Afbeelding: Duurzame Week

Hoe komt Utrecht in de wereldtop duurzame steden?

Bron: Tambako The Jaguar, Flickr, CC BY-ND 2.0
Bron: Tambako The Jaguar, Flickr, CC BY-ND 2.0


Nederland bungelt vaak onderaan Europese duurzaamheidslijstjes. Ik keek dan ook nogal op van het bericht dat de stad Utrecht in de top 10 van meest duurzame grote steden staat volgens de jaarlijkse Duurzame-stedenlijst van ingenieursbureau Arcadis. Volgens haar eigen rapportages loopt de Domstad achter op praktisch elke duurzame doelstelling, maar relatief gezien hoort de stad dus bij de wereldtop op het gebied van de drie duurzame P’s: people, planet en profit. Hoe zit dat?

Het eerste wat me opviel toen ik de top-positie van Utrecht nader wilde bestuderen, was dat onze stad helemaal niet wordt vermeld in het rapport ‚Sustainable City Index’. Het maakte het bericht op de website van RTV Utrecht er niet geloofwaardiger op.

Navraag bij Arcadis, de opsteller van Sustainable City Index, leerde dat er een groslijst met steden onderzocht is, waaronder ook Utrecht en Eindhoven, maar dat alleen wereldsteden gepubliceerd zijn in hun lijst Top 100 Duurzame Steden. Utrecht haalde die lijst niet, omdat de stad te klein is. Inmiddels legt de redactie van RTV Utrecht dit ook uit in het artikel.

Virtuele achtste plek

Hadden onderzoekers Utrecht wel meegenomen, dan zou de Domstad volgens de criteria van Arcadis op de achtste plek zijn beland, voor Amsterdam (11), Rotterdam (19) en Eindhoven (26).
De Domstad presteert vooral heel goed op het gebied van Planet en People.

Bij het onderdeel Planet staat Utrecht wereldwijd op een zesde plaats. Ten opzichte van andere Nederlandse grote steden, die overigens ook allemaal een Top 30-positie behalen, scoort Utrecht vooral goed met een relatief lage uitstoot van broeikasgassen per hoofd van de bevolking, een acceptabele hoeveelheid milieurisico’s en de oppervlakte aan groen als percentage van de totale stad.

Daarnaast dankt Utrecht de toppositie in de ranglijst aan een derde plaats voor de P van People. Er is een relatief hoge mate van inkomensgelijkheid, mensen hebben over het algemeen een goede work-life balans, ze leven in goede gezondheid en het leven is betaalbaar (al stijgen de huizenprijzen snel). Op het gebied van People presteert Rotterdam trouwens nog beter, met name doordat het leven daar nog iets goedkoper is, als je kijkt naar prijzen voor consumentenproducten en woningen.

Bron: Arcadis
Bron: Arcadis

 

Nog veel werk aan de winkel

Hoewel Utrecht in deze lijst dus relatief goed uit de verf komt, is er geen enkele reden voor het stadsbestuur om tevreden achterover te leunen. De stad wil in 2030 klimaatneutraal zijn en in 2020 30% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 2009 en 20% lokale duurzame energie opwekken. Die doelen zijn nog ver uit zicht.

Daar staat tegenover dat Utrecht mede dankzij de torenhoge ambities een duurzame koploper is op veel gebieden. Het heeft van de vier grote gemeenten (G4) de meeste zonnepanelen op daken, de stad is koploper op het gebied van elektrisch rijden en het heeft de grootste en schoonste bussenvloot, mede een reden waarom Utrecht als enige G4-stad de EU-normen voor de luchtkwaliteit haalde.

Bekijk hier zelf de scores van de Nederlandse steden in de Sustainable City Index van Arcadis.

Advertisement

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *