Deze gave projecten maken kans op de Wereldprijs

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay


Bier van regenwater, een stadsbus op mierenzuur en kleding van koeienmest. Dat klinkt wellicht wat surrealistisch, maar deze projecten bestaan echt. Samen met 7 andere gave projecten maken zij kans op de ASN Bank Wereldprijs in de categorie duurzame energie, natuur en milieu. Wie denk jij dat er met de hoofdprijs vandoor gaat?

ReCycling
Bas Bisschop is al tijden fan van projecten als Precious Plastic en The Ocean Cleanup. Deze projecten hebben hem geïnspireerd tot een gaaf idee. Hij stelt namelijk voor om plastic niet langer als afval te zien maar als bouwstof. Wat als we bijvoorbeeld al ons plastic afval opsparen tot we genoeg hebben om er een nieuwe fiets van te maken? Al dat plastic wordt dan opeens ruw materiaal voor een groter geheel.

The Great Bubble Barrier
Het team achter The Great Bubble Barrier wil plastic afval uit de rivieren vissen voordat het in de zee terecht komt. Dat doen ze door een barrière te creëren van luchtbellen. Ze maken een bellenscherm door lucht te pompen door een buis met gaatjes er in, en die vervolgens op de bodem van een rivier te plaatsen. Door de opwaartse stroming ontstaan er opstijgende bellen die vervolgens al het plastic afval naar de oppervlakte en de oever stuwen. Vanaf daar kan het heel makkelijk worden opgeruimd.


Stadsbus op mierenzuur
Mierenzuur is een chemische stof die veel voorkomt in de natuur (waaronder in mierennesten), maar die ze tegenwoordig helemaal kunstmatig kunnen produceren. Team Fast van de Technische Universiteit in Eindhoven gebruikt dit wonderlijke goedje om duurzame brandstof te ontwikkelen. Zo bouwen ze op dit moment een stadsbus die volledig op mierenzuur kan rijden. Uiteindelijk hopen ze de hele wereld te laten zien dat rijden op mierenzuur behoort tot de mogelijkheden van duurzaam transport.

GYRE
Joost de Muinck Keizer wil de hoeveelheid plastic afval graag verminderen. Dat doet hij met een tas die opgevouwen zo groot is als een pinpas. De GYRE bag past in je portemonnee en is in één beweging uit te vouwen. De tas is gemaakt van gerecycled materiaal en als die ooit stuk gaat gooi je hem niet in de prullenbak maar (gratis) in de brievenbus. De tas komt dan vanzelf weer bij recycling terecht waardoor er geen afval ontstaat. Als klap op de vuurpijl gaat een deel van het aankoopbedrag naar The Ocean Cleanup.

Mestic
Mestic wil de aarde graag mooier doorgeven aan de generatie die na ons komt. Dat doen ze door een slimme oplossing aan te dragen voor het wereldwijde mestprobleem. Wist je bijvoorbeeld dat de fosfaatproductie in dierlijke mest in 2015 voor het eerst in vijf jaar boven het door de EU vastgestelde fosfaatplafond is gekomen? Meer fosfaat produceren dan de grond kan verwerken is desastreus voor het milieu en de volksgezondheid. Mestic heeft gelukkig een techniek uitgevonden om dierlijk mestafval om te zetten in nieuwe materialen zoals bio-textiel, -plastic en papier.

StoredEnergy
De missie van StoredEnergy is om duurzame energieopslag voor zo veel mogelijk mensen haalbaar te maken. Want zonne-energie is bijvoorbeeld heel mooi, maar als de zon niet schijnt heb je er niets aan. Daarom wil StoredEnergy er voor zorgen dat je jouw niet-gebruikte zonne-energie kunt opslaan. Zo kan je ook ’s nachts je eigen schone stroom blijven gebruiken tot de zon op komt.

Rain(a)Way
In ons land valt er steeds meer regen in een korte tijd. Ons huidige rioolsysteem kan dat niet altijd verwerken, waardoor er regelmatig straten en kelders vol water komen te staan. Fien Dekker heeft speciale Rain(a)Way stoeptegels ontworpen waarin regenwater tijdelijk kan worden opgeslagen. Hiermee hoopt ze landschapsarchitecten en stadsmakers te inspireren om regenwater te integreren in het ontwerp van de openbare ruimte.


Hemelswater
Joris Hoebe is tegenwoordig vrolijk als het regent. Hij kwam er namelijk achter dat het heel wat liter water kost om bier te brouwen, en dat terwijl er in ons land behoorlijk wat uit de lucht komt vallen. Hij gebruikt al dat regenwater nu voor het brouwen van een bijzonder biertje: Hemelswater.

MHome
Patrick Schreven wil de Nederlandse bouwwereld compleet omgooien. Zo wil hij graag bewijzen dat je met hout en andere natuurlijke materialen ook eigentijds en duurzaam kunt bouwen. MHome is een innovatieve, biobased, modulaire, mobiele woning die ook nog eens multi-inzetbaar is. Zo kunnen de woningen bijvoorbeeld worden ingezet als noodwoningen, studenten woningen, mantelzorg units en kantoren.

Multi Green Plant Solutions
De makers van Multi Green Plant Solutions willen graag een groene leefomgeving creëeren en tegelijkertijd de grote hoeveelheid fijnstof en CO2 in de stad weg vangen. Dat doen ze met lichtgewicht panelen met groene plantjes die zichzelf water geven met een slim irrigatie-systeem. Deze groene panelen kunnen de meest grauwe gebouwen, muren en hekwerken transformeren in een groene oase vol (ultra) fijnstof filters.

Wil je graag weten over de ASN Bank Wereldprijs 2016? Klik dan hier voor de site.

Multi Green Plant Solutions
Multi Green Plant Solutions

 

Advertisement

2 comments

 1. Mestic, StoredEnergy en Mhome hebben mijn voorkeur.
  Maar natuurlijk zijn ook de plannen met plastic heel goed.
  Wat mij vooral verbaasd is dat nog zo weinig mensen, ook jonge mensen, doen aan gescheiden afval als ze daar niet toe worden verplicht. Het lijkt wel of het ze niets kan schelen.

  Een goed plan om al deze ongeïnteresseerden over de streep te halen lijkt me ook prioriteit te hebben.

 2. IK vind het zo vervelend en ontmoedigend dat er een concurrentiestrijd ontstaat om het beste, mooiste
  plan, boek enz. Dit zijn allemááll prachtige plannen en ze moeten allemaal gesteund worden.
  We moeten eens ophouden met er maar ééntje vooruit te schuiven, alsof de anderen minder zijn!!
  Zijn we nou nog niet uit het stadium van “Mijn papa heeft lekker een grotere auto dan jouw papa”!?!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *