Paradijselijk Nederland op komst

‘I have a dream’, het zijn de legendarische woorden van Martin Luther King, die ik graag overneem. En ook al zingt Marco Borsato; ‘dromen zijn bedrog’, mijn droom is volgens mij lang niet onmogelijk om te realiseren. Zolang je maar denkt ‘het is meer van hetzelfde’. Het gaat om zonnepanelen. Ze zijn de afgelopen jaren behoorlijk populair geworden. Volgens Milieu Centraal hadden begin 2018 al ruim 670.000 huizen zonnepanelen op hun dak.

5.000 km2 zonnepanelen

Ik ben eens verder gaan zoeken naar wat cijfertjes. Het CBS vertelt mij het volgende: 12% van Nederland is bebouwd. Bebouwd met huizen, kantoren, flatgebouwen, fabrieken, schuren, stallen, hooibergen … En op al die bouwsels zit een dak. Ja, zelfs op een hooiberg. 12% van Nederland is 5.000 vierkante kilometer. We hebben dus in Nederland 5.000 vierkante kilometer dak, waar zonnepanelen op passen.

Een simpel rekensom laat zien:
we hebben nog over!

Eén vierkante meter zonnepaneel van een beetje kwaliteit met een gemiddeld zonnetje levert per jaar toch als snel 150 kilo Watt uur aan elektriciteit op. Het is een simpel rekensommetje om te bepalen wat 5.000 km2 gaat doen: maar liefst 750 miljard kWh!
Zoek je vervolgens naar het volledige en totale energieverbruik in Nederland, inclusief dus zaken als vervoer en industrie, dan vertelt wederom het CBS dat we in Nederland 650 miljard kWh verstoken: 120 miljard aan elektra, 30 miljard aan benzine en 500 miljard aan gas. We hebben ‘slechts’ 650 miljard kWh nodig en we kunnen 750 miljard kWh produceren: we hebben nog over!

Paradijselijk Nederland

De berekening is natuurlijk een beetje uit de losse pols, maar in basis klopt hij. Het geeft aan dat we met zonnepanelen op daken in onze volledige energiebehoefte kunnen voorzien. Al die elektriciteit wordt gebruikt in de huizen, fabrieken, kantoren en – via laadpalen – ook in de elektrische auto, die we massaal gaan aanschaffen. Want dat is het vervolg van mijn droom. Het resultaat: kolencentrales kunnen worden stopgezet; windmolenparken gesloten; elektriciteitsmasten afgebroken. Weg CO2, weg luchtvervuiling, horizonvervuiling, stank, geluidsoverlast van ronkende motoren. Hoe paradijselijk kan Nederland worden?

Advocaat van de duivel

Voor de volledigheid ben ik natuurlijk ook even advocaat van de duivel geweest. Want hoeveel energie kost het wel niet om al die zonnepanelen te produceren? En waar worden ze eigenlijk van gemaakt? Hebben we al die grondstoffen wel onbeperkt voorradig? Een mooi onderzoek uit Australië laat zien dat een zonnepaneel 2 jaar nodig heeft op zijn eigen productie qua energie terug te verdienen. Gaat een paneel gemiddeld 20 jaar mee, dan levert het 18 jaar pure winst op. En een zonnepaneel bestaat – kort door de bocht – uit dunne plaatjes silicium met wat metalen draadjes. 5.000 vierkante kilometer silicium, dat klinkt onmogelijk veel. Maar gelukkig; silicium is het meest voorkomende mineraal ter aarde, want het is in feite gewoon zand.

Zandmannetje

Ooit volgde ik een cursus Ondernemen, waarin de woorden van Marco Borsato werden bestreden: ‘dromen zijn juist voorgevoelens van hetgeen daadwerkelijk staat te gebeuren’ werd ons cursisten voorgehouden. Ik vond dit zo mooi gezegd, dat ik alleen dit van de cursus heb onthouden. Laat het zandmannetje maar komen. Een mooi initiatief is er namelijk al mee begonnen: Zonnepanelendelen.nl.

Annemarie de Raadt

Advertisement

10 comments

 1. Dromen en realiteit zijn erg verschillend. Jouw droom is die van velen, de realiteit bezitten we allemaal. Ik ben blij met je enthousiasme maar er is geen behoefte aan (meer) dromerij maar aan scenario’s om er realiteit van te maken.

 2. Geweldig baan door berekend denken
  Alleen de gedachte al leijdt tot na-, mee-, en over-denken van menig partij
  Financiering kan gebeuren door mega (wat?!) subsidies door ons Aller Vadertje (m/v) Staat want door (mede! ) simultaan in-, en door-voering van nieuwe baan door brekende Medische Technology, waarbij de Gezondheidskosten binnen 5 jaar kunnen dalen met 80 tot 90%!, kan dit geschieden
  Dit betekend in concreto dat per saldo alles en iedereen gratis en voor niks van deze panelen voorzien kan worden
  Neem dan ook gelijk nog even de overige megigafantastische vooruitzichten mee vwb oa werkgelegenheid, welbehagen en dan kunnen we spreken van een triple zo niet quadro w-w-w-win situatie en zullen, inderdaad zoals niet alleen ik reeds voorspelde, en voorspel, Den Lage Landen het (spreekwoordelijke) Paradijs op Aarde
  gaan worden, zijn en blijven tot in lengte der dagen, en besef dit is pas Het Begin…
  Moge dan toch eerdaags dit welhaast Hoger Harmonisch Hemels scenario bewaarheid worden zo staat geschreven
  Weerbarstig is den prackteijck, zoals menigeen reeds sinds lang vervlogen tijden welhaast ook zelf aan den lijve cq geest (gedwongen) heeft mogen meemaken dan wel heeft mee-mogen onder-gaan!
  Neemt niet weg dat dit Alles wel degelijk een realistisch scenario is, edoch bevinden er zich nog enige hobbeltjes op den Weg naar ons, door velen gewenste, Paradijs
  Hiervoor is een Wende nodig, maw het Moment van de waarheid komt steeds dichterbij en zal zijn Hoogtepunt krijgen begin van het jaar 2021, immers dan kan, mag en zal het volk een keuze maken
  Tot die tijd blijft het voor menigeen een kwestie van schaduw-dansen totdat Het Moment Supreme daar is, en men naar buiten kan treden in Het Volle Licht
  Weet 1 ding, het staat immers in de sterren geschreven, en dan gezien dit Alles, duurt het vaak nog maar even, voordat Hemel en Aarde beven, en dan gaan we het voor Eens en Altijd beleven

 3. Mooi hè, en dan te bedenken dat dit idee er al begin en midden jaren 80 bestond. En het vervangen van regulier dakbeslag door zonnepanelen, zou de installatie goedkoper maken. Maar ja, toen kwam reaganomics, yuppies, en de babyboemelaars bleken minder ‘hip’ dan gedacht, en alles kwam op losse schroeven, en werd in de ijskast gesodemieterd.
  En nu komt het terug als een opgewarmde prak. Waarschijnlijk uit de magnetron.

 4. Deze mooie berekening zal nog even droom blijven. Maar kijkend naar b.v Duitsland kunnen we hier zoveel meer panelen plaatsen. Laat eerst de regering maar met de nieuwe salderingsregeling komen.

 5. Subsidie verlenen is als bij de Mode. De staat verleend subsidie en de leveranciers verhogen de prijzen. Koop de benodigde zonnecellen en overige benodigdheden zelf in bij de groothandel en laat meerdere installateurs een offerte uitbrengen voor het installeren. Vraag de subsidie aan en vraag de BTW terug.

 6. Mooi streven, alleen zullen de ondergrondse netwerken moeten worden aangepast omdat ze de overmaat opgewekte stroom niet kwijt kunnen.
  Dat gaat echte erg lang duren, gezien t enorme netwek dat aangepast moet worden. Dit afgezien van de enorme investering.
  Wordt een lang termijn, helaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *