kleding van bamboe beschermt je huid

Kleding die je huid beschermt en het klimaat spaart

Textiel van bamboe wint steeds meer terrein. Niet zo gek als je bedenkt dat kleding van bamboe antibacterieel, UV-werend, zacht en ademend is. Daarnaast heeft het een lage milieu-impact. Helemaal als je het vergelijkt met katoen.  

Geen bestrijdingsmiddelen

Bamboe is een bijzondere plant, of eigenlijk een grassoort. Op een zonnige plek kunnen ze wel een meter per dag groeien. En daar is weinig ruimte voor nodig; een klein oppervlakte is genoeg. Nat of droog? Dat maakt de plant niet veel uit. Kunstmest, water of pesticiden zijn ook overbodig. Bamboe heeft namelijk van nature een antibacteriële stof in zich. Hierdoor beschermen ze zichzelf. Een ander voordeel is dat bamboe grote hoeveelheden koolstofdioxide opneemt en tot wel 35 procent meer zuurstof produceert dan een boom van dezelfde omvang.

Kleding van bamboe

Dat bamboe gebruikt kan worden in de bouw, dat wisten we al lang, maar kleding van bamboe is een relatief nieuwe ontdekking. Er zijn verschillende technieken om de bamboevezels om te zetten in garen. De meest milieuvriendelijke methode is, door de plant te pletten en natuurlijke enzymen in te zetten om de stengels te veranderen in een papperige massa. Een machine kamt vervolgens als het ware de vezels, om ze daarna tot garen te spinnen. Deze garen kunnen zijdezacht of iets steviger zijn, afhankelijk van waar het voor gebruikt gaat worden.

Ademende stof

Door de eigenschappen van de vezels is kleding van bamboe heel comfortabel en praktisch. Het wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor bamboe ondergoed, want het is zacht en ademt goed. In de stof zitten minuscule gaatjes, waardoor het zweet gemakkelijk absorbeert en verdampt. Daardoor voelt het lekker warm in de winter en koel in de zomer. De stof is antistatisch, kreukt minimaal, kan gewoon in de wasmachine en droogt snel.

Antibacterieel en UV filter

Bamboevezels bevatten van nature een antibacteriële stof en een UV filter. Deze eigenschappen zitten ook in de kleding en beschermen je tegen de zon en voorkomen vieze luchtjes. Je hoeft je dus geen zorgen te maken in de sportschool. En ook mensen met een allergie of gevoelige huid kunnen bamboekleding dragen.

Bamboe versus katoen

De productie van kleding van bamboe is een stuk milieuvriendelijker dan dat van katoen. Voor de productie van een katoenen spijkerbroek is bijvoorbeeld 10.000 liter water nodig. Voor een shirt van bamboe 1.000 liter water. In de onderstaande infographic vind je alle eigenschappen van bamboe op een rij.

alle eigenschappen van bamboe op een rij

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Bamboo Basics.

Advertisement

4 comments

  1. “De meest milieuvriendelijke methode is, door de plant te pletten en natuurlijke enzymen in te zetten om de stengels te veranderen in een papperige massa.”
    Volgens mij worden vaak juist sterke chemicalien gebruikt voor dit proces omdat dit sneller en goedkoper is. Hoe weet je nou welke methode er gebruikt is? Want dit is wel heel erg bepalend. Dus een lofzang over bamboe textiel is nog niet helemaal op zijn plaats lijkt mij gezien op deze manier mensen vaak juist eindigen met bamboe producten die op een minder millieuvriendelijke manier zijn gemaakt.

    1. Nou ja, ondanks dat dit bericht (ind)direct bij Bamboo basic vandaan komt en er hier leuk wordt verteld over de natuurlijke enzymen staat er op hun eigen website gewoon dat ze de chemicalien methode gebruiken. Uiteindelijk is het gewoon viscose/rayon en niks meer antibacterieel dan normale viscose die van hout of katoen word gemaakt. Blijft dan over dat bamboe wel veel natuurvriendelijker groeit. Marketingtechnisch erg leuk dus maar of het echt zoveel beter is is de vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *