A4 Honey Highway in 2016 door Wim van Meerendonk

Van braakliggende grond naar bijenparadijs

Honey Highway wil van Nederland een écht bijenland maken. Dat doen ze o.a. door zoveel mogelijk bermen in te zaaien met allerlei soorten bloemenzaad. Zo is er voldoende nectar en stuifmeel voor de bijen om te kunnen overwinteren. Het afgelopen jaar creëerde dit prachtinitiatief al een hoop bloemrijke plekken maar ze zijn nog lang niet klaar!

We vroegen initiatiefnemer Deborah Post naar de toekomstplannen van Honey Highway. Uiteraard vroegen we ook hoe we hen daarbij kunnen helpen.

Deborah Post - Honey Highway
Deborah Post van Honey Highway

Honey Highway

Bijen zijn verantwoordelijk voor maar liefst 80% van de groenten, fruit en noten op de versafdeling van de supermarkt. De bijen staan onder druk, maar volgens Deborah is de oplossing kinderlijk simpel:

“Er zijn genoeg bermen om wilde bloemen in te zaaien maar er zijn andere maairegels nodig. Met Honey Highway willen we op hier op grote schaal verandering in brengen. Honey Highway wil van Nederland een écht bijenland maken. Een mooi, gezond en biodivers land vol met mooie bloemen.”

A4 Honey Highway
A4 Honey Highway 2017 door Wim van Meerendonk (de foto bovenaan dit stuk maakte hij in 2016)

Bermen vol bloemen

De eerste Honey Highway werd in 2015 gerealiseerd.Je kunt hem vinden bij de A4 tussen Delft en Schiedam. Inmiddels zijn er een aantal bermen vol bloemen bij gekomen. Deborah vertelt trots over deze oases voor bijen:

“We hebben de bermen van verschillende Rijkswegen, Provinciale wegen, spoorrails en waterdijken ingezaaid met meerjarig streekeigen wilde bloemenzaad. Dat bloemenzaad is afgestemd op de grondsoort zodat er een natuurlijk evenwicht ontstaat. De bermen zijn uitermate geschikt omdat hier, op natuurgebieden na, geen kunstmest is.”

“Bij het inzaaien is het essentieel dat er goede afspraken worden gemaakt over het maaien. Het is namelijk belangrijk dat de bijen een zolang mogelijke periode stuifmeel en nectar kunnen verzamelen zodat ze goed kunnen overwinteren. Zo kunnen we de inheemse wilde bijen én de Nederlandse bijen behouden en terugbrengen.”

N237 Honey Higway
N237 Honey Higway

Zo kan jij helpen

Op dit moment zijn er al een hoop bermen ingezaaid. Daarnaast loopt er een grote crowdfunding campagne om een nóg grotere impact te maken. Jij kunt daarbij helpen! Volgens Deborah is dat hard nodig:

“Het is belangrijk dat mensen inzien dat de bijen het lastig hebben. Als we er nu niets aan doen dan is Nederland straks helemaal een groene woestijn! Er zijn nog steeds te weinig bloemen. Mensen kunnen de bijen helpen door daar verandering in te brengen.”

“Met deze crowdfunding campagne willen we enerzijds geld ophalen om meer plekken in te zaaien. Daarnaast willen we projectontwikkelaars vragen om grond beschikbaar te stellen. Alle kleine beetjes helpen! Mensen kunnen ons ook helpen door zelf zakjes Honey Highway bloemzaad te zaaien. Dat kan nog prima tot november. De eenjarige wilde bloemen komen dan waarschijnlijk in het vroege voorjaar op!”

Een kleurrijke bloemenzee

Je kunt de crowdfunding actie van Honey Highway nog tot 24 augustus ondersteunen. We vroegen Deborah om alvast wat verder de toekomst in te kijken en te vertellen hoe zij de toekomst van de bijen in ons land voor zich ziet:

“Onze missie is dat de Nederlandse bijen niet in leven worden gehouden door ze bij te voeren maar doordat ze genoeg voedsel hebben. We hopen dat de bijenvolken en inheemse bijen zich weer gaan vermeerderen”

“Onze droom is dat Nederland een lichtend voorbeeld wordt in het terugbrengen en behouden van honingbijen en inheemse wilde bijen. Om dat te bereiken willen we eenderde van Nederland aan bermen, dijken en braakliggende gronden inzaaien met streekeigen wilde bloemen. Zo wordt Nederland een kleurrijke bloemenzee en een écht bijenparadijs!”

Honey Highway - Waterdijk Korpershoek
Honey Highway – Waterdijk Korpershoek

Wil jij meer weten over Honey Highway? Klik dan hier voor de site en crowdfunding pagina. Alle prachtige afbeeldingen zijn eigendom van Honey Highway.

Verder lezen?

Een tijdje terug is er een boomregister in het leven geroepen om bijen te helpen. Bomen spelen namelijk een grote rol in de voedselvoorziening van de bij. Klik op de afbeelding hier onder om daar meer over te lezen.
Boomregister bij

Advertisement

10 comments

 1. Geweldig initiatief en nog een schitterend gezicht ook, in dit geval de klaprozen die in mei boven de A4 bak uitsteken!
  Misschien een idee om de zakjes bloemenzaad via bepaalde winkels te verspreiden, zodat elke pot op balkon of tuin, of zelfs een border, ingezaaid kan worden. Leuk als kindertuintje, educatief ook.
  En uiteraard kunnen de opbrengsten weer gebruikt worden voor andere projecten.

 2. Inderdaad een erg mooi intiatief.
  Echter een vraag die v.w.b. bloemen langs de snelweg meteen bij mij omhoog komt is hoe zit het met de uitstoot van al dat verkeer?
  Worden de bijen op het platte land vergiftigd door de industrïele ‘boeren’, wat voor effect hebben al die uitlaatgassen op de bloemen en dus op de bijenwereld?
  Lijkt mij dat al die gifstoffen in de kasten komt en dus ook in de honing etc.???

  Met vriendelijke groet,
  Jos.

  1. Ook ik vraag me af wat de nawerking is van de uitlaatgassen die terecht komen op deze bloemen en dus ook de nectar/honing die de bijen weer naar huis brengen.
   En nu vindt iedereen het geweldig, maar als ze in de zomer in de file staan en het raampje open draaien en een bij binnen krijgen, gaat iedereen steen en been klagen dat de bijen dood moeten, dat er gemaaid moet worden enz.
   Begrijp me niet verkeerd, ik ben er helemaal voor, maar liever op een milieuvriendelijkere plek dan langs een stink-snelweg. Daar willen wij niet eens wonen maar we gaan er wel bijen naar aantrekken die onze wereld moeten redden?

 3. Van mij mogen alle bermen in NL er zo bij liggen! Maar, er is zeker een keerzijde. Zo’n mooie berm trekt ook muizen aan en daar komen weer uilen, valken op af. Helaas sneuvelen er zodoende nogal wat van deze vogels door het verkeer. En n hoe zit dat met de honing, komen de uitlaatgassen daar uiteindelijk in terecht?

 4. Inzaaien is geldverspilling. Leuke business voor de verkopers ervan allicht. Ecologisch maaibeheer van de bermen (1x per jaar maaien en het maaisel afvoeren) is voldoende om een bloemrijke berm te krijgen. Het maaisel kan vergist worden tot biogas of verwerkt in biobased materialen.

  De financiële middelen kunnen beter ingezet worden om overal in de stad tegels van wegbermen weg te halen, zodat ook daar bloemen een kans krijgen.

 5. De bijenvolken die in de bermen leven zijn niet per definitie honingbijen vd de hobby imker. Dus hoeft geen gevaar voor voedselketen te vormen. De bestuiving in de tuinbouw door de bijen is erg belangrijk en daar zijn professionele bestuivingsimkers actief. Maar voor de wilde bijen en het aantal bijenvolken is het prima als veel braakliggend grond ingezaaid zou worden met wilde bloemenmengsels. Thuis heb ik ook een strookje ingezaaid. Veel klaprozen en de hele dag zie je bijen en hommels er op zitten. Zakje koop je voor een paar euro iedere bouwmarkt of tuincentrum.

 6. Ik heb van de materie zeker geen verstand, maar vind het op zich een prachtig initiatief. Vraag me alleen wel af of en niet 1000-den bijen zullen sneuvelen door het voorbijrazende verkeer.

 7. wellicht een idee om Albert Heijn enthousiast te maken om in plaats van moestuintjes de zaden van wilde bloemen te laten sparen? Dan heb je gelijk een landelijke dekking…:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *