ontspullen

In dertig dagen je huis ontspullen

Het is zover, ik kan niet meer terug. De komende dertig dagen ga ik als een gek ontspullen. En dat vind ik best spannend. Misschien durf ik niks weg te gooien en leef ik straks in een overhoop gehaald huis. Maar het is de bedoeling dat ik binnenkort ga verhuizen, dus een grote opruiming komt zeer gelegen. Ik ga ervoor, hopelijk scheelt het straks een paar verhuisdozen.

Het is me niet ontgaan dat leven met minder spullen tegenwoordig een trend is, maar zelf aan de slag, ho maar. Tot twee weken geleden: ik was bezig met de wekelijkse schoonmaak van het kleine appartement dat ik met mijn vriend deel. Terwijl ik met een doekje de keukentafel stond te boenen besefte ik me ineens dat ik al voor de vijfde keer met iets in mijn hand stond waarvan ik niet wist waar ik het kwijt moest.

De la waar zoiets dan normaal gesproken in verdwijnt zat vol en het blauwe kastje (optie twee in dit soort gevallen) durf ik niet meer open te doen. Bang voor wat daar allemaal in ligt. Even stond ik op het punt om all the way te gaan (lees: die verdomde kastjes opentrekken en tot diep in de nacht alles uitzoeken). Maar je snapt, daar had ik natuurlijk geen tijd voor. Dat komt wel als we gaan verhuizen, dacht ik nog. Niet wetende dat ik twee weken later braaf aan het ontspullen zou zijn.

Ontspullen voor een stressvrije verhuizing

Sinds een paar maanden zijn mijn vriend en ik op zoek naar een appartement in Den Haag. Het wil vooralsnog niet zo vlotten, maar we houden de moed erin. En om het verhuizen straks iets minder stressvol te maken, leek het mij verstandig om eens te proeven van die ene trend waar iedereen het over heeft.

Voor de goeie orde: zelf ook echt gaan ontspullen was in mijn ogen iets voor latere zorg. Maar daar dachten mijn collega’s van hetkanWel anders over. Tijdens de wekelijkse redactievergadering kwam naar voren dat de ontspullenchallenge op mijn lijf geschreven was. Want zonder een stok achter de deur ging ik natuurlijk nooit vrijwillig mijn huis overhoop halen, dat begrijp je.

The Minimalism Game

Dus, lang verhaal kort, ik ben begonnen. Ik doe de komende 30 dagen mee aan The Minimalism Game. En dat gaat als volgt: op de eerste dag gooi of geef ik één ding weg, op dag twee ban ik twee dingen mijn huis uit, enzovoorts. Dit betekent dat ik aan het einde van de rit in totaal 465 (!) spullen de deur uit heb gedaan. Ik weet niet eens of ik überhaupt over zoveel spullen beschik, maar ik ga mijn best doen om in de buurt te komen.

Ik ga niet lukraak dingen weggooien, een beetje structuur is wel gewenst. Volgens Marie Kondo is het verstandig om per categorie op te ruimen. En om het voor jezelf overzichtelijk te houden is het handig om drie grote dozen te pakken. Alles in doos één geef je weg of gaat naar de kringloop, de inhoud van doos twee gooi je weg en de derde doos is voor de dingen die je wilt houden en moet opruimen.

De eerste dagen

Ik begin in de keuken. Het bij elkaar geraapte servies is namelijk best toe aan een grondige inventarisatie. Van tevoren zei ik tegen mezelf dat het (incomplete) servies van mijn oma de deur niet uitgaat, maar de kapotte bordjes zijn misschien toch aan vervanging toe. In de bestekla kom ik ongebruikte eetstokjes tegen, die geef ik aan een sushiliefhebber. Ook de borrelschaal voor nootjes, chips en olijven heb ik nog nooit gebruikt, dus die gaat naar de kringloop.

ontspullen

schermafbeelding-2017-01-11-om-11-27-42
Het gaat me tot nu toe goed af, maar dat is makkelijk gezegd na twee dagen. De echte uitdaging moet nog beginnen, als ik straks twintig (!) dingen op één dag weg moet doen. Steunen jullie me? Ik kan alle tips goed gebruiken! En laat ook van je horen als je met me meedoet, dat vind ik leuk! Mailen kan naar redactie@hetkanwel.nl.

Advertisement

23 comments

 1. Beste Ireen,

  Wat leuk dat je de challenge wilt volgen! Dit is de eerste blog die ik over de challenge heb geschreven, later vandaag volgt de tweede. Verder kun je ook onze Facebookpagina in de gaten houden en ons volgen via Instagram (@hetkanwel.nl).

  Groet!
  Sjoske

 2. Ik heb geen deadline zoals jij, maar iedere 2 maanden ga ik mijn hele huis door en loop alle spullen door. Iedere keer verzamel ik dan weer zeker 3 grote shoppers vol met spullen die weg kunnen. En met een goede bestemming. Het ontspullen geeft voor mij zoveel voldoening. Tijdens het ontspullen ruim ik ook meteen spinnenwebben in mijn hoofd op, ik maak meteen de kasten schoon en met de spullen die ik wegdoe maak ik ook weer een ander blij. Win-win-winsituatie dus 😉

 3. Ik heb afgelopen januari een start gemaakt de marie kondo methode. 6 vuilniszakken kleding weg en zeker 20 stuks verkocht via marktplaats (goed voor mn portemonnee). De overige categorieën vind ik veel moeilijker. Hoewel er ook stapels oud papier weg zijn gegaan. In elk geval moet ik t nog eens oppakken. Mn servieskast ?
  Ik las dat je de opdracht hebt gehaald. Super goed! Succes met de verhuizing straks

 4. Momenteel doe ik de 40 bags 40 days challenge. 40 dagen lang een tas (of doos natuurlijk) vol spullen weg.
  Zit nu op dag 7, boeken, kleding, medicijnen en beautystuff heb ik nu allemaal gehad. Vooral bij medicijnen, make up en bad/body producten gaat het snel want bijna alles is beperkt houdbaar, meestal 12 maanden.

 5. Wat fijn dat hier de laatste jaren steeds meer aandacht voor is.
  Ontspullen: Het is zoveel meer dan alleen maar wat spullen wegdoen. Je wordt er echt gelukkiger van! Lichamelijke en psychische klachten verdwijnen. Je bent (bijna) nooit meer iets kwijt. Je huis is makkelijker en sneller opgeruimd en schoon gemaakt. Het is goed voor je sociale leven. Je wordt bewuster van je koopgedrag. Je houdt tijd en geld over. Om maar eens wat te noemen.

 6. In principe zijn spullen waardevol. Het probleem van teveel spullen zit niet in het wegdoen, maar in het verwerven ervan. Jammer dat kleine scherfje eraf, maar kun je het dan niet meer gebruiken? En waarom zou iemand anders blij zijn met je afdankertjes? De trend om te ontspullen devalueert je inventaris. Ik zou liever zien dat we verantwoordelijkheid nemen voor wat we hebben.

  1. Spullen zijn nooit waardevol, alle spullen kunnen vervangen worden. Mensenlevens, die zijn waardevol, evenals rust in je hoofd en je leven. Natuurlijk kun jij als persoon waarde hechten aan spullen, daar is niks mis mee, maar waar komt die waarde dan vandaan? Zaken die we bewaren, om het bewaren en waar we al heel lang niks meer mee doen, zijn die waardevol dan? Ze nemen alleen maar ruimte in, zowel in je huis, als in je hoofd en in je leven. Soms is het heerlijk om ruimte vrij te maken.

 7. Vorig jaar de hele zolder ” ontspuld”. Heb echt heel veel dozen gevuld met spullen die ik moeilijk vond weg te doen, maar achteraf werd ik zelf erg blij van de gedachten dat anderen er blij mee zouden zijn: alles weggeven aan de weggeefwinkel. En dat werd zéér gewaardeerd! Zo werd ” wegdoen” een tweede leven bij anderen. Voelde erg goed.
  Ik ga het de komende periode met de rest van t huis ook zo doen. Heb nog wel wat mooie spullen waar ik niets mee doe. Super toch?!

 8. mijn idee zit een beetje tussen dat van Geke en de reactie daarop van Ellen in. Spullen op zich zijn niet zo waardevol. Mensen zijn veel belangrijker. Maar ga je ontspullen, dan gaat het erom ‘ruimte te maken’… in je huis en in jezelf. Dus niet: dingen wegdoen om dan weer nieuwe te kopen. Nee: dingen wegdoen omdat je geen overbodige spullen in huis moet hebben! Geen overbodige kasten vol spullen die je nooit gebruikt. Niet meer je huis zo vol dat alles je in de weg staat (ook bij je contacten met elkaar als bewoners). Dat is volgens mij de reden om te ontspullen. Ik doe het dan ook niet als een ‘spel’, maar neem er af en toe eens flink de tijd voor, als ik merk dat het (weer) nodig is.

 9. Spullen niet waardevol? Niet mee eens, Ellen. Ik bedoel niet op veel tegenwoordige artikelen, die bedoeld zijn om zsm kapot te gaan, zodat men weer nieuwe aanschaft. Zo plunderen we de aarde leeg. Maar ik bedoel goede spullen, van houdbare materialen. Zoveel mensen hebben meegewerkt aan het ontwerp- ontwikkel- en fabricageproces. Daar moeten we zuinig op zijn en zo lang mogelijk gebruiken, in plaats van nieuwe kopen. Waardering en koesteren lijkt me hier op zijn plaats. Misschien eerst alle eerdergenoemde troep de deur uit doen en doorgaan met weinig, maar ‘kostbare’ artikelen.
  Sorry voor deze domineepreek. Misschien wel iets om toe te passen.

 10. Mijn moeder, zusje en ik hebben dit net gedaan. We fotografeerden alles en deelden dit in een groepsapp. Het kostte wel tijd iedere dag, maar geen moeite om afscheid van spullen te nemen. En na die dertig dagen voelt het nog helemaal niet af. Er kan nog meer weg!

 11. Ook wij willen verhuizen maar van twee appartementen een huis maken levert een heleboel dubbelle spullen op. Dit idee geeft meer houvast in structureel opruimen. Hartstikke goed idee…ga het volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *