Anders wonen - Marleen Hartog

Anders wonen – interview

Marleen Hartog schreef een boek over mensen die kozen voor een minder gangbare manier van leven: Anders wonen. In dit boek kan je lezen over hun ervaringen en inspiratie opdoen om jouw woondroom waar te maken. We spraken Marleen over haar boek en de boodschap die zij daarmee wil uitdragen.

Bewuste keuzes maken

De drang die Marleen voelde om ‘Anders wonen’ te schrijven kwam voort uit een persoonlijke zoektocht:

“Ik ben onderdeel van een groeiende groep die niet langer klakkeloos wil meedoen aan de ratrace van meer, groter en sneller. Mensen die bewuste keuzes maken over hoe zij willen leven. Deze beweging is ook zeker gaande op woongebied. Kijk bijvoorbeeld naar de snelle bloei van de Tiny House-movement in Nederland!”

“Veel mensen weten niet waar ze moeten starten of denken dat het niet haalbaar is. Met dit boek wil ik laten zien dat het wél kan. Van de ervaringen van mensen die hun woondroom al hebben waargemaakt kun je zoveel leren. Het kan echt anders!”

Anders wonen tipi
De tipi waar Marloes Elbertse in woonde

Paradijsvogels

‘Anders wonen’ staat vol verhalen van mensen die hun woondroom hebben waargemaakt. Marleen noemt hen ‘paradijsvogels’ en interviewde hen over hun leven en de keuzes die zij maakten:

“Martin stapte bijvoorbeeld uit het systeem om in het bos in een tent te gaan wonen. Marloes woonde al eens in een tipi en in een yurt, maar haar nieuwste woonavontuur betreft een pipowagen. Sharon koos voor een woon-werkgemeenschap en Niels kocht voor tienduizend euro een bouwval met een stuk grond en knapt dit volgens permacultuurprincipes op tot een zelfvoorzienende plek.”

Anders wonen

Tijdens het schrijven van dit boek kwamen Marleen en haar man er achter dat zij zelf ook anders willen wonen:

“Uit alle verhalen bleek dat het niet een gebrek aan geld is wat mensen tegenhoudt, maar een gebrek aan actie. Als je het écht wilt dan krijg je dingen voor elkaar. Wij zijn begonnen met onderzoeken hoeveel wooncomfort we eigenlijk willen. In hoeverre willen we wel of niet zelfvoorzienend zijn? Met hoeveel ruimte kunnen we toe? Willen we binnen een minuut onder een hete douche kunnen staan of zijn we bereid hier wat meer moeite voor te doen? Door hierover na te denken is onze woonwens heel concreet geworden. Wij verlangen naar een klein, houten huisje in het bos met veel natuur en rust om ons heen.”

“Toen het eindelijk tijd was om actie te gaan ondernemen, liep ik binnen no time tegen regeltjes en financiële beperkingen aan. De eerste keer dat ik ‘nee, dat kan niet’ hoorde, was ik geneigd hier vrijwel automatisch in mee te gaan. Met behulp van de verhalen en adviezen van de geïnterviewden heb ik die knop om kunnen zetten.”

“Ik heb heel veel lijntjes uitgegooid. Na elke ‘nee’ ben ik door gegaan. Wat kan wél? Inmiddels zijn we zo ver dat we deze week opdracht hebben gegeven onze rijtjeswoning in de verkoop te zetten. Dat is heel spannend, want het is nog even afwachten of we rechtstreeks door kunnen naar ons droomplekje. Maar niets doen is geen optie meer, dan gebeurt het zeker niet.”

Het kan wel!

De boodschap die Marleen met haar boek wil uitdragen is er een waar wij heel vrolijk van worden:

“Het kan wel! Als jij je leven wil omgooien en het totaal anders wil gaan doen, dan kan dat. En nee, daar heb je niet per se veel geld voor nodig. Een portie lef is van veel grotere noodzaak. Hoe wil jij je voelen? Waar verlang je naar? Je hebt de vrijheid om zelf te kiezen wat je met je leven doet. Durf dat ook te doen! Dat kan ook betekenen dat je zelf helemaal niet ‘anders’ wil wonen, maar ‘gewoon’ een positief boek voor levenslust en energie wil lezen!”

“Ik hoop dat steeds meer mensen keuzes durven te maken vanuit hun hart, en dat het qua regelgeving makkelijker wordt om ‘anders’ te mogen wonen. Wat mij betreft hoeft dat niet per se klein te zijn. Het gaat er om dat je je bewust bent van de keuzes die je maakt. Wanneer je vanuit je hart leeft, straal je dat ook uit. Op die manier kun je anderen raken en de wereld een stukje mooier maken.”

Wil jij meer weten over Marleen Hartog of het boek bestellen? Klik dan hier om naar haar site te gaan.

Verder lezen?

Een van de paradijsvogels uit het boek ‘Anders wonen’ is Alowieke. Wij interviewden haar al eens over wonen op 12 vierkante meter. Klik op de foto hier onder om naar het interview te gaan.

Afbeelding: woonwagen Alowieke
Afbeelding: De oude woonwagen Alowieke
Advertisement

41 comments

 1. Ik zou het boek graag willen winnen omdat ik, als jonge starter, in een lastige situatie zit. Mijn huur is torenhoog, ik kan niet kopen, zelf geen ministudio. Daarnaast heb ik nogal wat eisen wat betreft duurzaamheid: mijn voetprint moet zo klein mogelijk wonen. Daarom ben ik mij nu aan het verdiepen in tiny housing. Hopelijk kan dit boek mij wat inspiratie bieden én mijn vriend helpen overhalen met mij dit avontuur aan te gaan!

  1. Precies op het goede moment in mijn leven komt dit boek voorbij. Mijn hele leven heb ik gewoond zoals dat op dat moment het beste was. Eerst met mijn gezin, dicht bij scholen, dicht bij het werk enz. enz. Nu ben ik ruim 70 jaar oud en wil wonen zoals ik NU wil, in vrijheid, zonder label, zonder verplichte plek. Ik heb genoeg inspiratie opgedaan de laatste tijd, maar nooit genoeg, dus dit boek zou ik graag willen lezen!

  2. Studeer biologische dynamische stadslandbouw aan de Warmonderhof om mensen aan gezonde voeding te helpen. Daarbij is het erg belangrijk dat je samen werkt met de bodem/ aarde. Dit betekend voor mij ook minder spullen, minder onnodige zaken te hebben, ofwel downsizen op elke mogelijke manier. De basics te hebben en daar dankbaar voor te zijn en er van te genieten. Door minder bezit te hebben ga je openstaan voor de meer essentiele zaken in het leven, zoals bijvoorbeeld dieper contact met mens, dier en natuur. Zou graag dit boek willen hebben, omdat het aansluit bij mijn gedachtenwereld van een betere ecovriendelijke wereld!

 2. Al van kinds af aan voelde ik dat de wereld waarin we leven veel meer en anders kan zijn dan wat er is, de manier waarop we met elkaar omgaan, de natuur, onze manier van wonen, denken etc…
  Ik ben blij om te zien dat er meer en meer bewegingen en groepen zich inzetten en verbinden om het “anders” te gaan doen, de wereld is er meer dan klaar voor !
  Ik probeer me op allerlei manieren te verdiepen in het ” hoe deze stap zetten” , wat is er mogelijk, wat mag?
  Na een jaar permacultuur opleiding en werken op een biologische boerderij ben ik geïnspireerd geraakt om het roer definitief om te gooien.
  We willen zelfvoorzienend gaan wonen op een ecologische eerlijke manier. Heerlijk, weg van de stad , in contact met onszelf en de natuur.
  We hebben ons huis in de stad te koop gezet, en hopen zo weinig mogelijk afhankelijk te moeten zijn van de bank, zodat we zoveel mogelijk onze tijd kunnen steken in de dingen waarvan we écht houden.

  We hebben gekeken naar allerhande opties, préfab houten zelfvoorzienende huizen, woonwagens, tiny house etc…
  Toch blijft het een sprong in het diepe, hier en daar kom je verhalen tegen, of filmpjes over mensen die de stap hebben gezet.
  Maar vaak blijft de info toch beperkt.
  Super dat er eindelijk een boek is uitgebracht met allerhande verhalen over anders wonen!
  Zo geraken mensen nieuwschieig en hopelijk geïnspireerd.
  A good intention is a mighty seed :)))
  Ik kan niet wachten om het te lezen!

  Warme groet

 3. Wij willen heel graag energievrij gaan wonen…
  maar hoe en waar? Op een boot? Zelf een huis bouwen. Maar waar is betaalbare grond in de buurt. Ons huidige huis verbouwen.. allemaal vragen. Heel graag worden wij geïnspireerd door het boek en hopelijk kunnen wij dan gauw de knoop door gaan hakken!

 4. Ik ben altijd op zoek naar inspiratie en het boek Anders wonen spreekt me erg aan. De energierekening is laag, ik heb een deel van mijn meubels met mijn eigen handen gemaakt van bomen uit de omgeving en ik ben nu bezig mijn achtertuin tot een eetbare tuin te maken, maar… mijn huis blijft een rijtjeshuis in een Vinexwijk.

  De stap naar echt anders wonen op een ‘andere’ plek speelt al lang in mijn hoofd, die stap durf ik nog niet te maken. Wie weet kan het boek van Marleen Hartog het laatste duwtje zijn.

 5. Ik woon – al vele jaren – in een nederig appartementje. Niet echt de financiele middelen om naar iets beters uit te zien en daar kan ik wel mee leven. Maar ik denk dat dit boek mij kan voorzien van creatieve ideeën. Tips om mijn woning leuker te maken en out of the box te denken, zijn altijd welkom.

 6. Na jaren is het zover, ik heb de stad moeten verlaten. Door alle (Wifi en andere) straling slaap ik er in t geheel niet meer, ook niet met zware slaapmedicatie. In mijn verbouwde bus reis ik rond, op zoek naar schone plekken om bij te slapen en uit te rusten. Daarna is het tijd om na te denken over de volgende stap. Vooralsnog voel ik me vooral onvrijwillig verdreven. Wat positiviteit en inspiratie kan ik wel gebruiken ; daarom zou ik heel blij zijn met dit boek.

 7. Ik ben nog thuis wonend, dus zelf zie ik niet eens alle wasjes die worden gedraaid en de energierekeningen die om de zoveel tijd komen. Wel denk ik als ik het toilet doorspoel: daar gaat weer 7 liter drink water, maar niet doorspoelen is natuurlijk ook zo wat.
  Daarom wil ik graag meer manieren lezen die en mogelijk zijn en er ook voor zorgen dat wij wat beter voor deze aarde zorgen.
  Daarnaast werk ik momenteel aan mijn profielwerkstuk voor school en dit gaat over duurzaamheid. Ik hoop het boek ook hiervoor te kunnen gebruiken

  Ik hoop dat dit getuigd van een goede wil om echt een verandering aan te brengen in mijn levensstijl.

 8. Anders wonen boeit me al jaten mateloos! Ik smul van docu’s, cursussen en artikelen hierover. Ook probeer ik real-life ervaring op te doen. Mijn doel: anders wonen bevorderen, verspreiden en zelf een keer anders bouwen. Dit boek lijkt me een must-have in de kast!

 9. Dit lijkt me een fantastisch inspirerend boek! Het idee om ‘anders’ te gaan wonen zit al een tijdje in het hoofd van mij en mijn vriend, maar hoe het handen en voeten te geven, daar kunnen we nog wel wat extra inspiratie voor gebruiken. Wat beter dan een boek vol ideeën voor dat laatste zetje?

 10. Dag, Mijn man en ik zijn druk bezig om onze woondroom concreet vorm te geven. Over een paar jaar zijn onze pubers de deur uit en dan moet het gebeuren! Heel leuk als het boek ons extra kan inspireren om daadwerkelijk de stappen te zetten. En ik ben 21 september jarig! Een leuk verjaardagscadeau.

 11. Wat mooi dat er een boek over geschreven is. Ik herken me in de tekst dat actie het enige is dat nodig is en dat je tegen al die regeltjes aan loopt. Het lijkt mij heerlijk om een huis te hebben van natuurlijke materialen gebouwd, waar je je eigen regenwater opvangt en voor je eigen stroomvoorziening kan zorgen. helemaal of grid dus. maar elke keer hoor je weer dat dat in Nederland niet mogelijk is.
  Ik ben heel benieuwd naar het boek.

 12. Hallo,
  mijn naam is Michèle, momenteel wonende in een gezellige rijwoning met een dochter en 2 honden…
  Reeds enkele jaren geeft mijn lichaam signalen, die me belemmeren om mee te kunnen met alles wat moet om financieel rond te komen en een dak boven mn hoofd te hebben, om te genieten van alles en iedereen rondom mij, maar ook hebben deze wederkerende signalen me doen nadenken hoe ik nu echt verder wil in het leven!
  Een eerste poging om deze stap te zetten een jaar geleden mislukte omdat de negatieve signalen me bang maakten , de wetgeving niet mee wou , en ik misschien ook nog niet voldoende informatie hierrond had gesprokkeld!
  Gelukkig ben ik een doorzetter en geef nooit de moed op en daarbij is alle info en verhalen van anderen welkom,…bijvoorbeeld dit boek van Marleen Hartog.
  Ik ben benieuwd;-)

 13. Lieve allemaal,
  Hierbij mijn bucketlist voor een huisje:
  – natuurlijke materialen
  – hergebruikte materialen
  – zelf voorziend
  – eigenwijs en harmonisch
  – warm en uitnodigend
  -aanwezig en niet zichtbaar
  Maar vooral: mijn veilige thuishaven!
  Gunfactor voor een ieder!!
  Silte groet uit Den Helder,
  Madeleine Frederiks

 14. Ik zoek een manier om te verhuizen zonder dat ik een hypotheek hoef te nemen, én kan worden in/aan de rand van het bos zodat we minder last hebben van elektriciteit, uitlaatgassen e.d. dus beter voor onze gezondheid, én beter is voor het milieu. Off the grid. Met ruimte voor onze eigen biologische moestuin. Nou specifieker kan het niet. Alleen nog het hoe. Hoop inspiratie te krijgen uit het boek.

 15. Als alleenstaande 50 plusser en al heel lang bezig met gezond wonen en leven heb ik de wens om met meer mensen te wonen in een groene omgeving op een niet conventionele manier, met wel eigen ruimte. Ik ben benieuwd naar de verhalen in t boek, naar leeftijdsgenoten en ook naar pioniers!
  Hartelijke groet, Ida

 16. Dit boek zou ik graag willen lezen. Ik ben erg geïnteresseerd in anders wonen, en overweeg dit te gaan doen met man en kind. Maar er zijn voor mij nog diverse beren op de weg. Ik hoop dat het boek mij het laatste zetje geeft.

 17. Ik zou het boek willen winnen als inspiratiebron. Ook om mijn man zo ver te krijgen om de sprong te wagen. Samen met onze kinderen. Ik wil hen bijbrengen dat het in een economie niet om geld gaat, maar in de eerste plaats om mensen. Maar hoe doe ik dat als ik mee blijf doen aan de norm? Nee, het moet anders!

 18. ben al een tijdje op zoek naar een andere woonplek om over enkele jaren op pensioen te gaan.
  Ik kies voor een woonvorm die het milieu en de maatschappij en onze gezondheid in het algemeen ten goede komt, Dat boek zou nieuwe inspiratie kunnen brengen !
  Het zou ook een prachtig geschenk zijn voor m’n verjaardag op 24 september!
  Alvast met vriendelijke groeten !

 19. Op zoek naar een eigen plek.

  Ons mooie huis dat op een droomplek staat moet ik binnenkort verlaten. Een dubbele scheiding. Met veel pijn en moeite heb ik in de buurt een mooi maar voor mij te duur appartement gevonden. Eigenlijk de enige kans. Maar langer dan een jaar kan ik er met mijn bescheiden alimentatie niet blijven, dus ik ga voorjaar 2018 naarstig op zoek naar een plek die bij mij en mijn beurs past. Ik heb al heel wat rond gespeurd naar alternatieve woonvormen, maar heb de oplossing voor mijn woonprobleem nog niet gevonden. Wie weet staat-ie in jouw boek. Ik ben in ieder geval heel benieuwd naar de inhoud! Leuk initiatief om een exemplaar weg te geven!

 20. Vooral het positieve van de schrijfster spreekt me aan, wat kan wel. Zelf probeer ik steeds duurzamer te leven en probeer meer en meer mijn eigen keuzes te maken.
  Een Tiny house, zelfvoorzienend maar hoe. Fijn dat er iemand is geweest die al heel veel wegen heeft bewandeld en daar inspirerend over schrijft. Ik ben zo benieuwd.

 21. Nu 140 m2, tuin en mogelijk stap naar ekodorp ( al aan het orienteren), meer rust, groen, goed voor thuisgevoel, milieu en gemeenschap en bovenal nieuwsgierig en op zoek naar inspiratie.

  Groet Esther

 22. Als bevlogen wereldverbeteraars keken we in de 70er jaren uit naar de magazines van De kleine Aarde in Boxtel, gevolgd in de 80er jaren door De Twaalf Ambachten onder bezielende, enthousiaste aanvoering van Sietze Leeflang en zijn vrouw. Mijn droom was een onderlandhuis, half onder, half boven de grond met een dak van gras, een hobbitwoning…
  Dan in de loop der jaren meegegaan in groter, meer, sneller. Zo terecht gekomen in de Bourgogne bij Cluny en Taizé. Een paradijselijke plek met mooi uitzicht gevonden in een complex van 3 huizen en 12 slaapkamers. Met nog 3 hectaren grond eromheen. Mogelijkheden om te bouwen en te verbouwen, niet meer groter, wel beter…. Het boek van Marleen Hartog kan opnieuw enthousiasme, bezieling brengen… Als inmiddels ouwe jongen komt hier de droom van zo’n natuurhuis dichterbij… Liever met meerderen…
  Zijn er liefhebbers voor duurzaam verblijf en toekomst in Bourgogne zie de site en weet je welkom.

 23. Wat een mooie reacties, dromen en plannen! En soms ook mensen die al stappen hebben gezet. Wauw!
  Ik hoop dat Kim het boek inmiddels met veel plezier gelezen heeft.
  Voor wie nog steeds interesse heeft in het boek: op anderswonenhetboek.nl vind je meer informatie. Enne… bestellingen worden uiteraard net even anders verstuurd. 😉
  Succes allemaal met jullie mooie plannen!
  Liefs,
  Marleen

 24. Heb zelf een aantal jaren off-the-grid gewoond, zonder problemen op dat vlak overigens. Even vermelden dat ik niet in Europa woonde. De reden waarom ik terug ben gekomen was dat toch niet iedereen op dezelfde lijn dacht en deed. Terug zonder 1 cent opnieuw te beginnen. Met succes! Nu ben ik op een ander keerpunt in mijn leven, ouder en hopelijk wijzer. Opgedane kennis mengen met idealen. Studie en praktijk maken duidelijk dat anders wonen bereikbaar is. Ecologische voetafdruk verminderen is goed voor de aarde én voor de geldbuidel. Veel mensen denken bij het woord ‘eco’ direct aan duurder in plaats van duurzaam. Daar is nog werk aan de winkel op gebied van bewustwording.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *