Auto op aardgas of biogas

Plankgas-full-autobrandstofRijden op biogas of groengas is (bijna) net zo schoon als elektrisch rijden én vaak beter betaalbaar, zeker in aanschaf. Biogas is een duurzame variant van aardgas, die gemaakt wordt van biologische producten. Het  kan bijvoorbeeld gemaakt worden van groente- en fruitafval, of van dierenmest. Wetenschappers ontdekten zelfs dat er biogas gemaakt kan worden van de maagbacterie E.coli! Biogas heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo is het schoner, stiller, slijt de motor veel minder en stoot het 90% minder CO2 uit dan aardgas. Daarnaast is het goedkoper dan bijvoorbeeld benzine. Als je bijvoorbeeld 15.000 kilometer per jaar rijdt, kost dit je ongeveer €1.800 aan benzine of €1.250 aan diesel. Rijd je op groengas, dan kost hetzelfde aantal kilometers afleggen je net wat meer dan €900.

Groengas is nog in opkomst

Hoewel groengas dus veel voordelen heeft, wordt het in Nederland nog niet veel gebruikt. Dat heeft onder meer te maken met een aantal praktische nadelen. Zo zijn auto’s die op groengas rijden, ondanks het feit dat ze goedkoper zijn dan elektrische auto’s, duurder in de aanschaf dan gewone auto’s. Daarnaast zijn er nog maar heel weinig tankstations voor aardgas in Nederland; eind 2012 waren er ongeveer 120 in ons land te vinden, tegenover ruim 4200 gewone tankstations. De tankstations voor groengas zijn het makkelijkst te vinden via Groengasmobiel.nl of de door hen ontwikkelde app. Het zelf produceren van groen gas is in theorie mogelijk, maar in de praktijk vrijwel onhaalbaar.

Onderzoek naar biogas productie

Op dit moment wordt er veel onderzoek gedaan om biogas, ook wel groengas of groen gas genoemd, op te wekken. Nu de aardgasbel in Slochteren steeds leger raakt, worden deze alternatieven belangrijker.

Een paar innovaties die nu ontwikkeld worden:
– Windgas: Met elektriciteit van windmolens wordt uit water waterstof gewonnen. Hier wordt vervolgens CO2 aan toegevoegd, waardoor je methaan, oftewel aardgas krijgt.
– De Bio Product Processor: dit is een container die bij boerderijen geplaatst kan worden. Deze scheidt landbouwgewassen in voedingsstoffen en biobrandstoffen.
– Biogas uit afvalstoffen. Bij boerderijen en fabrieken zie je ze steeds vaker: installaties die gas opwekken uit mest, reststoffen uit de landbouwsector en ander afval. Wetenschappers zijn druk bezig om dit proces efficiënter te maken. Zo zetten ze bijvoorbeeld de (soms ziekmakende) maagbacterie E.coli in om de biogasproductie te verbeteren.

Subsidie voor aardgas auto

Financieel gezien is op groen gas rijden vooral aantrekkelijk voor ondernemers, waterschappen en onderzoeksinstellingen. Als zij minimaal 3 voertuigen aanschaffen die op groen gas rijden en daar minimaal een jaar gebruik van maken, kunnen zij hier subsidie op krijgen. Ook kunnen ondernemers gebruik maken van de milieu-investeringsaftrek.

Je auto ombouwen naar gas

Wil je graag op groen gas rijden, maar ruil je je eigen auto liever niet in? Dan kun je er ook voor kiezen om een groengasinstallatie in te bouwen in je auto. De door de Rijksdienst van Wegverkeer goedgekeurde groengasinstallaties kunnen in bijna 90% van de auto’s met een benzinemotor ingebouwd worden. Als je gas toch nog wat te spannend vindt, kun je ook wachten op alternatieven; Peugeot werkt bijvoorbeeld aan een auto die rijdt op lucht.

Bron: GroengasMobiel, Rijksoverheid

Lees ook:

Plankgas!, de oer-Hollandse brandstof die niemand kent
Forse groei in elektrisch rijden houdt aan
Maagbacterie maakt biobrandstof

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *