan of niet. En ik kan mij moeilijk tot het uitzoeken en verwerken, zoals bijvoorbeeld alle foto’s uitzoeken en inplakken komen, omdat ik dan weer bang ben dat ik een jaar gedaan heb en dan tot de ontdekking kom dat het niet aansluit en ik dus een half leeg fotoboek heb. Dus als dit boek ook daar wat mee heeft, is dat een reden te meer om het te willen hebben.
  Ik heb heel veel rommelhoekjes, bijv. met oud papier , dat nog hergebruikt kan worden, als je een kladje uitprint, want ja ik ben ook van de zuinige en ik wil ook zo min mogelijk aan verspilling doen. Water van het aardappelen koken wordt ook zoveel mogelijk weer opnieuw gebruikt enz. En ook het bewaren van plastic bakjes voor het weer gebruiken in de vriezer.
  Kortom ik kan inderdaad wel ondersteuning gebruiken en hoop op deze wijze dan echt aan de slag te kunnen. Minimaliseren is wel goed, maar dan niet zo als ik het soms op Facebook zie, zo radicaal dat je bijna een leeg huis hebt en vooral zo radicaal dat je eigenlijk nog goede spullen zomaar weg doet. Dat vind ik niet kunnen; ik maak ook oude kruiden op, ik ben niet van de verspilling, zoals al gezegd.

  Ik heb bewust niet alle reacties hierboven gelezen, zodat ik echt met mijn eigen reactie ben gekomen wat in mij leeft over dit onderwerp. Maar hoe dan ook ik wil wel graag in aanmerking komen voor dit boek, want ook mijn inkomen is niet veel.

 46. Ben boekenliefhebber en vader van drie kinderen, dus nu een huis vol gebonden papier en speelgoed / kleding voor leeftijden tussen 1 en 10 – steeds over gegaan op het volgende kind! Ik wil juist deze maand mijn eigen werkhoek creeren en groene zzp-er worden, en kan hulp gebruiken.

 47. Wij gaan binnenkort verhuizen. Dat plan onstond, omdat we ruimte in huis te kort kwamen voor spullen. Ook voorraad voor mijn kleine webwinkel, maar toch ook voor onze eigen spullen, die in een mensenleven (ondanks opruimen en weggeven) maar aan blijven groeien.

  In de aanloop naar de verkoop van ons huis moest er al stevig opgeruimd worden, om het huis goed te kunnen presenteren op foto’s. Dus huurden we een opslagruimte en alle spullen die in de weg stonden of die we niet direct nodig hadden, verdwenen in dozen in de opslag. Zo af en toe moesten we daar eens wat uithalen, zoals een tuinstoel toen het mooi weer werd. Maar het meeste missen we niet. Wel kwamen er bij het inpakken van de dozen oude herinneringen boven. Deze blijken waardevoller dan de spullen zelf. De spullen zijn een anker voor je geheugen.

  Uiteindelijk kochten we een huis, waar we nog meer moeten woekeren met ruimte dan nu. We vielen namelijk als een blok voor de prachtige plek, het uitzicht, de vrijheid. De beperkte ruimte nemen we op de koop toe. Onstpullen zullen we zeker moeten blijven doen, alle hulp is daarbij welkom. Maar in je hart liggen de prioriteiten kennelijk anders dan je op het eerste gezicht zou denken.

 48. Ik betrap mezelf erop dat ik veelsteveel spullen bewaar. Omdat het een herinnering is aan een mooie tijd, omdat het toch weer geld kost wanneer ik het wegdoe en vervolgens nodig heb en nieuw ga aanschaffen… terwijl ik toch heel graag meer ruimte wil overhouden in m’n kasten en vooral in m’n hoofd. Ik heb dat boek gewoon nodig. Ik ben er klaar voor. Kom maar op dus 🙂

 49. Aangeven waarom ik graag een boek zou willen winnen dat gaat over het minder willen hebben. Ik denk dat ik uit mijn hebzucht te willen winnen mag concluderen dat ik nog heel wat te leren heb van dit boek! Ben benieuwd of bij het lezen van het boek mijn boekenkast enigszins slinkt 🙂

 50. ik kijk altijd uit naar deze groene nieuwsbrief vol leuke en nuttige tips en af en toe ook een fijne aanbieding
  ik zelf hoef er niets meer bij te hebben want ik heb al zóveel, ontspullen is zoals voor de meesten een luxe probleem
  ik ben 56 en oefen nog steeds de belangrijkste les die ik meekreeg van mijn opvoeders: “uw leven moet in een kartonnen doos kunnen”
  ik kan u ervan overtuigen dat dit een levenslange uitdaging is, maar de tijd maakt het milder
  veel geluk op alle vlakken aan allen

 51. Waarom? Omdat iedere kast in ons huis stilletjesaan begint uit te puilen met nutteloze prullaria. En alhoewel ik weet dat ik bepaalde dingen niet nodig heb of reeds in een andere vorm bezit, kan ik het niet nalaten ze nogmaals te kopen. Gat, hand, je weet wel.
  Help me, ik heb therapie nodig! 😉

 52. In principe gooi ik zo min mogelijk weg: onnodige zaken doe ik weg, kleding en speelgoed gaan naar goede doelen, papier glas en plastic zamel ik apart in, maar toch houd ik veel ‘over’. Met een gezin is het lastig om echt te ontspullen, maar ik blijf volhouden!

 53. Kan zo moeilijk afstand nemen van spullen: het voelt als een soort ontrouw. Ja, vind het zelf ook gek klinken, maar het is echt zo! IK heb voor het eerst alle verjaardagskaarten weggegooid en dat was een hele stap! Ik vind het moeilijk, dingen weg te gooien. Het meeste (als ik al wat wegdoe) geef ik aan de Kringloopwinkel…

 54. Mijn schoonmoeder deed wel eens iets weg uit haar volgepakte huis. “Kun je het nog gebruiken, anders gooi ik het weg, hoor,” zei ze dan. Mijn milieugeweten houdt niet van weggooien , dus naar mijn huis transporteren dan maar. Nu zijn mijn ouders en schoonouders overleden. Wat een spullen om op te ruimen. Verhuiswagens vol naar de kringloop maar die wilden niet alles hebben. Dan maar weer veel naar mijn eigen huis, dat nu ook overvol is. Soms als ik op het punt sta om iets weg te gooien, denk ik: “ach dat is nog van pa of ma geweest” en doe het toch maar niet weg.

 55. Op 7 december 2014 stapte mijn middelste zoon uit het leven, hij was 29 en een echte hoarder. Dat laatste had hij wellicht van mij. Bij het opruimen van zijn huurappartement hebben zijn broers, vrienden en vriendinnen van alles komen kiezen en mee genomen. De rest staat hier voor het grootste deel nog bij mij, waar het voorheen ook al voller dan wenselijk was. Hij had nog speelgoed van toen hij een kind was… , maar dat heb ik al weggegeven. Wat de rest betreft : ik kom er niet aan toe, aan veel spullen hangen herinneringen, maar ook veel stof… . Zelf was mijn zoon iemand die regelmatig iets voor zijn deur op straat zette voor gelijk welke voorbijganger voor wie het nuttig was. Telkens was het de volgende ochtend weg en dat maakte hem blij. Zelf ben ik ook zo, maar ik geraak niet gestart. Het feit dat ik dan ook nog perfectionist ben, helpt ook niet, want het is zo’n berg en als ik iets doe, wil ik dat het perfect is. Door de massa heb ik geen moed om eraan te beginnen. Dus ja, dit boek zou zeer welkom zijn. Vriendelijke groeten, Chris

 56. Een burn-out en heel veel spullen. Wil graag ruimte in mijn hoofd krijgen maar merk dat me dat alleen maar lukt door ruimte in mijn huis. Dáár ligt dus het grote probleem:(. Teveel mensen in een klein huisje die allemaal van verzamelen houden, Help!!!!!!!!!!!!!!

 57. Ik heb moeite met wegdoen. Iets kan altijd nog eens van pas komen. Kledingstukken vermaak ik ook weer tot iets nieuws. Iets bewaren prikkelt mijn creativiteit. Soms gaan er jaren overeen voor ik iets nieuws maak uit een ding wat ik al jaren in huis heb. Voor mij is dat ook het recyclen van spullen.
  Waarom wil ik dan toch ontspullen?
  Het geeft me aan de andere kant ook een prettig gevoel als ik een overvolle kast opruim, de dingen opnieuw bekijk en opnieuw besluit iets weg te doen, weg te geven , of toch wil bewaren als ik opeens een creatief idee heb.
  Vandaar mijn belangstelling voor het boek.

 58. Ik wil dit boek graag winnen. Niet voor mezelf, omdat ik vanwege een op handen zijnde emigratie al tot ontspullen wordt gedwongen. Maar voor een vriendin. Een lieve vrouw met een sterk plan voor een website over…. ontspullen. Maar op dit moment heeft zij zorgen. Om familie. Ongewild sluipt verdrietige bagage haar persoonlijke ruimte binnen. Het soort ballast dat zich moeilijk laat opruimen. Maar als ze daarin slaagt, dan zou ik haar graag dit boek willen kunnen geven en zeggen: ga door met je mooie plan, je enthousiaste ideeën, en help ons ontspullen!

 59. Owh wat leuk en owh wat lijkt me dit een geweldig handig boek!
  Ik woon in een klein appartementje en hoe langer ik hier woo, hoe meer ik moeite heb m’n spullen erin kwijt te raken. Er moet es flink de bezem door, maar daar kan ik wel wat hulp bij gebruiken 😉

 60. Ik bewaar nogal wat spullen omdat ik denk ze tzt kan gebruiken of er iets anders van te maken bijv bij kledingstukken.
  Toch geeft het opruimen van een kast me ook een voldaan gevoel. Het hebben van minder spullen maakt het allemaal overzichtelijker. Vandaar !

 61. Heel graag zou ik het boek willen ontvangen.
  Ik weet niet goed waar te beginnen alle kamers kunnen een grondige opruimbeurt gebruiken.
  Ik merk dat ik weinig wegdoe en betrap me er op dat ik de spullen verplaats. Help… ik wil erg graag maar weet niet goed hoe.

 62. O! Ik weet het soms niet meer! Wegdoen of bewaren? En waarom dan het een of het ander? Ik ben blij met mijn ruime appartement, maar wil soms in een tiny house passen. En kan me ook heerlijk voelen tijdens 4 weken in een kleine camper. Ik ben zó benieuwd naar het boek……

 63. Omdat wij vroeger om de 3 à 4 jaar verhuisden ruimden we dan tegelijkertijd op. Alles ging door je handen en iets wat in die 3 à 4 jaar niet gebruikt was ging weg. Nu mijn man met pensioen is wonen we eindelijk al langer op dezelfde plek, 8 jaar nu. En ik merk dat zonder de verhuizings-opruimingen mijn huis langzaam dichtslibt. Zo’n boek zou goed kunnen helpen om weer eens grote schoonmaak te houden. Ik geloof dat dat hoognodig is!

 64. Na een heftige burn-out van mijn man zijn we stilgezet en proberen we te focussen op waar het echt om gaat. Ruimte (letterlijk en figuurlijk) voor ons gezin en ons huis gebruiken als huis van gastvrijheid voor mensen die op ons pad komen. Inspiratie en aanmoediging in ontspullen – en leven vanuit de kracht van de eenvoud is zeer welkom!

 65. De drang die ik van mijn vader geërfd heb om alles te bewaren werd 2 jaar terug zeer duidelijk. Vanwege een herseninfarct moest er verhuisd worden en dus alle spullen werden uitgezocht en een deel kon ik ook niet weggooien. Dus dat staat nu bij ons in de garage of op zolder. Er moet een reden zijn waarom mijn vader en ik hier zo’n problemen mee hebben. Is het zuinigheid? Zijn het herinneringen? Ik zou daar graag meer over te weten komen en ook hoe ik dit kan veranderen omdat het me, denk ik, weerhoudt om verder te gaan. Mijn vriend heeft dit probleem niet, dus nog iemand die ik daar blij mee kan maken!

 66. Hallo, wat een goede en fijn boek en een mooi initiatief.
  Zou zelf graag het E-book willen lezen, want ja anders ligt het boek weer in de boekenkast. Vaak met boeken en andere producten probeer ik door te geven of andere blij mee te maken maar tips zijn altijd welkom.

 67. Hebben is een welvaartsziekte. Het altijd maar willen hebben van spullen en nooit genoeg hebben. Altijd maar meer en meer en meer. De overtreffende trap van meer is meest en wat komt er na meest en daar weer na. We moeten terug naar hoe het was. Niet meer alleen maar meer willen maar genoegen nemen met minder. Daarom moeten we ontspullen maar hoe doen we dat? Ik hoop tips te krijgen via dit boek.

 68. Ondanks dat ik probeer sober te leven met niet teveel spullen om me heen ben ik er laats achter gekomen dat ik hoe dan ook teveel heb. Ik vind het moeilijk om van sommige spullen afstand te doen ook al gebruik ik het nooit meer. Dus ik kan wel wat hulp gebruiken bij wat essentieel is.
  En ik wil graag voor anderen kunnen motiveren waarom je met minder spullen een opgeruimder huis hebt maar ook een opgeruimder bestaan. Dit vooral voor wat vrienden van me die omkomen in de spullen maar er niet toe komen het uit te zoeken en weg te doen. Ze hebben er geen last van maar ik voel en zie wel dat dat niet klopt. Het hangt als een zware energie om hun heen.

 69. “Bezit betekend extra afstofwerk”, een citaat uit het boek van Dimitri Verhulst dat al jaren in mijn hoofd ronddoolt.
  Toch ben ook ik een ferme verzamelaar van rommel en nutteloosheid. De laatste maanden ben ik bewust bezig om dit te doen slinken en voor mijn spullen een nieuwe peetvader/moeder te zoeken. Het boek zou daarbij een handvat kunnen zijn van mijn nieuwe filosofie. Ik ben benieuwd hoe de schrijver omgaat met het krijgen van cadeautjes…
  Natuurlijk wordt het een doorgeefboek!

  Groeten
  Jasmien

 70. Afgelopen jaar twee ouderlijke huizen leeggehaald. Het is moeilijk om de spullen waar je vanuit je jonge jaren mee verbonden bent weg te doen. Maar het is ook niet mogelijk om al die spullen mee te nemen en neer te zetten. Als compromis: de spullen zijn mee en staan in dozen op zolder. Alleen dit al ervaar ik als ballast. Ik zou zo graag willen leren emotioneel los te komen van de spullen zodat ik ook de spullen kan loslaten en daarmee ruimte creëer in huis, hoofd en hart.

 71. Dat lijkt me wel mooi om op te ruimen zonder schuld gevoel. Dit komt misschien nog eens van pas of kan ik nog gebruiken. Wij kunnen niet opruimen wil graag leren hoe dit kan zonder schuld gevoel

 72. Wat lijkt het mij fijn m dit boek aan mijn man cadeau te doen. Zodat we samen beter spullen los kunnen laten en we weer meer ruimte hebben voor andere zaken die er meer toe doen. Reizen, leuke uitstapjes en trips maken. meer tijd voor familie, vrienden en tijd om onze bedrijfjes op te bouwen.

 73. Het kost mij veel moeite dingen weg te doen, maar ik word een dagje ouder en wil mijn kinderen straks niet opzadelen met mijn meuk. Een beetje hulp en een handleiding zouden bijzonder welkom zijn.
  Dat zal mij ook meer gemoedsrust geven.

 74. Ik had vannacht een droom…zo fije

  We wonen in een huis, niet groot niet klein
  Het is er ruim en gezellig en licht
  De energie stroomt als in een goed gedicht…
  We hoeven niets meer te verhullen,
  Of ons te verbergen achter veel te veel spullen
  Alles te danken aan James Wallman!

  Ooooh, als ik nu dat boek eens winnen kan, dan…dan????????

 75. Ontspullen…

  Ik wil niet meer meegaan in het materialistische, commerciële circus.
  Ben met weinig en kleine dingen tevreden, maar dan toch… Leuk die vaas bijvoorbeeld, leuk dit en leuk dat. Andere kleur in interieur? Er komen daardoor weer spulletjes bij. En ondertussen nagenoeg niets wegdoen!
  Enough is enough! Dat heb ik me inmiddels wel gerealiseerd.

  Ik kijk steeds meer uit naar een rustige woonomgeving in mijn huis. Naar eenvoud.
  Ik ben een alleenstaande moeder met een drukke baan en kinderen: ik kom er maar steeds niet aan toe om echt te gaan ruimen en de boel opnieuw te gaan organiseren.

  Ik zie uit naar de tools in het boek om een start te maken met ontspullen. Ik verlang naar meer leven zonder minder!

  Met trots zal ik het boek aanprijzen om mensen te helpen bij het verminderen van – en laten verleiden tot -koopgedrag;-)

 76. Na het lezen van “Opgeruimd” van Marie Kondo en verschillende andere artikelen, is mijn nieuwsgierigheid over dit onderwerp gewekt. Ik ben dan ook begonnen met een grote opruimactie in mijn huis. Ik merk dat ik nog wel wat meer wil (en kan) leren, vooral de opmerking dat de wegwerpcultuur stamt uit de tijd van Darwin vind ik interessant.
  Ik zou het boek graag lezen.

 77. Wauw, wat een hoop mooie en inspirerende reacties! Helaas kunnen we maar één boek weg geven. De winnaar van deze actie is Marian van der Meer-Gras. Zij reageerde op Facebook:

  ‘ Ik moet zeker ‘ontspullen’. Niet omdat ik nou zozeer aan bezit hecht om het bezit, maar omdat ik heel moeilijk iets weg kan gooien. Omdat je het nog wel eens nodig kan hebben… Ik merk dat mijn kinderen mij in dit gedrag kopiëren. Ik hoop in dit boek de motivatie te vinden om zelf te veranderen, zodat ik ook dat aan mijn kinderen kan meegeven.
  De manier waarop dit boek wordt aangeboden, nl. door het ‘door te geven’ spreekt mij ook heel erg aan. Ik wil nu al beloven dat ik dat ook ga doen als ik het uit heb en de essentie van het boek heb doorgrond en doorvoeld.
  Nu ik dit opschrijf realiseer ik mij dat beide redenen kunnen worden samengevat in: “om het door te geven”.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *