Windmolens in Flevoland zijn van boeren en burgers

Foto: Flevoland, Ingo Ronner, Flickr
Foto: Flevoland, Ingo Ronner, Flickr


Op allerlei plekken in ons land wordt enthousiast getimmerd aan de wereld van morgen. Van universiteitsgebouwen tot duurzame start-ups, van gemeentes tot culturele hotspots. Om een overzicht te krijgen van al die mooie ontwikkelingen maken we een 12-delige serie, waarin elke keer een andere provincie in de schijnwerpers staat. Vandaag het laatste deel: Flevoland.

“Langs de dijken in het polderlandschap van Flevoland draaien tientallen wieken met kracht in het rond.” Gedeputeerde Arie Stuivenberg vertelt enthousiast. “Dat zien we graag. Wij zijn trots op onze windmolens. Zij geven onze jonge provincie duurzame energie. Door Flevoland waait een frisse wind. Iedereen mag meedoen. Daarom zijn onze windmolens niet van een bedrijf of van het bestuur, maar van de boeren en de burgers. Zij bepalen mee. Dat is voor ons participatie.”

1. Kennis en innovatie

De beschikbare kennis in de provincie Flevoland is enorm. Een aantal voorbeelden van kennis en innovatie in deze provincie zijn:

In Lelystad staat de Biocel anaerobe vergistings- en composteringsfabriek. Dat is eigenlijk een soort mechanische koe. Deze vergistingsinstallatie maakt het mogelijk om de meest uiteenlopende en wisselende organische afvalstromen te vergisten tot methaan, waarmee groene energie wordt opgewekt.

Bovendien is Flevoland ook een vruchtbare voedingsbodem voor de biologische landbouw. Wij gaan anders met grondstoffen om. Binnen onze grote agrarische sector passen boeren steeds meer duurzame principes toe. Zo kweekt het bedrijf AlgraSpring bijvoorbeeld algen.

Het Regioplan Windenergie heeft een mooie ambitie: meer windenergie met minder molens. Een aanleiding hiervoor is de opdracht van het Rijk om in 2020 jaarlijks 6000 megawatt aan windenergie op te wekken. De provincie gaat bestaande kleine windmolens vervangen door nieuwe, grotere exemplaren met meer vermogen. Zo willen ze het aantal windmolens halveren, het open landschap herstellen en de duurzame energieproductie toe laten nemen.

Lees verder op Voor de Wereld van Morgen.

Advertisement

2 comments

 1. kan iemand uitrekenen hoe lang het duurt voordat de productie- en vervoerskosten van de windmolens (bv NO polder) zijn terugverdiend? En de plaatsingskosten? Klein deel van bevolking profiteert exorbitant. Groot deel van bv Friese IJsselmeerkust-bewoners zit met de lasten. Het is lelijk en de knipperende lichten in avond en nacht zijn er voor… laagvliegende uh, schepen???

  Het is niet alleen maar een juichverhaal. Deze molens zijn neergezet tegen de wil van velen (Urkbewoners). Er is geen rekening gehouden met de vaak uitstekende bezwaren. Het is een politieke beslissing geweest die niets met de kiezers te maken had (geen verkiezingsjaar).

  Wees eerlijk in de berichtgeving, laat ook zien dat er nadelen zitten en geef ook aandacht aan de andere kant van de medaille!

 2. In dit artikel zie ik niets over de subsidie voor de grondeigenaren voor het plaatsen van nieuwe windmolens.

  Ook lees ik niks over het onrendabel zijn van de bestaande molens, vanwege de lage energieprijzen.

  Het was onlangs uitgebreid in het nieuws dat de boeren de bestaande molens verkopen naar landen zoals Roemenië en dat ze in Nederland nieuwe molens laten plaatsen waar ze opnieuw subsidie voor krijgen.

  Belastinggeld beste mensen en de burger blijft de hoofdprijs betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *