bakken

Waar kun je het beste in bakken? De voor- en nadelen op een rij

Waar bak jij in? Een goede keuze maken blijft lastig, want overal kleven nadelen aan. Niets is écht goed, lijkt het wel. Om je op weg te helpen, somt hetkanWEL de voor- en nadelen op van verschillende bak- en braadproducten. Aan jou de uiteindelijke keuze.

Het probleem met bakken zit ‘m in het verhitten. Gezonde oliën en vetten kunnen bij een verhoogde temperatuur ineens giftig worden. En dat willen we natuurlijk niet. Helemaal niet meer bakken is geen optie, dus moeten we op zoek naar de meest gezonde variant. Dat is moeilijker gezegd dan gedaan.

Kokos

Kokos wordt door velen de hemel ingeprezen. Steeds meer mensen bakken in kokosvet of -olie, vaak vanwege de smaak. Nadeel: het bestaat bijna volledig uit verzadigd vet en is dus niet de meest gezonde keuze.

Roomboter

Heel vet, maar ook heel lekker. Het bestaat bijna volledig uit verzadigde vetten, maar dat moet af en toe gewoon kunnen. Het nadeel van roomboter is alleen dat het bij een lage temperatuur al gaat oxideren ofwel verbranden, waarbij giftige stoffen vrij kunnen komen.

Lijnzaadolie, visolie en sojaolie 

Deze oliën oxideren vrijwel meteen. Bij zonnebloemolie duurt het iets langer, maar ook deze olie oxideert snel. Je hebt dan te maken met een giftig pannetje.

Extra vierge olijfolie, walnootolie en sesamolie

De smaak van deze oliën verdwijnt tijdens het bakken. Het is dus eigenlijk vooral heel zonde als je deze oliën verhit, want je proeft er niks van.

Geraffineerde olijfolie, maisolie, arachide-olie en raap- en koolzaadolie 

Dit zijn de betere oliën om in te bakken. Ze oxideren pas op een hoge temperatuur.

Rijstolie

Deze olie lijkt de beste optie voor een avondje bakken en braden. Het oxideert vrijwel niet. Enige nadeel: het is duur. Dus afwisselen met geraffineerde olijfolie of maisolie is een aanrader.

Andere tips

Bak en braad jij vaak op hoge temperaturen? Het is een stuk gezonder om dat niet te doen. Bij lage temperaturen oxideren oliën een stuk minder snel of zelfs helemaal niet. Wil je meer weten over bakken en braden? Het programma Broodje Gezond zocht het tot op de bodem uit.

Advertisement

9 comments

  1. Koolzaadolie/canola-olie schijnt juist totaal geen aanrader te zijn. Canola-olie wordt gemaakt met een heftige bewerkingsmethode waarbij het sterk verhit en ontgeurd wordt, waarbij het giftige oplosmiddel hexaan wordt gebruikt. Conventionele koolzaadolie schijnt daarnaast vrijwel altijd genetisch gemodificeerd te zijn, bevat weinig nutriënten, veel geoxideerde omega 6-vetten en transvetten. Kortom, dit blog lijkt mij iets te kort door de bocht en vraagt om meer informatie zoals hoe elke olie gemaakt is.

  2. Fijne adviezen! Graag vul ik aan dat je bij boter en visolie ook zou kunnen kijken naar het gebruik van dieren daarvoor. Daar komt onherroepelijk dierenleed bij kijken (overtollige stierkalveren als bijproduct van melkproductie, vissen die na de vangst stikken in de netten of worden geplet op het dek, etc.). Voor mij telt dat zeker mee.

  3. Wat raar, de verzadigde vetten in roomboter “moeten af en toe kunnen”, maar bij kokosvet is het een ongezonde keuze. Nogal tendentieus…
    Waar baseer jij op dat verzadigde vetten een ongezonde keuze zouden zijn? Want daar ontbreekt evenveel evidentie voor, als dat er meningen over zijn. Vooralsnog is het namelijk helemaal niet wetenschappelijk bewezen dat het slecht voor je is. En komen steeds meer “gelovigen” tot bezinning.
    Bakken in kokosvet is overigens niet de keuze voor smaak, maar de keuze voor een vet waar je op een hoge temperatuur in kan bakken zonder al die schadelijke omzettingen die bij vrijwel alle onverzadigde oliën wel ontstaan. En daarbij is het volkomen plantaardig.

  4. Dank voor de info, vast niet compleet, maar een heel nuttige aanzet om nog even verder te zoeken.
    Dat roomboter lekker zou zijn is subjectief, ik vind het smerig. Doe mij maar een lepel olijfolie 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *