Duurzame daad 34/50 – Nespresso moet aan de bak

Van de week had ik bijna ruzie met een zeer milieubewuste vriendin. Ze kwam langs en ik bood haar koffie aan. ‘Ja, heerlijk’, antwoordde ze blij, ‘ik snak naar koffie.’ Toen ik aanstalten maakte om ons Nespresso apparaat te vullen met een capsule, sloeg haar stemming om.

Clooney-fan

‘Heb jij zo’n vreselijk ding in huis? Dat had ik toch echt niet van jou verwacht.’ ‘Ik ben een grote George Clooney-fan’, grapte ik nog maar ze kon er niet om lachen. Een tirade over de vervuiling van eenpersoons wegwerpcapsules volgde. ‘Eens’, zei ik toen ze een slok nam. ‘Ik ben het helemaal met je eens, maar wij recyclen de capsules en van de oude koffie wordt compost gemaakt. Doorgaans gaat koffieprut zo bij het gewone afval de verbrandingsoven in.’

Studie

Deze wijsheid had ik uit een artikel van The Guardian over ‘portie koffie’, die steeds meer in zwang komt: iedereen z’n eigen smaakje in plaats van een gezellige grote pot filterkoffie. Ons oude apparaat had het begeven en we oriënteerden ons op de hedendaagse mogelijkheden. Een hele studie heb ik gemaakt van koffie, zetmethodes en meer wetenswaardigheden. Tegenwoordig kies je niet meer louter op basis van prijs en inhoud van een apparaat. Ook moet je letten op gebruiksgemak, hoeveel smaakjes zijn er, kan íe cappuccino of ristretto maken… En ben je helemaal grondig bezig dan kijk je ook naar de impact op het milieu. Lang heb ik me afgezet tegen Nespresso om dezelfde argumenten waarmee mijn vriendin mij om de oren sloeg.

Beter portiekoffie

Maar volgens het artikel in The Guardian, die weer een heus onderzoek citeerde, wordt heel veel filterkoffie weggegooid en staat een kan doorgaans lang te verpieteren op het warmhoudplaatje, wat ook allemaal energie kost. Portiekoffie is wat dat betreft veel efficiënter. Het onderzoek kwam tot de conclusie dat de Senseo’s of Nespresso’s van deze wereld zelfs beter voor het milieu zijn dan filterkoffie. Daarbij moet wel vermeld worden dat het onderzoek in opdracht van Nespresso werd gehouden.

Mooie verhalen

‘Hoe het ook zij het’ antwoordde ik mijn vriendin, ‘ligt het allemaal genuanceerder dan op het eerste gezicht lijkt.’ Bovendien las ik op de website van Nespresso uitgebreid over hun ‘social repsonsibility’, die – al dan niet op aandringen van mijn held Clooney – bewonderenswaardig is. Nu kunnen natuurlijk mooie verhalen verteld worden op websites maar als het wordt onderschreven door een gold class notering in de Dow Jones Sustainability Index*, dan ben ik toch geneigd om het te geloven.

Verlotingsactie

Dan alleen die cupjes. Inderdaad, zonde van al dat aluminium en dat afval is een doorn in het oog. Maar als het gerecycled wordt, dan is er in feite weinig aan de hand. Net als glas kan aluminium praktisch voor 100% gerecycled worden zonder dat het veel energie kost. Dus dat doen wij thuis trouw. Bij het bestuderen van de Nespresso-website stuitte ik op een verlotingsactie, die het hele jaar gehouden wordt. Wie zijn of haar zak met cupjes inlevert, maakt kans op mooie prijzen zoals een fotoshoot met Sacha de Boer of luxe weekend Parijs met de Thalys.

Zichtbaar

Ik neem aan dat Nespresso deze wedstrijd organiseert om het recyclen te promoten. Lovenswaardig, met toch wel één minpunt, die ik bij deze heel graag onder de aandacht van Nespresso breng: promoot ook je wedstrijd in plaats van ‘m diep weg te stoppen op je site. Net zoals de afvalbakken voor de cupjes: ergens ver weg in een hoek van de winkel in plaats van vol in het zicht. En geen medewerker bij Nespresso die mij ooit gevraagd heeft of ik een recycletas nodig heb. Als je het recyclen echt serieus neemt, dan zouden deze stappen toch vanzelfsprekend zijn. Anders heeft mijn milieubewuste vriendin toch zeker een punt.

Annemarie de Raadt

PS Na het schrijven van deze blog en al het commentaar daarop ben ik toch verder gaan zoeken. Helemaal gelukkig ben ik met een nieuwe vondst: koffiecups van FairTrade Original, biologische koffie in 100% composteerbare cups. Zo worden alle mitsen en maren in een keer opgelost.

Lees ook mijn vorige blog: liever de lucht in op biofuel

50 duurzame daden in één jaar. Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze welke duurzame daad ofwel goede gewoonte zij in haar leven opneemt. Ter informatie en inspiratie.

Advertisement

6 comments

  1. Tsja ik heb het niet zo op bedrijven die hun eigen keurmerk maken en dan beweren dat ze volgens hun eigen keurmerk 100% sustainable zijn, zo kan ik het ook. Dus ik laat me in deze meer leiden door rankabrand, die Nespresso een D geeft, oa vanwege de slechte transparantie.
    En uiteraard als je het vergelijkt met filterkoffie op een warmhoudplaat en prut bij het restafval, dan komt Nespresso er goed vanaf, maar er zijn meer mogelijkheden: zelf gebruik ik een volautomatische espressomachine met bonen van Fairtrade Original en de koffieprut gaat bij mijn eigen compost (of je kan er oesterzwammen op kweken, ook leuk). Die meerprijs voor de machine heb je zo terugverdient omdat je maar 10 cent per kopje koffie kwijt bent in plaats van 40. Dan heb je dus gegarandeerde duurzame koffie met onafhankelijk keurmerk, het is goedkoper, en ik denk ook milieuvriendelijker 😀

  2. Als ik koffie zet doe ik dat op de ouderwetse manier, gewoon op schenken, maar dan in een thermoskan zodat ik minimale energie gebruik en het koffiedik gebruik ik in de tuin en soms spoel ik het door de gootsteen ter voorkoming van verstopping.

  3. Vanaf dag 1 lever ik de capsules netjes in, eerst bij Kiala, nu bij de brenger van de nieuwe cupjes, in de daarvoor bestemde zak. En inderdaad is het lastig te vinden als je bestelt, maar eenmaal gedaan, kan je steeds herhaalbestelling aanklikken, dan zitten de recycle zakken er automatisch bij. Maar ik vind ook dat er wel wat meer aandacht aan besteedt kan worden door Nespresso, het is zoiezo geen gebruiksvriendelijke App.

  4. *Natuurlijk moet je altijd beducht zijn op greenwashing van bedrijven. Maar Nestlé heeft ook een topnotering (Gold class) in de Dow Jones Sustainability Index. Deze index inventariseert het duurzaamheidsbeleid van de beursgenoteerde bedrijven. Niets ten kwade van Rank-a-Brand maar het onderzoek dat DJSI loslaat op deze bedrijven is toch wel wat diepgaander. De lijst is een objectieve leidraad voor alle investeerders die duurzaam willen beleggen en wordt jaarlijks geupdated. Dus ik ga graag uit van de DJSI bevindingen. Hiet te zien: https://yearbook.robecosam.com/companies/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *