ASN Bank Wereldprijs 2015

ASN Bank Wereldprijs 2015
Elke vernieuwing begint klein. Met een goed idee, een groep enthousiaste mensen en de wil om iets te veranderen. De ASN Bank gelooft dat vernieuwing uit de samenleving komt en organiseert daarom sinds 2009 de ASN Bank Wereldprijs. Een prijs om ondernemende en kansrijke projecten voor de wereld te helpen groeien.

Kan jouw duurzame project of bedrijf wel een zetje in de rug gebruiken? Vanaf 3 augustus is de ASN Bank Wereldprijs 2015 van start gegaan. Meld je slimme idee voor een betere wereld aan voor de ASN Bank Wereldprijs 2015 en geef het een vliegende start. Je maakt niet alleen kans op coaching, training en publiciteit, maar ook op een geldprijs. De jury heeft in de finale 40.000 euro te verdelen. De winnaar van elk thema krijgt minimaal 5.000 euro, maar dat bedrag kan ook oplopen. Daarnaast kun je ook nog de publieksprijs van 5.000 euro winnen.*

Schrijf je dus nu in en ding mee naar de meest ondernemende duurzame prijs van Nederland!

Meer weten over de ASN Bank Wereldprijs? Hieronder vind je artikelen, interviews en meer over de vorige edities.

ASN Bank Wereldprijs 2014

De winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2014 werden donderdagavond 13 november na een spannende finale bekend. Je zou zeggen dat biologische tampons niks met cement te maken hebben. Toch was er gisteren een verband. Yoni was een van de prijswinnaars. Het bedrijf wil maandverband en tampons van biologisch katoen zonder gifstoffen op de mark brengen. Het winnen van een Wereldprijs brengt de introductie van Yoni weer een stapje dichterbij. Koos Schenk won ook €10.000 euro met zijn idee om CO2 arm cement te maken met puin. De twee andere winnaars waren Foodsharing, een project dat voedselverspilling wil voorkomen door delen te bevorderen, en IKCirculeer, een initiatief dat leren over duurzaamheid in het beroepsonderwijs wil bevorderen.

De vier winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2014, waaronder Yoni. Foto: Voor de Wereld van Morgen

Volgens de juryvoorzitter Jeroen Jansen lieten de finalisten van de Wereldprijs zien dat elk maatschappelijk probleem op te lossen is en dat nieuwe vormen zich aandienen.

“Met veel energie. Met doorzettingsvermogen. Met slimme oplossingen. Ze zijn de initiatiefnemers die soms door tegen de stroom in te zwemmen proberen de samenleving te veranderen.”

De vier winnaars wisten in een lange strijd 156 andere projecten voor te blijven.

Wij interviewden verschillende deelnemers, waaronder prijswinnaar IKCirculeer en Foodsharing. Lees hier hun inspirerende verhaal:

Vorige edities van de ASN Bank Wereldprijs: Deze mensen gingen je voor

Studio Jux, winnaar 2013 in de categorie Eerlijke Handel
Studio Jux ontwerpt kleding van duurzame materialen, waaronder gerecycleerde PET flessen. Het merk ontving de prijs in 2013 en is nu een trendsettend Nederlands modemerk. Lees meer hier.

Colt Cambodia Solar Project, winnaar Publieksprijs in 2012
Frida de Boer wilde in 2012 zonnepanelen op het dak van een kindertehuis in Cambodja leggen. De 10.000 euro die zij won was een belangrijke bron voor de financiering van het project. Bovendien leverde het winnen van de prijs veel extra aandacht op. Frida: “De impact van de prijs is groot geweest. Door dat we de publieksprijs wonnen, kregen we veel naamsbekendheid en daardoor ook veel reacties.”
Lees hier het hele interview met Frida de Boer

My Louis, de vuilniszak waar je mee gezien mag worden. Winnaar in 2012

Foto: ASN Bank
Foto: ASN Bank

Olivier Zwolsman won in 2012 de prijs in de categorie “Tegen kinderarbeid”. Hij twijfelde eerst of hij mee zou doen. Hij vond zichzelf er nog niet klaar voor. Toch waagde het er op en won €10.000. Maar volgens Zwolsman was er nog iets belangrijker dan het winnen van geld: “Mijn vertrouwen in My Louis en mijzelf enorm is gegroeid. Ik kwam steeds een stap verder. Eerst het schrijven van een business plan daarna het pitchen van het idee voor de jury. En uiteindelijk natuurlijk de prijsuitreiking. Ik zag heel duidelijk de vorderingen en ging er steeds meer in geloven. Zozeer zelfs dat ik op een gegeven moment tegen mezelf zei dat My Louis er zou komen, ook als ik de prijs niet zou winnen. Gelukkig heb ik wel gewonnen, want dat maakte het zeker makkelijker om het van de grond te krijgen.”

Wij interviewden Olivier al toen hij nog in de race om de Wereldprijs zat. Zijn inspirerende verhaal vind je hier.

Fairphone, winnaar in 2011
Misschien wel het meest spraakmakende duurzame bedrijf van afgelopen jaren is Fairphone. Het Amsterdamse bedrijf wist wereldwijd aandacht te trekken voor hun mobiel die zo eerlijk mogelijk geproduceerd is. Er werden tienduizenden exemplaren van de telefoon verkocht. Het winnen van de ASN Bank Wereldprijs in 2011 was voor oprichter Peter van de Mark een “belangrijk zetje in de rug.

Zo win je een Wereldprijs: de beste tips van de finalisten van 2012

In 2013 ondervroegen wij de finalisten voor de ASN Bank Wereldprijs 2012 naar het “geheim” van hun succes. wij distilleerden 6 experttips voor het winnen van een Wereldprijs:

  1. Start dichtbij, waaier breed uit: Het directe netwerk van familie, vrienden en collega’s vormt de beste lanceerplek voor een project. Als zij je steunen en een warm hart toedragen, wordt het tijd om ook onbekenden te overtuigen.
  2. Wees bezield: zonder enthousiasme, doorzettingsvermogen en een groot hart voor de zaak red je het niet.
  3. Communiceer: veel, kort en concreet: lange emailepistels en droge webpagina’s helpen je zaak niet veel verder. Korte stimulerende boodschappen waar mensen gemakkelijk op kunnen reageren wel.
  4. Werk samen: zijn er mensen in je netwerk die je willen steunen? Zijn er lokale partners die een deel van je ideaal al realiseren? Ga met hen in zee, samen sta je sterker. Bovendien ben je geloofwaardiger.
  5. Wees transparant: mensen vertrouwen je met hun geld, tijd en enthousiasme. Het helpt als je volstrekt duidelijk bent waar al hun energie en centen naar toe gaan.
  6. Laat geen communicatiemiddel onbenut: mails, tweets, facebookupdates, t-shirts, promofilmpjes, speciale dagen — je kunt ze allemaal inzetten voor het goede doel.

Lees hier meer over de 6 experttips

Nog meer tips

* Hier vind je de algemene voorwaarden voor deelname aan de ASN Bank Wereldprijs.

11 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *