Erfdelen

Inspirerend initiatief – Erfdelen

Volgens het CBS komt de groei van het aantal huishoudens de komende 25 jaar vooral voor rekening van alleenstaande 65-plussers. Daarvan zullen er over 25 jaar 1,3 miljoen meer zijn dan begin 2015. Over hun woonbehoefte zegt het CBS het volgende: “Gelijkvloers, geen drempels en liefst op een manier dat ze niet vereenzamen en ook voor elkaar kunnen zorgen”. De mensen van Erfdelen hebben daar iets moois op bedacht. We spraken initiatiefnemer Pieter Parmentier over dit bijzondere project.

Wat is uw achtergrond?
Net als mijn ouders heb ik me altijd ingezet voor de samenleving en sinds de geboorte van onze kleindochter werk ik full-time aan een betere wereld voor volgende generaties. De rode draad in mijn leven is het bevorderen van communicatie en kennisuitwisseling. Voor dat laatste heb ik de methode advanced networking ontwikkeld onder het motto: communiceren is al moeilijk genoeg, zeker als je elkaar niet kunt vinden. In vrijwel geen enkele organisatie of netwerk kun je makkelijk de juiste persoon vinden. Met als gevolg dat samenwerking, innovatie en duurzame ontwikkeling te langzaam op gang komt. We zijn hard op weg om daarvoor een effectieve oplossing te realiseren; een droom die uitkomt.

U bent onderdeel van een bijzonder initiatief, wilt u daar iets over vertellen?
We staan op de drempel van een volgende levensfase en willen niet afwachten hoe die zich voltrekt. Een toenemend aantal mensen bedenkt eigen oplossingen voor wonen en werken. We zien de ontwikkeling dat veel ouderen kleiner gaan wonen en zo ruimte zullen maken voor gezinnen. We zien de behoefte van ouderen om samen te wonen en elkaar te helpen.

Vanzelfsprekend denken we ook aan de noodzaak om minder fossiele brandstoffen te gebruiken en de CO2 uitstoot te beperken. Bovendien signaleren we dat in Nederland per dag vijf boerderijen leeg komen. We hebben een model bedacht om een bijdrage te leveren aan de vitaliteit en het goede leven op het platteland.

Hoe ziet dat model er uit?
Het gaat hier om een model voor samen wonen rond een erf in kleinschalige energie leverende woningen en gezamenlijk gebruik van de bestaande boerderij. Kortom: sociaal, duurzaam en een vitaal platteland. Het duurzaamste knooperf van Nederland, dat is de ambitie.

Afbeelding: Erfdelen
Afbeelding: Erfdelen

 

Kunt u iets meer vertellen over Erfdelen en duurzaamheid?
Duurzaamheid gaat voor mij over een betere wereld voor onszelf en onze (klein)kinderen. Er zijn de laatste tijd heel veel initiatieven op het gebied van duurzaam wonen. Mooi is dat een betere wereld hier gecombineerd kan worden met minder kosten. Waarom zou je nog een energierekening betalen als je gratis energie kunt hebben door energiebesparing en de toepassing van moderne technieken zoals zonnepanelen, warmtepompen, warmte-koude opslag en terugwinning van energie? Bij het bouwen is CO2 neutraal zonder meer mogelijk. Het begint al bij kleiner wonen en verder zijn er allerlei technieken zoals houtbouw, leem of bouwen met strobalen.

Waar zijn jullie nu in het traject?
Nadat we overeenstemming hadden bereikt met de grondeigenaar zijn we op de gemeente afgestapt. We werden verrast door een zeer positieve reactie waardoor we nu de volgende fase in kunnen: de aanvraag bestemmingsplan wijziging. Daarna gaan we verder met bouwplannen en we verwachten in 2018 te kunnen verhuizen.

Hoe kunnen mensen zich bij jullie aansluiten?
Onze site is opgezet om kennis te delen. Dus als iemand wil weten hoe onze ervaringen zijn dan geven wij graag informatie.

Hoe hoopt u dat Erfdelen er over 5 jaar uit ziet?
Wat vooral boeiend is, is hoe de erfdelers gaan samen werken en wonen. Aandacht voor elkaar, spullen delen, samen koken en eten, muziek maken en elkaar helpen als daar behoefte aan is. We gaan ontdekken hoe dat werkt.

Meer weten over Erfdelen? Klik dan hier voor de site.

Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Erfdelen

Afbeelding: Erfdelen
Afbeelding: Erfdelen
Advertisement

43 comments

 1. Geachte heer Parmentier,

  Ben nieuwsgierig naar de plannen met het bewoonbaar maken van de boerderijen, waar die zoal kunnen liggen en geschikt zijn. Is daar onderzoek naar gedaan? En wie moet het land bewerken; deze zijn toch hopelijk jongeren?

  Met vriendelijke groet,

  Ineke Buist

 2. Woon in Houtdorp gem. Ermelo,
  Heb half hectare grond en loop ook
  al heel lang met het plan om gezamenlijk
  te wonen,woon al 30jaar hier in omgebouwde
  kippenschuur alles gelijk vloers 120 vierkante meter
  begaande grond , bezolderd over hele lengte met stahoogte
  in het midden.. Zou graag jullie nieuwsbrief ontvangen om ideeën uit te wisselen.
  Vriendelijke groet Lydia Overeem

   1. mooi initiatief. Ben zelf 66 en rond aan het kijken voor een initiatief dat anders is dan de geijkte aanleun/55 plus woningen. Is er ook zoiets als een begroting/huur/koop/kosten per eenheid/deelnemers bijdrage bekent?
    Groeten, Nico

 3. Met regelmaat staan wij met onze caravan op boerencampings en zeggen even vaak: hier wil ik wel wonen. M.a.w. wij zijn zeer geïnteresseerd en worden graag op de hoogte gehouden van dit absoluut bijzonder mooie idee.

 4. Bovenstaande project zouden wij ook graag zijn gestart, echter na vele jaren is het niet gelukt de bestemmingsplannen te wijzigen naar wonen. Nu hebben we de insteek aangepast naar recreatie: Luxe, praktische eco huisjes, die geschikt zijn voor 2 personen. Toch gezellig met elkaar en bij elkaar of juist even alleen in de natuur. Hopen daarmee zeker een steentje bij te dragen aan de samenleving en haar milieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *