wegwerpbeker

We hebben hét alternatief voor de wegwerpbeker gevonden

Nu een aantal grote bedrijven, zoals Starbucks, hebben aangekondigd plastic rietjes in de ban te doen, kan de wegwerpbeker natuurlijk niet achterblijven. Het is misschien wel onze grootste gezamenlijke vijand als we praten over duurzaamheid. Het lijkt zo makkelijk om je eigen beker mee te nemen als je onderweg bent, maar in de praktijk werkt het helaas nog niet zo. In Duitsland hebben ze daarom een passende oplossing bedacht. Ik stel voor dat we het briljante idee ook realiseren in Nederland.

De wegwerpbeker is een groot probleem. Meestal is het papier bekleed met polyethyleen om het waterdicht te houden, maar dit materiaal kan niet zomaar gerecycled worden. En dan hebben we het nog niet eens over alle middelen die nodig zijn om zóveel wegwerpbekers te produceren. Je snapt: we hebben een oplossing nodig.

De Freiburg-cup

De Duitse stad Freiburg voorziet haar burgers van een gemakkelijk bekersysteem voor hergebruik. De zogenaamde ‘Freiburg-beker‘ is een to-go-beker van hard plastic met een wegwerpdeksel. Je krijgt een beker in je bezit voor 1 euro borg. Als je ‘m niet meer nodig hebt, kun je de beker terugbrengen naar één van de 100 deelnemende bedrijven in de stad.

Desinfecteren

Alle deelnemende winkels in de stad herken je aan een groene sticker op de ruit. Zij zorgen ervoor dat de teruggebrachte beker wordt gedesinfecteerd, zodat hij opnieuw gebruikt kan worden. De bekers kunnen tot 400 keer opnieuw gebruikt worden. Dat is wel even iets anders dan de huidige wegwerpbekers die na één keer gebruiken op straat liggen en nauwelijks vergaan.

We <3 koffie

Duitsland houdt van koffie: er worden ongeveer 300.000 kopjes koffie per uur genuttigd. Dat staat gelijk aan zo’n 2,8 koffiekopjes die gemiddeld na 13 minuten alweer worden weggegooid. Een herbruikbare beker komt dus als geroepen. Maar ook in Nederland laten we koffie niet graag staan. Per persoon drinken we gemiddeld 4 koppen koffie per dag. Toch staat de Verenigde Staten bovenaan als het gaat om het gebruik van wegwerpbekers. In 2010 werden hier maar liefst 23 miljard papieren bekertjes gebruikt.

Wat vind jij van dit idee? Is het ook iets dat we in Nederland moeten invoeren?

Advertisement

10 comments

  1. Symphatiek idee! Jullie zijn wel vergeten door te geven wat het desinfecteren van de bekers nog evt. voor milieuschade (veel watergebruik, watervervuiling? ) kan opleveren. Ik zie graag alle kanten van de medaille voor ik een keuze maak. Hopelijk lukt dat nog?

  2. Goede gedachte maar slechts een halve oplossing. Nog steeds mileutroep slechts om het gemak. Als je zonodig met je koffie mobiel wil zijn zorg dan voor een eigen beker, vind ik.

    1. Een koffieautomaat zonder bekers, ben ik met je eens, Ellen, dat deden ze op de VU ook, zo’n 15 jaar geleden toen ik daar doceerde, werkt perfect. Gewoon de juiste prikkels, hoewel ik het Freiburg-systeem echt mooi vind, waarom niet én, én.

  3. Het lijkt mij het beste als er gewoon geen wegwerpbekers meer gebruikt mogen worden, maar dat zullen de ondernemers niet zo’n goed idee vinden.. Dat lukt alleen door overheidsregulering. Deze oplossing lijkt me niet perfect: mensen zijn niet gemotiveerd om hun beker weer terug te brengen, behalve misschien als er geen alternatief is. Dus of deze beker of niks.. Daarbij vraag ik me af of mensen voor 1 euro de moeite nemen om het terug te brengen. Vaak gaat koffie halen bij een koffie tentje toch even ‘snel snel’, laat staan dat je tijd hebt om het terug te brengen. Misschien als je ze opspaart of de volgende dag weer meeneemt en zo korting krijgt op je nieuwe kopje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *