Win een tiny house workshop van Marjolein Jonker!

Afbeelding: Marjolein Jonker
Afbeelding: Marjolein JonkerBen jij benieuwd of wonen in een tiny house iets voor jou is? Dan is de tiny houseworkshop van Marjolein Jonker en Monique van Orden een absolute aanrader! Kers op de taart: wij mogen het allerlaatste kaartje weggeven aan een hetkanWel-lezer. Onderaan het artikel kan je vinden hoe jij kans maakt op deze gave prijs, succes!

Tiny house liefhebbers
Ben jij benieuwd of wonen in een tiny house iets voor jou is? Ben je nieuwsgierig wat het precies betekent, wat je op moet geven en wat je er voor terug krijgt? Wil je graag weten hoe makkelijk het is om een plek te vinden om te wonen? Vraag je je af of een woning mobiel moet zijn of dat het ook een huisje op fundering kan zijn? En ook niet geheel onbelangrijk: welke kosten zijn er eigenlijk aan verbonden?

Dit is zomaar een greep uit de vragen die naar boven komen wanneer je gaat nadenken over het wonen in een tiny house. Hoewel de Tiny House Movement in Nederland nog relatief jong is, voelen steeds meer mensen zich aangetrokken tot deze duurzame en vrije manier van wonen. Er is gelukkig ook steeds meer interesse vanuit gemeenten om deze nieuwe woonvorm een plekje te bieden. Maar hoe weet je nu of jij geschikt bent als tiny house bewoner en hoe zorg je dat je droom een realiteit wordt? Daar kunnen Marjolein en Monique jou bij helpen.

Marjolein Jonker
Marjolein Jonker woont sinds mei 2016 in haar bio-based, zelfvoorzienende tiny house in Alkmaar. Het avontuur op weg naar wonen in een tiny house en haar ervaringen beschrijft ze op haar blog, ‘Marjolein in het klein’. Daarnaast is ze oprichter en projectcoördinator van Stichting Tiny House Nederland en fungeert ze als ambassadeur voor de Tiny House movement.

Monique van Orden
Monique van Orden woont al jaren met haar man een groot deel van het jaar in een caravan in Schoorl. Zodoende heeft ze veel ervaring met klein wonen en minimalisme. Momenteel zijn ze de bouw van hun eigen tiny house aan het voorbereiden, welke ze in Alkmaar gaan bewonen als buren van Marjolein. Monique is vice-voorzitter van Tiny House Nederland en geeft samen met Marjolein lezingen over de beweging in Nederland.

Afbeelding: Studio Walden
Afbeelding: Studio WaldenDe tiny house workshop
In deze workshop behandelen Marjolein en Monique de volgende onderwerpen:

– Is wonen in een tiny house iets voor jou?
– Ontspullen en minimaliseren
– Het ontwerp van jouw tiny house
– Off-grid: opties en uitdagingen
– Zelf bouwen of laten bouwen?
– Financiering en woonkosten
– Het vinden van een woonlocatie
– Contact met de gemeente
– Verzekering
– Omgaan met familie en vrienden

Aanmelden workshop
De workshop bestaat uit twee donderdagavonden en wordt gehouden op 17 en 24 november van 19:00 tot 22:00 in De Stadstuin in Utrecht. Deze workshop zit al vol maar ze gaan er nog meer organiseren om meer mensen de kans te geven om deel te nemen. Wil je graag op de reservelijst voor de workshop in november, of wil je op de mailinglist voor de volgende workshop? Dan kan je je nu alvast opgeven, dan ontvang je een bericht als de inschrijving voor de nieuwe workshop geopend is.

Stuur een email aan info@marjoleininhetklein.com met als onderwerp ‘workshop’. Vermeld daarin je naam, adres en woonplaats. De kosten voor deelname zijn 75 euro en zijn inclusief documentatie, koffie en thee.

Winnen
De workshop van 17 en 24 november is al vol maar wij mogen 1 gelukkige lezer blij maken met een gratis deelname. Geef hier onder in een reactie aan waarom jij graag wilt winnen en wie weet ben jij de gelukkige! De winnaar wordt bekend gemaakt op maandag 3 oktober.

Wil jij meer weten over Marjolein Jonker? Klik dan hier voor haar site of Facebookpagina. Klik hier voor de site van Tiny House Nederland.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Studio Walden & Marjolein Jonker

Afbeelding: Studio Walden
Afbeelding: Studio Walden

 

Advertisement

44 comments

 1. Moge de beste winnen.
  De besten zijn voor mij diegenen die leven, kiezen, doen, verbinden vanuit hun hart. Mijn keuze om ooit in een Tiny-house te mogen wonen is gebaseerd op de niet nodige plek die mensen kunnen innemen en mijn keuze om meer in de natuur en met de natuur te mogen wonen met zo min mogelijk ballast. Alleen het hoognodige.
  Dat vormt mede mijn gevoel van welbehagen samen met mijn innerlijke vrede een heerlijk vooruitzicht om een eigen huis te kunnen ontwerpen ergens op de wereld . zonder hoge kosten en met tuin bij de achter en voordeur voor mijn eigen gekweekte groenten, kruiden en fruit.
  What else do you need?

 2. Ik ben 17 keer verhuisd en heb vaak spullen weggedaan en weer opnieuw vergaard,
  en nu definitief met weinig toe kunnen is mijn doel
  omdat ik na bijna 40 laar kleuterjuf te zijn geweest graag met een Tiny Home op wielen
  naar Spanje wil en in beide landen wil wonen en “werken” en GENIETEN!!

 3. de onrust groeit en groeit. de rat race waar ik nooit deel van wilde maken sluipt stiekem mijn leven in hoe ouder ik word. dat moet anders -dat kan anders!

  Wandelen naar Santiago in 2009 opende mijn ogen over hoe weinig we nodig hebben en van welke dingen ik gelukkig word.

  niet een enorme ruimte die ik moet schoonmaken, presenteren als het teken van succes in deze maatschappij.

  de wereld is vol en dankzij social media steeds minder connected. oh de ironie! De verloren saamhorigheid kunnen we stimuleren door ons minder in onze kastelen terug te trekken. Klein wonen en de openbare ruimtes meer inzetten voor het menselijk contact en het gemeenschapsgevoel.

  Dat betekent the tinyhouse movement voor mij.

  niet de spullen maar t leven is waar t om draait.

  hoe pak ik t aan, waar loop ik tegenaan en ben ik dapper, technische en handig genoeg om een huis te bouwen? ik denk t wel – ik wil t graag uit vinden en dat begint bij een gedegen voorlichting. de boeken helpen, de websites ook maar ervaring from the horse’s mouth – daar kan niets tegenop.

 4. Niet alleen voor jonge mensen, maar ook voor de ‘jongere oudere’ die een nieuwe fase inslaan in hun leven is een tiny house een geweldig idee. Hoewel ik volgens mij met 50 jaar nog steeds jong ben!

  Toe met minder spullen en vooral meer tijd om in de natuur te vertoeven. En vooral bezighouden met mensen in plaats van met computers en geld verdienen.

  Lijkt mij ontzettend gaaf om de workshop te volgen van Marjolein. Ik volg haar blog al vanaf het begin en zou het ontzettend gaaf vinden om van haar te leren (en van Monique natuurlijk ook).

 5. Met een huis van drie verdiepingen, een caravan oo een camping…
  8 maanden van het haar zit ik met mijn man in de caravan en dan moeten, echt moeten ivm het niet mogen blijven, we naar dat betonnen hok zoals mijn man het noemt. We missen er niks aan, de kids wonen op zich zelf….
  Tijd voor een nieuwe uitdagende fase waar we bij het kijken naar al blij van worden. Laat staan het wonen!

 6. Graag wil ik als ik over een paar jaar met pensioen ga een leuk huisje vanwaaruit ik een fijn leven kan leiden.
  Ik wil graag meedoen aan de workshop omdat ik vooral nieuwsgierig ben of het mogelijk is of er voor een minder valide een aangepast huisje mogelijk is.

 7. Er roert zich iets in mij, een oud en vertrouwd weten: daar hoor ik thuis, temidden van bomen, bloemen, wolken, winden, buizerds, beekjes, aarde. De natuur is een wereld van overvloed, een vrijgevige moeder die veel beter weet hoe zij voor ons kan zorgen dan dat wij dat weten. Ik heb haar roep gehoord. Ik ben wakkergezongen en zoek nu – in het volle daglicht – naar een manier om haar te antwoorden.

 8. We love each other and the time is right,
  For our kids’ future to put up a fight,
  To birth them in a small paradise of hope,
  Give them the right values so they can cope,
  With the climate changes and inequality growth.

  Outside the city, off the grid,
  Surrounded by others that were freed,
  From the curse of ‘wants’ and possession,
  Redefine individualism based on art and passion.

  Just one step away from the dream,
  Our worries at Marjolein we will scream,
  Like, in that tiny house, where do we even start,
  To let out the horrible smell when we fart?

 9. JA IK!!!!! Waarom? Omdat ik voor het eerst in mijn leven iets echt wil doen voor mij. En een Tiny House met moestuin en fruitbomen, dat ben ik.
  Na een burn out weet ik nu dat werken niet echt leven is. Ik woon in een veels te grote huurhuis ( 3 slaapkamers) maar met de huidige wetgevingen is verhuizen naar kleiner alleen maar duurder dan blijven zitten.
  Dus ja, IK WIL, want ik ben een groentje in deze wereld…..
  Er staan momenteel 14 graslanden ( weilanden) te koop bij ons in Sliedrecht en hoe gaaf zou het zijn als ik met de nieuw opgedane kennis meer mensen kan overtuigen deze stukken land te kopen en onze eigen ecotopia er van te maken!!!!

 10. Hoe doe je dat nou met minder meer hebben, zorgen voor onszelf door zorgen voor een neutrale afdruk op onze aarde. Kan het ook voor de bewuste ouderen die vooral veel gebruikt hebben? Is het nog te kantelen? Vooral benieuwd naar hoe je minder vermeerderd!!

 11. Het blijft mij steeds boeien, verhalen over kleiner wonen. Minder spullen, meer genieten van meer leven buiten. Maar vooral in iets wonen wat je zelf hebt bedacht of gemaakt en wat ook nog eens mobiel kan zijn. Wat betekent dat je kan gaan en staan waar je wilt, met heel weinig om je heen. Ik denk dat ik zo’n workshop onwijs interessant vind en wie weet kan ik weer meer mensen inspireren hiermee 🙂

 12. Ben plannen met mijn dochtertje aan het maken over verhuizen naar een Tiny house binnen paar jaar.
  Om meer rust te ervaren in een eenvoudig huisje, meer tijd over te houden en die te gebruiken om wat toe te voegen aan de wereld door nog meer mensen te gaan helpen.

 13. Ochhh…. de gedachte alleen al!!! Helemaal onafhankelijk zijn van de “opgelegde regels” en de maatschappelijke druk om mee te draaien in de maatschappij. Ik wist al langer van het tiny house idee en de filosofie erachter, maar kwam er nooit echt concreet aan toe. In een kort jaar is het nu allemaal veel dichterbij komen te staan.. Door de recente scheiding kwam ik er al snel achter dat alles wat ik nu in huis heb, eigenlijk helemaal niet nodig heb. De fase van “ont-materealiseren” is geweldig! Ik merk ook dat ik meer het gevoel van leven heb, met het idee om helemaal off-grid te wonen. Daarom zou zo’n workshop geweldig voor mij zijn! Past het idee wat ik heb ook in de praktijk? 🙂

 14. Klein en compact.
  Genoeg ruimte om weinig rommel te kunnen maken en een mooie kans om afscheid te nemen van overbodige “ballast”.
  Geef me een lekker klimaat, een grote tuin en een lekker bed! En ik word oud in mijn Tiny house!

 15. Hallo dappere vrouwen,

  Droom: ontwaken met alle tijd van leven,geen haast maar genietend van het hier en nu hoor ik hoe de regen zachtjes op mijn tinny little huisje tikt. Plots piept helder zonlicht door de luikjes.. tuindeur open. …….De geur van beregende natuur, kippetjes in het gras, ssjirpende vogels, laaghangende dauw en een appel uit het voedselbos komen mij tegemoet.
  Op knusse veranda ontbijt. Zittend aan dat ene dierbare tafeltje op dat ene oude stoeltje. Sober en rijk aan eenvoud.

  Een goedemorgen van gelijkgestemde “vriendenburen”.
  Verbonden door humor, bewustzijn en spiritualiteit,
  De kracht van samen …………

  Ooit zal deze droom werkelijkheid worden… we keep on dreaming

  Groene groetjes Nathalie Boot, aangesloten bij de initiatiefgroep takkenwijven en bosjesmannen

 16. Ik zit nu in een fase van een nieuw begin maken, het loslaten van oude patronen, het loslaten van (nog meer) materialistische zaken gevolgd door het proces van nieuwe vrijheden verwerven en opnieuw ontdekken. En in dat geheel zou een tiny house workshop’ heel goed passen!!

 17. Wat een kans! Meedoen aan zo’n workshop, ja dat wil ik!
  Waarom?
  Altijd ben ik bezig geweest met duurzaamheid en het verminderen van mijn footprint. Maar lange tijd dacht ik dat het niet voor mij was weggelegd om hier veel mee te doen, omdat mijn gezondheid lange tijd slecht is geweest. Zware dingen als huizen bouwen en tuinieren leken uitgesloten. Sinds een jaar gaat het echter zoveel beter met me dat er weer inspiratie en impuls door me heen stroomt om in de toekomst duurzamer te gaan wonen!
  Wat een heerlijk gevoel dat dit soort dingen weer mogelijk zijn geworden voor mij. Het doen van deze workshop zou zo mooi aansluiten bij de weg die ik nu weer kan bewandelen.
  Liefs, Oscar

  1. Hallo Oscar,

   We vonden je reactie zo mooi dat we de workshop graag aan jou weggeven. We hopen dat je mooie inspiratie op doet bij de workshop van Marjolein & Monique. Je ontvangt een mailtje van ons met alle informatie. Veel geluk!

   Hartelijke groet,
   De Kleine Toekomst

 18. Ik zou graag meedoen omdat ik benieuwd ben hoe ik het zelf ook zo kan inrichten. Dat is voor mij ook een beetje de essentie van tiny houses, dat je dingen terugbrengt tot hanteerbare proporties die meer passen bij deze tijd.

 19. Ik kocht drie jaar geleden een bestaande tweewoonst (350 m2) met grote tuin (1100m2) in het hart van een landelijker dorp niet ver van Antwerpen in België. Keerzijde van de medaille: geen geld om renovatie aan te zwengelen en dat is bikkelhard nodig. Ik er een ‘solidair huis’ van maken. Het is een rare blokkendoos, dat huis, en precies daarom wel geschikt om er meerdere ‘tiny’ woonunits van te maken. Zoveel mogelijk off-grid, één grotere ruimte waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten op het gelijkvloers bij de tuin, die we delen, ook met de buurt. Zoiets… Mijn grootse plannen van gisteren in kleine, dankbaarder en wenselijker stukjes hakken. Zo’n workshop zou een goeie eerste stap zijn…

 20. alles is al gezegd, de mensen die deze nieuwsbrieven lezen en de website op de voet volgen, hebben allemaal dezelfde intentie, ze hebben het beste met zichzelf en met de planeet voor
  ik sluit mij hierbij aan, al jaren
  nu mijn kinderen haast op eigen benen staan, mijn zoon woont, werkt en studeert in Nederland intussen (en het is heel moeilijk om daar een betaalbare kamer te vinden in een leuke buurt), dochter heeft ook een huurhuisje gevonden, zou ikzelf “op kot” willen, een knus plekje uitgebouwd rond zelfzorg
  alle adviezen zijn goed
  ik wil zelfs naar mijn noorderburen verhuizen, ik heb het wel met Nederland 🙂
  Lieve groet

 21. Wij hebben een stukje grond in Portugal gekocht, ecologisch gebied. We mogen er niks vast bouwen maar willen er wel graag gaan wonen en andere mensen ook de kans geven om in ons paradijsje te komen logeren. Tiny houses zijn voor ons dus heeeeeeel interessant. Maar hoe doe je dat, waar begin je, waar moet je aan denken, wat kost het en wat is eigenlijk geschikt in een warm land als Portugal. Ik zou dolgraag meedoen aan de workshop!

 22. Een workshop zal een goeie stap zijn richting ooit zelf een Tiny House te realiseren! Heb een presentatie bijgewoond van Marjolein Jonker & Monique van Orden in Hal 25 Alkmaar op 8April dit was de eerste aanraking met Tiny Houses. en iets wat ik sindsdien volg.

 23. Ja, ik wil!
  Omdat ik geen loungebank nodig heb, omdat mijn wand met boeken niets meer dan een groot stofnest is, omdat ik het zat ben mijn buren niet goed te kennen, omdat in de natuur leven veel fijner is dan er alleen in te wandelen, omdat ik dolgraag meer wil weten over hoe je deze gewenste stap naar ‘minder is meer, kan zetten.

 24. Heb nu al zoveel gelezen over kleiner wonen – gedroomd over tiny house of wonen in een camper. In de natuur, met de natuur!
  Dit huis waarin ik nu woon is te groot, te veel mensen te dicht op elkaar en buren die ’s nachts hun tuin verlicht houden.
  Waar is de nacht?

  Ja, ik wil mijn droom gaan realiseren en de workshop is de mooiste start van het realiseren van mijn mooiedroom.

 25. Ja, dat wil ik graag winnen. Ik heb veel vragen voor Marjolein en Monique. In Haarlem zoek ik een plek voor mijn nog te ontwerpen en te bouwen zelfvoorzienende tiny house. Hoe samen te werken met de gemeente om gezond en in harmonie met mijn omgeving te kunnen leven? Ideeen genoeg. Met deelname aan de workshops wil ik werken aan de fundamenten onder de vele mooie plannen en wensen voor de nabije toekomst.
  Goede groet,
  Fleur Leeflang

 26. Ik wil graag de workshop winnen voor mijn zus. Haar kinderen vliegen één voor één uit nu ze volwassen worden. Ze wil dan ook kleiner gaan wonen. Haar droom is om groots te gaan wonen in een Tiny house, die ze als het even kan, zelf wil gaan bouwen.

 27. Misschien ‘Tiny’ houses in formaat, maar ‘Big’ houses als het gaat om inspiratie, creativiteit en creëeren. De wereld wordt omgedraaid. Van het niet meer kunnen zien hoe je al je kleding nog in je kledingkast moet kunnen krijgen, naar wat zijn de mogelijkheden en wat heb ik nog écht nodig. Wat kan wel?
  Ik droom van een tiny house, omdat het er ondere andere cosy uitziet. Maar ben benieuwd of ik de uitdaging aandurf met mezelf om mijn leven letterlijk anders in te gaan delen. De workshop van Marjolein en Monique is de beste manier om hier achter te komen.

  Liefs,
  Julia

 28. Ik zou heeeeeel graag deze workshop winnen. Ben hard bezig mijn weg naar een leven in ecologische eenvoud uit te stippelen om daarmee zelf het leven te leiden waar ik gelukkig in ben en anderen te inspireren hetzelfde te doen door te laten zien (via een blog, coaching en cursussen) dat dit voor iedereen mogelijk is. Een tiny house is daarbij zeker een optie en van deze workshop gaat mijn hart dan ook sneller kloppen. Ik zou me dan ook super graag willen laten informeren en inspireren!

 29. Jaaaa wil ik heel graag! Ben nu aan het pelgrimeren waarbij ik toe kan met 1 rugzak en op de meest mooie plekken kom. Realiseer me meer en meer dat ik het in mijn dagelijks leven ook anders wil. Niet meer standaard mee in de drukte, maar meer de rust en ruimte zoeken. En daarnaast bewust en biologisch leven zodat ik de aarde zo mij mogelijk belast.
  Deze workshop zal een mooie eerste stap zijn!

 30. Vroeger leek groter wonen met mijn gezin van 5 me het grote ideaal: ruimte, voor ons alle vijf en al onze spullen. Maar het lukte best op 90m2. Daar zit ik nog steeds met twee van mijn inmiddels volwassen kinderen, waarvan er eentje morgen ook gaat vertrekken. Met zoveel teveel aan spullen. Terwijl ik me in onze ouwe caravan met bijna niks, maar zoveel lucht, adem en ruimte om me heen 300% fijner, relaxter, happiër, meer ontspannen voel. Die behoefte groeit! In mijn overvolle hoofd met gepieker en stress zoek ik naar oplossingen voor mijn woonprobleem, dat nu gaat ontstaan, kan mijn huur (en elke huurwoning) in mijn woonplaats binnenkort niet meer betalen, mijn (moeders) caravan mag ik straks slopen omdat er dure recreatiewoningen gaan komen. Volg al sinds een tijd elk bericht over tinyhouses en leven op de rafelranden van de stad en probeer zo het beeld te vormen van hoe en waar ik straks dan wel kan gaan wonen en leven. Elk stukje informatie helpt me het beter te visualiseren, vorm te geven, grijpbaarder, realistischer te maken en naar toe te leven. Kan ik dit en kan ik het bereiken? Als ik het beeld voor me kan plaatsen als doel, maakt het mee rustiger: er zijn oplossingen, zelfs heel fijne oplossingen, om ergens met een dak boven mijn hoofd te kunnen wonen, ook voor mij!

 31. Wow, wat goed om te zien dat er zoveel reacties zijn! Zoveel mensen met een zelfde soort wens als ik, geweldig…. Al sinds dit voorjaar denk ik aan tiny wonen, en steeds een stukje serieuzer. Mijn vriend en ik hebben twee jaar in een vakantiechalet gewoond, op dat moment omdat we niets anders konden vinden. Toen er een ‘normaal’ huis beschikbaar kwam sprong ik een gat in de lucht, eindelijk konden we inschrijven bij de gemeente, een verademing dacht ik toen. Maar na een jaar bleek dat we met al onze baantjes bij elkaar de huur van 900,- eigenlijk niet konden betalen, dat was zuur en we verhuisden naar een ‘beter’ huis, het enige risico was dat dat te koop stond. Zou wel heel toevallig zijn als dat net verkocht zou worden, het was al ruim twee jaar beschikbaar op de woningmarkt. Dus we verhuisden er naar toe, maar wie bepaalt het toeval? Inmiddels zijn we weer verhuisd en zitten we nu op een fijne plek maar wat heb je eigenlijk nodig met z’n tweetjes? En als ik kijk wat we besteden aan gas, water licht en dergelijke, we zijn wel zuinig daarin maar dat kan toch veel duurzamer? Meestal raak ik na aan periode van dromen over een tiny house verdwaald op internet tussen mooie artikelen en prachtige romantische plaatjes van mooie tiny huisjes. Maar zou het niet veel leuker en nuttiger zijn om m’n tijd te besteden aan jullie workshop? Daarmee kan ik mijn stapjes naar tiny wonen in een echt serieuze richting gaan zetten. Ik zag laatst zelfs dat er in Vlaardingen (vlakbij mijn geboortegrond) een initiatief is. Super hoor! Zou het er echt van gaan komen? Ik hoop het….

 32. Intrigerend onderwerp, ik ben zelf werkzaam bij een bouwonderneming het bouwen, wonen, leven, en het creëren de gebouwde omgeving houden mij dan ook erg bezig. Zelf heb ik gemerkt dat er weinig draagvlak is betreffende dit onderwerp, bouwers zijn erg conservatief en blijven liever doen wat we altijd hebben gedaan. Ik sta hier anders in we (moeten) gaan naar het op een andere manier tot stand laten komen van de omgeving waarin wij werken, wonen, beleven. Dit concept is een ontzettend mooie manier om met een andere bril op naar de wereld te kijken graag zou ik daarom de maatschappelijke sociale, economische, technische aspecten van dit geheel uitgediept willen beleven.

  Waarom beleven, beleven is het op een bepaalde manier voelen, ervaren van dit concept wat zeker een succesvolle manier is om de richting van het hedendaagse bouwen, wonen te veranderen. Dit combineren met circulaire, bio-based technieken/processen maakt dit tot een vernieuwd en zeker succesrijke ontwikkeling waar ik maar al te graag uitleg en de nodige verdieping van krijg.

 33. Wauw, wat veel mooie reacties! Het kiezen van een winnaar was niet eenvoudig. De gelukkige die er met deze prachtworkshop vandoor gaat is…Oscar. Zijn reactie was als volgt:

  Wat een kans! Meedoen aan zo’n workshop, ja dat wil ik! Waarom? Altijd ben ik bezig geweest met duurzaamheid en het verminderen van mijn footprint. Maar lange tijd dacht ik dat het niet voor mij was weggelegd om hier veel mee te doen, omdat mijn gezondheid lange tijd slecht is geweest. Zware dingen als huizen bouwen en tuinieren leken uitgesloten. Sinds een jaar gaat het echter zoveel beter met me dat er weer inspiratie en impuls door me heen stroomt om in de toekomst duurzamer te gaan wonen!

  Wat een heerlijk gevoel dat dit soort dingen weer mogelijk zijn geworden voor mij. Het doen van deze workshop zou zo mooi aansluiten bij de weg die ik nu weer kan bewandelen.

  Liefs, Oscar

 34. Mijn reactie is wel te laat om nog mee te kunnen dingen voor de workshop.
  Maar zet me dan maar op de reservelijst.

  Via de site “het kan wel”, is mijn interesse gewekt voor deze projecten.
  Ik ben een man van 69 jaar en probeer uit te vinden of zoiets geschikt is voor mij als oudere.
  Ik woon nu in Amsterdam in een huur flat op 4 hoog met alleen trappen, geen lift. Wel heb ik daar een dakterras van 25m2 met plantenbakken, waardoor ik er 37 jaar ben blijven wonen.
  Wel heb ik last van de gehorigheid van de buren in die flat en vervloek regelmatig het delen van de muren met je buren, wegens het contact geluid.
  Ook begin ik mij zorgen te maken als ik die trappen naar 4 hoog niet meer kan lopen en dan verplicht moet verhuizen naar zo’n vreselijke bejaardenwoning in zo’n nog vreselijker seniorencomplex.
  Ik heb mijn hele leven al geërgerd aan contact geluiden tussen woningen en of appartementen, die nog steeds gebouwd worden. Grote flats en vreselijke woontorens, die ook nog onbetaalbaar zijn voor mij.

  Mijn wens is altijd geweest om in een vrijstaand huisje te wonen, (waar je omheen kunt lopen), maar wegens mijn inkomen en budget nooit gelukt is om die wens waar te kunnen maken.
  Daarom is mijn interesse gewekt in het nieuwe “terug naar natuurlijk wonen”, met het concept van de “Tiny Houses”, omdat dit misschien wél binnen mijn budget komt te liggen.
  Hoewel ik geen idee heb wat daar de kosten inclusief de kavel ervan zullen zijn.
  Hoe is de afstand tussen de tiny houses onderling m.b.t. inkijk en geluid van de buren?
  Het valt me op dat alle architecten tegenwoordig alléén uitgaan van energiezuinige isolatie en duurzaamheid, terwijl er totaal vergeten wordt, dat de grootste stress factor van de huidige tijd juist de geluidsoverlast in en of buiten de woning is.
  Men heeft het over natuurlijk wonen om relaxt zonder stress te kunnen wonen, maar daarbij wordt vergeten dat geluid de grootste stress oplevert in stedelijke omgevingen tegenwoordig.
  Als aan deze voorwaarden m.b.t. geluid niet voldaan wordt, is de reden van zulke projecten, het natuurlijk zonder stress te kunnen wonen mislukt.
  Daar aan merk ik dat de huidige architecten allemaal jong zijn en dan geen ervaring hebben met deze problemen tussen woningen/appartementen, omdat zij rustig wonen nog niet hoog in het vaandel hebben staan, dus dan ook niet als zodanig ontwerpen.

  Dus kort samen gevat, mijn woonargument is méér het VRIJ en rustig, stressvrij, zonder gebonk of getik van de buren d.m.v contaktgeluid te kunnen wonen. Het duurzame is daarbij mooi meegenomen.
  Ik wil niet wegkwijnen in zo’n vreselijke seniorenflat en wil hiermee dit zien te voorkomen dat ik in zoiets vreselijks moet gaan wonen als zo’n seniorenflat op mijn oude dag.

  Theo.

 35. Hallo !
  Ik ben 365 dagen te laat… maar mocht editie 2017 ook gelden: ik, graag 🙂 !
  Karen Vanderstraeten
  Mieregemstraat 47
  1785 Merchtem
  België
  Want de Belgjes kunnen wat Nederlandse lifestyle gebruiken, mezelf voorop !
  Groetjes,
  Karen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *