Foto: Flickr, CC BY-SA 2.0

Hoe krijg je zonnepanelen als je ze niet kunt betalen?

De groei van zonne-energie in ons land zet stevig door. Alleen in de Randstad komen er volgens netbeheerder Stedin al 1000 zonnedaken per maand bij. Dat is niet zo gek, want ongeveer de helft van alle Nederlanders zou graag zonnepanelen op zijn dak zien. Maar niet iedereen kan of wil ze betalen. Daarom bespreken we in dit artikel de kosten en belichten we de mogelijkheid om te lenen of te huren.


Bereken eenvoudig hoeveel je kunt besparen

De prijs van zonnepanelen daalt elk jaar, maar nog steeds moet je er een aardig bedrag voor betalen. Op diverse websites kun je uitrekenen wanneer je deze investering hebt terugverdiend.
De terugverdientijd wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de grootte van je dak, het aantal zonnepanelen en het vermogen van het systeem. Daarnaast verschillen de kosten en opbrengst per aanbieder en energieleverancier. Met dit voorbeeld van MilieuCentraal krijg je een goede indruk van het mogelijke rendement.

In het algemeen geldt deze wetmatigheid: hoe meer panelen, hoe hoger het financiële rendement. Dt wordt veroorzaakt door de plaatsingskosten die goed zijn voor 15-20% van de totale investering. Daarnaast lever je met meer panelen een groter deel van je stroom terug aan het elektriciteitsnet. Dat betekent een hogere opbrengst, want je ontvangt voor elke geleverde eenheid stroom (kWh) net zo veel als je betaalt voor elke afgenomen eenheid.

Wanneer je de investering deelt door de jaaropbrengst, dan zie je dat een investering in 18 zonnepanelen na ongeveer 7,5 jaar is terugverdiend: €6.300/€820.

Is geld lenen voor zonnepanelen interessant?

Niet iedereen heeft genoeg spaargeld of wil investeren in zonnepanelen. Hierdoor zien veel mensen er nog af van, terwijl ze de investering in principe wel kunnen terugverdienen.

Maar hoe krijg je zonnepanelen op je dak zonder direct het volledige bedrag te betalen? Je kunt dan geld lenen of zonnepanelen huren.

Als je zonnepanelen huurt, betaal je per maand een vast laag huurbedrag. Omdat je met zonnepanelen in de regel niet meer stroom opwekt dan je verbruikt, zul je nog een klein bedrag kwijt zijn aan stroom die je afneemt van het net. Maar het totale bedrag dat je betaalt (huur + kosten voor netstroom) ligt in de meeste gevallen lager dan wat je normaal gesproken aan energiekosten kwijt zou zijn.

Als je de zonnepanelen liever zelf wilt bezitten, kun je ook geld lenen voor de panelen. Ook dit kan voordelig zijn.

Stel wilt geld lenen voor het plaatsen van 18 zonnepanelen (kosten= €6.300). Dan kan dat bijvoorbeeld tegen een rente van 6,4%. Aan het eind van de leenperiode heb je in dat geval €7.739,- betaald voor de zonnepanelen.

Deel je deze investering door de jaaropbrengst (€7.739/€820), dan zie je dat je het aankoopbedrag plus de lening in ongeveer 9,5 jaar hebt terugverdiend. Met een gemiddelde levensduur van 25 jaar kan je dan nog ruim 15 jaar profiteren van zeer lage stroomkosten.

Een beter milieu en een hogere woningwaarde

Het financiële rendement wordt vaak genoemd als hét argument voor zonnepanelen. Maar ook andere redenen wegen zwaar voor veel potentiële kopers van zonnepanelen, zoals het bijdragen aan een beter milieu met zelfopgewekte, duurzame energie.

Bovendien verhogen zonnepanelen de waarde van je huis. Bijna de helft van de Nederlanders wil het liefst zonnepanelen op een nieuwe woning.
Als kopers een nieuw huis zoeken, dan vinden ze woningen met zonnepanelen bovendien aantrekkelijker. Gemiddeld hebben Nederlanders hier zo’n €4.000 extra voor over.

Advertisement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *