Tiny house zoekt een bewoner

Wil jij graag in een tiny house wonen? Dan is dit jouw kans om die droom waar te maken! Architecten Bas Spaanderman en Jelmer Buurma wonnen namelijk een prijsvraag van de gemeente Almere, waarmee zij het recht op een kavel hebben verworven voor hun tiny house ontwerp: “Binnenstebuiten.” Misschien ben jij wel de toekomstige eigenaar en bewoner van dit gave en unieke huisje.

Een tiny woonwijk
In Almere gaan ze een bijzondere woonwijk realiseren. In deze wijk zal er plek zijn voor maar liefst 15 tiny houses. Om deze wijk zo uniek en gaaf mogelijk te maken werd er een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Uit de 245 inzendingen werden er 15 winnaars gekozen die samen met de toekomstige bewoners een permanente tiny house mogen realiseren. Eén van die ontwerpen is ‘Binnenstebuiten’ van Jelmer Buurma en Bas Spaanderman.

Het verhaal achter het ontwerp
We hebben ons als mens losgemaakt van onze natuurlijke omgeving. Zo zijn we niet meer afhankelijk van de grillen van het weer, de seizoenen en het voedsel dat onze leefomgeving te bieden heeft. We hebben een beschutte en behaaglijke leefomgeving gecreëerd met o.a. ons huis, de stad en het internet. Daardoor is er een bepaald natuurlijk bewustzijn verloren gegaan.

In onze kunstmatige leefomgeving ervaren we de natuur, de seizoenen en het licht heel anders dan vroeger. Toch is er een groeiende groep mensen die zich bewust is van de natuur en verlangt naar een meer duurzame en eenvoudige manier van leven. Een tiny house is een mooie manier om dat te realiseren.

Afbeelding: Tiny House ontwerp "Binnenstebuiten" - Bas Spaanderman en Jelmer Buurma
Afbeelding: Tiny House ontwerp “Binnenstebuiten” – Bas Spaanderman en Jelmer Buurma


Binnenstebuiten
Het tiny house van Buurma en Spaanderman bestaat uit twee lagen die het (stedelijke) landschap en de leefomgeving met elkaar verbinden. Het hart van de woning bestaat uit een compacte ruimte die aan alle basisbehoeften voldoet. In het hart zit bijvoorbeeld een woonkamer met een houtkachel. Om de binnenste laag van de woning zit een lichte en transparante schil die bescherming biedt tegen de buitenwereld, maar wel licht, lucht en ruimte toelaat. In de ruimte tussen die twee lagen ligt een tuin. Deze wordt onderdeel van de leefomgeving van de bewoner. Daardoor leeft de bewoner heel dicht bij de natuur.

Zo zullen de jaargetijden een mooi onderdeel worden van het gebruik van de woning: van het vallen van de bladeren in de herfst tot het oogsten van de groenten in de zomer. Op deze manier komt de bewoner weer dichter bij de natuur. De buitenste laag functioneert als een natuurlijke bufferzone tussen het buitenklimaat en het binnenklimaat.

Zelfvoorzienend
Het tiny house zal zijn eigen warmte gaan opwekken met passieve zonne-energie. Het kleine huisje zal hier speciaal op gebouwd zijn. Zo zal de gevel op het zuiden transparant zijn zodat die veel warmte toe laat. De gevel aan de noordzijde zal juist grotendeels gesloten zijn. Om er voor te zorgen dat het in de zomer niet te warm wordt zullen er loofbomen worden geplant aan de zuidzijde van het huisje. Bovendien kan er warme lucht ontsnappen via verschillende dakramen in de nok van het dak.

De zonnepanelen op het dak zullen elektriciteit opwekken. In de winter kan de kleine houtkachel voor extra warmte zorgen wanneer dit nodig is. Daarnaast kan de bewoner gedeeltelijk in zijn of haar levensbehoeften voorzien door voedsel te verbouwen in de kas. Zo wordt er optimaal gebruik gemaakt van duurzame principes om het hele jaar door een prettig klimaat te hebben met een minimale energiebehoefte.

De constructie
Het kleine huisje zal minimaal 13m2 groot zijn. Zo kunnen de makers de bouw en de onderhoudskosten zo laag mogelijk houden. De draagconstructie zal gemaakt worden van geprefabriceerde houten spanten. Zo blijft de constructie licht, duurzaam en eenvoudig. Deze draagconstructie wordt bekleed met een lichte kunststof beplating. Binnen deze constructie wordt de woonruimte door de bewoner zelf opgebouwd met lichtgewicht, geprefabriceerde elementen. Door gebruik te maken van prefabricatie blijft de kwaliteit goed, is er een korte bouwtijd en is de woning snel bewoonbaar.

Wil jij meer weten over deze woonwijk? Klik dan hier voor de site of neem contact op met Bas Spaanderman (info@basspaanderman.eu) of Jelmer Buurma. (mail@jelmerbuurma.nl)

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

De prachtige afbeeldingen zijn van Bas Spaanderman en Jelmer Buurma. Foto bovenaan: Tammy Strobel.

Advertisement

21 comments

 1. Ik ben van plan om in een tiny huisje te gaan wonen.Alleen laat de wetgeving in Belgie mij een beetje in de steek.Toch zet ik door en ben ik op zoek naar een lap grond (eventueel in overleg met lokale landbouwer) om mijn huisje neer te planten.
  Ik probeer het zelf in elkaar te steken met gerecycleerde materialen.Als iemand mij de nodige tips kan bezorgen.Graag zou ik zeggen.
  Alle advies is welkom warme groeten Kurt uit Gent.

 2. Ik vind het een prachtidee maar in België niet zo maar neer te poten … ik weet niet of er een bouwvergunning voor nodig is omdat het precies op wielen staat en verplaatsbaar is, maar een aansluiting op de nutsvoorzieningen is toch wel steeds nodig !!

 3. Hebben jullie ooit overwogen om het Tiny huis te voorzien van infra-rood (IR) panelen, als bijverwarming?
  Als jullie dat wel hebben overwogen, waarom geen IR panelen? Ben zeer benieuwd naar jullie reactie.
  Succes met jullie Tiny hous.

  1. ik kan je ir niet aanraden hoor, hebben wij nu in onze tijdelijke woningen, vreet energie, oke als je het zelf opwekt is dat te doen, maar het verwarmd voor geen meter. ik ben enorm blij met mijn houtkachel nu. ir geeft een onaangename warmte

 4. Staat er al ergens concreet een huisje zoals hier beschreven en waarin ook alle 4 jaargetijden is gewoond ?
  Hoe zit het met de watervoorziening en riolering ? Zit er ook een basiskeuken in ?

 5. Het hele idee erom heen spreekt me aan: meer met de natuur samen leven, de seizoenen ervaren, duurzaam en zelfvoorzienend leven, een tuin en kas om groenten te verbouwen, hypotheekvrij leven en dus meer tijd overhouden om echt te leven.
  Maar ik vind de Tiny huisjes wel echt erg klein. Met een Tiny huisje van 50m2, zou ik zo om zijn!

 6. Goedendag,
  Ik woon nu in een strandhuisje en ervaar dat je zeker niet veel nodig hebt en binnen/ buiten door elkaar verweven zit. Dit Tiny huisje lijkt me geweldig om te wonen en zeker de duurzaamheid en zelfvoorzienend zijn vind ik geweldig. Ik werk bij een bedrijf waar duurzaamheid, natuur en goed omgaan met het milieu voorop staan. Dit sluit goed aan bij mijn leefwijze.

 7. Hallo,
  Als kind droomde ik er al van om in een huisje in de natuur te wonen. Later kwam de duurzaamheid en natuurlijk wonen erbij . Biologisch tuinieren hoort hier ook bij. Het concept wat jullie hier hebben neergezet met het ontwerp van een tiny house is werkelijk prachtig, mijn complimenten. Ik hoop dat het project gestalte krijgt en wie weet mag ik er deel van uitmaken. Fantastisch met vriendelijke groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *