Gewoontes doorbreken The Four Tendencies Gretchen Rubin

Zo doorbreek je je gewoontes

Welke gewoontes zou jij graag willen doorbreken? Minder vlees eten, de auto vaker laten staan of alleen nog maar eerlijke kleding kopen? Wie weet heb je dan iets aan het nieuwe boek van Gretchen Rubin: The Four Tendencies. In dit boek deelt de auteur de wereld in in 4 types, die allemaal hun eigen manier hebben om hun gewoontes te doorbreken. In dit blog lees je meer over Gretchen Rubin en de verschillende types.

Gretchen Rubin

Gretchen Rubin besefte een paar jaar geleden dat zij alle reden had om gelukkig te zijn, maar dat ze het desondanks niet was. Daarom besloot ze zich een jaar lang te wijden aan het vinden van geluk. Elke maand legde zij de focus op een onderdeel van haar leven en beschreef ze de dingen waar ze tegen aanliep. Deze zoektocht resulteerde in de wereldwijde bestseller: The Happiness Project. Inmiddels heeft deze gelukkige dame verschillende boektitels en podcasts op haar naam staan en ligt haar splinternieuwe boek in de winkel: The Four Tendencies.

The Four Tendencies

The Four Tendencies gaat over hoe verschillende mensen omgaan met verwachtingen en gewoontes. Daarbij gaat het zowel over verwachtingen van de buitenwereld (bijvoorbeeld een deadline of sociale verplichting) als over verwachtingen van de binnenkant (de wens om een boek te schrijven of te beginnen met sporten). Volgens Gretchen Rubin kun je de wereld indelen in de volgende vier verschillende typen mensen, die elk op hun eigen manier omgaan met verwachtingen:

De Upholder (volhouder/verdediger) – Dit type doet altijd zijn best om aan alle verwachtingen te voldoen zonder daarbij belangrijke dingen voorbij te laten schieten. Hij maakt to do lijstjes en vinkt ze vrijwel moeiteloos af.
De Obliger (plichtsgetrouwe) heeft geen moeite met deadlines, afspraken en regels. Hij vindt het alleen wel moeilijk om zelf opgelegde doelen te bereiken.
De Questioner (vragensteller) is het omgekeerde van de obliger (plichtsgetrouwe). Dit type vind het makkelijk om tijd te steken in eigen doelen en uitdagingen, maar heeft wat meer moeite met verzoeken van buitenaf.
De Rebel werpt alle verwachtingen, zowel van de buitenwereld als zichzelf, van zich af. Hij doet het liefst waar hij zelf zin in heeft en wordt een beetje opstandig als mensen dingen van hem verwachten.

Ben jij benieuwd welk type jij bent? Op de site van Gretchen Rubin staat een quiz met 12 vragen waarmee je er binnen 5 minuten achter komt.

Gewoontes doorbreken The Four Tendencies Gretchen Rubin

Gewoontes doorbreken

Het doorbreken van gewoontes is voor veel mensen erg moeilijk. We hebben namelijk allemaal onze eigen ingesleten patronen en manieren om te blijven doen wat we al deden. The Four Tendencies speelt in op deze patronen en manieren en geeft je, op basis van jouw type, praktische tips om jouw gewoontes te doorbreken. Wil jij bijvoorbeeld duurzamer leven, minder (over)werken, ontspullen of kamp je met een verslaving? Dan zou het boek van Gretchen Rubin je daar wel eens bij kunnen helpen.

In The Four Tendencies laat ze aan de hand van diverse onderzoeken, herkenbare voorbeelden en scherpe inzichten zien hoe jij dingen aanpakt. Vervolgens laat ze je zien hoe je jouw oude gewoontes kunt doorbreken en je nieuwe gewoontes eindelijk onder de knie krijgt.

Verder lezen?

Bij hetkanWel proberen we ook gewoontes te doorbreken. Zo proberen we deze maand zo plastic loos mogelijk te leven. Klik op de foto hier onder om daar meer over te lezen.
Plasticloos leven

Advertisement

38 comments

 1. De gewoonte om mezelf niet op waarde te schatten, dat zou ik heel graag willen doorbreken. Daar vloeit uit voort dat ik steeds voor het vertrouwde blijf kiezen en geen nieuwe weg in sla. En dat mag ook doorbroken worden 🙂

 2. De gewoonte van het uitstellen… uitstellen om naar de sportschool te gaan, uitstellen om het huishouden te doen… dat soort dingen. Maar ook de gewoonte om weer geen boodschappentas mee te nemen naar de supermarkt, of een reusable koffiebeker.
  Ik ben fan van Gretchen Rubin.. dus ik ga duimen!

 3. ‘S avonds snaaien. Sinds ik niet meer rook (yay!) heb ik mezelf aangeleerd dat snaaien gezellig is (boe!). Ik kan het wel een tijdje laten, maar na verloop van tijd verval ik toch steeds weer in oud gedrag.

 4. Ik las net in een blog over de kracht van dankbaarheid dat “gratitude” meer vrede brengt- individueel en wereldwijd. En je kan dus zelf “weg bewegen van” wrok en klagen, via dankbaarheid, naar (meer) vrede- voor jezelf en anderen.
  1X voor mij, graag!

 5. Ik vind zelf dat ik goed bezig ben. Kijk naar wat voor mijzelf belangrijk is, maar kijk en help ook anderen. Ook op het gebied van minder plastic, minder auto rijden, minder afval ed ben ik bezig. Maar het kan altijd beter. En misschien staat er in het te winnen boek wel iets waardoor ik er nog beter mee om zou kunnen gaan!

 6. 1. Ik zou willen stoppen met zeggen dat dingen voor mij onmogelijk zijn om te bereiken met een hard werkende man en drie jonge kinderen. Ondanks dat manlief mij steunt, zie ik altijd beren op de weg, terwijl ik echt wel wensen en ideeën heb.

  2. En ik zou heel graag tegen mezelf willen zeggen “pak je zelf op en werk aan jezelf!” Ik kook gezond, met verse ingrediënten, niets uit pakjes, wil dat de kinderen gezond leren eten. Maar vervolgens eet ik zelf naast de maaltijden allerlei ongezonde rommel… Dus ik wil ook de gewoonte van “slecht” eten doorbreken….

  Het boek zal hier heel welkom zijn! 😉

 7. De gewoonte om te denken dat ik mijn opgelegde doel niet kan halen ( een masteropleiding in de gezondheidszorg) Misschien staan er in het boek wel hele mooie tips om hier eindelijk mee af te rekenen en na de huidige post HBO opleiding de stap te kunnen gaan maken.

 8. Ik zou graag van mijn gewoonte af willen om onvoorbereid boodschappen te gaan doen. Hopelijk vergeet ik dan minder vaak een duurzame boodschappentas mee te nemen zodat ik minder plastic tasjes hoef te kopen. Dat is eigenlijk ook meteen mijn grootste doel: minder artikelen kopen die in plastic verpakt zijn.

 9. In plaats van te gaan voor de snellere of makkelijkere manier om mezelf te verplaatsen (lees: roltrap of fiets) te kiezen voor een meer mindfull en gezondere manier (lees: wandelen, trap lopen). Dus de gewoonte te kiezen voor de snelle manier.

 10. Oh Briljant! Ik ben op dit moment het Happiness project aan het lezen (van Gretchen dus) juist om te zien hoe ik die slechte gewoontes (bank hangen, toch nog een stukje taart nemen als ik er al een op heb en een algemeen gevoel van tijd verspillen ervaren) te doorbreken en nu blijkt dat ze er een boek over geschreven heeft!! Super, kan niet wachten om deze te gaan lezen.

 11. Ik herken mij in verschillende types en dat is in het dagelijks leven best verwarrend. Het is vooral lastig voor mij om in evenwicht te blijven. Ik wil de volgende patronen veranderen: veel analyseren, nadenken en piekeren, perfectionisme alleen inzetten als het er toe doet, onzekerheid omzetten in zelfvertrouwen.
  Controle over gezond eten kunnen loslaten als het te veel tijd kost op een drukke werkdag en hier dan flexibeler worden. Minder plannen op 1 dag zodat ik ook minder vaak te laat kom of moet haasten ergens op tijd te zijn. Leren om gedachten te kanalyseren. Ik kan nog wel even door gaan met patronen welke ik wil veranderen. Ik probeer het al en weet zeker dat dit boek mij goede handvaten en bewustwording gaat geven.

 12. Ik lees dit nu pas omdat ik vanmorgen de nieuwsbrief van ‘Het kan wel’ heb ontvangen. Ik herken me in de twee eerste types. En daarbij komt dat ik erg van het ‘malen’ ben. Zo hadden mijn man en ik een discussie met een dochter van mijn man waarbij werden aangesproken over iets met de sinterklaas- en kerstviering van vorig jaar waarbij werd gezegd dat wij niet de schuld krijgen maar ook wel werd gezegd dat ze niet hetzelfde gedoe wilde als vorig jaar over cadeaus en het daarvoor uit te trekken geld, en ook en passant kwamen er nog wat dingen langs, die niet gewaardeerd worden door de kinderen. Ik blijf daar dagen mee bezig in mijn hoofd, heb zelfs een nacht slecht geslapen. Ik zou dus heel graag deze gewoonte willen aanpakken evenals het feit dat ik allerlei lijstjes maak en vervolgen er weinig mee doe.
  Heel vaak bezig zijn met wat wordt van mij verwacht en daar moe van worden, omdat je het toch blijkbaar nooit goed kan doen.
  Ja ik zou dus heel graag in aanmerking komen voor het boek.

 13. Ontspullen! Ik probeer heel gericht te kopen, maar heb nog wel een zolder vol dit-kan-ik-misschien-later-nog-eens-gebruiken. Mijn pogingen het weg te doen, lopen altijd uit in een herschikactie in dozen… Die gewoon weer blijven staan. Het zou mooi zijn met dit boek écht te ontspullen. En als het boek uit is, gaat het in de mini-bieb bij ons in de staat: echt!

 14. Interessant!
  Ik ben onlangs (voor een 2e x…) begonnen met een Bullet Journal. Als agenda en todo-lijst. Vinkjes zetten is zo bevredigend, dan kan ik mijn hoofd leeg maken! Tegelijk werkt zo’n lijst ook tegen me. Ik merk dat er bepaalde taken zijn die ik steeds doorschuif terwijl ze toch gedaan moeten worden. En die op mij wachtende taakjes blijven dan toch onrust geven.
  Hoe kun je tijd vrij maken voor de echt belangrijke dingen, vaker nee zeggen tegen dingen die je steeds doorschuift, niet leuk vindt of helemaal niet belangrijk zijn…?

 15. Heel graag! Heb onlangs een diagnose gekregen die veel verklaard en nu wil ik daarmee aan de slag. Nieuwe gewoontes aanleren is daardoor extra moeilijk maar kan wel. Daarbij ben ik nu erg gemotiveerd en alle hulp is welkom!

 16. Ik ben een groot fan van Gretchen. Nu ik weer eens over mijn grenzen ben gegaan met werk en als rebel me vaak verzet tegen tips en adviezen is een verdieping op mijn stijl zeer welkom. Tijd voor een next step.

 17. Hoi,

  Ik heb een 3-daagse kursus gevolgd over gewoontes, hoe ze werken, en hoe je ze kan beinvloeden – allemaal met wetenschappelijk bewezen methoden. Misschien hebben mensen iets aan wat ik geleerd heb:

  1 – koppel iets leuks aan iets dat minder leuk is.
  Je hersenen koppelen heel gemakkelijk allerlei dingen samen. Als je op een verjaardag bent, verwachten je hersenen bijvoorbeeld dat er cake is. Daarom ga je graag naar verjaardagen. Ik houd niet van koken, daarom kocht ik een maand geleden een doos koekjes die ik erg lekker vind. Die koekjes mag ik van mezelf alleen eten onder het koken. Nu kook ik bijna elke dag 🙂

  2 – Deel dingen op in kleine stukjes
  Als je een klus moet doen die veel tijd/moeite kost. Deel het dan op in kleine stukjes. Neem jezelf bijvoorbeeld voor om maar 1 kamer per keer te stofzuigen, in plaats van het hele huis. Je zult merken dat je ‘als je toch bezig bent’ misschien wel een kamer extra meepakt.

  3 – Kleinere bordjes
  Als je vind dat je te veel eet, probeer dan eens je grote eetborden weg te zetten, en in plaats daarvan iets kleinere bordjes te gebruiken. Werkt als een trein.

  4 – Maak een planning
  Vind je dat je te weinig hardloopt? Plan je hardloop sessies een dag of twee van tevoren, en schrijf het in je agenda. Voor je hersenen is het altijd gemakkelijker om te zeggen dat je ‘morgen’ iets wil doen, dan dat je ‘nu’ iets wil doen. Dit werkt met heel veel dingen, en nog beter als je een gedeelde agenda gebruikt, zodat andere mensen jou ook in de gaten kunnen houden 😉

  Groetjes.
  Nick

 18. Ik zou graag een einde maken aan mijn gewoonte om eindeloos spullen in kringloopwinkels en op rommelmarkten te kopen en mijn huis zo alsmaar voller te laten worden. Zou graag zover komen dat ik minstens zoveel – en liever meer – spullen weg doe voor ik weer wat nieuws mee naar huis mag nemen aan kleding, boeken, huishoudelijke spullen enz.

 19. Ik had al over The Four Tendencies gelezen. Het lijkt me een heel verhelderende methode om zovéél dingen in beweging te zetten. En dat is voor mij het allermoeilijkste: Begin! Daar kan ik Gretchen’s hulp héél goed bij gebruiken.
  Dus duimen maar….

 20. graag zou ik willen leren het patroon te doorbreken niet te bewegen, het lijkt wel een soort verzet van binnen uit, ik kan steeds minder maar moet meer bewegen en hoe doe je dat als je altijd pijn hebt en drie trappen af en dus ook weer op moet, toch kan het zo niet door gaan want ik wordt steeds zieker, dus dat is wat ik moet doorbreken, vandaar dat ik het boek wel zou willen want ik heb echt wel wat te leren doorbreken.

 21. Haha ik heb net de test gedaan en ja hoor According to your answers, your dominant Tendency is Obliger. – Vorige week liep ik ook weer helemaal vast in oude patronen waarvan ik me had voorgenomen deze los te laten. Dus weer overwerkt, uitgeput, huilend op de bank. Het is zo lastig om die people pleasing patronen te veranderen. En het is zo frustrerend dat nu ik ze ook zie en herken, het nog een valkuil blijft in onbewaakte momenten. Ik kan wel wat hulp gebruiken en dit boek komt als geroepen op mijn pad. Nu geloof ik niet in toeval. Ik doe graag mee aan deze actie. Eens kijken of zelfs ik gewoontes kan doorbreken.

 22. Gewoontes doorbreken???? Nou, dat staat mij wel te wachten, nu mijn Chinese vriendin eindelijk haar Verblijfsvergunning heeft gekregen!!!
  Daar heeft zij ook recht op vind ik. Want na 46 jr. huwelijk en na 8 jr. weduwnaar heb ik dus wel een aantal gewoontes ontwikkeld lijkt mij. Dus dat wordt hard werken, hoewelzij daar niet om vraagt. Chinese vrouwen zijn n.l. zeer volgzaam opgevoed. En toen heb ik haar uitgelegd, dat man en vrouw in Nederland (90%) gelijk zijn.
  Nu, dat pikte zij snel op; ik had er bijna spijt van! Maar nu aan de slag.

 23. Ik heb een aantal hardnekkige gewoontes, die voor mij zo moeilijk te doorbreken zijn. Ik begin meestal vol enthousiasme met veranderenmaar ben geen volhouder zodat er bijna nooit een nieuwe, ‘betere’ gewoonte in mijn systeem komt…

 24. Ik haat hokjes en als ik de quiz invul (want ik ben dol op quizen invullen) ben ik een rebel. Dat is dan wel weer fijn, het voelt het minst als een hokje. Ik heb zeer zeker gewoontes waar ik vanaf wil, zoals makkelijk de auto pakken en mijn agenda te vol proppen (waardoor ik makkelijker de auto pak). Wat ik doe om mijn gewoontes te doorbreken is één klimaatdaad per dag. Ik schrijf daarover in een blog (klimaatddadvandedag.blogspot.nl) en haal veel inspiratie uit ‘het kanwel’ Ik ben ergens in juni spontaan begonnen en houd het dus al best lang vol. Daad van vandaag was bellen met de provincie over een plek voor een tijdelijk kerstbomenbos. Zodat mensen die een kerstboom met kluit kopen in Amsterdam hem na afloop ergens in de buurt kunnen planten. Ook met de trein gereisd en onderweg afval opgeraapt, waar dat zijn best al wel gewoontes.

 25. Met alle winden meewaaien, daar wil ik mee stoppen. Ik wil wil snappen waarom ik de dingen doe die ik doe. Ik vond The Happiness Project een fantastisch idee en het boek erg leuk om te lezen. Ik ben benieuwd wat Gretchen te zeggen heeft over interne en externe verwachtingen. Ik verwacht in ieder geval nieuwe inzichten! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *