wasmachine

Een kapotte wasmachine, wat nu: een nieuwe kopen of laten repareren?

Het is Murphy’s law natuurlijk. Ik had het draaien van mijn was net zo lang uitgesteld tot ik echt geen schone kleren meer had. Ik moest aan de bak, vulde mijn wasmachine tot de rand en drukte op start. So far, so good. Maar de machine was amper begonnen of alle lichtjes doofden en geen enkel knopje reageerde meer. Daar zat ik, om elf uur ’s avonds, met een trommel vol was en halfvol water. Wat te doen? Een nieuwe kopen? Laten repareren? Of er eentje leasen?

Wasmachine huren

Tegenwoordig kan je alles leasen: van auto en fiets tot aan cv-ketels, telefoons, spijkerbroeken en dus ook wasmachines. Met een Bundles wasmachine abonnement bijvoorbeeld kan je je was doen in energiezuinige machines van topkwaliteit, die lang meegaan. Bovendien zorgt het bedrijf voor onderhoud, reparaties en het upcyclen van de machine als ie stuk is.

Maar, zo bleek vorig jaar ook uit onderzoek van de Consumentenbond: huren is duur. Met het leasen van huishoudelijke apparaten ben je al snel zo’n vijf keer duurder uit dan wanneer je ze koopt. Een eenvoudig rekensommetje bevestigt dit.

Een wasmachine gaat gemiddeld tien jaar mee. Als je bij Bundles het dure abonnement neemt van 22,95 per maand, betekent dit feitelijk dat je de machine met een nieuwprijs van 1299 euro in iets minder dan vijf jaar hebt afbetaald. Neem je het goedkopere abonnement van 14,95 per maand plus 40 cent per wasbeurt, dan ben je met een wekelijkse wasbeurt binnen 6,5 jaar klaar. Maar als je least, blijven de maandelijkse betalingen gewoon doorgaan.

Dus toch maar kopen?

Kopen lijkt dus goedkoper te zijn dan leasen. Daarbij is het natuurlijk wel van belang om te letten op de kwaliteit van de machine (goedkoop is duurkoop) én op het energielabel. Die is voor wasmachines tegenwoordig ingedeeld in drie klassen: van A+ tot A+++.

Omdat de A+++ klasse behoorlijk vol begint te raken, voegen sommige fabrikanten extra classificaties toe van -10% tot -50%. Hiermee willen ze aangeven dat het apparaat nog energiezuiniger is, maar omdat dit geen officiële categorieën zijn, zorgt dit nog weleens voor verwarring. Daarom komt er waarschijnlijk in 2019 een nieuwe label indeling bij wasmachines.

Verder raadt de Consumentebond aan om vooral ook te letten op het opgegeven energieverbruik per jaar. Houdt er wel rekening mee dat het vermelde jaarverbruik gebaseerd is op de eco-programma’s van de wasmachine op 40 en 60 graden. Als je die ecostand niet gebruikt, gebruik je gemiddeld 40% meer energie. Het jaarverbruik en dus ook de kosten kunnen dan behoorlijk oplopen.

Als ik mijn huidige A+ machine inruil voor een nieuwe met het A+++ label scheelt me dat zo’n 20% aan energiekosten. Niet alleen goed voor het milieu dus, maar ook voor de portemonnee.

Repareren

Het repareren van je kapotte apparaat is vrijwel altijd beter voor het milieu. Op de site van Milieu Centraal is te zien dat alleen bij een koelkast met een lager energielabel dan A+++ en een wasdroger met een label lager dan A++ het kopen van een nieuw exemplaar beter is voor het milieu. In alle andere gevallen is het laten repareren vaak beter.

Zo geldt voor wasmachines dat repareren meestal loont. Dit komt omdat ze de afgelopen jaren niet zo heel veel zuiniger geworden zijn. Pas als ze ouder zijn dan 12 jaar is het beter voor het milieu om een nieuwe te kopen.

Repareren kan je natuurlijk zelf proberen te doen met behulp van sites als bijvoorbeeld ifixit. Makkelijker is het natuurlijk om iemand inhuren. Daarvoor kan je natuurlijk terecht bij officiële monteurs van het merk van je wasmachine, maar je kan ook zoeken op sites als werkspot of studentenkarwei. Waar je ook voor kiest: het is belangrijk om vooraf aan de telefoon uit te leggen wat het probleem is en een prijsopgaaf te vragen. Denk daarbij ook aan de voorrijkosten.

Zuinig wasssen

Of je je wasmachine nou least, koopt of laat repareren: het grootste deel van de belasting op het milieu ontstaat tijdens het gebruik. Daarom is het ook belangrijk om vooral zuinig te wassen. De Consumentenbond en Centraal Milieu geven daar deze handige tips voor:

 • Kies voor het ecoprogramma op je machine: dat betekent wel dat het wassen langer duurt, maar het is uiteindelijk energiezuiniger en dus ook goedkoper.
 • Was op lage temperaturen, want hoge temperaturen kosten meer energie en dus ook meer geld. Volgens Milieucentraal is een wasje draaien op 90 graden 15 keer zo duur als een wasje draaien op 15 graden. Een was draaien op 60 graden kost ongeveer twee keer zoveel als een was draaien op 40 graden.  De meeste kledingstukken kunnen prima op 30 graden gewassen worden. Alleen bij bijvoorbeeld vaatdoekjes is het handig om in verband met de hygiëne op 60 graden te wassen.
 • Met een volle trommel is het wassen zuiniger, omdat je dan minder vaak hoeft te wassen. Het energieverbruik per kilo gaat hierdoor omlaag.
 • Als je je was te drogen hangt op een wasrek hoef je niet persé op de hoogste stand te centrifugeren. Gaat je was in de droger? Dan is het wel handig om op een hoog toerental te centrifugeren. Een losse droger gebruikt trouwens minder energie dan een combinatie-apparaat.

 

Wat zou jij doen? Een kapotte wasmachine leasen, kopen of laten repareren? Laat het ons weten!

Advertisement

7 comments

 1. Goed bekeken Fox, doen wij al jaren.

  Op thermostatische kraan makkelijk te regelen en in 45 minuten schone was.

  Zo dat is een klassieker de W700 en W800 serie is nagenoeg onverwoestbaar van Miele zo worden ze niet meer gemaakt.

 2. Goedkoop is absoluut duurkoop. Ik heb 5 oktober 1991 – dus bijna 27 jaar geleden – een Miele-W736 wasmachine gekocht die het nog steeds prima doet.
  3x mankementje; in het eerste jaar een printplaatje (vervangen onder garantie), 10 jaar geleden vervanging van electro-watertoevoerslang en 5 jaar terug een losgetrild soldeercontact (door zeer ervaren Miele-monteur onderkend en hersteld).

  Diezelfde Miele-monteur meldde desgevraagd dat de meeste en grootste problemen die hij tegenkwam werden veroorzaakt door TE KOUD wassen en het gebruik van vloeibare wasmiddelen. Allebei zorgen ervoor dat leidingen verstopt raken en onderdelen sneller slijten. Hij beval aan om poederwasmiddel te gebruiken en bij voorkeur op 30/40 graden of hoger te wassen. Dus 60-graden geschikte was gewoon op 60 graden te wassen. Ook om hygiënische redenen, want bijv. badhanddoeken en keukentextiel wordt anders niet goed schoon.

  Het advies van Milieucentraal moet dus iets worden genuanceerd, energiezuiniger kan duurder en milieuonvriendelijk uitpakken.
  Een wasdroger is een enorme energieslurper, alleen gebruiken als het niet anders kan.
  Buiten drogen is altijd beter, ook vanwege de UV-stralen die zowel reinigen als bleken. En de was ruikt altijd lekkerder.
  Niet op de hoogste stand centrifugeren zorgt ervoor dat je was een stuk zachter aanvoelt en beter vocht opneemt doordat de lusjes overeind blijven.

  Best kans dat de temperatuurregelaar van bovengenoemde Fox prima te herstellen is. Even bellen met Miele Service.
  Voorrijkosten zijn zo’n €60,– Totaal kostte mij €93,75, maar alleen omdat de monteur dermate ervaren was dat hij plotseling onderkende waar het probleem zat en met een soldeerbout kon om gaan. Een andere monteur zou al een nieuwe wasmachine hebben aangeraden.

 3. Wassen op 30 graden vind ik ook niet altijd fijn. Handdoeken, vaatdoekjes gaan altijd op 60 graden. Maar ik kies altijd kort programma (AEG). Scheelt meestal een uur draaien en resultaat is prima.

 4. Bij ons in Belgie bestaan er “kringloopwinkels” Voor een zacht prijsje koop je daar een wasmachmachine, droogkast , en andere huishoudtoestellen die naar daar gebracht werden door mensen die er geen gebruik meer van maken oa wegen overlijden, naar verzorgingstehuis etc. …
  De toestellen worden door ervaren techniciens nagezien voor ze de winkel in gaan en krijgen tevens een ECOscore naargelang energie- en water verbruik.
  Ik heb er zelf een wasmachine gekocht van AEG, in perfecte staat ( weg wegens overlijden) voor 150.00 euro. 2de hands… GOED voor het milieu en de portemonaie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *