Vriendenerf

Samen oud worden op het Vriendenerf

Aan de rand van Olst ligt een nieuw woonproject: Vriendenerf. Hier woont een groep actieve vijftigplussers in prachtige energie-neutrale huizen. De jongste is 57 en de oudste 75. Zij delen een groen erf met elkaar maar wonen compleet zelfstandig. Zo kunnen ze op een duurzame, zelfstandige én gezellige manier oud worden. We vroegen een van de bewoners, Thea Wiegers, naar dit inspirerende project.

Een kleinschalig woonproject

Vriendenerf

Vriendenerf is een kleinschalig woonproject dat in 2012 van start ging. Thea Wiegers vertelt enthousiast:

“Het doel van Vriendenerf is om gemeenschappelijk te wonen met gedeelde voorzieningen, in een levensloopbestendige, energieneutrale en ecologisch verantwoorde woning. De woningen zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking van de architect, het bouwbedrijf en de toekomstige bewoners. Zo konden we optimale inspraak garanderen in de indeling, installaties en de materiaalkeuze. Wij wilden bijvoorbeeld graag schuifdeuren in het huis.”

“Wij zijn er vanaf het eerste begin bij betrokken en vinden het heerlijk om eindelijk in onze zelf ontworpen woning aangeland te zijn. Het was vijf jaar hard werken, maar dan heb je ook wat!”

Vriendenerf

Vriendenerf
Op het erf staan 12 woningen. Deze woningen zijn privé, maar Thea Wiegers vertelt dat ze in dit project een hoop met elkaar delen:

“De woongroep is een stukje noaberschap. Dat omzien naar elkaar is voor ons belangrijk. We willen geen thuiszorg aan elkaar verrichten maar er wel voor elkaar zijn. Door bijvoorbeeld een boodschapje te doen als iemand ziek is.”

“Op het erf is veel ruimte voor groen. Er is een gemeenschappelijke bloementuin, een moestuin en er komen bijenkasten te staan. Verder is er een fietsenstalling, een klusruimte en binnenkort ook een tuinschuur. Tot slot is er het Deelhuis. Hier zit een grote ontmoetingsruimte met een keuken, toilet, douche en een wasruimte. Boven zit een hobbyzaal en een logeerkamer met eigen toilet. Alles is duurzaam en energieneutraal.”

Bewoners

Vriendenerf
Wij waren natuurlijk erg benieuwd of er nog bewoners worden gezocht en of ze mensen met dezelfde droom willen verder helpen. Thea Wiegers bevestigde ons vermoeden, maar er is hoop:

“Er wonen 21 mensen in 12 woningen op Vriendenerf, voornamelijk gepensioneerden. Alle huizen zijn op dit moment bezet. Belangstellenden voor een eventueel vrijkomende woning kunnen zich bij het bestuur laten registeren voor het geval er een woning vrij komt. Op de website zal ook vermeld worden wanneer een woning te koop staat.”

“Mensen die een dergelijk project op willen starten doen er goed aan een projectbegeleider aan te trekken en zo snel mogelijk in contact te treden met het gemeentebestuur van de plaats waar zij willen gaan wonen. Het is ook in een vroeg stadium al van belang om bestaande projecten te bezoeken en de bewoners te vragen naar positieve en negatieve ervaringen met hun project. Geïnteresseerden mogen ook bij ons langs komen voor advies. Zij kunnen contact opnemen om een geschikt moment te vinden.”

Wil jij meer weten over Vriendenerf? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina. Alle afbeeldingen zijn eigendom van het Vriendenerf.

Verder lezen?

Stichting Knarrenhof creëert nieuwe woonvormen geïnspireerd op de hofjes van vroeger. Deze hofjes zijn namelijk ideaal voor mensen die comfortabel, veilig en zelfstandig willen wonen. Klik op de afbeelding hier onder om daar meer over te lezen.
De Knarrenhof - Peter Prak - woonvormen ouderen

Advertisement

21 comments

 1. ik weet heel zeker dat dit het wonen wordt van de toekomst
  ook wij zijn zeer geintresseerd en dan vooral in het bewonen van een bestaand erf Omdat het bekend is dat er vele boeren niet meer boeren in de toekomst, is dat voor ons een grote wens Een boerenbedrijf op te delen en ieder daar voor meerdere ‘gezinnen’ een plek te creeeren Hoop dat deze toekomstdroom een werkelijkheid wordt
  adrieke

 2. @Adrieke en Rob: https://arneco.org/ kijk daar maar eens.
  Ik ben dit al een tijd aan het volgen, maar zou eerder de leeftijden verder mixen, dus ook jongelui er in betrekken, en op die manier kan de goegemeente met elkaar optrekken, de ouderen kunnen leunen op de jongere, de kinderen worden opgevangen door de ouderen, al met al een klein gehucht, in de buurt van de grote stad

 3. Fantastische en leuke projecten, maar………uiteraard alleen bereikbaar voor diegenen die geld hebben, een eigen huis hebben of hadden. Met alleen AOW en misschien een klein restpensioentje na pensioenbreuk, kun je dit soort wonen wel vergeten denk ik. Deze projecten lijken sociaal, maar ik denk niet bedoeld voor de minder bedeelden.

 4. Hier ligt een kans voor woningbouwcorporaties zodat deze manier van wonen ook beschikbaar komt voor mensen zonder vermogen of royaal inkomen. Ik zou het daarnaast toejuichen als er jongeren, jonge gezinnen en ouderen op zo’n manier samen kunnen wonen en delen dus niet alleen 55+ers.

 5. Mogen kinderen hier ook wonen? Met andere woorden mogen ouderen, die nog jonge kinderen (0-30 bijvoorbeeld) hebben zich hier met hun kinderen vestigen of is het net als bij seniorenwoningen dat een ieder minimaal 55 jaar moet zijn. Ik ben n.l. 60 jaar en heb een inwonend kind van 21 jaar.

 6. In Roosendaal zou er een project met kubico woningen komen had ik begrepen. Een huis kon je bezichtigen, weliswaar was dit voor een persoon, mij lijkt dat er ook wel grotere woningen zullen zijn, maar helaas we horen van het hele project niets meer. Het leek mij een
  geweldig mooi plan!

 7. We willen graag een keer komen praten. We, dat is de werkgroep die Wonen-met-elkaar voorbereidt, een sociaal ecologisch samenwoon project voor aspirant ouderen met jongeren, gezinnen en asielzoekers.
  We wonen nu vooral in Amsterdam en omstreken.

 8. Hele mooie idealen, maar alleen haalbaar voor mensen met vermogen. Ik zag hier de reactie voorbij komen dat zon huis maar 38.000 euro kost. Snap best dat dit in vergelijking met een standaard huis vrij goedkoop is. Maar voor mensen met een minder dan modaal inkomen is dit nog steeds geld waar zij alleen van kunnen dromen om dat op hun spaarrekening te hebben staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *