Minimaliseren: de documentaire

header minimalisme docu

De grote interesse in minimaliseren, consuminderen en tiny houses laat duidelijk zien dat we met zijn allen een groeiende behoefte hebben aan simpeler maar rijker leven. Na de boeken van Marie Kondo en James Wallman is er nu een documentaire over minimaliseren.

Amerikanen Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus kozen voor een leven met minder spullen en stress en meer tijd en groei. Op hun blog The Minimalists schrijven ze al enkele jaren over hun ervaringen en nu hebben ze ook een documentaire gemaakt: Minimalism: A Documentary About the Important Things. 

In hun documentaire gaat het duo op zoek naar de veelzijdigheid van minimalisme en wordt een keur aan interessante mensen geïnterviewd, van tiny house bouwers tot ex-Wall Street handelaren en No Impact Man Colin Beavan.

Win kaarten!

Ben je benieuwd? Dan kun je de documentaire op zondag 3 juli bekijken in het Kriterion filmtheater in Amsterdam. De film start om 10.30 en na afloop zal blogger Jelle Derckx van Lijstjes.info een lezing geven over zijn eigen ervaringen met minimaliseren.

HetkanWel mag 2×2 kaartjes weggeven voor deze inspirerende ochtend! Wil jij erbij zijn? Laat dan hieronder een reactie achter waarom jij graag een simpeler, rijker leven wilt leiden. Op woensdag 29 juni maken we de winnaars bekend. Wel belangrijk om te weten, de documentaire bevat geen Nederlandse ondertiteling.

Bekijk de trailer

Wil je zeker weten dat je erbij bent op 3 juli? Koop dan nu je tickets, er zijn er maar een beperkt aantal beschikbaar.

Advertisement

14 comments

 1. Het klinkt als een mooie documentaire die weer veel mensen de ogen zal openen. Ik dacht altijd dat ik wel goed bezig was. Maar onlangs kreeg ik een financiële meevaller en ik ging spullen kopen. Goede spullen, maar wel spullen. En ik weet eigenlijk niet eens meer precies wat. Beetje eng vind ik dat. Dit zou ik heel graag willen veranderen en zou graag kans maken op de gratis kaartjes.

 2. Hoewel ik al een consuminderaar ben, laat ik mij graag inspireren hoe ik niet alleen mijn eigen wereld, maar vooral ook die daarbuiten kan verrijken (of ten minste niet te beschadigen) door een minimalistische leefwijze te hanteren.

 3. Anti-kraak wonen, reizen en werken in het buitenland hebben mij gedwongen te minimaliseren. Ik koop al tijden bijna niets nieuws meer en ga altijd eerst naar de kringloop als ik iets nodig heb. Mijn grootste probleem is momenteel dat ik moeilijk afstand kan nemen van spullen die reeds in mijn bezit zijn. Het lijkt mij een inspirerende documentaire, waar ik zeker nog meer minimaliseer inspiratie uit kan halen! Ik hoop voor de vrijkaartjes in aanmerking te komen.

 4. Sinds ik met het Tiny house idee bekend ben droom ik ervan, zo te wonen. Maar omdat in de praktijk te kunnen brengen moet ik echt eerst minimaliseren! Dat valt nog niet mee.
  Dus die docu met hopelijk de goede inspiratie komt goed van pas! om me op weg te helpen.

 5. Zijn werd steeds belangrijker dan hebben en ik voelde me rijker en rijker van binnen. Nu nog op weg naar een tint house en echt verder met ontsluiten. Oh wat word ik iedere keer blij van inspiratie over minimaliseren, genieten en nieuwe wegen.

 6. Ik kan wel een duwtje in de rug/schop onder mijn kont gebruiken: keer op keer ga ik weer voor het korte termijn geluk van een troepje hier en een t-shirtje daar, met als resultaat een dicht geslipt huis, en eindeloos opruimen :-(, en dat zijn nog maar de korte termijn gevolgen…. Help!

 7. Ik ben sinds kort bezig met ontspullen, en ik kom er achter hoe gehecht ik ben aan dingen. Dat is zo’n verrassing voor me. Het zijn vooral boeken en muziek waar ik die moeite mee heb, ik vind het een grappige ontdekking, dat wel. Ik leer ineens heel veel over mezelf met dit proces.

  De docu zou ik graag met mijn man willen bekijken omdat we toch graag verder willen met dit proces, zien hoe we ons hier verder in kunnen ontplooien. Tinyhomes, minimaliseren etc, zijn hier het gesprek van de dag, en zijn erg benieuwd naar de docu!

 8. I started to follow this a few years ago. But to see these pictures show once more how important the unimportant has become to us. Happyness is a state of mind, not what we think we need to have to be happy. Materialism is like chocolate – short sugars!!!! Amazing finally a docu about this!!!!

 9. Terug naar de essentie is waar ik hevig naar verlang. Ruimte, in alle opzichten, draagt daar volgens mij aan bij. Mijn proces staat nog in de kinderschoenen, en kan wel een mooie impuls gebruiken! 😉 Daarom word ik graag in de gelegenheid gesteld de docu Minimalism te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *