plantaardige verf

Je haren laten kleuren met plantaardige verf? Hier kun je terecht!

Ik ken maar weinig mensen die, net zoals ik, nog nooit in de kappersstoel hebben gezeten voor een ander kleurtje in ’t haar. Aan de ene kant is dat een goed teken, want ik ben tevreden over mijn haarkleur, maar aan de andere kant betekent het ook dat ik gewoon een watje ben. Hoe dan ook, eens moet de eerste keer zijn. Maar dan kies ik wél voor natuurlijke haarkleuring. Met welke natuurlijke producten kun je zelf je haar verven? En bij welke kappers kun je terecht voor natuurlijke haarkleuring? Ik zocht ’t uit!

De bekendste natuurlijke haarverf is henna, voor een rode look. Het blijft een maand of drie zitten en is gezond voor je haren. Wil je liever blond? Dan kun je experimenteren met kamille, water en een beetje goudsbloem. Het mengsel laat je een half uurtje intrekken en spoel je daarna uit. De bladeren van de walnoot halen de bruine tinten in je haren naar boven. Voeg de bladeren toe aan kokend water en laat het even doorkoken. Het mengsel hoeft maar een kwartiertje in te werken. Toch liever zwart? Ga dan voor zwarte thee-infusie. Het mag vrij geconcentreerd zijn. Laat ’t 20 minuten trekken en zorg ervoor dat het minimaal een half uur inwerkt op je haren.

Een bezoekje aan de kapper

Zelf je haren verven met natuurlijke producten klinkt dus redelijk simpel, maar voor iemand die nog nooit haar haar geverfd heeft, is het toch net een stapje te ver. Ik ga liever naar een kapper die weet wat-ie doet. Maar welke kappers gebruiken plantaardige verf?

Haarzuiver, Den Haag

Deze salon gebruikt producten die voor 100% bestaan uit gemalen planten. De kleur hecht aan de buitenste lagen van het haar, waardoor het eigen pigment en de conditie van het haar niet worden aangetast.

Instituut Haar & Gezondheid, Amsterdam

In deze kapsalon (van Dianne te Mebel) wordt vooral gewerkt met henna, maar dat betekent niet dat je je haar hier alleen rood kunt verven. Je kan kiezen uit maar liefst 22 kleuren, maar je kunt ook meerdere kleuren laten mengen. Dianne te Mebel verkoopt de henna ook, zodat je thuis aan de slag kan. Je krijgt dan een hennamengsel met shea-butter mee dat in blokjes in een soort pasta verandert als je het thuis met warm water mengt. Hierdoor is het makkelijker aan te brengen dan de traditionele poeder die je met water moet mengen. 

Estilona, omgeving Enschede

Deze thuiskapster heeft een ecologische aanpak en gebruikt enkel puur natuurlijke en biologische producten. Je haren laten blonderen kan dus niet, maar verven met plantaardige kleurstoffen is wel mogelijk. De kleuringen bestaan voor 100% uit gemalen planten en ondergaan geen chemische bewerking.

FAIR4HAIR, Rotterdam

Bij deze kapper is het mogelijk om je haren te verzorgen en laten verven met natuurlijke ingrediënten. FAIR4HAIR heeft nog wel een aantal producten achter de hand (om ervoor te zorgen dat de wensen van alle bezoekers uitkomen) die synthetische stoffen bevatten, maar wel zo min mogelijk het milieu belasten.

Bio Beauty Store, Zwolle

Met chemische haarkleuringen is alles mogelijk, maar het is wél heel schadelijk voor je hoofdhuid en haren. Bio Beauty Store werkt daarom uitsluitend met natuurlijke plantenkleuring. Hier zitten geen hormoonverstorende ingrediënten in en het zorgt ervoor dat je haar meer glans krijgt en versterkt.

Ginger, Utrecht

Voor het wassen, knippen en kleuren gebruikt Ginger fairtrade producten met biodynamische ingrediënten en ondersteunt daarmee meer dan 800 gemeenschappen in het Amazonegebied Afrika, Indochina en Australië. Voor haarkleuring gebruikt deze kapper de producten van Oliebe. Deze zijn 100% plantaardig en worden aangelengd met heet water en soms een scheutje biologische appelazijn. Walnootschalen, bessen, koffie, kamille, kurkuma en cacao zorgen voor de juiste kleur.

Puur Geknipt, Dordrecht

Deze duurzame kapper gebruikt ook de producen van Oliebe. Het resultaat van een kleurverandering met plantaardige kleuren is afhankelijk van de individuele natuurtint van de bezoeker en de inwerktijd. Het toepassingsgebied ligt tussen heel lichtblond en zwart.

Natuurkapper Meppel, Meppel

Deze kapper is in handen van Marijke. Ze heeft zich de afgelopen drie jaar gespecialiseerd in 100% natuurlijke haarkleuringen en producten. Alle producten die in deze salon worden gebruikt, zijn gezond voor het haar en de hoofdhuid, duurzaam en niet schadelijk voor het milieu. De producten zijn dierproefvrij en beschikken over het BDIH-keurmerk en EKO-keurmerk.

Green Charms, Nijmegen

Voor haarkleuringen gebruikt Green Charms ook de producten van het merk Oliebe. Het heeft geen chemische toevoegingen, de kleuringen zijn tegelijkertijd ook een kuur voor je haar en het dekt grijs haar. De plantaardige verf is dus ook geschikt als je last hebt van allergieën of haaruitval of een chemokuur ondergaat.

Nature Hair Experience, Arnhem

Nature Hair Experience gebruikt de 100% natuurlijke producten van het merk Philip Martin’s. Het zijn organische producten die de haarconditie verbeteren. De producten verminderen en voorkomen haarproblemen.

Frishaar, Groningen

Deze persoonlijke kapsalon van Sylvia Hovingh is gespecialiseerd in haarkleuringen op natuurlijke basis. De producten waarmee wordt gewerkt zijn uitsluitend natuurlijk en milieuvriendelijk.

Haarstudio Marijke, Amersfoort

Bij deze haarstudio kun je terecht voor plantaardige haarkleuringen met als eindresultaat een genuanceerde kleur die jouw eigen haarkleur accentueert. De kapsalon werkt met de producten van Oliebe. Mannen met een baard of snor kunnen hier ook terecht voor natuurlijke baardolie en baardbalm van Mister Bear Family. Deze producten bevatten geen parabenen en conserveringsmiddelen.

Puur Couleur, Noordbergum (Friesland)

De gouden regel van deze salon is: gebruik alleen producten op je lichaam die je bij wijze van ook op zou kunnen eten. Je kunt er terecht voor plantaardige haarkleuringen, maar ook voor speciale (natuurlijke) behandelingen die de hoofdhuid helpen herstellen.

Amber Hair, Rotterdam

Deze kapsalon werkt uitsluitend met natuurlijke haarkleurings- en verzorgingsproducten. Alle producten zijn dierproefvrij en voorzien van het EKO-keurmerk en BDIH-keurmerk.

Haarstudio Corine, Goes

Volgens Corine worden veel haar- en huidproblemen veroorzaakt door reguliere verzorgingsproducten met chemische ingrediënten, zoals parabenen. Om die reden gebruikt deze haarstudio uitsluitend producten op natuurlijke/biologische basis.

Bewust Astrid, Maastricht

Astrid, de eigenaar van deze kapsalon, werkt ook met de producten van Oliebe. Deze producten bestaan volledig uit biologisch gemalen planten, zoals rabarberwortel, rood sandelhout, berkenbladeren, oregano en salie.

Salon Dignity, Middelburg

Deze milieuvriendelijke kapsalon wilt laten zien dat modern en gezond werken heel goed samengaan. Het team werkt enkel met producten die gecertificeerd zijn, zoals Oliebe, Logona, Kpourkarite en Sante.

Advertisement

23 comments

 1. Wat leuk dat mijn kapsalon fair4hair genoemd wordt, dankjewel!
  Wij kleuren vooral met de 100% plantaardige kleuringen van Hairborist en Oliebe.
  Daarnaast werken we met het ecocert gecertificeerde Franse merk Rodolphe&co.
  De website wordt binnenkort weer geüpdate, helaas staan er nu nog wat merken op waarmee we niet meer werken. In de tussentijd hebben we namelijk gezondere en duurzamere producten ontdekt……we blijven ons ontwikkelen!!

 2. Wat leuk dat ik hier ook genoemd word! Ik wilde jullie de site waar veel natuurkappers op staan laten zien, maar dit wordt aangemerkt als spam, dat is jammer. Dit artikel heb ik wel aan de natuurkappers site toegevoegd, past heel mooi in het plaatje van Natuurkapper.com

 3. Ook mis ik Amber Hair uit Rotterdam.
  Er wordt uitsluitend met 100% biologische en natuurlijke producten gewerkt, die dierproefvrij zijn en voorzien van het EKO keurmerk of het BDIH keurmerk.
  Producten waar ik meer werkt zijn o.a. Oliebe, Lavera, Logona en Santé.

 4. Amber Hair in Rotterdam is absoluut een vermelding waard. Zit vlakbij Centraal station. Ik kom hier nu bijna 4 jaar voor natuurlijke kleuring (en een goed gesprek met Yvette). Mijn lange haar was flink beschadigd door chemische kleuringen en producten. Zag er niet uit. Dankzij haar duurzame aanpak heb ik mijn mooie haar weer terug, valt mijn haar perfect en heb ik een prachtige natuurlijke haarkleur. De grijsdekking is prima. Ik krijg altijd complimenten, veel mensen zijn verbaasd als ik zeg dat ik mijn haar verf want het ziet er niet geverfd uit.

  Bij Yvette staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Behalve dat mijn haar

  1. Ik sluit me graag aan bij Kim. Amber Hair gebruikt hele fijne natuurlijke producten en ook ik heb mijn haar zo enorm zien opknappen van de natuurlijke kleuring die Amber Hair gebruikt. Fijne salon met rust en aandacht voor elke klant en waar ik altijd weer met een mooie natuurlijke haarkleur de deur uitloop 🙂

 5. Hallo Sjoske, wij zijn hier allemaal heel blij mee! Bedankt!!! Bijna alle kappers die worden genoemd werken met OLIEBE plantenkleuren. Natuurkapperswinkel, mijn bedrijf, verkoopt OLIEBE in Nederland. Misschien interessant voor kappers die op zoek zijn naar plantenkleuringen? Ik geef ook workshops om hen te leren ermee te werken. Op mijn site zie je ook alle kappers (Onderaan in grijs).

 6. ik werk op de afdeling contactallergie in een ziekenhuis in België
  wij zien heel veel patiënten met (zware) allergie voor de courante chemische synthetische haarverven
  er worden tegenwoordig heel veel zogezegde alternatieven aangeboden, hoewel enkel puur plantaardig de enige uitweg is als men nog wil kleuren ipv laten vergrijzen
  het zijn niet (alleen) de parabenen, de resorcinol, ammoniak, peroxides, … die problemen geven.
  Vermits zo goed als alle permanente (“oxidatieve”) haarverven para-fenyleendiamine (PPD) (soms diaminobenzeen genoemd) of derivaten zoals para-tolueendiamine (diaminotolueen), tolueen-2,5-diamine sulfaat (PTD), para-aminofenol, enz., bevatten, bestaan er voor patiënten met een gekende contactallergie weinig alternatieve producten om een permanente kleuring te verrichten, dan plantaardige kleuring, tenminste als men niet allergisch is aan etherische oliën en bepaalde planten.
  Hairborist bio-concept met plantaardige haarkleuring: de natuurlijke haarverf wordt gemaakt van poeder (afkomstig van bloemen, stampers, blaadjes …) en water. Het dekt 100% grijs haar, deze garantie geldt zowel voor de lichte als donkere haartinten. Door het uitgebreide assortiment kan er een grote variatie aan kleuren bekomen worden.
  Logona plantenhaarverf bevat enkel natuurlijke stoffen. Deze plantenhaarverf kan het haar accentueren, nuanceren of donkerder kleuren, hoewel het resultaat op grijze haren redelijk “opzichtig en onnatuurlijk” overkomt, vaak met de neiging naar sterk oranje. De verf kan het haar niet blonderen of oplichten. Zo ook, Sante Herbal hair color, 100 % plantaardige haarverf.
  Donkerbruine of zwarte hennapoeders die het haar wèl donkerder kunnen kleuren, bevatten meestal PPD of aanverwante stoffen, soms zelfs bariumperoxide (verboden kleurstof!), wat vaak niet op het etiket vermeld staat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *