Duurzaam verhuizen van A naar B

Foto: Alexander Mooij. Flickr, CC BY-SA 2.0
Foto: Alexander Mooij. Flickr, CC BY-SA 2.0
Duurzaam wonen is bij ons allemaal bekend. Zonnepanelen zie je regelmatig terug op de Nederlandse daken. Steeds meer woningen worden optimaal geïsoleerd en het afval wordt steeds vaker goed van elkaar gescheiden. Wanneer je kiest voor een duurzame levensstijl is het belangrijk om niet alleen naar je eigen woning te kijken op het gebied van duurzaamheid maar ook naar de partijen met wie je samenwerkt. Een term waar mensen minder bekend mee zijn is duurzaam verhuizen. In Nederland vinden er ieder jaar 1,5 miljoen verhuizingen plaats. Door dit proces duurzamer te laten verlopen kan de invloed op de natuur sterk verminderd worden.

Kunststof verhuisdozen en recyclebaar noppenfolie

Bij iedere verhuizingen horen natuurlijk een groot aantal verhuisdozen. Veel mensen staan er niet bij stil dat er houtpulp in karton verwerkt zit. In ons land worden er jaarlijks zo’n 36 miljoen verhuisdozen gebruikt. Dit zijn dus een groot aantal bomen die verwerkt zitten in de verhuisdozen. Een duurzamere methode is het in gebruik nemen van kunststof verhuisdozen. Niet alleen zijn deze steviger. Het mooie is dat zij keer op keer opnieuw te gebruiken zijn. Een groot aantal verhuisfirma’s verhuurt deze kunststof verhuisdozen. Een goede aanvulling hierop is het gebruiken van recyclebaar noppenfolie. Deze materialen maken je verhuizing een stuk duurzamer.

Verhuis CO2-vrij

Een verhuizing kan natuurlijk niet gebeuren zonder verhuiswagens. Traditionele verhuiswagens zorgen voor erg veel CO2 uitstoot omdat zij dagelijks veel kilometers maken. Je kunt er bewust voor kiezen een bedrijven aan te nemen dat gebruik maakt van elektrische verhuiswagens. Deze bedrijven zijn momenteel vooral te vinden in de wat grotere steden. Dit zijn duurzame verhuisbedrijven die bij al hun processen letten op de invloed die zij hebben op de natuur. Er is over het algemeen geen verschil in de kosten voor het verhuizen met een traditioneel verhuisbedrijf of een duurzaam verhuisbedrijf.

Hoe vind ik een duurzaam verhuisbedrijf?

Vaak zullen de verhuisbedrijven dit expliciet op de site vermelden. Is dit niet het geval dan kun je letten op het volgende keurmerk ISO 14001. Dit keurmerk houdt in dat het bedrijf duurzaam en verantwoordelijk omgaat met energie, water, brandstof en materialen. Om zeker te weten of het bedrijf groen genoeg is kan een mailtje of een belletje enige twijfel uitsluiten.
Stappen die je zelf kunt ondernemen

Natuurlijk zijn er ook stappen die je zelf kunt ondernemen om je verhuizing zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Zo kun je oude elektronica inleveren bij de gemeente of bepaalde winkelketens zodat deze gerecycled kunnen worden. Maak bij de schoonmaak van je nieuwe of oude woning zoveel mogelijk gebruik van schoonmaakmiddelen die biologisch afbreekbaar zijn. Denk hierbij aan groene zeep, natuurazijn of soda.

De volgende stap nemen

Na duurzaam verhuizen is de volgende stap duurzaam wonen. Dit hoeft natuurlijk niet in één keer te gebeuren maar kan met geleidelijke stappen. Denk hierbij aan de traditionele methodes zoals het plaatsen van zonnepanelen, een zonneboiler of het goed isoleren van de woning voor minder warmteverlies. Durf echter ook out-of-the-box te denken door bijvoorbeeld een groen dak te laten aanleggen door een duurzame dakdekker. Een groen dak is een klein ecosysteem op zich voor vogels en insecten en zorgt voor een schonere lucht en een langer leven van je dak. Hierdoor zullen dakwerken minder vaak nodig zijn. Laat het dus niet alleen bij duurzaam verhuizen of wonen maar denk altijd een duurzame stap verder bij zoveel mogelijk handelingen die je doet.?

Advertisement

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *