Natuurlijke middelen om ongedierte op afstand te houden

Eindelijk! De zomer lijkt aangebroken te zijn. De terrassen zaten deze week vol en warmte records werden verbroken. Maar dat betekent ook dat het ongedierte weer uit z’n schuilplaatsen kruipt en hoewel we er bij hetkanWEL de filosofie van ‘leven en laten leven’ op na houden, kunnen die kleine diertjes toch best irritant zijn. Daarom een aantal natuurlijke manieren om ongedierte te bestrijden op een rij:  

Kakkerlakken

Kakkerlakken komen in verschillende maten en soorten voor in ons land, maar je komt ze natuurlijk ook tegen in je vakantiehuisje in bijvoorbeeld Spanje. Goed om te weten, is dat ze niet van kattenkruid en ook niet van laurierblaadjes houden. Die laurierblaadjes kan je gewoon los op de plekken in je huis leggen. Van het kattenkruid maak je een spray, door gekookt water over gedroogd kattenkruid te gieten en het tien minuten te laten staan. Giet vervolgens door een zeef in een spuitflesje en spuit dit mensel bij kieren, gaten en openingen. Neveneffect kan wel zijn dat je alle buurtkatten op bezoek krijgt, want die houden nou juist wél van kattenkruid.

 Muizen

Die katten kunnen goed van pas komen bij de aanpak van muizen. Helaas overleven de muizen dat vaak niet, hoewel ze weg lijken te blijven als ze eenmaal door hebben dat er katten aanwezig zijn. Heb je geen katten voorhande: muizen houden ook niet van pepermuntolie. Bovendien maskeert pepermuntolie de geur van voedsel. Je kan wattenbolletjes met pepermuntolie neerleggen op de plekken waar je muizen vermoedt of je kan spuiten met pepermuntspray. Dat maak je makkelijk zelf door een paar druppels pepermuntolie aan water toe te voegen en dit in een spuitflesje te gieten. Natuurlijk kan je de gaten en kieren in je huis ook dicht maken met staalwol: heel lastig voor muizen om doorheen te knagen. En bewaar je eten niet in kartonnen dozen, maar in (gerecycelde) glazen potten.

Motten

Je hebt motten die tussen je kleding gaan zitten en je hebt motten die tussen je eten gaan zitten. Bij beide soorten heb je lavendel nodig en een klein zakje. Voor de ‘eetmotten’ doe je lavendel, roosmarijn, kaneel en laurier in een zakje en leg die tussen je etenswaren in je voorraadkast. Voor je kledingkast doe je alleen lavendel in een zakje en druppel je nog wat extra etherische lavendelolie op het zakje. Ook cederhout is een goede manier om motten in je kledingkast tegen te gaan.

Muggen

Er zijn mensen, die zweren bij DEET, maar dat goedje is behoorlijk chemisch en wij lossen het liever op een natuurlijke manier op. Dit is wat je kan doen voor een natuurlijk muggenspray: meng vier druppels etherische olie van citronella, kruidnagel, thijm, kattenkruid met hamamelis (toverhazelaar) en water en spray dit op je huid om muggen tegen te gaan. Misschien een iets makkelijkere natuurlijke manier: lemon-eucalyptusolie. Dat kan je gewoon kant-en-klaar bij de (natuur)drogist kopen.

Fruitvliegjes

Fruitvliegjes doen niemand kwaad, maar ze zorgen er wel voor dat je verse eten eerder gaat rotten. En een keuken vol fruitvliegjes is natuurlijk sowieso heel irritant. Wat kan je doen? Vul een glazen pot met azijn, wijn of bier. Je kan er eventueel ook nog één of twee appelpartjes aan toevoegen. Dek de pot af met plastifolie waar je minuscule gaatjes in prikt. De vliegjes kunnen door de gaatjes wel naar binnen, maar niet naar buiten.

Wespen

Wespen houden van je zoete drankje op het terras en van de klodder jam op je kersverse croissantje, maar ze houden niet van de geur van kruidnagel, azijn, sinaasappel, citroen, koffie of wierrook. Deze middelen zijn dus het proberen waard om de wesp op afstand te houden. Zet bijvoorbeeld een paar kommetjes met koud water met daarin wat kruidnagelen op tafel. Werkt het onvoldoende, dan kan je altijd nog een wespenval maken door de top van een petfles af te snijden en het bovenste deel om te draaien en als een trechter op het onderste deel te zetten. Giet een laagje siroop in de fles et voilá: de wesp kan wel de fles in, maar er niet uit.

Mieren

Ook mieren kunnen een ware plaag vormen, zeker als ze de weg naar je voorraadkast hebben ontdekt. Er zijn een paar manieren om mieren tegen te houden en ervoor te zorgen dat ze hun route verleggen. Ze houden bijvoorbeeld niet van koper, dus leg een stukje koperdraad bij je drempel of wat oude centen en het probleem is opgelost. Krijt of babypoeder heeft nagenoeg hetzelfde effect. Wel goed opletten dat je dit na een regenbui weer opnieuw moet strooien.

Heb jij nog tips om het ongedierte deze zomer op een natuurlijke manier op afstand te houden? Laat het ons dan weten!

Advertisement

10 comments

 1. helaas niet echt diervriendelijk
  ‘Giet een laagje siroop in de fles et voilá: de wesp kan wel de fles in, maar er niet uit.’ Heb je dat weleens gezien, en gehoord, hoe die dieren vechten voor hun leven, pure paniek
  Nee Wypke zo gaat dat niet

 2. Alleen siroop in de val trekt niet enkel wespen maar ook bijen aan. En dat wil ik niet. Naast een beetje siroop gebruik ik ook een half blikje bier en wat witte wijn. En… ja er wordt een doodsstrijd geleverd, maar een verdrinkingsdood gaat relatief snel…
  Nog een tip: mieren houden niet van kaneel.

 3. Ik vind de term ongedierte niet acceptabel.
  Ik spreek liever van ongewenst gedierte.
  Onkruid is ook een misplaatste term.
  Onmensen, ja die bestaan wel: de verkrachters
  lustmoordenaars en nog veel meer.
  Maar wie geeft ons het recht om diertjes en plantjes
  ON te noemen. Zij allen vechten voor hun plaatsje in
  het geheel, zonder boze opzet.
  Onmensen zijn de gewetenlozen, die opzettelijk
  leed toebrengen.

  1. ook ik dacht ‘ongedierte?, hoezo?’ Er bestaan dieren die hinderlijk zijn voor mensen, maar over het algemeen zijn mensen veel hinderlijker voor dieren …
   Probeer te voorkomen dat je diertjes in huis krijgt die je er niet wenst. Laat geen open etensrestjes rondslingeren (bewaar restjes in een dicht bakje in de koelkast), hang een horgordijn op, drink geen zoete drankjes buitenshuis (drink ze helemaal niet, dat is beter voor je gezondheid).

 4. Wat te doen tegen de mineermot die de paardekastanjes naar de bliksem helpt.
  Ik zoek een zeer dieronvriendelijke methode want ik heb niet zo’n knuffeldrang.
  Wel moet het niet ten koste gaan van andere organismen en geen toxisch effect hebben op iets anders dan de rotmot.

 5. Wij zijn nog op zoek naar natuurlijke parasietweerders voor de huisdieren: vlooien-luizen-teken… Kokosolie was me aangeraden, maar dan ziet je hond er wel behoorlijk vet-glimmend uit en ze laar het ook niet meer zo gewillig opbrengen. Iemand een afdoend idee.?

   1. Op zoek naar iets tegen teken voor mezelf, kwam ik op internet berichten tegen over barnsteen tegen teken bij honden. Er zijn halsbanden van barnsteen te koop. Geen idee of het helpt. Het is in elk geval wel natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *