Indigo/Deelthuis door Studio Prins

Deelthuis wordt een zelfvoorzienend deeldorp

Droom jij van een plek in de natuur met tiny houses en inspirerende buren? Je bent niet de enige. Woonpioniers Daniël Venneman, Margriet Buseman en Jaap van der Salm gaan samen zo’n plek realiseren op een landgoed vlakbij Hilversum. Deelthuis wordt een zelfvoorzienend deeldorp in de natuur waar je kennis kunt maken met duurzamer en bewuster leven. Als klap op de vuurpijl kan iedereen er aan mee bouwen. Wat zou jij aan dit dorp willen toevoegen?

Landgoed de Hoorneboeg

Op een van de mooiste locaties tussen Amsterdam en Utrecht ligt Landgoed de Hoorneboeg. Vroeger kwamen rijke Amsterdammers naar dit kleurrijke heidegebied om te genieten van de jacht, filosofie, muziek, beeldende kunst en de natuur. Komend jaar wordt dit gebied ingevuld door groene dromers uit het hele land. Temidden van bos en heide, fluitende vogels en grazende Hooglanders mogen verschillende initiatieven hun idealen uitvoeren. Zo ook Deelthuis: een klein zelfvoorzienend deeldorp waar mensen kunnen overnachten, (samen)werken en inspireren.

Deelthuis

De 'kamer' waar Deelthuis gerealiseerd gaat worden
De ‘kamer’ waar Deelthuis gerealiseerd gaat worden. Afbeelding door Deelthuis.

Deelthuis is één van de geselecteerde initiatieven die een nieuwe invulling zullen geven aan Landgoed de Hoorneboeg in Hilversum. Het is geen woonplek en is ook geen recreatiepark, maar een plek waar een bevlogen groep mensen samen een sprankelende ontmoetingsplek creëren. Het zelfvoorzienende deeldorp zal bestaan uit zes duurzame tiny houses, een collectief paviljoen en een gemeenschappelijke tuin. Hier kunnen mensen even ontsnappen aan het drukke stadsleven en proeven van het leven middenin de natuur. Zo kan je er bijvoorbeeld houthakken, vuur stoken en je eigen stukje moestuin onderhouden.

Daarnaast zal Deelthuis bestaan uit een bezielde gemeenschap waarvan de samenstelling steeds verandert. Er komt een online platform waarop je je kunt inschrijven, initiatieven kunt voorstellen en kunt zien wie jouw buren zullen zijn op het moment dat je wilt komen. De bedoeling is dat deelnemers elkaar kunnen inspireren en helpen om groener en bewuster te leven.

Tiny houses

Indigo door Studio Prins
Impressie van een medium tiny house (Indigo). Afbeelding door Studio Prins.

In het deeldorp komen zes tiny houses te staan in drie formaten: micro (15m2), tiny (19m2) en medium (24m2). Alle huisjes krijgen twee verdiepingen. Elk huisje heeft op de begane grond een werkplek en op de vide een slaapplek. Daarnaast komt er een gemeenschappelijke woonkamer en keuken, een werkplaats voor handwerk en houtbewerking en een deeltuin. In deze deeltuin gaan de bewoners hun eigen voedsel produceren en in het dorp gaan ze hun eigen elektriciteit opwekken. Ook op het gebied van sanitatie zullen ze de kringloop lokaal sluiten met behulp van helofytenfilter.

Een heide-hub

Op doordeweekse dagen zal Deelthuis een wonderschone werkplek in de natuur worden. Volgens de initiatiefnemers wordt het een soort ‘heide-hub’ waar je middenin het groen, maar centraal in het land, samen met andere bezielde ondernemers geconcentreerd kunt werken aan groene initiatieven. Naast Deelthuis komt er op het landgoed ook een yoga-retreat, een veganistisch (tuin to table) restaurant met ciderbar, een ‘Meergeneratiehuis’, een centrum voor persoonlijke ontwikkeling en een broedplaats voor groene vraagstukken. Al deze onderdelen zullen samen een inspirerend oord vormen waar mensen kunnen kennismaken met duurzamer en bewuster leven.

Meedoen

Hoorneboeg door Woonpioniers
Uitzicht op de Hoorneboegse Heide. Afbeelding door Deelthuis.

Dit enorm gave project zal in de zomer van 2018 gelanceerd worden. De komende tijd gaan de initiatiefnemers flink aan de slag om de financiering en de gemeenschap bij elkaar te krijgen. Binnenkort zullen ze meer bekend maken over hun naderende crowdfunding campagne en over hoe je precies kunt meedoen.

Sta jij nu al te trappelen en wil je graag meer weten? Dan kan je op hun site alvast een community formulier vinden. Als je deze invult kom je op hun mailinglijst te staan én help je ze een handje om hun droom waar te maken. Voor ieder huisje zoeken ze investeerders, personen of bedrijven die betrokken willen zijn bij het initiatief en financieel kunnen bijdragen aan de realisatie van Deelthuis.

Wil jij meer weten of meehelpen? Klik dan hier voor de Facebookpagina (de website volgt binnenkort), schrijf je in voor de nieuwsbrief of laat het ze gelijk weten door te mailen naar deelthuis@gmail.com. De afbeeldingen bij dit stuk zijn eigendom van Deelthuis en 3D Studio Prins.

Verder lezen?

Een tijdje terug interviewden we een van de initiatiefnemers van Deelthuis over zijn tiny house ontwerp Indigo. Klik op de foto hier onder om naar het interview met Daniël Venneman te gaan.
Indigo Woonpioniers. Afbeelding door Studio Prins

Advertisement

25 comments

 1. Hoi hoi,
  Prachtig initiatief. Ik heb serieuze interesse en ik blijf graag op de hoogte!
  Ben in Amsterdam geboren en woon daar nog steeds. Ik hou veel van de natuur. Ik reis veel en heb als droom een plekje in de natuur in ons volle Nederland. Als het past help ik graag actief mee.
  Heel veel succes en ‘many blessings’ voor dit mooie project.
  Alice Konijnenberg

 2. Kwam op je artikel terecht via een zoektocht in google op tiny houses. Ben gek op die manier van leven, de eenvoud en toch alles hebben. De voorbeelden hierboven zijn echt prachtig om te zien, leuk om te lezen!

  1. Hi Arie, schrijf je in voor de nieuwsbrief (kan onderaan het artikel). We hebben binnenkort een informatiebijeenkomst en kunnen je meer vertellen over alle ins en outs. Tof om je daar te zien? Groet, Margriet (Deelthuis)

 3. Mijn idee voor een veldje vlakbij de tiny houses: een ‘Lieve honden hot spot’. Waar baasjes met 100% lieve honden (dus geen rassen van de ‘gevaarlijke hondenlijst!) hun hond kunnen laten samen spelen en tips en tops kunnen delen in eeen vriendschappelijke sfeer. Wellicht met een kop warme choco in de winter 🙂

  1. Hi Henk-Jan, Deelthuis fungeert als gastenverblijf van De Hoorneboeg. Bij Deelthuis verblijf je kort, maar kom je wat doen. Met een strippenkaart wordt je lid en kan je komen overnachten, (buiten) werken of deelnemen aan programmering. Met een bevlogen groep mensen creëeren we zo een sprankelende ontmoetingsplek waar je kunt oefenen bewust en duurzamer te leven.

 4. Tiny houses vind ik geweldig. Helaas valt me echter op dat vaak voor een houtkachel wordt gekozen. Dat is niet slim en zelfs erg schadelijk voor de bewoners zelf, de buren en de hele samenleving. Het gaat om fijnstof en klimaatontwrichting. Zie dit artikel: http://www.duurzaamnieuws.nl/is-het-nog-wel-verantwoord-hout-te-verbranden . Alternatieven voor een goed geïsoleerd huisje zijn bijv. de moderne straalkachel, de infraroodpanelen of een kleine warmtepomp.

 5. Houtrook is een groot groeiend milieuprobleem inmiddels. Houtgestookte Tiny houses hebben dan ook werkelijk NIETS met duurzaamheid te maken! Houtrook is een dodelijk, kankerverwekkend gifmengsel (61.000 doden per jaar in EU) en bevat ook veel stoffen die zeer schadelijk zijn voor ons milieu (fijnstof, black Carbon, CO2 etc).
  1 gaskachel is bv 50.000-250.000x schoner dan 1 houtkachel. Dus elk Tinyhouse project mèt houtkachels is een NO GO!! NL heeft ook al meer dan 1 miljoen longpatiënten dus stoken op hout is 200% fout!!

 6. Wat een emotie betreffende hout stook, kom eens met gefundeerde gegevens.
  Texel en Jan Juffermans, kom eens met harde cijfers. Vergelijk gastkachel en moderne houtkachel.
  Leuk initiatief op de Hoorneboeg.

 7. Ik kan me wel vinden in de kritiek mbt houtstook, hoewel er zeer efficiënte varianten bestaan (rocketstove bijvoorbeeld). Een kleine ruimte laat zich zeer comfortabel verwarmen dmv vloerverwarming en/of ir-panelen die op zonne-energie kunnen werken.
  Het zou leuk zijn wanneer dit plan ook buiten de projectgrenzen invloed gaat krijgen: aanplant van fruit- en notenbomen in de regio en ruimte voor kruidenrijke graslanden. Laat Deelthuis zo een stip zijn die als een kleurrijke inktvlek de omgeving beïnvloedt.

 8. Prachtig initiatief waren er maar meer van dat soort projecten als ik zie wat mensen allemaal weggooien Kliko,s vol terwijl dat echt niet nodig is. Verbeter de wereld begin bij jezelf.
  Consuminderen en bewust groen een mooie manier van leven.

 9. Ik ben geïnteresseerd maar met astma is een houtkachel niet te doen. Daarnaast zou ik graag een slaapkamer beneden hebben. Verder is het een heel mooi initiatief en kom ik graag eens kijken.

 10. Fantastisch wat jullie creeren. Ik ben zelf een tijd bezig om zo’ n plek te creeren waar gewoond kan worden.
  Als ik in creatie en inspiratie kan toevoegen doe ik dat graag!
  May all new earth creations be infinitely Blessed with Abundance,Joy, Love, Magic and Miracles?✨☀️???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *